Portré
  /  2024.06.23.  /  

Innovatív textilburkolatok minden térbe

Balsan a S/ALON BUDAPESTEN

A Balsan idén először mutatkozik be a S/ALON BUDAPESTEN.

A közel 300 éves múltra visszatekintő francia márka a szőnyegtervezés élvonalát képviseli. Elkötelezett a környezettudatos működés és az innováció mellett: a fenntartható fejlődés igazi úttörőjeként számos kezdeményezést indított el a természeti környezet megőrzése érdekében, mellyel aktívan hozzájárul bolygónk védelméhez.

A fenntarthatóságra való törekvés a Balsannál design szemlélettel és művészi látásmóddal vegyül. Előbbi az esztétikai minőségen túlmutató funkcionális kiválóságban is tetten érhető, ami különösen a strapabíró, közületi felhasználású szőnyegek és az innovatív akusztikai burkolatok terén szembeötlő. A művészi vonal pedig a saját tervezésű kollekciók mintáiban és a különleges kollaborációkban egyaránt felsejlik.

Az idei S/ALON BUDAPESTEN egy különleges enteriőrben csodálhatod meg a Balsan újdonságait a márka hazai képviselője, a Timkett jóvoltából. Addig is olvass tovább, és ismerd meg a Balsan legfrissebb kollekcióit, inspiráló kollaborációit, és tudj meg többet a Pécsi Tudományegyetemmel közös projektjükről!

Együttműködés feltörekvő magyar tervezőkkel

A Balsan „Dare Your Dreams” projektje egy olyan kezdeményezés, amely a kreativitást és a művészi szabadságot állítja a középpontba. Célja, hogy fiatal tehetségeknek adjon lehetőséget ötleteik megvalósítására és bemutatására. Az elmúlt években Európa számos belsőépítészeket képző egyetemének hallgatói kaptak lehetőséget arra, hogy kibontakoztassák design fejlesztési képességüket a szőnyeggyártás területén. A projektek során készült művészeti alkotásokat tematikus füzetekben gyűjtik össze, amelyek segítségével a fiatal tehetségek megoszthatják elképzeléseiket a világgal​.

A tizedik kiadás inspirációját a Bauhaus mozgalom centenáriuma adta. A projekt keretében a Balsan együttműködött a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy egyrészt szélesebb körben bemutassák a diákok grafikai terveit, másrészt a Timkett által vezetett mentorálás keretein belül megismertessék őket a belsőépítészeti trendekkel és szabályozásokkal​​. A hallgatók szállodai szőnyeg mintákat terveztek, amelyek közül 19 pályázat legyártásra és kiállításra is került, az első 3 helyezett pedig párizsi tanulmányúton vehetett részt. A különleges kollaboráció részletes összefoglalóját itt megtalálod.

Balsan x Baptiste Vandaele = BRUSH

A Balsan megalapítása óta folyamatosan törekszik mind stílusának, mind gyártási technikáinak megújítására. A BRUSH Baptiste Vandaele tehetségét ötvözi a legmodernebb technológiával, amely lehetővé teszi az alkotó munkáinak skálázását, és végtelen lehetőséget biztosít a személyre szabásra.

Baptiste Vandaele, az elzászi tervező és illusztrátor játékos, maximalista megközelítésű dekoratív motívumok létrehozásában jeleskedik. A kollekciója mögött álló kreatív megközelítés Baptiste Vandaele tervezőgrafikai kísérletezése, amely a kézi rajzolásra, a tintára és a papírra összpontosít. Ez a virtuóz felfedezés 12 egyedi terméket eredményezett, amelyek különböző méretarányokban állnak rendelkezésre.

A Balsannal való szoros együttműködés révén a spontán tollvonásokat digitális eszközökkel, ipari nyomtatási és tuftolási technológiákkal hűen írták át textilszálakra.

Balsan x William Amor = Symbiose

A 2023-as Párizsi Design Héten való megjelenésre a Balsan szabad kezet adott William Amornak. Az elhanyagolt anyagokat újrahasznosító és "Créations Messagères" című munkáiról ismert képzőművész "Symbiose" című installációját a Balsan párizsi bemutatótermében valósította meg.

A Szimbiózisban a művész bemutatta költői univerzumát és a biológiai sokféleség iránti elkötelezettségét, költői magaslatokba emelte a mindennapi gyártás során keletkező hulladékot. A gombák és a korallok összetett, mégis rendezett struktúráiból merített ihletet egy képzeletbeli flóra megalkotásához – a vonalak, fürtök és görbék egyszerre kifinomult és részletgazdag mintákat alkotnak. A "Symbiose" szerves motívummá válik, amelyben minden struktúra összefonódik, egyesül, egymásba fonódik és kibontakozik, álomszerű, harmonikus világot teremtve.

