Válogatás
  /  2023.08.24.  /  

A designélet Oscar-díja

Ismerd meg az idei EDIDA jelöltjeit, akik a S/ALON BUDAPESTEN is megfordultak!

A designszcéna Oscar-díjaként is emlegetett EDIDA 20 éve jutalmazza a szakma legjobbjait.

A 2003-ban indított ELLE DECO INTERNATIONAL DESIGN AWARDS – más néven EDIDA – a kortárs designipar közismert nemzetközi kezdeményezése, melyben az ELLE Decoration magazinok főszerkesztői kategóriákba rendezve ajánlanak tervezőket és projekteket minden évben.

Hazánkban tavaly óta szemezgethetünk a kiemelkedő tervek és tervezők között, sőt, szavazhatunk is a szívünknek legkedvesebbekre partnerünk, az ELLE Decoration honlapján. A kezdeményezés étosza közel áll a S/ALON BUDAPEST szellemiségéhez, de nem ez az egyetlen oka az alábbi szemlének: több olyan tervező, márka és termék szerepel a jelöltek között, akikkel, illetve amikkel a S/ALON BUDAPESTEN is találkozhattál már. Olvass tovább, és ismerd meg őket közelebbről!

Az év márkája

Jelöltek: Hannabi, Komok, Manooi, Vandor Studio, VPI Beton

Az év márkája kategóriája olyan szereplőket vonultat fel, akiket különleges kínálatuk mellett a minőség és a design iránti elkötelezettségük emel magasba. Ilyen például a Hannabi, aki a kezdetektől fogva visszatérő résztvevője az eseménynek. Önálló enteriőrben is találkozhattál a Hannabi made to measure moduláris szófáival, de más márkák tereiben és az autonóm installációkban is feltüntek. Az alapítóval, Rácz Anikóval készített korábbi interjúnkból többet is megtudhatsz a márkáról.

A Manooi egy olyan egyedi kristálycsillárokat tervező és gyártó cég, melyet 2006-ban alapított Zoltai Judit és Héder János művész-designer házaspár. Mára a Manooi világmárkává vált, Dubaitól New Yorkig rengeteg országban megtalálhatók a termékeik, és márkanevük egyet jelent a precizitással és a luxussal. A S/ALON BUDAPESTEN először a Hello Magyar Design kezdeményezés keretein belül mutatkoztak be, az elmúlt évek során azonban több kiállítónk enteriőrjét ragyogták be kristálycsillárjaik.

A Vándor Studio létrejöttét a szövés szeretete inspirálta, az a meggyőződés keltette életre, hogy a természetes anyagokból készült lakástextilek segítenek a harmonikus otthon megteremtésében. Vándor Krisztina célja tervezőként, hogy az általa megálmodott textilek értéket képviseljenek, valamint hosszú távon tegyék komfortosabbá használójuk életét. A termékek a kézi szövés hagyományaira alapozva, manufaktúrákban készülnek kisszériás módszerekkel. Krisztina elsősorban gyapjú plédek és más lakástextilek tervezésével és készítésével foglalkozik, valamint egyedi megrendelésre vállalja különleges szövött-anyagok, öltözködési textilek és prototípusok kivitelezését is.

Az év designere

Jelöltek: Architres Studio (Kis Dániel és Csizinszky László), Design Studio *ness (Ferenczi Zsófi és Sipos Rebeka), Mészáros András belsőépítész, Szakos Andrea belsőépítész, Szendrő Péter DLA 81font

A Laufen által támogatott év designere kategória jelöltjei a funkció, a stílus, a kivitelezés minősége és a projektmenedzsment közti harmónia megteremtésével vívták ki maguknak az elismerést.

Az Architres Studio 2019-es tervezői pályázatunk egyik nyerteseként az egyik legérdekesebb teret hozta létre inverz térszervezéssel. Kvázi kifordította a teret a sarkából: egy olyan vertikális rendszert alakított ki, amely a klasszikus konvencióktól elszakadva, a horizontális térszervezés helyett felfelé törekedett, így hozva ki a maximumot a korlátos alapterületből. Kis Dániel és Csizinszky László belsőépítészeti irodája azóta is számos látványos projekttel büszkélkedhet.

Szakos Andrea belsőépítész nevéhez fűződik a NATRUALii Concept Store, a Farrow & Ball hazai márkaképviselete, valamint a marokkói termékekre specializálódott MARAND is. Mindhárom márka állandó szereplője a S/ALON BUDAPESTNEK, a kezdetektől fogva a fenntartható, természetes megoldások világát képviselik.

