Design Centrum CzechTrade

Csehország méltán híres arról, hogy számos designer tevékenykedik berkeiben, akik közül sokan már nemzetközi elismertségre is szert tettek. A design fontosságát és jelentőségét egyre több cég ismeri fel, csak úgy, mint azt, hogy a minőségi és időtlen designnak köszönhetően jelentősen növelhetik versenyképességüket. Nem túlzás kijelenteni, hogy a cseh cégek nemzetközi sikerének receptje a kreativitás és az újító ötletek.

A CzechTrade, a cseh exportőrök külpiacokon való helytállását segítő állami ügynökség már több mint 10 éve foglalkozik professzionális szinten az ipari formatervezés témakörével. Tavaly a CzechTrade kezdeményezte a Design Centrum CzechTrade létrehozását, amely jelentősen erősíti a design nemzeti szintű támogatását. A Design Centrum feladata összekötni a cseh cégeket a formatervezőkkel, gondoskodni oktatásukról a design management terén, közvetíteni feléjük a nemzetközi trendeket és nem utolsó sorban népszerűsíteni a cseh designt külföldön. Számos eszköz fog mindehhez rendelkezésre állni, egyebek közt a cseh designerek egyedülálló online adatbázisa, www.designers-database.euamely idén új kreatív iparágakkal és nyelvi verziókkal is bővülni fog. A CzechTrade hosszú ideje tagja a The Bureau of European Design Associations (BEDA) nemzetközi szervezetnek is.

A S/ALON Budapest örömmel köszönti kiemelt vendégként Csehországot, akit a jövőben további országszintű bemutatkozások is követnek majd az eseményen.  A cseh cégek megjelenését a Design Centrum CzechTrade szervezi, köztük új, Magyarországon még nem aktív márkák bemutatkozását és már sok éve itt tevékenykedő cégekét is, ilyen többek között a 27ASCENT, az Artiseme, a Lucis, a Pucolano és a SilentLab, vagy olyan kiváló cseh tervezők, mint Tereza Rosalie Kladosova és Hanuš Lamr.

Weboldal

www.designers-database.eu

KIÁLLÍTOTT MÁRKÁK

27ASCENT

A Lenka Lerlicka által alapított új cseh design brand azzal a céllal jött létre, hogy az emberek életébe szépséget és örömöt hozzon. A 27ASCENT bemutatja első, egyedi aromalámpa kollekcióját, az AITHÉR kollekciót. A lámpa a tűz erősségét, az illat gyengédségét, az üveg törékenységét és a fém rugalmasságát testesíti meg. Az AITHÉR Eliška Monsportová designer és kézműves mesterek kollaborációjában kelt életre.

Artisème

Az Artisème a kézművés otthoni kiegészítők és tárgyak kreatív design platformja. Az Artisème csapata megállás nélkül kutatja a design rejtett kincseit, emellett figyelmét saját tervezői határtalan tehetsége és képzelőereje által inspirált tárgyak készítésére is fordítja. A brand a szenvedélyes kézművesek és tervezők hosszú, aprólékos és a hagyományos kézműves ipart éltető munkáinak támogatása mellett kötelezte el magát.

Hanuš Lamr

Hanuš Lamr a csehországi ékszertervezés élvonalába tartozik. Egész élete során a természet jelentette számára az inspirációt és a szenvedélyt. Munkáihoz legtöbbször ezüstöt, aranyat, drágaköveket vagy szintetikus, porított pigmentes gyantát választ alapanyagul. Ezeket az anyagokat korlátok nélkül használja, szívesen kísérletezik velük és teremt köztük kapcsolatokat. Mindez nyomon érhető azokban a kollekcióiban is, amelyekkel a rangos S/ALON Budapest 2021 kiállításon ismerkedhetnek meg a látogatók és a szakmai közönség: a Crassulaceae, Fructus, Pisum, Coniferum, Folklor és Sacré Coeur kollekciókban.

Isotra

Az ISOTRA vállalatot 1992-ben Bolaticében alapította Erich Stavař és Bohumír Blachut. Az ISOTRA a napfényt kiszűrő árnyékolók technológiájának fejlesztése, valamint energiatakarékosságra gyakorolt hatásuk iránti kutatás mellett tette le voksát. Az alkalmazott technológiák, a kidolgozott eljárások, a kutatás és fejlesztés a jelentős árnyékolástechnika-gyártók egyikévé teszi, és nemcsak Csehországban, hanem világszerte is úgy tartják, hogy élen jár a technológia terén.

Iva Bastlová

Iva 20 éves tapasztalattal rendelkezik a belsőépítészet terén. Magán- és középületek belső tereinek tervezésével foglalkozik, és célja mindig egyedülálló tér létrehozása, amely megfelel az ügyfél egyedi igényeinek. Iva a bútoroktól a tapétákon át egészen a kiegészítőkig és dísztárgyakig termékek tervezésével is foglalkozik. Specialitása a digitális nyomtatás, amelyet különféle anyagokra alkalmaz projektjeiben. A Cseh Belsőépítészek Intézetének elnöke.

