Portré
  /  2021.07.20.  /  

Az örökérvényű színpaletta titka

Farrow & Ball interjú

A Farrow & Ball lenyűgöző falfestékei és utánozhatatlan árnyalatai a mai napig az első és egyértelmű választása a modern design szerelmeseinek, pedig a brit márka hosszú utat járt be, mire a szerény körülmények között létrejött dorseti műhelyből a jól megérdemelt, globális piaci pozícióját elfoglalhatta. Most Patrick O’Donnellel, Farrow & Ball márka nagykövetével és színtanácsadójával váltottunk pár szót a cég kezdeteiről, valamint arról, hogyan változott a márka és a közönsége az elmúlt 75 évben. Olvass tovább, hogy közelebbről is megismerd a fenntartható falfestékek vezető gyártóját, a Farrow & Ballt!

Idén 75 éve, hogy megalakult a Farrow & Ball. Sokat változott ez idő alatt a falfestékekről kialakult képünk?

A trendek időről időre megváltoznak, s ugyanez teljes mértékben igaz a festékekre és a dekorációs szokásainkra. A II. világháború után a világosabb, letisztultabb árnyalatok váltak népszerűvé, majd az ízlés először a hagyományosabb színek felé fordult a ‘90-es években - akkor, amikor a Farrow & Ball első kereskedelmi színpalettája megjelent -, majd az utóbbi tíz évben a szürkék és a neutrális árnyalatokra vetült fény. Az elmúlt 12 hónapban azt tapasztaltuk, hogy vásárlóink még több színre vágynak az életükben, lágy pasztellektől kezdve a semlegesebb földszíneken át egészen a füstös sötétekig.

Mi jellemző leginkább a Farrow & Ball vásárlóira, ügyfeleire?

Legelső ügyfeleink, valamint a kor tervezői és belsőépítészei autentikus színeket kerestek korabeli otthoniakhoz - eredeti palettánk 57, történelmi referencia alapján készített árnyalatból állt -, de mára jócskán kiszélesedett a közönségünk és ügyfélkörünk, melyben a 20-as éveiben járó városi fiataloktól kezdve az eredeti, 132 árnyalatból álló pallettánk rajongótáboráig mindenki megtalálható.

A fenntartható törekvések elterjedésének köszönhetően egyre több gyártó kínál környezettudatos alternatívákat a jól megszokott termékekre, így például egyre több öko-festékkel találkozhatunk a piacon. Mi az, ami a Farrow & Ball festékeit kiemeli ebből a mezőnyből?

Tudjuk, hogy mostani törekvéseinken túl is még sokat kell tennünk, hogy zöldebbé és fenntarthatóbbá váljunk, de büszkék vagyunk rá, hogy mi voltunk az első gyártó, akik teljes mértékben víz alapú festékre állt át 2010-ben. A száraz hulladékunk 100%-át, a folyékony hulladékunknak pedig 97%-át újrahasznosítjuk, s a jövőben ez utóbbi számot is 100-ra váltjuk.

Miért fontos a Farrow & Ball számára a környezettudatosság?

Ez minden gyártó számára fontos kell, hogy legyen, akár divatcégről, akár élelmiszergyártóról, akár belsőépítészeti irodáról van szó. Mindannyian láthatjuk a környezetünkre rótt emberi terhet, úgyhogy kötelességünk, hogy minden fenntartható kezdeményezést támogassunk - legyen szó nyersanyagaink felelősségteljes beszerzéséről, vagy termékeink környezetbaráttá alakításáról.

Egészen a ’90-es évekig a Farrow & Ball az angliai Dorset megyében ápolta a festékkészítés helyi hagyományait, a globális terjeszkedés igazán csak ezután indult meg. Miben mutatkozik meg mégis az a több évtizedes, angol tradíció a brand modern, globális portfóliójában?

Nagy Britannia mindig is élen járt a nemzetközi, kulturális “soft power” terén - ez többek között arra a képességre utal, hogy környezetére kulturális termékeinek vonzerejével hatással legyen. És ha belegondolunk, hogy hogyan jutunk el Shakespeare-től a punk rockig, vagy a Downton Abbey-től Damien Hirstig, világossá válik, hogy hogyan juthatunk el a hagyományok tiszteletétől a lázadásig. Mi ebből a hosszú, történelmi hagyatékból vesszük ki részünket: a kulturális örökség DNS-ét felhasználva építünk egy olyan globális és egyetemes színpalettát, amely ugyanúgy megállja helyét egy elegáns, budapesti fin de siècle lakásban, mint egy modern Mies van der Rohe otthonban az USÁ-ban.

