Portré
  /  2021.05.13.  /  

Egy klasszikus újjászületése

a Vitra Tip Ton RE

A 20. század derekán alapított Vitra az elmúlt több mint hét évtized során meghatározó jelenséggé vált a kortárs design és az úttörő technológiai innovációk élvonalában. A svájci gyártó fáradhatatlanul kutatja partnereit a formatervezés és építészet legjobbjai közt alapításától kezdve egészen napjainkig, hogy együtt hozzák létre a márka kompromisszumoktól mentes vízióját. Charles és Ray Eames, Frank Gehry, Alexander Girard és Zaha Hadid csak a jéghegy csúcsát képezik, amikor a Vitra hátterében munkálkodó számtalan alkotóról és elméről beszélünk. A Vitra 17 évvel ezelőtt indította útjának Home kollekcióját, s koncepcióiknak ma is központi eleme a modern ember igényeinek maradéktalan kielégítése. A Vitrával, akivel idén is találkozhatsz a S/ALON BUDAPESTEN a pointzero / pointone jóvoltából, sok más egyéb dolog mellett a márka jövőképéről és a fenntartható kezdeményezésekről beszéltünk.

Oudolf Garten a Vitra Campusnál / Piet Oudolf

A Vitra mindig is úttörő volt a jó design értékeinek közvetítésében. Hogyan látja a márka, 2021-ben mik lehetnek a bútordesign legfontosabb törekvései?

Az elmúlt években a belső terek és tárgyak esztétikáját egy kellemes, szép, sőt, sokszor visszafogott hangulat határozta meg. Tulajdonképpen nem különböznek sokban a 40-es, 50-es évek modernebb enteriőrjeitől. A COVID járvány nem lesz velünk örökké - s ha majd túllépünk ezen az időszakon, még nagyobb igényünk lesz az efféle optimista, reményteli esztétikumra. A környezetünk különös módon befolyásolja érzelmi és gondolati világunkat. A 2020-as években ezért a pozitív, színes, fényes és erőteljes hangulatot sugárzó formák és megoldások lesznek a középpontban, melyek magukban hordozzák a fenntarthatóság alapvető építőköveit.

Mitől válik egy bútor valóban fenntarthatóvá?

A Vitra szemléletben olyan bútorok készülnek, melyek nélkülöznek mindenféle felesleges elemet, s ezért generációkon át fennmaradnak. A modern designban gyökerező múltunk miatt minden más elképzelhetetlen lenne.

Az eredeti Tip Ton szék

10 évvel ezelőtt látott napvilágot a Tip Ton szék. Mi inspirálta ezt a különös formát?

2008-ban az angliai Tipton városában újonnan alapított Royal Society of Arts Academy berendezésének kialakítására a brit tervező párost, Edward Barber és Jay Osgerby-t kérték fel. A tervezési folyamat során a lehető legalkalmasabb bútorzatot keresték egy modern egyetemi épülethez - mindez pedig egy piaci rés felfedezéséhez vezetett, ugyanis nem találtak a 21. századi tanulási igényeknek megfelelő iskolai székeket. Barber és Osgerby egy izgalmas kihívással néztek szembe. Listát készítettek mindazon ergonómiai, gazdasági és esztétikai elvárásokról, amelyeknek egy modern iskolai széknek meg kell felelnie: legyen megrongálhatatlan, könnyű, egyszerűen gyártható, csendes, egymásra rakható, színes és teljes mértékben újrahasznosítható. És lehessen mozogni rajta. Így jött létre egy forradalmian új koncepció - az ülés új formája.

A kor igényeire reagálva elkészült a Tip Ton RE, mely a jól ismert szék “fenntartható” változata. Pontosan mit takar a Tip Ton esetében ez a törekvés?