Kubák Szövöde

A strmilovi Kubák szövöde családi vállalkozás, amely 1870 óta élő hagyományokra épít. Jelenleg elsősorban design-lakástextileket gyárt, mint például takarókat, terítőket, textilszalvétákat és más termékeket. A gyártás során kizárólag 100%-ban természetes anyagokat, azaz gyapjút, pamutot és lent használnak fel. A termékek egyediségét elsősorban nem a természetes anyagok minősége, a gondos kézi feldolgozás és a felújított, eredeti szövőszékeken történő gyártás adja, hanem a családi hagyomány és a hosszú évek tapasztalata.

Lexová & Smetana

A Lexová & Smetana design studio Terezie és Štěpán tervezőpáros munkáit képviseli. A két fiatal designer nemcsak az egyedi termékek, belső terek, díszletek és kisebb építészeti elemek, hanem a jó kávé szerelmesei is. 2018 óta dolgoznak közös projekteken.
 

Lightway

A Lightway célja napfényes terekké változtatni a sötét helyiségeket berendezéseink, a fénycsatornák segítségével, amelyeknek elektromos áramra sincs szükségük az égbolt fényeinek bevezetéséhez. A Lightway hozzájárul az elektromos megvilágítás okozta szemfáradtság tüneteinek megszüntetéséhez, a látásminőség javításához és a mesterséges fények okozta megbetegedések kialakulásának megakadályozásához, ezzel felpezsdítve a vásárlók hangulatát otthonaik és munkahelyeik napfényes tereivel.
 

Lucis

Tisztaság, elegancia és minimalizmus találkoznak a LUCIS cseh beltérilámpa-gyártó ZED termékcsaládjában. A Daria Podboj designer tervei szerint készült fényforrásokat decens, kábeles felfüggesztésű gömbök és asszimmetrikus, lakkozott acél konstrukció jellemzi. A tervezőt az alkotás során a természet inspirálta: a lámpa maga ágat, ágazódást, egy forrás kettéválását idézi. Daria Podboj szerint a fényforrás lenyűgöző hatású, miközben minimális munkát igényel a felhasználó és az építész részéről.

Weboldal

www.lucis.eu

Mayer CZ

A MAYER CZ a német Mayer Sitzmöbel leányvállalataként jött létre 1996-ban. A cég a kezdetek óta MAYER irodai székeket és karosszékeket gyárt. Az évek során választéka részben önállóan fejlődött, de a kínált termékek túlnyomó része a mai napig a német MAYER márkához fűződik. 2018-ban a társaság teljes mértékben két cseh menedzser kezébe kerül, akik majdnem az alapítás óta dolgoznak együtt a cégnél, a stratégiai együttműködés a Mayer Sitzmöbel céggel pedig azóta is folytatódik.

Pucolano

A 2016-ban alapított Pucolano kézzel készített beton designtárgyakat gyárt építészeti projektekhez. Célja, hogy egyedülálló és egyedi gyártású betonelemeket kínáljon a vásárlóknak. A brand törekszik arra, hogy ügyfeleinek atipikus termékeket kínáljon, amelyek kifejezetten az ő igényeik szerint készülnek. A beton páratlan tulajdonságainak köszönhetően minden termék valóban egyedi. Hisznek benne, hogy a beton – szemben más anyagokkal – merészebb megoldások létrehozását teszi lehetővé a tervezők számára.

SilentLab

Mind szeretjük, ha csend és nyugalom van körülöttünk, amikor dolgozunk. Ezért jött létre a SilentLab. Csendet gyártanak, és oda szállítják, ahol hiány mutatkozik belőle. Csehországi gyártócsarnokainkban fali és mennyezeti hangszigetelő elemek, hangszigetelő ülőpárnák, fotelek és spanyolfalak, sőt még hangszigetelt, két-, négy- vagy akár kilencfős mobilirodák is készülnek. Ezek a termékek kellő nyugalmat biztosítanak a munkához, és fokozzák a produktivitást.

Tereza Rosalie Kladosova

Tereza Rosalie Kladosova a Prágai Művészeti, Építészeti és Tervezési Akadémia diplomás divattervezője és művésze. 2019-ben megkapta az azt megelőző év legjobb tervezőjének és legjobb divattervezőjének járó díjakat a Czech Grand Design Awards zsűrijétől. Tereza tervezői DNS-ének része humora, a vizuális történetmesélés iránti szenvedélye, játékos színpalettája, valamint egyedi mintái és lenyomatai.

Tesla lighting

A TESLA lighting cseh márkát és cseh céget világszerte úgy ismerik, mint jelentős izzó- és világításgyártót a családi és munkahelyi élet minden szegmense számára. A TESLA lighting maximális munkát fektet az innovációba és a minőségbe – minden lámpát laboratóriumi méréssorozatnak vetnek alá, hogy vásárlóikhoz és ügyfeleikhez csak a legjobb minőségű fényforrások juthassanak el.

Škoda

Az ENYAQ iV. a ŠKODA első olyan modellje, amelyet a kezdetektől teljesen elektromos autónak terveztek. A már első pillantásra is innovatív és minden részletében lenyűgöző külsőn túl egy teljesen új tervezési koncepcióra építve öt életmód-ihletésű, kiegyensúlyozott és részleteiben harmonikus belső tér változatot kínál.

 

marble