Kiállítás
  /  2023.12.11.  /  

Elemi erejű hazai design­megoldások

Hello Magyar Design 2023

Az idei évben is új lendületet adtunk a kortárs magyar designnak – ezen belül is elsősorban az enteriőr- és terméktervezésnek – az eseményen.

A S/ALON BUDAPEST Hello Magyar Design tárlatán a hazai tervezők - a kiállítás szervezőinek anyagi támogatásával - megmutathatják újdonságaikat, kreativitásukat és tehetségüket a nagyközönségnek. Az itt kiállított művek inspirációt merítenek a magyar kulturális és történelmi hagyományokból, ugyanakkor modern és innovatív megközelítést alkalmaznak, így hoznak létre egyedülálló és izgalmas vizuális élményt. A kortárs magyar designnak azonban nem csupán esztétikai szempontból tagadhatatlan a jelentősége, hozzájárul a kulturális identitás megőrzéséhez és az egyedülálló magyar stílus kialakításához a nemzetközi színtéren.

Bal: Levegő, jobb: Tűz

A rendezvényen több mint 40 hazai tervező munkája került bemutatásra négy különleges installációban, melyek az elemeket - földet, levegőt, tüzet és vizet - hozták összefüggésbe a kreatív alkotások világával. A bemutatott tárgyak nem csupán esztétikailag lenyűgözők, hanem mélyebb értelmet és üzenetet hordoznak a tervezők kreatív gondolkodásának és a magyar kultúra gazdagságának tükrében.

A Földet képviselő alkotásokban a természetes anyagok és organikus formák játéka ragadta meg a látogatót. A Levegő elemét tükröző tervezések tiszta, dinamikus, könnyed és szabadságot sugárzó atmoszférát teremtettek, míg a Tűz installáció szenvedélyt és energiát vitt a térbe. A Víz alkotásai az áramlás és az átalakulás motívumával játszottak, létrehozva egy érzelmekkel teli környezetet. Fedezd fel a Tóth Tímea belsőépítész által megálmodott tereket, és a bennük helyet kapó bútorokat, kiegészítőket, lámpákat, textileket és műalkotásokat!

Bal: Víz, jobb: Föld

Víz

A Víz enteriőrbe emelésében a folyamatosság, az áramlás és az átalakulás motívumai domináltak. Kék és türkiz színek, sima felületek és fluid formák jellemzik ezt a stílust. Az üveg, a zománc és a mázas felületek megidézték a víz csillogását, nyugtató és modern környezetet hoztak létre.

Az újrahasznosított anyagokból készülő, futurisztikus megjelenésű DBE.FURNITURE moon / first quarter szekrény mélykék árnyalata tökéletesen harmonizált Soltész Melinda hullámzó Blue flow falpaneleivel, Strohner Jázmin türkiz tányérjaival, Lébényi Anna (VUUV Works) üvegtárgyaival, Ruzicska Tünde kék kerámiakollekciójával, valamint Deák Zsuzsanna újrahasznosított üvegből készített Re-built Glass dohányzóasztalával és sötétkék Balaton üvegvázájával.

A vizet idéző, jellemzően kék elemek mellett megjelenő földes tónusok és anyagok egyensúlyt teremtettek az installációban, ilyen volt például a Magyar Földtégla “posztamens”, a KOMONKA Moment fémtextil és a REBLE BY ARCHITRES Table R Picasso. A sci-fik világa által ihletett Norna Námi heverő bár barna színben került a térbe, íves felülete kiemeli magából a felhasználót, a vízhez hasonlatos lebegésélményt okozva. A légies megjelenésű Wind Light Salamon Dávid tervezésében, valamint a Patinás Lámpa legújabb fejlesztése, a moduláris Hexxa tette fel az i-re a pontot az installációban.

Hello Magyar Design / Víz tér tervezői, márkái, termékei: DBE.FURNITURE moon/first quarter blue, HENGER STÚDIÓ - GODZSÁK DÁVID wbchr, HORÁK DEBÓRA oho, KOMONKA MOMENT Textile / turquoise, DEÁK ZSUZSANNA Re-built Glass nagy dohányzóasztal, Re-built Glass dohányzóasztal, Balaton sötétkék üvegváza, FÉSZEKRÉSZEK mark-bench, LÉBÉNYI ANNA - VUUV WORKS Royal Blue Goblet Glass, Petrol Blue Goblet Glass, Goblet Glass, KELE SÁRA PIEDRA szőnyeg, RÁCZ REBEKA Nr. 3., Nr. 9, Nr. 12, Nr. 16 Water Rules, Solid Perspectives, Hide Well, The Other Way Around, SOLTÉSZ MELINDA Blue flow, NORNA NÁMI daybed, SALAMON DÁVID Wind Light, STROHNER JÁZMIN Türkiz tányérok, NOVACOLOR / WELLWALL - DEKORFAL KFT. Szanza László Olivér E.V. Mera Dekorfal & Bútorfelújítás, PATINÁS LÁMPA Hexxa falikar 02 Hexxa falikar 03 Hexxa falikar 04 Hexxa falikar 06 OL Hexxa falikar 06, REBLE BY ARCHITRES Table R Picasso, RUZICSKA TÜNDE Kék kerámia kollekció, VANDOR STUDIO ‘tribus’, MAGYAR FÖLDTÉGLA.