A Tip Ton RE a körkörös gazdaság elvein alapszik. A gyártási folyamat csomagolási hulladékokból nyert szintetikus szemcsék felhasználásával indul. Ezen magas minőségű újrahasznosítható anyag alapvető tulajdonságait a Németországban úgynevezett “sárga szemeteszsákokban” összegyűjtött háztartási hulladék adja. Azzal, hogy a kőolaj-alapú primer műanyagok helyett ezt az eljárást alkalmazzuk, jelentősen csökkentjük a klímára veszélyes anyagok kibocsátását és az energia használatot.

Tip Ton RE

Egy teljes mértékben újrahasznosított anyagból készült bútorról van szó. Honnan kerül az alapanyag a Vitrához és ott hogyan dolgozzák fel?

Ez a műanyag a németországi hulladék gazdálkodási rendszerből kerül ki, ahol az újrahasznosítható anyagokat sárga zsákokban gyűjtik össze. Miután a fémeket és egyéb kompozit anyagokat kiválogatták belőle, a műanyagot ledarálják, megtisztítják és magasfokú újrahasználható granulátumokká alakítják.

Míg az eredeti Tip Ton számos színváltozatban elérhető, addig a Tip Ton RE csakis az alap szürke változatban kapható. Mi ennek az oka?

Nagyon nehéz elválasztani az újrahasznosított hulladék színeit, ezért ha egy konkrét árnyalatot szeretnél létrehozni, színezőanyagokat vagy fehérítőt kell hozzáadnod, amit mi szerettünk volna elkerülni. Szerettük volna, ha az anyag olyan tiszta marad, amennyire csak lehet. A szürkében itt-ott megtalálhatóak apró színfoltok, ez ráadásul székről-székre változik. Mindez nagyban hozzájárul, hogy megértsük a műanyagok természetét. Az újrahasznosított anyagban látható kisebb eltérések valódi karakterrel és történettel ruházzák fel a terméket ugyanúgy, ahogy egy fa bútor szerkezete a fa életciklusáról árulkodik.

Oudolf Garten a Vitra Campusnál / Piet Oudolf

Vannak a Vitrának más, a fenntartható környezeti megfontolások mentén készített termékei?

A Vitránál folyamatosan törekszünk új és alkalmas anyagok megismerésére, valamint a jelenlegi termékeink és az új design megoldásaink gyártási folyamatában történő felhasználására. A Tip Ton RE szék gyártásához használt anyagot pedig más terveinkhez is felhasználjuk, például a már bemutatott Toolbox RE termékhez.

A helyes anyagok megválasztásán túl miben tud megnyilvánulni a fenntarthatóság a Vitra számára?

A törődés és a lelkesedés kultúrája a Vitra sajátja, s ebben a fenntarthatóság nem szimplán üzleti cél, hanem egy vállalati hozzáállás. A fenntarthatóságot minden tevékenységünk magában hordozza: munkaerőnk felépítésében (munkatársainkat 43 nemzetiség adja, közülük a női munkavállalók 33%-a menedzseri, 66%-a csoportvezetői pozíciót tölt be). Munkavállalóink támogatásában (például a munkahelyi gyermekfelügyelet lehetőségével). A tudatosan és megközelíthetően megtervezett Vitra telephelyek építésében (lásd: Oudolf Garten). A Vitra termékek fejlesztésében és gyártásában. Az alapanyagok beszerzésében. Az ellátási lánc kiépítésében. A Vitra telephelyek környezetbarát üzemeltetésében. És abban, hogy a vállalati felelősségvállalás hogyan ad lehetőséget a jövőbeli terjeszkedésre.

Oudolf Garten a Vitra Campusnál / Piet Oudolf

2021-ben a fenntarthatóság kiemelt figyelmet kap eseményünkön, ahol a környezettudatos és úttörő design megoldások legkiemelkedőbb hazai és nemzetközi képviselői várnak egy inspiráló környezetben. Ne felejts el követni minket hivatalos Facebook és Instagram oldalainkon, és találkozzunk szeptember 24-26. között a Budapest Arénában egy felejthetetlen hétvégén!

Borítókép: Tip Ton RE

2021.05.13.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!