Portré
  /  2021.12.16.  /  

Az univerzális esszencia nyomában

Beszélgetés Bercsényi Balázs tetoválóművésszel

Az ősi rituálék, a spirituális és az okkult hatások, a szobrászat és a szakrális geometria mind részét képezik Bercsényi Balázs munkásságának.

Művészetének tárgyát azonban nem modern otthonok és enteriőrök képezik, hanem maga az ember: Balázs ugyanis az elmúlt évek egyik legkeresettebb tetoválóművésze. A Pécsen született alkotó emberközpontú látásmódja egy valódi filozófiává nőtte ki magát, és az egész világot meghódította. Tavaly pedig büszkén mondhattuk el, hogy a S/ALON BUDAPEST kiállításon is vendégül láthattuk forradalmi, NFT-alapú munkáit egy egyedi kiállítói térben. A megjelenés alkalmából Balázst kérdeztük nemcsak legújabb projektjéről, hanem saját életéről és művészetéről.

Sokfelé jártál már a világban, és saját bevallásod szerint is szeretsz utazni. Hol töltöd jelenleg a hétköznapjaidat?
 
A COVID kezdete után Budapesten "leltem nyugovóra", ott van a bázisom. Amennyire lehet, utazgatok, de azért Magyarországon tartózkodom leginkább.

Amikor először megismerkedtél a tetoválás művészetével, mi az, ami megragadott benne?
 
Megfogott az az életstílus, ami maga a tetoválás köré van építve, de ez egész, mint szakma is vonzott. Akkoriban egy étteremben dolgoztam bártenderként, 10-16 órás shiftekkel, és megtetszett az alkotói szabadság, az, hogy te osztod be a saját idődet, senki nem mondja meg, mit hogyan csinálj. Alapvetően ez volt nagyon hívogató, és persze a szakma dinamikája: hogy emberekkel foglalkozol, hogy emberek bőrére alkotsz és annak azonnal van látszata is.

Az Instagramon majdnem félmillióan követnek, és nem kevés híresség keresett már fel. Szerinted mi az, ami miatt a művészeted ilyen sokakat megérint?
 
Ezt inkább azoktól kell megkérdezni, akik követnek és akiknek tetszik a munkásságom. Azt egyébként nem gondolom, hogy a hírességek keresnek meg, az univerzum küldi őket hozzám, ahogy mindenki mást is. Van egy energiája az alkotásoknak, és ez megszólítja azokat, akik hasonló frekvencián rezegnek. Van egy sajátos stílusom, ami értelemszerűen nem mindenkinek tetszik, de van 488 ezer ember, akinek igen, és ennek nagyon örülök.

Művészeted középpontjában az ember áll – nagy hangsúlyt fektetsz a vendégekkel történő együttműködésre és beszélgetésekre. Ha valaki megkeres egy kéréssel, az már egyfajta nyitottságot feltételez a részükről, vagy van, hogy „dolgoznod kell” a párbeszéd elindításán?
 
Most már nem. Nem akarok nagyon metafizikai mélységekbe merülni, de amilyen mentális állapotban én vagyok, ahol most tartok, az reflektálódik vissza a külvilágba. Nem nagyon kell dolgoznom a párbeszéd indításán. Aki eljön, az nyitottsággal áll hozzám. Persze mindenki máshol tart épp az életében, és én is próbálok mindenkihez nyitottan, ítélkezéstől mentesen közeledni.

Ezekből a találkozásokból csodálatos alkotás, tetoválás szokott általában születni.

https://www.youtube.com/watch?v=BDdp77vgh7E

Egy interjúban azt említed, „az élet esszenciáját” próbálod kifejezni a rajzaidban. Ez bizonyára folyamatosan változik, de meg tudod fogalmazni, hogy mit jelent számodra az élet?
 
Erre a kérdésre nem nagyon tudok válaszolni. Van egy univerzális egység, ami a mi szeparált valóságunkon keresztül sugárzik kifelé, és szerintem ezt jelenti az élet esszenciája. Ez az az energia, ami sok esetben alkotásokon, jelen esetben az én tetoválásaimon keresztül nyilvánul meg.

Vannak olyan alkotók, akiknek a munkássága, életműve különösen inspirál?
 
Persze, de nem akarok neveket említeni, mert nem lenne fair azokkal szemben, akiket esetleg kihagyok. Rengeteg szobrász, festő vagy zenész megihlet, mindenben tudok találni inspirációt. A legkülönlegesebb és a legjelentéktelenebb dolgokban is. Mindenben benne van az az univerzális esszencia, amiről beszéltem.

Mit jelképez számodra Pécs? Milyen hangulatok, élmények kötődnek általánosságban a szülővárosodhoz?

Ott születtem, ott éltem 19 éves koromig, édesanyám kosármeccseire jártam, minden oda köt. Rengeteg emlék, csodálatos gyerekkorom volt. Nagyon hálás vagyok, hogy egy szülőházban, egy helyen tudtam felnőni, nem kellett mozgolódni, sokat költözni és stabil gyerekkort biztosítottak nekem. Mindig közel fog állni a szívemhez Pécs.

Művészeted nem ismer határokat, a múltban alkottál már autó külső borítására, de az A Life of a Rose projektben szinte mintha az idő szövetét áthágva tetováltál volna. A S/ALON BUDAPEST 2021 látogatói is egy különleges alkotás szemtanúi lehettek, de pontosan mi volt az?

2021-ben elkezdtem dolgozni egy NFT-projekten.

Az NFT egy non-fungible, azaz nem helyettesíthető token. Ezek az NFT-k nem kézzel fogható dolgok, hanem digitális alkotások, amelyeket blockchain alapú felületeken lehet megvásárolni, ott lehet rájuk licitálni, és amelyek ezután egyfajta “jegyként” funkcionálnak.

2022-ben ugyanis csak azokat az embereket fogom tetoválni, akiknek van ilyen NFT-jük.

Balázs csak egyike azon nemzetközileg is elismert, páratlan alkotóknak, akik személyesen, vagy éppen művészetükkel képviseltették magukat a S/ALON BUDAPESTEN, legyen szó hazai képzőművészekről vagy a nemzetközi tervezői színtér izgalmas szereplőiről. Idén is várunk a Budapest Arénában szeptember 23-25. között, csatlakozz hozzánk!

2021.12.16.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!