Válogatás
  /  2018.11.12.  /  

Kiállítói panoráma: Technológia a design szolgálatában

A technológiai fejlődés és az innováció különböző formáinak köszönhetően megszokott folyamatokat optimalizálunk, új technikák, módszerek és anyagok születnek, melyek szebbé, jobbá, kényelmesebbé vagy egyszerűen változatosabbá teszik a környezetünket és az életünket. A kiállítás szakmai partnerével, a Magyar Divat és Design Ügynökséggel karöltve mutatunk be a nagyközönség számára olyan izgalmas megoldásokat alkalmazó hazai szereplőket, S/ALON BUDAPEST kiállítókat, akik innovatív, friss szemléletükkel és gyártástechnológiájukkal új színt visznek a hazai design piacra.

MANOOI

A kristálycsillárok szinte mindenki számára a klasszikus értelemben vett luxust testesítik meg. A lámpatestek által keltett transzcendens hatás hosszas tervezés, alapos anyagismeret és körültekintő gyártási folyamatok eredménye. A Héder János és Zoltai Judit tervezőpáros által alapított Manooi kristálykölteményei ezt a klasszikus ragyogást progresszív ízzel vegyítik, a hagyományos anyagokat a legmodernebb megoldásokkal ötvözve keresik azokat az innovatív technológiákat, melyek segítségével harmóniát és varázslatot hozhatnak a terekbe. Ez a szemlélet a formavilág kialakítása mellett a gyártási technológiában is megjelenik, és a S/ALON BUDAPEST kiállításon bemutatott Origo termékükben is tetten érhető. A lámpatest réz elemébe olyan speciális módszerrel rögzítik a kristályokat alulról, melyet rajtuk kívül más gyártó még nem alkalmazott. Nem is csoda, hogy a Manooi volt az első olyan magyar designvállalkozás, amely 2009-ben önálló standdal jelenhetett meg a milánói Euroluce kiállításon, sikere pedig azóta is töretlen.

PAPER UP! / KORALEVICS RITA

A fenntarthatóság és az ahhoz kapcsolódó újrahasznosítás kérdése népszerű és fontos társadalmi üggyé vált az elmúlt években, az eddig ismert alapanyagok felhasználásának újszerű megközelítése pedig a divat és a design terén is izgalmas megoldásokat hozott. Koralevics Rita hosszas kísérletezés nyomán talált rá a papírra, mint fő alapanyagra és kiindulási pontra, melyet a saját maga által kifejlesztett technológiával változtat át egy új anyaggá, papírcementté. Ez az apróra vágott, pépesített papírhulladékból álló, könnyen formázható matéria a papír és a cement legjobb tulajdonságait egyesíti: megtartja a papír természetes szépségét és könnyű súlyát, ezt ötvözi a cement szilárdságával, hő- és vízállóságával. Az így készített használati tárgyak - vázák, tálak, lámpabúrák - kifinomultak, zsigeriek és progresszívek egyaránt. Rita lelkesen dolgozik az anyag- és eszközhasználat tökéletesítésén, a gyártási folyamat technológiájának fejlesztésén, és keresi azokat innovatív megoldásokat, amikkel sorozatgyártás esetén is meg tudja őrizni a termékek kézműves jellegét.

MARÓTI VIKTÓRIA

Képes-e a porcelán egy olyan transzformációra, amely egy másik médiumként való megjelenést tesz lehetővé? Ez a kérdés inspirálta Maróti Viktória unikális, a SALON BUDAPEST kiállításon is bemutatott KÖTÉS-OLDÁS tárgycsoportjának megszületését. A tervező által kikísérletezett technológia lényege, hogy a porcelán öntőmasszába itatott fonalak felhasználásával értelmezi újra a szövés módszerét, ezzel olyan statikai játékokat, variációkat és struktúrákat hoz létre, melyek a porcelán tulajdonságaival ellenkezően valósulnak meg. A tudatos design folyamat részeként az elkészült nyers plasztikák égetés közben irányítottan módosulnak, így nyerve el végső, műalkotásszerű formájukat.

WORM LAMP / ÁDÁM VAS DESIGN

Vas Ádám, mesterdiplomás formatervező életstílusa és tervezési szemlélete is közel áll a környezetvédelemhez. Tervezői folyamatában kiemelten fontos a játékosság, az, hogy az általa alkotott tárgy rendelkezzen valamilyen szokatlan, megkülönböztető tulajdonsággal, amire felfigyelnek az emberek. Nincs ez másképp az eseményen bemutatott Worm Lamp esetében sem, mely flexibilis kialakításának köszönhetően harmonika-szerűen széthúzható és összecsukható, és nem csak hossza és alakja, de a lámpa által kibocsátott fény ereje is szabadon változtatható. Az ötletes formaterv innovatív gyártástechnológiával párosul, hiszen a lámpatest műanyag elemei környezetben lebomló anyagból készülnek, 3D nyomtatással.

A SALON BUDAPEST kiállításon nagy múltú designmárkák és feltörekvő tehetségek közösen mutatták meg az innovatív designban rejlő lehetőségeket. Mindez nem jöhetett volna létre remek kiállítóink és kiemelkedő szakmai partnerünk, a Magyar Divat és Design Ügynökség közreműködése nélkül.

2018.11.12.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Elemi erejű hazai design&shymegoldások
/ Kiállítás

Elemi erejű hazai design­megoldások

Hello Magyar Design 2023
mutass meg mindent!