Portré
  /  2023.09.19.  /  

Jobb akusztikával a jobb életminőségért

Tudd meg, hogyan segít ebben az Saint-Gobain Ecophon!

Az akusztika jelentőségét gyakran alábecsülik a belsőépítészeti tervezés során.

A hangok nagyban befolyásolják a mindennapjainkat, akkor is, amikor észre sem vennénk őket. Ha te is voltál már olyan meetingen, ahol alig hallottad a veled szemben ülőt, vagy próbáltál részt venni egy konferencián, ahol csak zúgást hallottál a minden bizonnyal érdekes előadásból, akkor te is tapasztalhattad ezt. Bizonyított, hogy a beltéri akusztika tudományos alapú fejlesztése javítja a közérzetünket és növeli a teljesítményünket. De milyen is az emberi fül számára ideális beltéri hangkörnyezet és milyen eszközökkel lehet létrehozni? Olvass tovább, és tudd meg az Ecophon és szakértői jóvoltából!

Az építészeti akusztika alapjai

Az emberi hallás évezredek alatt természetes módon alkalmazkodott a kültéri környezethez, ahol sem a mennyezet, sem a falak nem verik vissza a hangokat. Ha a hang terjedését nem befolyásolják nagy terjedelmű sík felületek, akkor a hanghullámok nagyjából egyenletes energiával képesek terjedni a térben, a visszaverődések viszont kellemetlen visszhangokat, zajhatásokat tudnak okozni.

Ezért is áll az Ecophon tevékenységének középpontjában az, hogy a beltéri környezetet is felruházzák a természetben megtalálható akusztikai jellemzőkkel. Céljuk, hogy a beltéri helyiségeket a hallás természetes módjához optimalizálják, így a beszéd és a hangok jobban hallhatóvá, érthetőbbé válnak miközben a helyiségek a teljesítmény és a jóllét fokozásához is hozzájárulnak.

Eszközök a jobb akusztikai élmény szolgálatában

Egy terem akusztikájáért leginkább két tényező felel, a hangelnyelés és a diffuzitás (egyenletes hangterjedés). A rendelkezésre álló megoldások megértésében az ENTEL Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Huszty Csaba akusztikai mérnök volt segítségünkre.

A hangelnyelő rendszereket legtöbbször a mennyezeten tudjuk elhelyezni, itt tudunk nagy felületekkel a legkevésbé zavaró módon megoldást nyújtani. De azokban a helyiségekben, ahol csak a mennyezeten van hangelnyelés, rendkívül egyenetlen hangtér tud kialakulni, amit a falakon további hangelnyeléssel vagy diffuzitással lehet hatékonyan ellensúlyozni.

Ezzel a két eszközzel, ha sikerül együtt alkalmazni, általában nagyon jó akusztikus komfort és beszédérthetőség érhető el.

Az Ecophon megoldásai között mind a mennyezetre szerelhető nagyméretű hangelnyelők, mind pedig a falra szerelhető, akár moduláris diffúzorok is elérhetők, így komplex megoldáscsomagot biztosítanak bármilyen tér akusztikájának javításához.

Innováció az akusztikai termékek piacán

A hangelnyelést és diffúziót segítő termékek piacán évek óta óriási a verseny, ahogy a tervezői köztudatba is egyre jobban beépül a térakusztika fontossága. Formák, színek és installációs lehetőségek tekintetében a lehetőségek kvázi kimeríthetetlenek. Ha “klasszikus” mennyezeti hangelnyelésről beszélünk, az Ecophon Solo terméke mára ipari sztenderdnek számít, hiszen változatos konfigurációi miatt valóban bárhol elhelyezhető. 

A Solo rendszert remekül kiegészíti az Ecophon Akusto termékcsaládja, mely szabadon álló és falra szerelt verzióban is elérhető. Ezek a vertikális panelek a hangtéri egyenletlenségeket képesek tovább korrigálni, az elérhető színek és felületek révén pedig könnyen igazíthatóak az enteriőr vizuális koncepciójához.

A szabadon álló és szerelt paneleken túlmutató innovációnak számít a cég fade® nevű újdonsága. Az Ecophon fade® Acoustic egy kiváló minőségű, monolit hatású akusztikus vakolatrendszer, amely hatékonyan elnyeli a környezeti zajt. A falakra és mennyezetekre spray technológiával felvitt akusztikus vakolat kiváló hangelnyelési tulajdonságának köszönhetően optimális akusztikus hatást nyújt nagy terekben is. Gyakorlatilag bármilyen felületre telepíthető, beleértve az egyenes és íves mennyezeteket, merész szögeket és íves kupolákat.

Közös tervezéssel a jobb hangzású terekért

Sokan még ma is úgy tekintik, hogy az akusztikai tervezés opcionális, megrendelői igény esetén fellépő különlegesség, vagy egyes zenei célú helyiségek jellemzője, miközben az akusztikai tervezés a legtöbb épületben és helyiségben jogszabály útján kötelező, szabványok írják elő a minimális minőségi szintet és csak a jobb irányba lehet eltérni ezektől.

— Említi Dr. Huszty Csaba. Ezeknek a szabványoknak a megismerése és követése elsősorban az építészmérnökök feladata, de a különböző szakágak együttműködése nagyban hozzá tud járulni a betartásukhoz és a térakusztika javításához. A piac és a termékek gyors fejlődése miatt már mögöttünk vannak azok a napok, amikor az akusztikát csak a vizuális élmény kompromittálásával lehetett fejleszteni. A két élmény mára kéz a kézben járhat, és ehhez csupán annyi kell, hogy a belsőépítészeti tervezés során is kellő figyelmet fordítsunk a hangteret érintő kérdésekre.

Ha te is szeretnéd jobban megismerni az Ecophon termékeit, vagy csak szeretnél többet megtudni a teremakusztika rejtelmeiről, keresd fel az Ecophon és a BÉFLEX közös enteriőrjét szeptember 21. és 24. között a Budapest Arénában! Az innovatív akusztikai termékek mellett a BÉFLEX portfólióját is megismerheted, akik 30 év tapasztalattal segítenek a brandelt megoldások kivitelezésében, legyen szó kültérről, beltérről vagy akár egészen egyedi igényekről!

2023.09.19.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!