Kiállítás
  /  2022.09.13.  /  

Az Üveg Nemzetközi Éve

Képzőművészek és designerek a S/ALON BUDAPESTEN

Fedezd fel a hazai üvegművészet és -design legizgalmasabb alkotásait a S/ALON BUDAPESTEN!

A 2022 ENSZ az Üveg Nemzetközi Éve nemzetközi programsorozata interdiszciplináris módon világít rá az üveg anyagának évezredes történeti múltjára, jelenére és jövőjére a tudomány és a művészetek legkiemelkedőbb értékeinek és alkotóinak bemutatása által.

Az ENSZ 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve - Magyarország hivatalos szervezőpartnere és a S/ALON BUDAPEST kiemelt szakmai együttműködő partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány, melynek vezetőjével, Bohus Eszterrel beszélgettünk a hiánypótló megjelenés kapcsán. Miért fontos az üveg a fizikai valóságunk és szellemi életünk terén egyaránt? Hogyan közelíthetjük meg művészeti oldalról otthonunk berendezését? Kik formálják az üvegművészet kortárs arcát ma Magyarországon? Mely alkotók és designerek munkáit láthatod az idei S/ALON BUDAPESTEN? Olvass tovább, és megtudod!

Hogyan kapcsolódik Az Üveg Nemzetközi Éve az enteriőrdesignhoz?

A megjelenés célja a képzőművészet, a szobrászat, a festészet és egyéb művészeti ágak bemutatása edukációs céllal. A központi gondolat egy olyan hozzáállást tükröz, amikor nem a kanapéhoz keresünk dekorációkat, hanem megadjuk a tiszteletet a képzőművészeti alkotásoknak: őket választjuk ki először, és hozzájuk rendeljük a további berendezési elemeket.

Nem a kabátot varrjuk fel utólag a gombhoz, hanem hagyjuk az üvegművek páratlan térszervező erejét érvényesülni az enteriőrben.

Milyen szervezetek és szereplők állnak a globális kezdeményezés mögött?

Az Üveg Nemzetközi Éve egy globális ENSZ kezdeményezés, amely 77 ország 1300 intézetének szakmai együttműködésével valósul meg. Múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények, egyetemek, kutatólaborok és számtalan egyéb szervezet közösen munkálkodik azon, hogy a matéria által megteremtett lehetőségek végtelen tárházát bemutassa egy szélesebb közönségnek.

Miért fontos, hogy figyelmet irányítsunk erre a témára?

Fókuszban az üveg áll, mint az emberiség leginnovatívabb anyaga, mely 3500 éve kíséri végig az evolúciónkat. Nem csak a dekorációs tárgyak és az építészet terén kulcsfontosságú anyagról beszélünk, hiszen számtalan technológia területén - legyen az orvoslás, gyógyszerészet, csillagászat, telekommunikáció, fotográfia stb. - megkerülhetetlen és pótolhatatlan az üveg.

A mindennapi életünket meghatározó vívmányok jelentős része az üveg innovációja által valósulnak meg, emellett a klímavédelmi direktíva részeként is jelentős anyagról van szó. A kezdeményezés célja, hogy vegyük észre az üveg szignifikanciáját az életünkben. A művészet pedig egy remek kapcsolódási pont, hogy megfogjuk embertársaink figyelmét, és hatással legyünk rájuk.

Milyen hatással van az üveg a mindenkori emberre?

Az üveg anyagában rejlő innovációs lehetőségek az ipar és a technológia folyamatos fejlődésével gyakorlatilag végtelenek, mára már ott tartunk, hogy szinte észrevétlenül, de a modernkori életünk minden egyes területét alapvetően meghatározzák az üveg alapú fejlesztések, elég csak otthonainkban körbe tekintenünk. Nagyon szeretjük az izgalmas dimenziókat, az egybefüggő tereket. Ez gyakran csak üveg használatával érhető el, hiszen transzparens, átlátható, tiszta és praktikus. Illuzórikus tereket, fénytöréseket tudunk megvalósítani vele, megszínezi az életünket. A természetes fény csodálatos hatással van a közérzetünkre, az üveggel elérhető fényjátékok pedig rendkívül inspirálóak.

Milyen alkotásokkal és alkotókkal találkozhatnak a S/ALON BUDAPEST látogatói az eseményen?

A S/ALON BUDAPEST eseményen design és képzőművészeti alkotások is helyet kapnak. Összesen 15 művész és designer egyedi, teljesen üveg vagy üveg felhasználásával készült alkotásai kerülnek bemutatásra szeptember 23-25. között a Budapest Arénában.

Telegdi Balázs, Majoros Áron, Edőcs Márta, Borbás Dorka, Lukácsi László, Darabos Anita és Borkovics Péter képzőművészek munkáit láthatják majd a látogatók. Az üvegdesignt pedig a Viaplant, Szentgyörgyi Szandra, a Manooi, Kohut-Görömbei Luca, Csala Zsuzsa, Soltész Melinda, Koós Daniella és Zala Zsófia képviselik az eseményen.

Vannak olyan alkotások, melyeket máshol még nem láthattunk?

Lukácsi László nemzetközi hírű üvegszobrász művész egy vadonatúj alkotást készít éppen, mely egyetlen egyszer, a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon lesz Magyarországon látható, ezt követően az Egyesült Államokba költözik.

Sőt, több üveg-design alkotás is az eseményen fog debütálni, például Edőcs Márta / marta edocs üveg falburkoló kollekciója, Soltész Melinda / Glassflow márkája és Koós Daniella két kollekciót is itt mutat be: egy bútor- és egy váza kollekciót.

Ezek abból a szempontból is jelentősek, mert szponzorációban, azaz érett márkák, illetve vállalkozások és a tervező közötti kollaborációnak köszönhetően születtek: előbbi a Rákosy Glass, utóbbi pedig a Varga Kristály szponzorációja által valósulhatott meg.

A S/ALON BUDAPEST és a BOHUS-LUGOSSY FOUNDATION kiemelt szakmai együttműködése Halasi Rita, a Bohus-Lugossy Alapítvány design szakmai kurátora fáradhatatlan közreműködésével jött létre. Ismerd meg az üvegművészet ezer arcát a S/ALON BUDAPEST kiállításon szeptember 23-25. között a Budapest Arénában! Szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol az eseményig tengernyi inspirációval és hasznos tudnivalókkal várunk!

2022.09.13.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!