Levegő

A Levegő elemének belsőépítészeti megnyilvánulásaiban a könnyed és dinamikus formák, a tiszta anyagok, a törtfehér és bézs tónusok játszották a főszerepet. A két harmonikus, ám elkülönülő térrészlet megmutatta az elem kettősségét – a súlytalan légiességet és a roppant erőt. A könnyedséget a rendezői bal oldal képviselte Kele Sára kecses lábakon álló Cotangens kültéri bútoraival, a dinamikus szerkezetű, döntött YOZA DESIGN gravity polcrendszerrel, a Line and Round Roly-poly függesztékével és a finoman redőződő függönnyel a háttérben.

A jobb oldalon masszívabb szerkezetű, tömör tárgyak kaptak helyet: a Hannabi Molekula kanapéja, a Sarakele Studio és a Concrazy közös Repeta – Bauhaus és Trafo – fali panelei, a Meander Kerámia Manufaktúra Antropomorf vázái és Fogarasi Demeter Elephant Pond asztala, aminek robosztus lábai ellentétben állnak az üveg könnyedségével, így a tárgy egyszerre finom, ugyanakkor elegánsan erős. Innovatív textilekből sem volt hiány a térben. Lőricz V. Gabi ribbed simple és a Kata Brinkus Atelier csodás Jasmine szőnyege a felt and tuft kollekcióból szépen öltöztették a földet. A Multifelt és a Co&Co csapatának közös idei fejlesztését, a cipzárral nyitható Kilim lámpacsaládot is megismerhetted.

Hello Magyar Design / Levegő tér tervezői, márkái, termékei: BRINKUS KATA Jasmine, HANNABI Molekula, HEKLI ZSUZSANNA kilim h40, kilim h70, HORA DESIGN oho, ceramic jar, HEGYVÁRI BERNADETT Csíkos, FOGARASI DEMETER Elephant in a Pond table, LINE AND ROUND roly-poly modular enameled lighting, MEANDER KERÁMIA MANUFAKTÚRA Antropomorf váza, RUZICSKA TÜNDE KERÁMIA STÚDIÓ “Genius loci”, SCHULZE LILLA vpi monó, VANDOR STUDIO ‘breaker’, KELE SÁRA & CONCRAZY Repeta bauhaus fali panel, Repeta trafo fali panel, Cotangens outdoor fotelek, Cotangens lerakóasztal, LŐRINCZ V. GABI ribbed simple, NOVACOLOR / WELLWALL - DEKORFAL KFT. Mera Dekorfal & Bútorfelújítás, Della Dekorfal, Color Brigade, SÁFRÁN ANETT era vázák, STROHNER JÁZMIN háromrészes kerámia ételhordó fa fedéllel, YOZA DESIGN KFT. gravity polcrendszer.

Tűz

A Tűz belsőépítészeti kifejeződése szenvedélyt, energiát és melegséget hordozott magában. A vörös, korall, narancs és sárga színek, valamint a fényjátékok és tükröző felületek jellemzőek erre a stílusra. A heterogén színezetű és mintázatú felületek emelték ki a Tűz elemét, és teremtettek élénk és inspiráló környezetet. A sugárzó falfestés (ahogy a többi térben is, a Novacolor és Wellwall Dekorfal csapatának munkáját dicsérte) vonzó habarcsként kötötte össze a kő, kerámia, üveg, fa és öntöttvas tárgyakat.

A Sarakele Studio Repeta kollekciójának több eleme is helyet kapott az installációban: álló és fali tükör, pad, mosdó és a Dürer fali panel is, sőt, a stúdiótól érkezett a Geom kollekció dohányzóasztala is.

A fenntarthatóságra való törekvés markánsan jelen volt – anyagi és eszmei síkon egyaránt.

A Repeta egy Concrazyvel közös anyagötvözeti kísérlet, ami hulladéknak ítélt anyagoknak ad új életet a beton kiegészítéseként, míg a Geom asztal lenrost alapú biokompozit anyagból készült. A REBLE BY ARCHITRES Table R Juparana Bordeaux színben érkezett a Tűz térbe, szintén a fenntarthatóságot hirdetve: itt az újrahasznosított márvány és kőlapokat acél egészítette ki. Sárkány Bence Ringa székének meleg tónusai és ívelt vonalai remekül passzoltak a kompozícióba.

