Portré
  /  2021.10.29.  /  

A festék, amely a szabályok megszegésére ösztönöz

Annie Sloan a S/ALON BUDAPESTEN

Amikor nem talált az igényeinek megfelelő, a dekoratív festésre minden tekintetben alkalmas és rugalmas festéket, Annie Sloan úgy döntött, létrehozza azt.

Fejlesztése alapjaiban rázta meg a festékek világát, hiszen az angol tervezőnő termékeivel a bútorok és a falak festését mi magunk is elvégezhetjük. 31 év telt el a Chalk Paint™ megjelenése óta, Annie Sloan festékei pedig nem, hogy nem mentek ki a divatból, de 2021-ben aktuálisabbá váltak, mint valaha. A S/ALON BUDAPEST tervezői idén számos kiállítói enteriőrben mutatták meg az Annie Sloan festékek változatos arcát, úgy, mint a Billerbeck, az Artnes, a TechnoGym, a Molteni&C terei, valamint a Hello Magyar Design enteriőrje és az esemény Colors of the World installációi. Hogy mi Annie Sloan titka, és hogy miben rejlik a Chalk Paint™ különlegessége, arról partnerünket, a márka magyarországi képviselőjét kérdeztük.

Ki Annie Sloan?

Annie Sloan az egyik legismertebb prémium minőségű angol bútor- és falfesték márka, a saját nevével fémjelzett Annie Sloan alapítója, a Chalk Paint™ vagyis krétafesték feltalálója, képzőművész, színszakértő. Eleinte a falfestészet iránt érdeklődött, a témában az iparág bibliájaként emlegetett könyve, a The Complete Book of Decorative Paint 1987-ben jelent meg. Ekkor fordult az új irányzat, a bútorfestés felé, melynek aztán a Chalk Paint™, vagyis a krétafesték létrehozásával az élére állt.

Mi jellemző Annie Sloan saját gyártású festékére, a Chalk Paintre™, azaz krétafestékre? Miért volt szükség egy teljesen új festéktípus létrehozására?

Az Annie Sloan Chalk Paint™-et azért alkotta meg, mert egy szélesebb kör számára szeretett volna festéket létrehozni, és minél több emberrel megosztani a festés és az alkotás iránti szenvedélyét. Festékét bársonyos, matt hatása miatt Chalk Paint™-nek nevezte el. Célja az volt, hogy terméke legyen felhasználóbarát, szinte minden felületre tapadjon, így a festés legyen egyszerű és szórakoztató.

Az Annie Sloan Chalk Paint™ a szabályok megszegésére és a festés élvezetére ösztönöz, a termék lényege a nagyobb kifejezési szabadsággal, függetlenséggel és intuícióval végzett munka.

A Chalk Paint™ mellett Annie Sloan egy prémium minőségű falfesték márkát is megalkotott. Mivel hozott ez újat a falfestékek világába?

Annie az új festéktípus, a krétafesték fejlesztése során szerzett tapasztalatát és művészi látásmódját felhasználva falfestékekkel egészítette ki kollekcióját. Ezek minősége és a színek kidolgozottsága hűen tükrözi elhivatottságát és maximalizmusát a festékek iránt. 2021. októberében pedig egy új, továbbfejlesztett falfesték szériával, válogatott színárnyalatokkal, továbbra is prémium minőségben, de már új formulával érkezik a piacra, melynek izgalmas részleteiről itt olvashatsz.

A festékeket 3 fő tulajdonság határozza meg: prémium összetételük, válogatott színpaletta és az időtállóság.

 

A festékek lágy, krémes állaga, gazdag pigmentáltsága és kiváló fedése biztosítja, hogy lenyűgözően fényűző tereket hozhassunk létre. Összetételének köszönhetően a festési folyamat egyszerű és a lehető leghatékonyabb. Akár egy nap alatt teljesen új tereket varázsolhatunk otthonunkba, hiszen egy fázisú, gyorsan szárad (1,5 óra/réteg) és kiválóan fed, sok esetben már egy rétegben is. A festék alacsony VOC tartalma és „A” jelű AQR (Air Quality Rating) minősítése teljesen biztonságossá teszi a használatát a legérzékenyebb terekben is – mint például a gyerekszoba.

