Portré
  /  2022.06.19.  /  

Viaplant - központban a növény

Interjú Szakács Barnabással

A Viaplant növényi alapú kreatív alapanyagokat gyárt, melyek sokoldalúan alkalmazhatók építészeti és designipari projektekben.

A többszörösen díjazott magyar márka azonban jóval többet kínál ennél. Anyagba zárt növényei történeteket mesélnek és emlékeket közvetítenek, ráirányítva csapongó figyelmünket természeti kincseink jelentőségére, illékony élményeink értékére.

A természet szépsége és sokszínűsége által inspirált Viaplant táj és építészet kapcsolatát teremti meg. Az innovatív anyagokon túl, bútorok, kiegészítők és művészeti projektek gazdagítják portfóliójukat, az idei S/ALON BUDAPESTEN pedig egy igazán forradalmi újdonságuk is bemutatkozik majd a Budapest Arénában. Tarts velünk, és ismerd meg közelebbről a márkát Szakács Barnabással, a Viaplant ügyvezetőjével és vezető tervezőjével készített interjúnkból!

A Viaplant márka mögött a Lépték-Terv Tájépítész iroda áll. Milyen kapcsolat van a két entitás között?

Az irodánk 2002 óta foglalkozik tájépítészeti tervezéssel, elsősorban a városi terek, parkok, lakóterületek szabadtereinek emberközpontú megújítására fókuszálunk, de intézménykertek és történeti kertek revitalizációjával is foglalkozunk.

A kezdetektől fogva hisszük, hogy a tájépítész egyszerre mérnök, művész és közösségszervező is egyben.

Eredetileg magam is képzőművészként indultam, később mérnök lettem, a tevékenységünk is ezeknek a területeknek és szemléletmódoknak az elegyéből, fúziójából táplálkozik. Éppen ezért munkánk nem merül ki a tervezésben, hanem szakterületünkhöz kapcsolódó társadalmi szerepvállalással – mint például a művészet, szakmai publikációk, közösségi tervezés és oktatás – is igyekszünk értékeket létrehozni.

Hogyan kapcsolódott a tájépítészi munka a növényrészek ilyen újszerű felhasználásához?

A Viaplant megalkotása során egyik fő célunk a természet sokszínűségének képviselete volt. Ennek érdekében a városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosítását gondoltuk újra. Az őszi lombleveleken és a lenyírt fűszálakon túl pedig az agresszívan terjedő invazív fajokban – mint például a kanadai aranyvessző vagy a parlagfű – is megláttuk a szépséget és a lehetőséget.

Az alapanyagok előállítása során kizárólag olyan növényi részeket alkalmazunk, melyek megújulási ideje legfeljebb egy év, ami kulcsfontosságú tényező a környezeti terhelés minimalizálása szempontjából. A Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak, és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik, ez képezi a Viaplant egyik védjegyét.

Hogyan vezet a növény útja a természetes élőhelyétől az enteriőrig?

Viaplant a borostyánhoz hasonlóan időkapszulába zárja a természet művészeti teljesítményét és hosszú távon megőrzi azt.

Begyűjtés után a növényi részeket leszárítjuk, megtisztítjuk, szelektáljuk. Az előkészített növények a felhasználási módnak megfelelően háromféle kötőanyagba kerühetnek: polimer gyantába, üvegbe vagy PLA-ba. Például egy zuhanykabin ajtajához üveget használunk, viszont falburkolat bármely három kötőanyag felhasználásával készülhet.

Mi sarkallt arra benneteket, hogy elindítsátok a Viaplantot? Mi a mozgatórugó, a kreatív misszió a márka mögött?

Motivál bennünket a fenntarthatóság kérdésköre, folyamatosan azon munkálkodunk, hogy a körforgásos gazdasági modell szellemében minél környezettudatosabb fejlesztési irányokat találjunk.

Kreatív alkotófolyamatunk fókuszában pedig a történetmesélés és az emlékőrzés állnak.

Olyan felületeket és tárgyakat igyekszünk létrehozni, amelyek a növények örökségét közvetítik és konzerválják. Hisszük, hogy a növény származási helye emléket, élményt hordoz magában.

Ez a funkción és formán túlmutató minőség, ami többlettartalommal tölti meg a tárgyakat.

Készítettünk már lámpát esküvői virágcsokorból, emléktárgyat egy futballklub hazai pályájának füvéből, vagy éppen Magyarország gyógy- és termálvizeinek egyedülálló gazdagságát hirdető csillár kompozíciót a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjába hévízi gyógyiszapból, azaz több tízezer éves növényi üledékből.

Ezek szerint konkrét helyek, régiók esszenciáját is le tudjátok képezni Viaplanttal?

Tökéletes példa erre a Szent István Park Cuvée, az irodánk mellett található újlipótvárosi közpark fáinak leveleiből készült lámpa és burkolat, ami az ott töltött emlékeket viszi az otthonokba. A bor analógia több fronton is érvényesül: cuvée, mert több fafaj színes leveleinek egyvelege, emellett évjárattal és sorszámmal láttuk el a kész termékeket, hiszen ezt egy évben egyszer lehet megcsinálni.

