Portré
  /  2023.09.07.  /  

Nika Zupanc, a pontosan kimért eklektika mestere

Interjú a Knitty Lounge Chair tervezőjével

Nika Zupanc rendkívüli szlovén tervező, a kortárs design világának ragyogó csillaga.

Innovatív megközelítésével és egyedi stílusával egyedülálló szeletet hasított magának a designiparban, amely folyamatosan lenyűgöz és inspirál. Nika híres arról, hogy képes megkérdőjelezni a konvenciókat és kitörni a hagyományos kifejezési eszközök korlátai közül. Munkái túlmutatnak a klasszikus kategóriákon, gyakran elmosva a művészet és a design közötti határokat. A bevett normáknak való megfelelés megtagadása lehetővé teszi számára, hogy olyan darabokat hozzon létre, amelyek nemcsak funkcionálisak, hanem érzelmi és konceptuális mélységgel is rendelkeznek.

A Lolita lámpa bevezetésével vált világszerte ismertté, legutóbb pedig a szintén a Moooi számára tervezett Knitty Lounge Chair nevű székétől volt hangos a designvilág.

Zupanc független tervezőként dolgozik, és folyamatosan friss projektekben vesz részt, amelyek a modern kultúra, a kortárs design és a rendelkezésre álló technológiai lehetőségek sajátos értelmezéséből nőnek ki. Nem riad vissza attól, hogy finom, lágy és ívelt formákat használjon a terveiben, megkérdőjelezve a design világát gyakran uraló, túlnyomórészt maszkulin esztétikát. Darabjai eleganciát, kecsességet és egy adag szeszélyességet sugároznak, amely túlmutat a puszta funkcionalitáson. Olvass tovább, és tudj meg többet a megközelítéséről és a formatervezéssel kapcsolatos gondolatairól!

Nika Zupanc, The Golden Chair, Moooi

A "punk elegancia", a "techno sikk" és a "larger than life" három olyan kifejezés, ami gyakran felmerül a munkásságoddal kapcsolatban. Véleményed szerint melyik a legpontosabb?

Nem hiszem, hogy igazán van olyan formanyelv, amelyre támaszkodom, inkább azt mondanám, hogy szeretek változatos ikonokkal dolgozni és elegánsan felforgatni azokat - legyen szó akár egy ikonikus formáról, történetről, anyagról vagy funkcióról. Arra képzem az agyamat, hogy úgy működjön, mint egy vizuális szűrő, amely a kultúránk minden szegletéből gyűjt referenciákat, amelyek a leghétköznapibb, mindennapi valóságon keresztül tükröződnek.

A pontosan kimért eklektika és az archetipikus – akár a rendkívül naivnak vagy frivolnak tartott (mint a Lolita lámpa vagy a Szalag szék esetében) – vizuális elemek keresése határozza meg a munkámat. Ezek azok a paraméterek, amelyek igazán érdekelnek, szívesen formálom újra és keverem őket, visszafogottan, mégis feltűnően. Ezekkel a szándékos beavatkozásokkal az alapvetően minimalista és funkcionális terveimbe igyekszem azokat a témákat artikulálni, amelyeket a tervezői szakma még nem fogalmazott meg.

Az első Moooinak tervezett tárgyad, a Lolita lámpa hozta el a világhírt számodra. Milyen a Moooival való kapcsolatod?

Együttműködésünk 2008-ban kezdődött a Lolita lámpával. A Lolitával többek között a rózsaszín jelentését próbáltuk felforgatni, ami 2008-ban még merész gesztusnak számított. A lámpát úgy álmodtuk meg, hogy tabukat döntögessen, megtörje a mindennapi rutinokat, játsszon a felhasználók érzelmeivel. A Lolita kiemelte a rózsaszínt tipikus kontextusából.