A végeredmény mély, bársonyos színek, melyek kiválóságát Annie Sloan a színek és festékek területén szerzett szakértelme garantálja.

A 2021. októberében debütáló új falfesték színpaletta egy kapszulakollekció, melyet Annie a lakberendezés területén eltöltött több évtizedes tapasztalata alapján válogatott ki. A 32 színárnyalat ikonikus helyszíneket, díjnyertes enteriőröket és neves építészeket idéz a világ minden részéről. Így egy falfestéssel otthonodba hozhatod akár Capri szigetét, a londoni fashion street hangulatát, képzeletben elutazhatsz Marrakeshig, vagy megidézheted Madame de Pompadour pompás porcelánjainak színvilágát is. Bármelyik árnyalatot is választod, biztos lehetsz benne, hogy otthonodat a legkiválóbb, válogatott árnyalatok díszítik majd.

Egy szoba, lakás vagy ház átfestését mindig komoly átgondolás előzi meg. A legnagyobb kérdés a szín, és ha ebben meghoztuk a végső döntést, akkor a minimum elvárásunk egy festékkel szemben, hogy időtálló legyen. Hiszen ki akarna évente újra festeni? Az Annie Sloan falfestékek moshatóak, súrolhatóak, így a rájuk került szennyedződés egy mozdulattal letakarítható. Időtállóságuk kitűnő, éveken keresztül élvezhetjük csodás színeit.

Összességében mind a tapasztalatok, mind pedig a márka által végzett kutatások is visszaigazolják, hogy

az Annie Sloan falfestékek méltó versenytársai a piacon kapható prémium minőségű, magasan pigmentált, tartós, mosható és súrolható falfesték márkáknak.

Mik az év színei az Annie Sloan Hungary számára? Mik azok az árnyalatok és festékek, amik a leginkább megragadják a vásárlók fantáziáját 2021-ben?

Tapasztalatunk szerint az emberek többsége még mindig a nyugodtabb, visszafogottabb színekre vágyik, így nálunk is a legkeresettebbek között szerepel a hűvös, fehér Old White vagy az elegáns francia kastélyok hangulatát idéző kékes-szürke Paris Grey, de teret hódítanak a zöldes-kékes lágy árnyalatok is. Annie ehhez alkalmazkodva válogatta össze új falfesték árnyalatait, melyben a trendszíneket megtartotta és tovább is gondolta. Így született meg például a Chateau Grey and Old White házasításából a hagyományos, rusztikus zöld árnyalat, a Cotswold Green. Ezen kívül természetesen mind a Chalk Paint™, mind pedig a Falfesték színpaletta számtalan lehetőséget tartogat azok számára, akik merészebb színárnyalatokban is gondolkodnak.

Az otthoni bútorfestés ismerős a „do it yourself" mozgalom képviselőinek és résztvevőinek, de a fenntarthatósági törekvéseket is előtérbe helyezi, hiszen új festéssel egy régi bútor élettartamát is megnövelhetjük. Milyen szerepet töltenek be a márka életében a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre égetőbb kérdései?

Őszinte leszek, a márka alapításakor, 1990-ben, ez nem volt szempont. Annie egyszerűen csak szerette volna megadni a szabad alkotás lehetőségét bárkinek, aki szakmai segítség nélkül, önállóan, otthon alakítaná át bútorait. 2014-ben, amikor a festék általunk végre itthon is elérhető vált, még mindig nem volt kiemelt fókusz téma, de nem csak nálunk, hanem úgy egyébként a közbeszéd része sem volt ennyire, mint manapság. Ezzel akkor úgy voltunk, ahogy annak idején nagyanyáink is: nem ismerték a fenntarthatóság vagy az ökolábnyom fogalmakat, mégis ösztönösen így élték életüket. Ették, amit a föld megtermelt, újrahasznosították, amit lehetett.

