Trend
  /  2019.07.15.  /  

Wabi-sabi

A tökéletlenség harmóniája

Ha te is áhítattal követed a legfrissebb design trendeket, akkor az elmúlt hónapokban egyre többször találkozhattál a wabi-sabi fogalmával. Míg egy szezonnal ezelőtt a skandináv eredetű hygge uralta a tervezők inspirációs tábláit, idén a wabi-sabi irányzat az, amely újra és újra felbukkan a szakma elismert képviselőinél. De mit is jelent a wabi-sabi és hogyan tudod a saját otthonodba - és életedbe - is becsempészni? Olvass tovább, és tudd meg te is!

Az alapok

A wabi-sabi sokkal több, mint egy design trend. A 14. századi Japánig visszakövethető kifejezés egy esztétikai minőséget jelöl, melynek középpontjában a tökéletlenség és a változás elfogadása, valamint az ember és környezete közti harmónia állnak. Alapvetéseit a buddhizmus tanításai inspirálják, így jellemző rá a szerénység és a visszafogottság. A szókapcsolatot alkotó szavakat nehéz pontosan lefordítani, de a wabi tag egyfajta rusztikus egyszerűséget, fundamentális letisztultságot jelöl, míg a sabi tag arra a különleges méltóságra utal, mely kizárólag hosszú évek használata után lehet egy tárgy sajátja. A wabi-sabi nem csupán elfogadja, de ünnepli a tökéletlenséget és az idő múlásával együtt járó természetes változást, így tartva görbe tükröt egy világnak, mely a folyamatos tökéletesség utáni hajszában gyakran megfeledkezik a valódi értékekről.

Wabi-sabi az enteriőrben

Ahogy a fentiekből is kiderül, a wabi-sabi nem a csillogásról, az újdonságról vagy a fényűzésről szól. Épp ellenkezőleg: a wabi-sabi lényege az egyszerűség, a nyugalom és egy autentikus, természetközeli élmény megteremtése. Az így kialakított enteriőrök legfontosabb hozzávalói a természetes felületek (pl. fa, gránit, kerámia), melyek nem csupán nyugalmat sugároznak, de kellő odafigyeléssel gyönyörű patinát alakítanak ki az évek során. Az egyszerű, hosszan tartó, megbízható tárgyak a wabi-sabi stílus nélkülözhetetlen elemei, ezért az antik darabok igazán jól működnek egy így megálmodott térben, legyen szó skandináv klasszikusokról vagy családi ereklyékről.

A szabálytalan formák és a gyönyörű tökéletlenség jegyében válassz kézműves kiegészítőket, például kézzel szőtt gyapjúszőnyeget, vagy artizán kerámia étkészletet, melyek egyedi formavilágukkal igazán karakteres darabjai lehetnek az otthonodnak és sokáig veled maradhatnak.

A kevesebb több

A wabi-sabi lényege, hogy nyugalmi pontot találj egy folyamatosan változó, fáradhatatlan világban, épp ezért a wabi-sabi enteriőrben csak azoknak a dolgoknak van helye, amik tényleg jelentenek valamit számodra. Ne kerülgesd tovább a dolgokat, amiknek nem találsz funkciót, inkább szabadítsd fel a teret, és szabd igazán a saját igényeidre az otthonod! Találd meg a darabokat, amik hosszú távon is minden nap örömet okoznak, és amelyek mellett igazán átadhatod magad az élményeknek és a nyugalomnak. Ha nem csak trendként gondolsz a wabi-sabira, hanem igazán megszívleled a tanításait, lehet, hogy a hétköznapokban is könnyebben rátalálsz a harmóniára.

Tudj meg többet a wabi-sabi irányzatról az idei S/ALON BUDAPEST kiállításon, ahol a hazai és nemzetközi design márkák bemutatkozása mellett 8 élő moodboardot is bejárhatsz, melyeket a legfrissebb enteriőrtrendek inspiráltak!

2019.07.15.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!