A hagyományosan a szerelemmel vagy általánosabban a trivialitással társított, és a lányoknak fenntartott szín új értéket kapott és megváltozott jelentéssel, nemileg semlegessé vált az ipar különböző ágaiban. Ma, amikor azt látom, hogy a rózsaszín felszabadult, már nem kötődik egy bizonyos jelentéshez, kvázi nemtelen, boldog vagyok, mert úgy érzem, hogy hozzájárultam ehhez a mozgalomhoz – a Moooi-val együtt, amely tökéletes partner az ilyen merész gesztusokhoz. Ez volt az az út, amelyet mindig is követtünk, amikor együtt dolgoztunk:

Olyan termékeket kerestünk, amelyek hozzájárulhatnak a tervezői gondolkodás és a megoldások fejlődéséhez.

A hivatalos életrajzod szerint a vizuális nyelvezeted mélyen belülről fakad, olyan dolgokat közvetít, amelyeket nem lehet elmondani. A design a kifejezés vagy olyan kérdések megoldásának eszköze, amelyekre eddig nem kaptunk választ? 

Amikor ikonikus jelentéseket próbálok felforgatni vagy megváltoztatni, a figuratív és narratív összetevők alkotómunkám lényegét képezik. A funkcionalitás, a technológiai innováció, az ergonómia és a formai komponens tökéletes egyesülése és harmóniája az, ami váratlan és eredeti sorrendben és adagolásban keveredve hozza ki egy új, feltűnő designtárgy esszenciáit, amely nagyon hangosan tud beszélni, és amely képes egyszerűen a megjelenésével kifejezni.

The Knitty Lounge Chair

A Knitty Lounge Chair-t a kötés és a kötél inspirálta, egyesítve a kis és nagy léptékeket egy tárgyban. Mesélj nekünk a koncepcióról és a mögötte álló ötletről!

A Knitty Lounge Chair mögött álló inspiráció kettős volt.

Először is egy kis kötésminta inspirált, amely megragadta a figyelmemet. Másodszor, a hatalmas hajók kikötőkhöz való kikötésére használt nagy kötelek ihlettek. Ez a két látszólag egymástól független dolog összeforrt a fejemben, és megszületett a Knitty Lounge Chair. A szék nem csupán egy funkcionális bútordarab; ez egy olyan tárgy is, amely megkérdőjelezi a méretarányokról alkotott képünket. Ugyanakkor nagyon kényelmes, nagyvonalú, és persze reményeim szerint ikonikus is.

Honnan merítesz ihletet?

Tulajdonképpen mindenhonnan. A mindennapi élet jelenti a legnagyobb inspirációt számomra.

The Knitty Lounge Chair

Mi a személyes kedvenc terved vagy projekted az elmúlt évekből?

Kizárt, hogy csak egyet válasszak, mindegyiket imádom!

The Golden Chair

Melyek azok a fő irányok, amelyeket 2023-ban és 2024-ben várhatóan követni fogsz a termékmegjelenések, együttműködések vagy kiállítások tekintetében?

Néhány nagyon izgalmas új terméken és kollekción dolgozunk, lakó- és közterületi enteriőrök mellett.

Nika Zupanc munkássága nem korlátozódik egy adott trendre vagy irányzatra, túllép azokon és időtlenné válik. Megkérdőjelezi a formatervezés korlátait, és arra sarkall minket, hogy képzeljünk el egy olyan jövőt, ahol a kreativitás nem ismer határokat. Összefoglalva, Nika Zupanc egy igazi design vizionárius, akinek munkái továbbra is inspirálnak és gondolkodásra hívnak. Képessége, hogy a játékosságot mélységgel, a finomságot erővel ötvözze, tagadhatatlanul figyelemre méltó. A design jövőjét szemlélve Nika Zupanc arra emlékeztet minket, hogy a legizgalmasabb alkotások gyakran azok, amelyek szembemennek a konvenciókkal és beszélgetést váltanak ki. Kétségtelen, hogy a design világának egyik olyan szereplője, akivel számolni kell, és munkássága még évekig maradandó nyomot hagy az iparágban.

Légy részese a designtörténelemnek: csatlakozz hozzánk a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon szeptember 22-24. között a Budapest Arénában! Az eseményen a Moooi újdonságait is megtalálod a Basic Collection jóvoltából. Szerezd be kedvezményes belépődet itt, és kövess minket Facebookon és Instagramon exkluzív történetekért és inspirációért!

2023.09.07.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!