Portré
  /  2023.09.07.  /  

Alex Proba világpremier a S/ALON BUDAPESTEN

Interjú a multidiszciplináris tervezőművésszel

A világ egyik legnépszerűbb multidiszciplináris tervezője, Alex Proba olyan exkluzív designnal mutatkozik be a S/ALON BUDAPESTEN, ami 2023. szeptember 22-24. között a Budapest Arénában lesz először látható az egész világon!

A design folyamatosan változó világában vannak olyan szereplők, akik a kreativitás egyedi megközelítésével tűnnek ki. Ilyen például Alex Proba, egy sokoldalúan tehetséges művész és tervező, akinek munkái világszerte megérintik az emberek szívét és képzeletét. Németországban született és nőtt fel, ahol már fiatal korától kezdve érdeklődést mutatott az alkotás iránt. Művészi útja a színek, formák és minták iránti rajongásával kezdődött, ez a rajongás pedig egy lenyűgöző látványvilág megteremtése iránti elköteleződéssé fejlődött. Munkáin a színek és minták hipnotizáló tánca álomképekre és szürreális tájakra emlékeztet.

Tomorrow Land at Miami Design District

Alex Proba tehetsége nem ismer határokat, zökkenőmentesen vált a különböző kreatív médiumok között. Bár textiljei, kerámiái, szobrai és falfestményei a legkülönfélébb kontextusokban kapnak helyet, mindegyik egyedi látásmódjáról és művészi sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Hatalmas örömmel üdvözöljük az idei S/ALON BUDAPEST-en, ahol két új munkájának lesz világpremierje! Ezeket a közelgő eseményen az elsők között láthatod élőben, ezt követően pedig a Wallpaper Projects tapéta kínálatából otthonra is beszerezheted majd. Addig is olvasd el interjúnkat, és ismerd meg a munkásságát és látásmódját közelebbről!

Hotel June Mural & Rug

Mindig is ilyen merész, játékos és kifejező voltál a színekkel és a formákkal?

Ez egy nehéz kérdés. A legtöbb formám és szimbólumom nosztalgikus, azaz a mindennapjaim és a múltam emlékeiből és kézzelfogható feljegyzéseiből származik. Inspirációt a babciámtól (lengyelül: nagymamámtól) merítek, aki a kommunista Lengyelországból emigrált, és bár virágkötői karrierjét hátrahagyta, a kertészkedés iránti szeretetét soha. Babciám egy mesebeli kertet tartott fenn, ahol gyerekként számtalan délutánt töltöttem festéssel és alkotással.

Arrangement Pillows

Ezek a korai emlékek nagyban befolyásolták döntésemet, hogy művész és tervező legyek. Minden egyes munkám a közös pillanatainknak - az ő díszes mintáinak, az általa gondozott kertnek és az általa készített ételeknek - esszenciáját közvetíti. Ő az egyetlen a családomban, aki maga is merész, játékos és kifejező a színekkel és a formákkal.

Samsung BeSpoke, Langston Pool House Mural

Multidiszciplináris tervezőként különböző médiumokkal – bútorokon, kiegészítőkön, grafikai és térbeli tervezésben, falfestményeken – dolgozol. Mit élvezel a legjobban?

Mindegyiket szeretem, különösen pedig azt, ha a mindennapjaim teljesen váratlanok és változatosak lehetnek. Személy szerint nem hiszem, hogy a különböző médiumok - legyen az textil, bútor, tárgy, falfestmény stb. - eltérő megközelítés igényelnek. Ezek nem sokban különböznek a webre vagy nyomtatásra szánt tervezéstől. Leginkább a térbeli gondolkodást és tapasztalatomat alkalmazom, amikor egy designt egyik médiumból a másikba ültetek át.

Three Dimensional Collages with Marie Bernard

Az évek során sokat tanultam arról, mit érdemes és mit nem szabad csinálni, de összességében ez számomra teljesen természetes. Tudom, őrültségnek hangozhat, de szerintem vannak emberek, akik egyszerűen jók a matematikában, és vannak, akik nem. Én biztosan nem vagyok jó matekból, de ha tervezésről és művészetről van szó, akkor nem lehet okom panaszra.

CC-Tapis

Honnan merítesz ihletet? Hogyan írnád le az alkotói folyamatodat?

Elsősorban vizuális tervező és művész vagyok, így minden alkotásomnak érzelmeket kell kiváltania. Munkáim a színeket és a mintákat ünneplik, amire az érzékek pozitív stimulációjaként tekintek. Ennek ellenére igyekszem olyan vizuális elemekből inspirálódni, amit a mindennapok adnak nekünk. Ezek lehetnek hangok, illatok, valamint emlékek.

Olykor csak egy telefonbeszélgetésre van szükségem a nagymamámmal ahhoz, hogy beinduljon a kreativitásom.