Az installáció másik oldalán Lukácsi Boldizsár üvegszobrász Segment műalkotása, Komár Sabrina Hypnopompia szőnyege, a HORA Design kerámiái, az itthon. Design Studio öntöttvas Örökség kollekciója, a Henger Stúdió vázái, Deák Zsuzsanna korall üvegtála, Koós Daniella ülőkéje és a KOMOK kapszula lámpakollekciója várta a látogatókat.

Hello Magyar Design / Tűz tér tervezői, márkái, termékei: DEÁK ZSUZSANNA Korall Üvegtál, HORA DESIGN lun 00.01, tube 00.02, tube 00.03, ceramic box, ceramic bowl, tea set, KELE SÁRI Repeta álló tükör, Repeta pad, Repeta mosdó, Repeta fali tükör, Repeta dürer fali panel, Geom dohányzóasztal, KOMOK kapszula, kapszula d390, LUKÁCSI GLASS Segment, RÁCZ REBEKA Nr. 15 Palmistry, SÁRKÁNY BENCE Ringa hintaszék, HENGER STÚDIÓ grchr, NOVACOLOR / WELLWALL - DEKORFAL KFT. RichArt WallDesign, KaldenekerArt, FalTündér Völgyi Klári, KOÓS DANIELLA simple_45 ülőke, hilo váza kollekció, KOMÁR SABRINA, Hypnopompia 03, Hypnopompia 05, ITTHON DESIGN STUDIO Örökség öntöttvas kollekció, REBLE BY ARCHITRES Table R Juparana Bordeaux, TÓTH BORI Savanna díszpárna.

Föld

A Föld eleméhez erőteljes, természetes anyagokat és organikus formákat társítunk. A fa, a kő és a földszínek dominálnak ebben a stílusban egy meleg és földhöz közel álló atmoszféra részeként. Az egyszerűség és az időtállóság jegyében az ilyen tervezések kiemelik a természettel való harmóniát és az idővel kialakult patinát.

Az installációban a fa dominált: a KOMOK Struktur asztal, pad és székek, a Shelfie polc, az AT LEAST otthoni edzőpad, a VUUV WORKS széke és Sina Marquetry Cabinet szekrénye is ebből az időtlen anyagból készült, utóbbi ráadásul nem egy, hanem 11 különböző fajtából állt össze. Fogarasi Demeter Frozen Textile karosszéke biológiailag lebomló kompozitból készült, az AKVA Wallpapers vadvirágos tapétája pedig figuratívan is behozta a természetet a kiállítótérbe. A Zebura Design vékony furnér lámpája, Darabos Anita korsói, Deák Zsuzsanna változatos üvegtárgyai, Sáfrán Anett csészéi, Strohner Jázmin homokszínű tányérjai, Gyeviki Hajnal és Horák Debóra kerámiái egészítették ki a kompozíciót.

Hello Magyar Design / Föld tér tervezői, márkái, termékei: AT LEAST otthoni edzőpad, DARABOS ANITA korsók, FOGARASI DEMETER Frozen Textile armchair, HORÁK DEBÓRA oho, NOVACOLOR / WELLWALL DEKORFAL KFT. Mera Dekorfal & Bútorfelújítás, Della Dekorfal, Color Brigade, KORALEVICS RITA Rammed Earth cube, Random lamp, RUZICSKA TÜNDE KERÁMIA STÚDIÓ Mező, STROHNER JÁZMIN Homokszínű Tányérok, AKVA WALLPAPERS Wildflowers, Mexico, CSOCSÁN GYULA SHELFIE Addis Abeba Custom, DEÁK ZSUZSANNA Balaton Topáz üvegváza, Deák Design fehér-fekete-narancs üvegtál, GYEVIKI HAJNAL Szobaszüret, KOMOK struktúr table, struktúr bench, struktúr stool, LÉBÉNYI ANNA - VUUV WORKS Sina Marquetry Cabinet, Taba Counter Stool, OLEANT LIGHTING Lyna, ZELENAI ESZTER ZEBURA DESIGN COROLLULA LIQUIDAMBARIS, SÁFRÁN ANETT Halle csészecsalád.

A S/ALON BUDAPEST egy olyan fórum, ahol a tervezők és a közönség egyaránt részt vehetnek a kreatív párbeszédben.

Ha szívesen rajtatartanád az ujjad a hazai és nemzetközi design ütőerén, iratkozz fel hírlevelünkre, hiszen egész évben exkluzív interjúkkal, izgalmas történetekkel és inspiráló szelekciókkal jelentkezünk. Ne feledd, a következő lakástrend kiállítás 2024. szeptember 20-22. között kerül megrendezésre a Budapest Arénában, addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

2023.12.11.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!