A természet által inspirálva

A Balsan mindegyik kollekciójában felfedezhető a természet, mint ihletforrás. A "Moods 2024" színskála három meglévő (Take a Walk, Stonage és Jungle-planks) kollekciót bővít. A pigmentporok, a kék ég, a halvány rózsaszín, a lila, a lágy zöldek és a krémszínű sárgák új pasztell érzeteket keltenek, a derű és a lágyság szellemében.

A Recreative kollekció új designja, a Meteors azonnal a velencei paloták és Észak-Olaszország terrazzópadlóit idézi. A sima alapon elszórt, szabálytalan színdarabokból álló mozaikok vidám optimizmussal világítják meg a padlót. 7 világos árnyalatban kapható, amelyeket olyan ásványi anyagok ihlettek, mint a carrarai márvány, a csillámpala és a kaolin, vagyis soha nem lesz mindenhol egyforma. Egyesek intenzívebb színűek, mint például a terrakotta, míg a kvarc és a bazalt a szürke gyönyörű változatait kínálja. Az újrahasznosított Econyl fonalból készült szőnyeg a taposásnak ellenálló textilpadló minden előnyével rendelkezik: kopás- és szennyeződésállóságot, valamint figyelemre méltó hangszigetelést (0,25) garantál, ami különösen előnyös például szállodákban.

Akusztikai megoldások

A szőnyeg természeténél fogva jelentősen csökkenti a zaj okozta zavaró hatásokat, elnyeli a járás által okozott zaj, a teshangok és a légzaj jelentős részét. Egy szőnyeggel burkolt helyiségben a hang "élettartama" a felére csökken egy sima padlóburkolatú helyiséghez képest. Ez különösen fontos az irodákban és nyilvános terekben, ahol a csendes környezet hozzájárul a jobb munkakörnyezethez és a koncentrációhoz.

A Balsan padlóburkolatai kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek csökkentik a zajszennyezést és növelik a komfortot az enteriőrökben. A Sonic komfort hátoldal – mely igény esetén tovább növeli a szőnyeg hanggátló tulajdonságát – szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból készül.

Balsan a S/ALON BUDAPESTEN

A Timkett jóvoltából kézzelfogható közelségbe kerülnek a Balsan újdonságai az idei S/ALON BUDAPESTEN. A közel 30 éves magyar tulajdonú cég hazai forgalmazóként 10 éve képviseli a Balsant, tevékenységük azonban ennél jóval szélesebb körű. Az eredetileg melegburkolatokra specializálódott márka mára teljes körű szolgáltatást kínál, így a kezdetektől végig tudják kísérni a belsőépítészeti projekteket a koncepcióalkotástól a kivitelezésig.

A megfelelő előkészítés időigényesebb, mint a konkrét megvalósítás.

- meséli Madarász Réka, a Timkett ügyvezetője. “Szeretünk a tervezési folyamatban a kezdetektől részt venni, így az elemi hibákat ki tudjuk küszöbölni. Ha megvan a koncepció, az igényeknek és adottságoknak megfelelő opciókat tudunk javasolni a tervezőknek anyagokra, padlóra, falburkolatra a rendkívül széles termékpaletta technikai tulajdonságainak ismeretében. Különösen fontos ez a speciális – például akusztikai – burkolatok esetében, illetve a garancia miatt is szükséges, hogy szakági szempontok figyelembevételével haladjon a tervezés és a kivitelezés. A tervezőkkel, lakberendezőkkel, belsőépítészekkel való munka során közösen választjuk ki az esztétika és a megvalósítás szempontjából optimális termékeket, vagy találunk ki egyedi, testre szabott megoldásokat."

A Balsan innovatív és fenntartható padlóburkolatai, valamint lenyűgöző designjai bizonyítják, hogy a stílus és a funkcionalitás kéz a kézben járhat. Fedezd fel a Balsan világát és a legújabb kollekcióját a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon, ahol nemcsak inspirációt kínálunk, hanem betekintést is nyújtunk a jövő belsőépítészeti trendjeibe! Találkozzunk szeptember 20-22. között a Budapest Arénában, addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

2024.06.23.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
 “A virág szeretete hajt”
/ Portré

“A virág szeretete hajt”

Interjú Zala Andreával és Henrik Katával, a Florista alapító-tulajdonosaival
A fenntarthatóság kicsiben kezdődik
/ Portré

A fenntarthatóság kicsiben kezdődik

Újra!Alkotó Energia: a tudatos életmód új online magazinja
mutass meg mindent!