Ahogy az azonos dűlőn termő tőkék évről évre más bort adnak, a park növényzete sem lesz kétszer ugyanolyan. A lámpákhoz mellékeljük továbbá a park történetét, információkat, kulisszatitkokat, hogy egyúttal az urbanisztikai jelentőségére is felhívjuk a figyelmet, mivel a parkok - akárcsak az épületek - közös kulturális értékeink.

Az egész Viaplant koncepció tulajdonképpen egy művészeti projekt.

Az innovatív alapanyag fejlesztése, a saját tervezésű bútorok, kiegészítők és a kreatív, művészeti jellegű projektek mellett a belsőépítészeti koprodukciók is meghatározók a mindennapjaitokban. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Eredendően B2B tevékenységet végzünk, jellemzően nagyobb léptékű projektekben dolgozunk vagy magán ingatlanok belsőépítészeti tervezésébe kapcsolódunk be. A sikeres és gördülékeny együttműködés érdekében készítettünk egy átfogó csomagot, aminek köszönhetően a tervezőket a projekt kezdeti lépéseitől kezdve tudjuk támogatni.

Ennek keretein belül rendelkezésükre bocsátunk anyagmintákat, melyeket a tervezők maguknál tarthatnak. A letölthető csomagunk tartalmaz magas minőségű növénytextúra fotókat, melyek a tervezési fázisban könnyen beilleszthetők a látványtervekbe, továbbá 3D modellekkel és szerkeszthető DWG fájlokkal is igyekszünk segíteni a folyamatot. Úgymond tervrajzban tudunk kommunikálni, a pontos csomóponti rajzok és rögzítési megoldások felvázolásában közreműködünk, hogy az elképzeléseket kompromisszummentesen meg is lehessen valósítani.

Melyik projekt példázza jól ezt a tervezői együttműködést?

A budapesti Bartók Házban található iroda chevron mintás térelválasztó falat kompletten a Viaplant csapat készítette, amihez CNC technológiát is alkalmaztunk. A megvilágításhoz a Viaplant lapokhoz illeszkedő, paralelogramma alakú LED paneleket gyártottunk. Külön érdekesség, hogy a világító egységek mágnesekkel vannak rögzítve, így cseréhetők, illetve könnyen javíthatók. Ez a tavalyi projektünk jó szemlélteti, hogyan zajlik a kooperáció: a tervező lerajzolta az elképzeléseit, majd közösen kitaláltuk, hogyan s miként lehetséges és érdemes megvalósítani azt, ezt követően pedig a gyártmány szintjén is tudtunk segíteni.

Friss hír, hogy nemrég nyitottatok exkluzív bemutatótermet Csehországban, amihez ezúton is gratulálunk!

A bemutatóterem Csehország harmadik legnagyobb városában, a lengyel határhoz közel fekvő Ostravában nyílt múlt héten, most bontogatja szárnyait. 6-7 országban van már képviseletünk, a csehországi az első, ami monobrand showroom.

Izgalmas belépni egy olyan üzletbe - tőlünk közel 700 kilométerre -, amit teljes egészében a mi termékeink töltenek meg.

Milyen terveitek vannak a közeljövőre nézve?

Az üveg és lebomló kötőanyagok terén kutatjuk a fejlesztési lehetőségeket, sőt, már meg is találtuk a fenntartható, komposztálható alternatívát! A növényi keményítőből előállított politejsav (PLA) a 3D nyomtatás iránt érdeklődők számára ismerősen csenghet. A PLA kötőanyagú Viaplant több szempontból is különleges: vastagsága 0,5 és 1 milliméter közötti, hajlíthatóságának köszönhetően íves felületekre is applikálható, használat után pedig megfelelő körülmények között komposztálható.

Fotó: Glázer Attila

Tavaly kezdtünk el kísérletezni az anyaggal, jelen pillanatban a sorozatgyártási technológiánkon csiszolunk. A S/ALON BUDAPESTEN be fogjuk mutatni ezt az innovatív termékvonalat tapéta és négyzetméterben kapható kreatív anyag formájában, de áldásos tulajdonságainak köszönhetően szinte bármi készülhet belőle, például lámpabúra vagy éppen füzetborító.

Az elmúlt időszakban elindult több CMF Design / anyagkönyvtár együttműködésünk, melyek által érkeztek megkeresések belsőépítészeti, valamint egyéb iparágakban történő alkalmazásra is. Ez kiváló távlati lehetőséget nyújt számunkra egyrészt design iparági kooperációk tekintetében, másrészt a távoli piacok elérésben.

Érdemes figyelemmel kísérned a Viaplant munkásságát, hiszen folyamatosan új ötletekkel és formabontó megoldásokkal rukkolnak elő. Fedezd fel a márka magával ragadó, érzelmekkel teli és innovatív világát szeptember 23-25. között a Budapest Arénában! Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol a kiállításig inspiráló tartalmakkal várunk!

Borítókép: S/ALON BUDAPEST 2019 Biophilia tér, tervező: Terpák Mónika, Bata Tibor, fotó: Bezzeg Gyula, Viaplant Kft.

2022.06.19.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!