Szendrő Péter DLA, pontosabban irodája, a 81font tervezte a CODE 2021-es és 2022-es nagyszabású, több helyiségből álló enteriőrjét, amiben legutóbb olyan prémium márkák ízléses kombinációját láthattad, mint a cc tapis, a Cassina, a Louis Poulsen, a Wall&Deco, a Kerakoll, a Dedar és a Tacchini.

A CODE 2021-ben debütált a S/ALON BUDAPESTEN, a bemutatkozó enteriőrben az előbb említett márkák mellett az antoniolupi különlegességei is megjelentek.

Az év terméke

Jelöltek: Blass Nova lámpa (design: Danczkay Péter, gyártó: Oleant), Cast iron kollekció (design: Király Adrienn és Szalai Bálint, gyártó: itthon. / Antal Öntöde), Námi pihenőágy (design és gyártó: Pinezits Petra és Takács Alexandra, NORNA), Peach fotel (design: Hevesi Annabella, gyártó: Kárpitos Partner Group), Zen asztal (design és gyártó: Szőnyi Anna x Timbart)

Ebben a kategóriában olyan termékek döntősök, melyek kisszériás gyártásban készülnek, figyelembe véve az odafigyelést, a stílus és a használhatóság szempontjait.

A 2022-es S/ALON BUDAPESTEN a Námi heverőt a Holographic colorscope installációban, neonfények között csodálhattad meg, a Danczkay Péter által tervezett Blass Nova lámpa pedig a Grohe Titkos Kert walk-in fürdőjében kapott központi pozíciót.

Az év fenntartható kezdeményezése

Jelöltek: MOON by DBE.Furniture Bútorkollekció újrafelhasznált alumíniumból (Koczka Kristóf), Re-built Glass Doors Tolóajtók újrahasznosított üvegből (Deák Zsuzsanna üveg- és kerámiatervező művész), REBLE asztalkollekció márványmaradékból és fémből (​​Architres Studio, Csizinszky László belsőépítész, Kis Dániel építész), REPETA Vendéglátóipari betonkollekció a körkörösség jegyében (SARAKELE STUDIO, CONCRAZY), SoundWool Akusztikai panelek újrafelhasznált gyapjúból (Temesi Apol nyersanyagkutató-textiltervező)

A fenntartható kezdeményezések különösen izgalmasak, hiszen nem csupán gyönyörűek, de általuk egy szebb jövő képe sejlik fel előttünk. A márványmaradékból és fémből készült REBLE a már emlegetett Architres Studio első bútorkollekciója. A a körkörösség jegyében született REPETA vendéglátóipari betonkollekció pedig a SARAKELE STUDIO és a CONCRAZY közös projektjéből született. Kele Sárával a Hello Magyar Design program keretein belül már többször is találkozhattál a S/ALON BUDAPESTEN, a beton kreatív felhasználásáról ismert Concrazy tavaly jelent meg először.

Fiatal tehetségek, közösségi terek és magánlakások

Érdemes ellátogatni az elle.hu EDIDA aloldalára, ahol a tehetséges jelölteket, progresszív megoldásokat és lélegzetelállító enteriőröket részletesen is bemutatják. Az év fiatal tehetsége titulust Godzsák Dávid, Horák Debóra, Strohner Jázmin keramikusművészek, Hornyai Kamilla szőnyegkészítő, Koleszár Stella üvegművész közül egyvalaki tudhatja majd magának. Az év közösségi terét a BABA Bistro, a Brót, a Solinfo Cinema, az Uno Mas Tapas Bar és a Verno House közül választják majd ki a szavazók, az év magánlakása kategóriában pedig fantasztikus otthonok versenyeznek egymással.

Szavazz te is kedvencedre, valamint látogass el honlapunk Jegyek oldalára! Az EDIDA szervezőjével, állandó partnerünkkel, az ELLE Decorationnel közösen különleges jegykategóriát vezettünk be, mely a​​z Elle Decoration magazin legújabb számát és egy designer vászontáskát is tartalmaz, melyek átvehetők az Elle Decoration 30b számú enteriőrjében szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. Addig is szeretettel várunk Facebookon és Instagram oldalunkon!

2023.08.24.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Elemi erejű hazai design&shymegoldások
/ Kiállítás

Elemi erejű hazai design­megoldások

Hello Magyar Design 2023
mutass meg mindent!