Őszintén szólva nincs olyan konkrét folyamat, amit alkalmazok. A szívem mélyén alkotó vagyok, az alkotás rendkívül boldoggá tesz. Igyekszem minden egyes nap létrehozni valamit, ha csak vázlatokat készítek az ötleteimről, az is valami. Néha vannak olyan pillanatok, amikor személyes terápiaként használom a kreativitásomat, ha pedig elakadok egy projekt vagy egy feladat folyamán, megpróbálok sebességet váltani, és egy kis időre témán kívüli területen alkotni. Egy szigorúbb metódus valószínűleg megtörne engem.

X Gossamer Rugs

Melyek a kedvenc projektjeid az elmúlt évekből?

A medence festményeim állnak igazán közel a lényemhez. Ezeket a projektjeimet 2019-ben kezdtem el, azaz egy ideje már tevékenyen foglalkozom a témával. Ennél valójában sokkal régebb óta gondolkodom a klasszikus murálok medencébe való átültetéséről, viszont időre volt szükségem ahhoz, hogy megálmodjam a részleteket és megtervezzem a megvalósítás lépéseit.

The Hill House Pool

Személy szerint azt szeretem ezekben a projektekben a legjobban, hogy a művészetem két fázisban tud érvényesülni: vízzel és anélkül. Két teljesen különböző látványt és élményt ad egy és ugyanazon festmény. A víz kelti életre a művemet, szinte úgy tűnik, mintha velünk együtt mozogna a minta – pedig ez csak illúzió, hiszen a víz az egyetlen, ami folyamatosan áramlik.

Olyan hatást keltenek, mintha egy élettel teli korallzátony lenne a medencében – tulajdonképpen egy mesterséges természeti képződménnyé válik a murál.

Marrow House Pool

Jelenleg két további medence-projekten dolgozom, mindkettőn Floridában, de ezúttal festék helyett egyedi, kézzel készített, organikus formájú csempéket fogok használni, amelyek puzzle-szerűen állnak majd össze falfestménnyé.

Manhattan Park Pool

Min dolgozol még jelenleg?

Minden nap mással foglalkozom, az interjú idején éppen egy falfestményt készítek New Yorkban, és persze a S/ALON BUDAPEST 2023-on megjelenő exkluzív tapétákon munkálkodom. Vannak további murál-projekteim idén, a fent említett, csempézett medence-installáció Miamiban, emellett pedig a köztéri szobrok foglalkoztatnak leginkább. Több színes óriást szeretnék a világnak adni.

Louis Vuitton 200

Mit érdemes tudnunk a S/ALON BUDAPEST-re készülő terveidről?

Ez egy új, exkluzív tapétakollekció a brooklyni Wallpaper Projects-szel közösen. A Wallpaper Projects egy butik design stúdió, amely egyedi, testre szabott, high-end tapétákra és szövet anyagú falburkolatokra specializálódott. A művészekkel és ügyfelekkel szorosan együttműködve, a különböző anyagokkal és kémiai eljárásokkal való folyamatos kísérletezésük elősegíti az izgalmas új minták közös felfedezését, amelyekkel átalakítják a tapéta és más falburkolatok hagyományos felhasználási módjait, mind a kereskedelmi, mind lakossági felhasználás terén. Az általuk kínált minták és falfestmények választékán kívül egyedi tapétákat is kínálnak saját koncepciótervekből. A S/ALON BUDAPEST számára készített terveim a Wallpaper Projects jóvoltából megvásárolhatók lesznek.

Gelée Glass Sculptures

Mit tartogat számodra a jövő a termékmegjelenések, együttműködések tekintetében?

Még több köztéri műalkotást, szobrokat fogok készíteni - igazán izgatott vagyok emiatt! Szeretném bejárni a világot a szoborinstallációimmal, hogy az emberek megtapasztalják és kapcsolatba lépjenek velük, és örömet csempésszenek az életükbe.

Tomorrow Land at Miami Design District

Milyen tanácsot adnál a fiatal tervezőknek?

A kudarc a legnagyobb tanítómester a fejlődés útján. Ne félj tőle; fogadd el!

Minden botlás egy lépéssel közelebb visz a sikerhez.

Proba Quilts

Alex Proba munkájával nemcsak művész- és formatervezőtársait inspirálta, hanem jelentős hatást gyakorolt a kreatív ipar egészére is. A tervezéshez való merész és progresszív megközelítése megkérdőjelezi a status quo-t, és másokat is arra ösztönöz, hogy feszegessék saját kreativitásuk határait.

North Moore

Látogass el a S/ALON BUDAPEST-re, és nézd meg Alex exkluzív designját a valóságban! Szerezd be belépődet itt, iratkozz fel hírlevelünkre friss tartalmakért, és kövess minket a Facebookon és az Instagramon a tengernyi inspirációért!

2023.09.07.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!