Kucsora Márta

Kucsora Márta absztrakt festményeit leginkább a monumentalitás jellemzi.

Az első látásra festékek ösztönszerű fröcskölésének tűnő, az egymásra és egymásba folyó rétegekből kialakuló kompozíciók létrehozásában a véletlen szerepe tagadhatatlan, valójában azonban egy tudatosan megtervezett és ellenőrzés alatt tartott munkafolyamatot kell felfedeznünk a képek kidolgozásában. Ez a kettősség – a természeti törvények szabadjára engedett játéka és a módszeres koncepcionális tervezés – eredményezi azt a vibráló hatást, amely lehetetlenné teszi a képek reflexszerű és szenvtelen befogadását.

Hasonlóan a második világháborút követő idők lírai absztrakt mestereihez (mint Simon Hantai, Georges Mathieu vagy Sam Gilliam), Kucsora Márta is integrálja a valós természeti erőket – különösen a gravitációt és más fizikai hatásokat – a művészi alkotás folyamatába. Az 1950-es évek forradalmi képeit létrehozó „ecsetmentes” festészet legújabb experimentumáról beszélhetünk, amely új módon szintetizálja a festékanyagokat és színhatásokat a vászon felszínén. Így a lírai absztrakció vagy a gesztusfestészet egy új, ízig-vérig 21. századi formáját alakítja ki.

Munkáit számos hazai és nemzetközi kiállításon láthattuk, legutóbb tavasszal a Postmasters Gallery rendezte első önálló kiállítását New York-ban. Decemberben pedig egyidőben láthatjuk legújabb alkotásait a Műcsarnokban, illetve a Kálmán Makláry Fine Arts-ban.

Weboldal

kucsoramarta.hu/

Elérhetőség

+36 20 570 7724
https://www.instagram.com/martakucsora/

 

marble