Trend
  /  2018.09.01.  /  

Funkció és forma

A Mid-century Modern

A századközepi - vagy mid-century - modern teljességgel megkerülhetetlen, ha otthoni designról beszélünk. Minden design-kedvelő jól ismeri a klasszikus műanyag Eames szék, a Saarinen-féle Tulipán szék vagy a Noguchi dohányzóasztal sziluettjét. De mitől ilyen tartósak ezek a huszadik századi darabok, és hogy lehet, hogy már több mint 60 éve töretlen lelkesedéssel használják őket megannyi otthonban? Tarts velünk és ismerd meg ezt az igazán örökzöld stílust!

A mid-century modern egy gyűjtőfogalom, melyet az 1940-es, 50-es, és kisebb mértékben a 60-as évek, főleg amerikai építészeti és tárgykultúrájára használnak. Az irányzat gyökerei a modernista építészethez, azon belül is az európai modernizmushoz nyúlnak vissza. A II. világháború utáni fellendülés és az ipari innovációk hatására igazi aranykorba lépett az Egyesült Államok, ennek eredményeképp pedig megerősödött a népességnövekedés és az építőipar is. A rohamos tempójú urbanizáció és az új életstílus kihívásaira a kor építészei és tervezői - akik erősen inspirálódtak a Bauhaus által, vagy akár tanultak is ott - egy összetéveszthetetlenül modernista tervezői eszköztárral feleltek.Így születtek meg a korszak otthonainak legjellemzőbb megoldásai: a nagy, egybefüggő, világos közösségi terek, a kint és a bent közti határ elmosódása - köszönhetően a falmagasságú üvegfelületeknek - és egy geometriai formákra építő, de annál organikusabb ritmust követő formavilág. Az újszerű otthonok újszerű bútorokat is igényeltek. Az egyre növekvő kereslet és piaci verseny miatt olyan mobiliákra volt szükség, melyek nem csak jó minőségűek és funkcionálisak, de karakteresek és eladhatóak is. A Bauhaus hideg racionalitásával szemben a mid-century modern bútorai így vidám színeket és természetesen hullámzó, lekerekített formákat öltöttek magukra, de a kompromisszummentes funkcionalitás ugyanúgy a középpontban maradt.A századközepi modern legikonikusabb darabjai az építész-designer házaspár Charles és Ray Eames nevéhez köthetők. Ezek közül is a legfontosabb talán a Lounge Chair & Ottoman, mely 1956-os tervezése óta a világ legismertebb és legvágyottabb bútordarabjává vált, de nem elhanyagolható a klasszikus Eames étkezőszék sem, mely elsők között használt öntött műanyag vázat. Az Eames házaspár darabjait ma is megtalálhatod több gyártónál is, mint a Herman Miller vagy a Vitra.A korszak legfontosabb tervezőinek listája olyan neveket foglal magában, mint Eero Sarinen, Patricia Knoll, Arne Jacobsen vagy George Benson. Bár az általuk tervezett tárgyak igazán széles spektrumot lefednek, valami mégis közös bennük, ez pedig a funkcionális, átgondolt és informált tervezés.A mid-century modern megmutatta a világnak, hogy az emberek valós igényeihez igazodva tényleg örökérvényű darabok alkothatóak, ezek a darabok pedig azóta is fontos sarokpontjai a designkultúránknak. A mai eklektikus design légkörben persze könnyen túlhaladottnak tűnhet egy teljes egészében huszadik századi ízlés szerint berendezett otthon, de mértékkel adagolva olyan kortalan stílust kölcsönözhetsz otthonodnak, mely sosem megy ki a divatból.

A S/ALON BUDAPEST kiállításon is találkozhatsz a mid-century modernt idéző darabokkal. Látogasd meg az Europa Design, a Solinfo Lighting&Home, a pointOne vagy a SIL Design installációit, és ismerkedj meg a legnagyobb klasszikusokkal!

S/ALON Budapest
2018.09.01.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!