Mik voltak számotokra eddig az év színei? Mik azok az árnyalatok, amik az idén leginkább megragadták az ügyfelek fantáziáját?

Imádjuk a Jitney földes neutráljait, a Green Smoke kellemes, mély zöldjeit, valamint a Deep Reddish Brown gazdag, mindent beterítő mélyvörös és barna árnyalatait. Felületkezelés tekintetében egyre többen választanak tudatosan olyan praktikus finisheket, mint például a Modern Emulsion. Ez egy teljesen mosható finish, ezért tökéletes választás olyan forgalmas terekbe, mint a konyha, fürdőszoba és az előszoba. A Full Gloss finish valóságos reneszánszát éli: ha jól használjuk, lakk-szerű megjelenése ragyogó hatást kölcsönöz bármelyik térnek.

A Farrow & Ball legújabb kollekciója a California Collection, melyet – elsőként a márka történetében – egy belsőépítésszel, Kelly Wearstlerrel együttműködve jött létre. Hogyan jelenik meg a kollekcióban ennek az ikonikus, napsütötte helyszínnek az esszenciája?

A California Collection Kelly Wearstler meggyőződésén alapszik, amely szerint a természeti színek zsigeri szinten hatnak: a nyugalom, az ösztönös felismerés és a környezetünkhöz való tartozás érzete hatalmasodik el a befogadón. A paletta megalkotásánál Kelly-t a Csendes-óceán fényei és California állam tájai inspirálták, s ez a Farrow & Ball tradícióinak teljes mértékben helyi, amerikai továbbörökítését eredményezték.

A legújabb festéksorozatok mellett mindig elérhetőek a Farrow & Ball régi árnyalatai az archív kollekcióban – ha valaki sok-sok évvel beleszeretett egy festékbe, ma is hozzáférhet. Sokan fordulnak a „festékarchívumhoz”, amikor színt választanak színt az otthonukba?

Az elmúlt években számos színt gyártottunk, amelyek később az archívumban végezték, ennek különböző okai lehetnek: néha a trendek miatt döntünk így, bizonyos színek egyszerűen nem válnak elég sikeressé, és van, hogy a három évente debütáló új színek kiszorítanak egy régi klasszikust. A csodálatos ebben az, hogy az így elkerülő színek nem tűnnek el a föld színéről, csak az archívumba: ennek értelmében, ha van egy kedvenc árnyalatod, ami már nem tagja a 132-tagú alapkollekciónak, továbbra is elérhető az archívumban. Ez a gyűjtemény néhány valódi kincset is rejteget, gazdag koráloktól kezdve a terrakottán át egészen az élénkzöldekig és a népszerű mid-neutrálokig. A 75 éves jubileum alkalmából a 2021-es évben szeretnénk a figyelem középpontjába állítani az archívumot.

Az, hogy egy belső térbe a Farrow & Ball festékei vagy tapétái kerülnek, abszolút a vásárló döntése, vagy vannak helyzetek, amikor az egyik jobb választás lehet, mint a másik?

Nincs egyértelműen jó vagy rossz válasz. A tapéta mindenképpen nagyobb pénzügyi elköteleződés, de gyönyörű textúrát és különleges hangulatot kölcsönöz a térnek. A mennyezetre helyezve pedig egy lenyűgöző és váratlan hatást érhetünk el vele. A festék általánosságban véve praktikusabb a konyhákba és fürdőszobákba, de a mi tapétáink a felületkezelésük miatt extra védelemmel bírnak az ilyen terekben is.

Mire számíthatunk a Farrow & Balltól az idei S/ALON Budapesten?

Az archívumban fellelhető gyönyörű árnyalataink méltó ünneplésére!

Ha szeretnél fejest ugrani a Farrow & Ball festékeibe - még, ha csak képletesen is -, vedd szemügyre lenyűgöző megjelenésüket a Naturalii jóvoltából az idei S/ALON BUDAPESTEN, ahol a legfrissebb design megoldások és a legtehetségesebb tervezők várják, hogy megismertethessék veled a belsőépítészet modern arcát. Találkozzunk a Budapest Arénában szeptember 24-26. között!
 

2021.07.20.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!