Portré
  /  2019.06.25.  /  

Kiállítói portré: Edelholz

A 2018-as S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon még a Magyar Divat és Design Ügynökség által támogatott 26 hazai kiállító közt mutatkozott be, idén viszont két önálló enteriőrrel is készül a design szerelmeseinek az Edelholz. Bár a vállalkozás neve és prémium minőségű termékei alapján sokan német hátterű cégnek gondolhatják, az Edelholz 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás, melynek termékei méltán népszerűek Európa-szerte. Ismerd meg a prémium fapadlók mesterét alábbi blogposztunkból!

Történet

Az Edelholz története több mint 25 évre nyúlik vissza, amikor az egyik jelenlegi tulajdonos, Seres Szabolcs vállalkozó szellemű nagyapja, Szalai József 69 évesen lefektette a vállalat alapjait és növekedési pályára állította azt 1992-ben. A kezdetben tradicionális fafeldolgozással foglalkozó vállalkozás a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több munkafázist látott el, így lehetővé vált magasabb hozzáadott értékű félkész termékek előállítása, melyeket elsősorban német faipari gyártók számára értékesítettek. A Seres Szabolcs és a Vavra Péter által menedzselt, tapasztalt szakemberekből álló, egyre bővülő csapat, az általuk felhalmozott tudás és az egyedülálló magyar tölgyfakincs hívta életre 2005-ben az Edelholz Faipari Kft.-t, mely a prémium minőségű tölgyfapadlók gyártásának hazai és európai viszonylatban is meghatározó szereplőjévé vált.

A kezdetben svájci, ausztriai, németországi és a távol-keleti piacokon értékesített termékkel 2009-ben nyitottak a magyar piac felé, mely a mai napig kiemelt fontosságú a vállalat számára, bár termékeik legnagyobb részét továbbra is ezeken a külpiacokon forgalmazzák. Az eredeti, minőségi tölgyfapadlók speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, lefektetésük komoly szakértelmet igényel, így a lehető legmagasabb ügyfélélmény elérése érdekében ma már full-service szolgáltatást, gyári kivitelezést vállalnak. 2012-13 magasságában pedig megnyitották budapesti showroomjukat, innen szolgálják ki az igényeket országosan. Sétálj körbe a pompás fapadlókat felvonultató üzletükben az alábbi 3D túra segítségével!

Magyar termék 1 termőterületről

Kevés olyan anyag van, amely sosem megy ki a divatból, amelynek mindig találhatunk helyet az otthonunkban. Az ezerarcú fa azonban ilyen. Változatos megjelenését számtalan kezelési technikával alakíthatjuk kedvünkre, így jóformán bármilyen stílusú enteriőrnek markáns eleme lehet: legyen szó letisztult, bohém vagy éppen fényűző kompozícióról. Természetességéből adódóan minden fából készült elem egyedi és megismételhetetlen karakterrel rendelkezik, azonban az egy termőterületről származó fák némiképp egységes képet mutatnak, míg a különböző földrajzi, geológiai viszonyok szín- és mintázatbeli eltéréseket eredményeznek. Európában a tölgyfának kb. 220 alfaja létezik, ezért azon, több millió négyzetmétert gyártó vállalkozások késztermékei, amelyek Európa különböző pontjairól szerzik be a padlógyártáshoz szükséges tölgyfa alapanyagot, visszatükrözik azokat a színbeli és strukturális különbségeket, amelyek az eltérő tölgyfa alfajok helyi adottságaiból következnek. Az Edelholz azonban a zalalövői telephely 100 kilométeres körzetéből szerzi be az alapanyagot prémium, olajos fapadlóihoz, egy termőterületről, aminek köszönhetően a kialakított felületek - a lehetőségekhez mérten - homogén képpel kényeztetik a szemet.

Olaj vs. lakk

A lakkal kezelt fafelületen egy vékony filmréteg keletkezik, mely óvja a fát a kopástól és a természetes használat okozta kisebb sérülésektől, az olaj viszont beszívódik a fa mélyebb rétegeibe, így anyagában védi a padlót. Ennek köszönhetően nem csupán egy prémium, matt felületet kapunk, hanem egy természetes anyaggal kezelt, telt színű burkolatot. Bár az ún. olajos padlók kopása látványosabb (főként a pigmenttel kezelt padlók esetében), mint lakkozott társaiké, az évek során kialakuló patina nem elvesz, inkább hozzáad az esztétikai minőséghez. Gyakori tévhit továbbá, hogy az olajos padlókat nem lehet tisztítani, azonban ennek ellenkezője igaz: száraz és nedves takarításra egyaránt alkalmas a fapadló.

Ködnedves textillel fel lehet mosni, sőt, karbantartása és javítása is egyszerűbb, mint a lakkos padlóké, mivel a napi használat során esetlegesen előforduló makacsabb szennyeződéseket és sérüléseket lokálisan lehet javítani, olaj segítségével.

Trendek

A szláv országokra jellemző magasfényű, lakkozott felületek ideje lejárt, az elmúlt években a matt fafelületek hódítanak, melyek a fapadlók esetében jellemzően olajos kezelést jelentenek. A prémium, természetes hatás mellett ezek tapintása is egészen különleges, hiszen nem egy kemikáliákkal teli bevonatot érzékelünk, hanem magát a szintén organikus lenolajjal gondozott fát. Egyre növekvő igényünk a természetazonos megoldások iránt így összeér változó esztétikai igényeinkkel.

A hazai vásárlók körében igen népszerű világosabb, fehér pigmenttel kezelt fapadlók iránti érdeklődés némiképp visszaesett az utóbbi időben, helyüket átvették a sötétebb, füstölt felületek, és továbbra is népszerűek a magyar vásárlók körében a natúr, aranysárga színekben pompázó, mélységet és melegséget sugárzó faburkolatok.

Gyere el 2019. szeptember 20-22. között a Budapest Arénába, ahol nem csupán a kivételes Edelholz padlókat, hanem az újdonságnak számító tömörfa asztalokat is megcsodálhatod közelebbről! Csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahonnan nem csupán ihletet meríthetsz, de megismerheted sokrétű kiállítói és tervezői csapatunkat is!

2019.06.25.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!