Portré
  /  2021.09.02.  /  

"Szenvedélyünk a fa"

Old Line konyhák először Magyarországon

Az Old Line szó szerint és átvitt értelemben is a fára épül. Több mint négy évtized telt el azóta, hogy az olasz gyártó úgy döntött, a konyhadesign új arcát mutatja meg: egy arcot, amely hiteles, kompromisszummentes és - nem utolsó sorban - felelősségteljes. Az Old Line filozófiájának elengedhetetlen részét képezi értékes alapanyagának, a fának tisztelete. Ahogy a brand alapítói tartották, ha fával dolgozol, akkor saját közvetlen környezeteddel kell, hogy együtt dolgozz, élj és lélegezz. Ez egy olyan felelősség, ami túlnő a design világának keretein. Hogy többet megtudjunk a brand modern víziójáról, valamit a cég idei S/ALON BUDAPESTRE időzített magyar premierjéről, a tulajdonossal, a cég egyik alapítójának lányával, Nicoletta Fedrigóval beszélgettünk.

Mi inspirálta az alapítókat az Old Line 44 évvel ezelőtti létrehozása során?

Cégünk alapítói a fa megmunkálásában és a konyhaépítésben széleskörű tapasztalattal rendelkező mesterek voltak. Számukra ráadásul a fa központi szerepet töltött be munkájukban és életükben. Úgy tartották - és az Old Line mai napig ebben hisz -, hogy ahhoz, hogy fával dolgozhassunk, szimbiózisba kell lépnünk a környezetünkkel. A fa egy természetes anyag, ami különös melegséget áraszt magából. Alapítóink úgy döntöttek, szakértelmüket és fával kapcsolatos ismereteiket az Old Line felépítésére fordítják.

Melyek az Old Line konyhaszekrényei számára legalkalmasabb fa típusok? Milyen különbségek vannak az egyes fajták között?

Kollekcióink elkészítéséhez számos különböző fát használunk. A legtöbb bútorkollekció tölgyből, az úgynevezett “Noce Canaletto” dióból és hársfából készül. A tölgy egy nagyon masszív, tartós és valódi karakterrel rendelkező fafaj, nem véletlen, hogy a Modern és Classic kollekciókban is széles körben alkalmazzuk.

A Noce Canaletto egy igazán értékes diófa: elegáns és minden egyes terméknek egyedi megjelenést kölcsönöz. A hársfa egy könnyedebb fafaj, ami zártabb pórusainak köszönhetően ideális választás a lakkozáshoz.

A környezetvédelem és a fenntartható iparágért való törekvések az Old Line alapvető értékei között találhatóak. Hogyan biztosítják azt, hogy ikonikus konyhaszekrényeik és bútoraik gyártása a legkevesebb környezeti teherrel járjon?

A fát csakis olyan jól ismert és megbízható szállítóktól szerezzük be, akik rendelkeznek az FSC Italia védjeggyel. Ez ugyanis biztosítja, hogy a védjeggyel rendelkező partnerünk megfelelően ellenőrzött és felelősségteljes forrásból szerzi be az alapanyagokat. Számunkra elengedhetetlen, hogy kiváló termékportfóliónk elkészítéséhez ezekből a helyesen kezelt és fenntartott erdőkből származó fát használjunk, ezzel is hozzájárulva az erdők ökoszisztémájának fenntartásához.

Ezen felül folyamatosan dolgozunk azon, hogy az értékes fa nálunk ne vesszen kárba: egyik kezdeményezésünknek köszönhetően a gyártás során keletkezett fa maradékot a hideg évszakokban a gyár fűtéséhez használjuk fel. Igyekszünk helyi beszállítókkal dolgozni, hogy ezzel is csökkentsük a szállítási folyamatokból eredő környezeti terheket.

Az Old Line kollekcióiban a klasszikustól kezdve a modernen át egészen a kortársig találhatunk bútorokat. Mennyire változott az évek során az, hogy éppen mihez vonzódnak az ügyfelek? Lehetséges, hogy 2021-ben például a kortárs kollekció népszerűbb, vagy netán a klasszikus design ragadja meg az emberek fantáziáját?

Mivel a világ számos országában működünk a legkülönfélébb piacokon, látjuk azt is, hogy ezek miben különböznek egymástól. Bizonyos területeken egy adott kollekciót jobban szeretnek az ügyfelek, máshol pedig pont a fordítottját látjuk. Ami a termékkínálatunkat különlegessé teszi, az a lehetőség, hogy a különböző kollekciók termékeit szabadon párosítsuk. Sok esetben látunk példát arra, hogy a Classic kollekció bútorai a Contemporary és a Modern modellekkel kerülnek egy légtérbe. A legújabb, Glamour kollekciónk iránti egyre nagyobb kereslet viszont egy egyértelmű trend minden ügyfelünk körében.

A magyar közönség az idei S/ALON BUDAPESTEN találkozhat először az Old Line termékeivel. Mire számíthatnak az esemény látogatói?

Nagy örömmel mutatjuk be először Magyarországon az imént említett Glamour kollekciónkat magyar partnerünknek, az Indagroupnak köszönhetően. Erre a kollekcióra mindannyian büszkék vagyunk, azért jött létre, hogy valami egészen újat mutasson a kortárs konyhatervezésben. A Canetè ajtók ikonikus frontjai és a luxust idéző réz elemek egy olyan elegáns esztétikát eredményeznek, ami sem klasszikus, sem modern, szimplán csak glamúr!

Ezen kívül számos kiemelkedő termékünket elhozzuk a kiállításra, itt lesz egy kézzel faragott részletekkel díszített és a legmodernebb tolóajtó technológiával ellátott tömörfa konyha. Ugyanígy az eseményen debütálnak Puzzle ajtóink, ezeket a frontokat darabról darabra, kézzel rakták össze mestereink, hasonlóan a jól ismert puzzle játékokhoz. És ez még nem minden - de a többi majd személyesen!

A design szerelmeseinek bizonyára jó hír, hogy az Old Line a S/ALON BUDAPEST után is Magyarországon marad, de pontosan hol keressük a márka különleges fa bútorait?

Örömmel jelentjük be, hogy az Indagroupnak köszönhetően gyönyörű konyháink új otthonra találnak a Törökbálint közelében fekvő MaxCity design bútor áruházban. Reméljük, a S/ALON BUDAPEST után ezen a különleges helyszínen is felkeres minket és izgalmas termékkínálatunkat ez az új és lelkes magyar közönség.

Végezetül: ha választani lehetne egyet, melyik lenne az Ön kedvenc Old Line terméke?

Ez igen nehéz, de a Glamour kollekció diófa Canetè ajtói számomra különösképp megkapóak.

Valódi design premier a S/ALON BUDAPESTEN, ne maradj le az Old Line magyarországi bemutatkozásáról a Budapest Arénában! Vedd meg jegyedet még ma, és találkozzunk szeptember 24-26. között egy inspirációval teli, felejthetetlen hétvégén. Hivatalos Facebook és Instagram oldalaink addig is a hazai és nemzetközi design legizgalmasabb újdonságaival várnak, úgyhogy ne felejts el csatlakozni hozzánk!

2021.09.02.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!