Trend
  /  2022.03.11.  /  

Készülj fel a kerti szezonra 2022 legizgalmasabb kültéri trendjeivel!

Inspiráció a kertek szerelmeseinek

Hamarosan beköszönt a tavasz, így újra birtokba vehetjük a kertet és a teraszt.

Egy igazán otthonos kültéri koncepció kialakításához az uralkodó stílusokon túl a térszervezési megoldásokat, elrendezést, anyagokat és színpalettát érdemes megtervezni, mielőtt a berendezési tárgyakat és dekoratív kiegészítőket beszerzed. Ehhez nyújt segítséget alábbi cikkünk - az idei év legnépszerűbb kerti trendjeit vesszük sorba, melyek igen sokszínűek. Nincs egyetlen “igaz út” vagy meghatározó irány, így bárki kiválaszthatja a személyiségéhez leginkább passzoló szemléletet, növényeket, tónusokat és bútorokat. Találd meg a saját kedvenceidet összeállításunkban!

Letisztult és szintezett elrendezés, újragondolt klasszikusok

Elrendezésben a korábban domináns, több kültéri pozíciót előnyben részesítő szemlélet izgalmas alternatívájaként megjelentek a szinteltolásos építmények, melyek nem csupán lejtős terepen, de teraszokon is mutatós megoldást kínálnak. Az egyes szintek különböző funkciót kaphatnak, így kreatívan kihasználható a rendelkezésre álló - akár szerényebb alapterületű - tér.

Kedveled a letisztult, sallangmentes megoldásokat? Az idei évben népszerűek a zen kertek, melyek a páratlanul gazdag japán kultúrából merítenek ihletet. Bonsai-ok, bambuszok, szép kavicsok, valamint a víz elem beemelésével megnyugtató oázist tudsz kialakítani, melyben a kulcsmotívum az egyensúly.

Ami pedig a klasszikus kerti tereptárgyakat illeti: a mutatós és praktikus tűzrakók, a mozgatható nyári konyhák és az apró, kisebb vízigényű medencék hódítanak a stílusos kertekben.

Monokróm, mediterrán és bohém tónusok

A fekete bútorok, kiegészítők és falak kitűnő hátteret adnak különböző árnyalatú és formájú zöldeknek, vagy éppen virágos, színes összeültetéseknek. A modern otthonokra jellemző letisztultság és természetes könnyedség lengi be a teret a mészkő és a fehér szín együttes alkalmazásával.

Ez a kombináció a mediterrán hangulat kedvelőinek is remek választás, a szintén elterjedt terrakotta árnyalatokkal egyetemben. Ha viszont a merészebb, eklektikusabb paletta áll hozzád közelebb, eljött a te időd: a falakon, textileken és kiegészítőkön is felbukkannak bohém minták és szaturált színek.

Fenntartható növénycsalád vagy trópusi dzsungel

A kertek terén is slágertémának számít a fenntarthatóság. Bár ez egy igen komplex kérdéskör, amit számtalan oldalról meg lehet közelíteni, a diverzitás és a környezettel harmóniában működő kerti ökoszisztéma létrehozása az elsődleges: olyan öko-kiskert vagy nagyobb, úgynevezett permakultúrás kert kialakítása, amely nem pusztítja el a beporzó rovarokat, és nem meríti ki a termőföldet. A megfelelő, lehetőség szerint őshonos növénytársítások megtalálása, a vetésforgó, a hasznos rovarok betelepítése, a mulcsozás, valamint a vegyszermentes, rovarbarát növényvédő szerek alkalmazása mind nagyon fontos elemei ennek a szemléletnek.

Ha viszont a vizuális hatás fontosabb számodra, nagy levelű, buja trópusi növényekkel ezt megteheted. Gondozásuk és életben tartásuk könnyebb, mint gondolnád, azonban érdemes felkészülni a teleltetésükre is, ha hosszú távon szeretnéd élvezni egy-egy növény társaságát. Ehhez konténerek és kreatív kaspók, virágtartók serege áll rendelkezésedre.

Természetes anyagok és burkolatok friss megjelenéssel

Az anyaghasználat terén is egyre inkább előtérbe kerülnek a természetes matériák: a kövek, a fa és a rattan. A nagyobb, szabálytalan alakú kövekkel kirakott teraszok és ösvények izgalmas, organikus látványt eredményeznek, a kisebb méretű kavicsokkal borított udvarok pedig szerényebb költségvetésből is megvalósíthatók, ráadásul a vízelvezető képességüknek köszönhetően praktikusak is.

A klasszikus, tömörfa bútorok és burkolatok mellett a faléceket sem érdemes elfelejteni, melyeket padként, falpanelként és árnyékolóként is bevethetsz. A sávos elrendezés szép ritmust eredményez, ami remekül passzol modern épületekhez, fa teraszokhoz és téglához egyaránt.

Grandiózus pihenők, vintage és minimál bútorok

A kertek pompás helyszínt biztosítanak a feltöltődésre, amihez egy nagy kültéri fekvő- vagy függőfotel, függőágy vagy kényelmes kültéri heverő kiválóan alkalmas.

Családtagoktól, barátoktól vagy piacokról beszerzett vintage bútorokkal egyedi, karakteres hatást érhetsz el, miközben új életet lehelsz egy elfeledett darabba. Az egyszerű formákból és neutrális színekből építkező minimál bútorok pedig könnyedén keverhetők bármilyen karakteresebb vagy merész stílussal.

A cikk Hortobágyi Kata, a 0614 Design stylistjának szakértői támogatásával készült. További inspirációért csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol a szeptemberi S/ALON BUDAPEST kiállításig folyamatosan friss tartalmakkal jelentkezünk!

2022.03.11.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!