Most, 2021-ben már tudatosan erősítjük ezt a vonalat, fontosnak érezzük, hogy ne csak a DIY mozgalom része legyen ez a tevékenység, hanem azokhoz is eljusson, akik szeretnének fenntarthatóbb módon élni. Azt látjuk, hogy egyre többen emiatt nyitnak a hobbi bútorfestés felé. Természetesen a környezetvédelmi törekvések a fő tevékenységünk mellett a cég mindennapjait is átszelik, legyen szó a csomagolóanyag használatáról, az elektronikus számlákról vagy akár a munkába járáskor használt eszközökről (vonat, bicikli).

Sokan ódzkodnak attól, hogy saját kezűleg álljanak neki az enteriőr újrafestésének. Mivel tudnád őket meggyőzni arról, hogy ez egy egyszerű, sőt, izgalmas és kreatív élmény lehet?

Ha összességében nézem, akkor az egész márka egyik kiemelt üzenete az, hogy „Te is meg tudod csinálni!”. Emiatt lettek az Annie Sloan festékek ilyen egyszerűen használható formulák. A bútorfesték, a Chalk Paint™ és a falfesték fantasztikus állaga, az, hogy könnyen kenhető, szinte viszi a kezünk, hogy nem igényelnek előkészítést és semmilyen extra szakmai előképzettséget, és a gazdagon pigmentáltság, ami miatt kiváló fedést és tapadást biztosít, mind-mind ebbe az irányba visznek. Sokaknak valóban a bátorság hiányzik, de a félelem az első festett bútor vagy fal után elszáll.

A mi feladatunk az, hogy megadjuk a kezdő lökést.

A S/ALON BUDAPEST kiállítói együttműködésének keretén belül számos enteriőrben találkozhattak a látogatók az Annie Sloan falfestékekkel. Tudsz mesélni ezekről a terekről, valamint a számukra felajánlott festékekről?

Először is hadd mondjam el, hogy mekkora öröm volt számunkra az a visszaigazolás, amit a szakmától kaptunk, hiszen a S/ALON BUDAPEST lakberendezői több stand enteriőrjéhez válogatták be az Annie Sloan falfestékeket, így a rendezvény számos pontján találkozhattak velünk az érdeklődők. Csodás enteriőrök, inspiráló terek születtek a kezeik alatt! Különösen fontos volt ez számunkra, mert egy otthon tervezésekor nagyon sokan csak egy, maximum két színben és a biztonságos, világos árnyalatokban gondolkodnak. A S/ALON Budapest tervezői megmutatták a nagyközönség számára, hogy mennyi lehetőség rejlik több színt kombinálásában, mennyire kreatív, vibráló terek hozhatóak létre.

Ahogy már említettem, az Annie Sloan falfestékek idén megújulnak. Nem titkolt célunk a jövőben, hogy még szorosabban együttműködjünk a tervezőkkel, lakberendezőkkel.

Szeretnénk, ha rajtuk keresztül Annie Sloan vágya, a szabad alkotás, a kreativitás kiteljesedése a színeken keresztül minél több otthonban érvényesülhetne.

Mikortól és hol érhetőek el az új falfestékek itthon?

Annie Sloan oxfordi raktárában már ott sorakoznak az új falfestékes dobozok. A terjesztés a világ összes Annie Sloan forgalmazója felé megkezdődött, így Európa szerte nagy valószínűséggel október végétől mindenhol, így itthon is elérhetőek lesznek. Tudjuk, hogy egy felújítás során sokszor a több hetes szállítási határidők okozzák a legnagyobb problémát, sok lehet a csúszás, várakozás. Emiatt szeretnénk a lehető legrövidebb szállítást biztosítani a megrendelést követően. Ez azt jelenti, hogy lehetőségeinkhez mérten – mint eddig is – minden színből lesz bőséges magyarországi készletünk. Célunk a nagyközönség és a tervezők minél szélesebb körű kiszolgálása, egy folyamatos rendelkezésreállás, legyen szó szakmai kérdésekről vagy a készletről.

A S/ALON BUDAPEST látogatói minden évben betekintést nyernek a prémium hazai és nemzetközi design színes és mozgalmas valóságába megkapó enteriőrtervek és a legújabb termékpremierek formájában. Ne hagyd ki a 2022. szeptember 23-25. között megrendezése kerülő jövő évi eseményt sem!

2021.10.29.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!