Trend
  /  2021.05.14.  /  

Nem olyan kis lépés az embernek

fenntartható design 2021-ben

A kényszerű életmódváltás alatt felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint nem lenne szabad visszatérnünk a korábbi, jól ismert kerékvágásba. A hosszú bezártság alatt az emberek széles tömege egy újfajta életvitelt tapasztalhatott meg, miközben a szakértők, így az építészet és a design meghatározó képviselői is egyöntetűen amellett tették le voksukat, hogy elforduljanak a tömeggyártás környezetet kiszipolyozó, mennyiség-alapú szemléletétől. Bár a fenntartható törekvések nem újkeletűek, 2020 után még nagyobb nyomás helyeződött a tervezőkre és gyártókra, hogy mesterséges környezetünk megépítése során kiemelt szerepet kapjon természetes környezetünk tisztelete és védelme.

Tip Ton RE / Vitra

Újrahasznosított bútorok

A tervezők számára a fenntarthatóság mindezidáig egyet jelentett a termékek hosszú élettartamával. Egy ideális bútordarab akár generációkon át kiszolgálhat egy családot, ezt pedig leginkább a minőségi tervezéssel és kiváló anyaghasználattal lehet biztosítani. A jó design tehát valamilyen formában a fenntarthatóság egyik eleme. A legtöbb bútor azonban, amikor végleg leamortizálódik, így is egy városi lomtalanításon, végül pedig a szeméttelepen találja majd a helyét. Ez az a folyamat, amelyre egyre több alternatív megoldást látunk a legnagyobb bútormárkák között.

Desert / ferm LIVING

Az újrahasznosított anyagból készült és újrahasznosítható bútorok többek puszta technológiai kísérletezésnél: jól ismert tervezők közreműködésének hála a fenntartható otthon megteremtésében a különleges designról sem kell lemondanod. A Vitra például egyik legismertebb termékét, a Tip Ton széket álmodta újra, igaz, csak anyagában: a klasszikus forma ezúttal 100% újrahasznosított műanyagból ölt testet. Az így létrejött Tip Ton RE szék csak egyetlen színben kapható, mely az újrahasznosított anyag természetes árnyalata. Hasonló szemlélet eredményezte a ferm LIVING Desert székét, melynek porszórt acél és újrahasznosított műanyag vázát egy PET palackokból gyártott, kézzel szőtt vászon díszíti.

Cork sofa / Koala, enteriőr: Lucy Feagins

Természetes luxus

A fenntartható környezet megteremtésében továbbra is a természetes anyagok foglalnak majd el központi szerepet, amelyek reneszánszukat élik a Natural Luxury, azaz természetes luxus design irányzatnak köszönhetően. A trendet képviselő tervezők és gyártók hisznek abban, hogy a modern ember számára a “luxus” fogalma nem merül ki az anyagi javak halmozásában. 2021 otthonaiba a valódi luxust a törődés, a személyesség, valamint a minőséggel kapcsolatos kompromisszumok mellőzése hozhatja el. Ezért is kerülnek reflektorfénybe a kézművesség és a hagyományos építészeti megoldások.

Enteriőrök: Rob Kennon Architects, Never Stop Group

A legmodernebb design törekvések alternatívát kínálnak a tömeggyártás jól ismert dogmáival szemben. Virágzik az olyan természetes építőanyagok használata, mint a vályog, szalma vagy kender. Az efféle megoldások mellőzik az építőipar által előállított mérgező anyagok használatát, óvva ezzel nemcsak a környezetet, de egészségünket is, szigetelő hatásuk ráadásul felveszi a versenyt a legfejlettebb technológiákkal. A belső terekben pedig továbbra is hangsúlyos a tömörfa és a kő használata, melyekkel könnyen megidézhető a természet és annak stresszoldó, jóllétet stimuláló hatása.

Canal Gate asztal / Jan Hendzel

Kis lépés az embernek

Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy ökológiai megfontolások alapján újraépítse otthonát. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tehetnél környezeted fenntartásáért akár a legapróbb lépésekkel. Íme egy egyszerű ötlet: vásárolj hazai, kézműves termékeket! Az egyedi gyártású, minőségi alapanyagokból készülő hagyományos bútorok és kiegészítők fontosságáról már beszéltünk, de az sem utolsó szempont, hogy hány ezer kilométeren keresztül kell szállítani, mire az otthonodba kerül. 

Farrow and Ball környezetbarát falfestékek

Fontos lépés a fenntartható otthon megteremtésében a különböző vegyszerek elhagyása, melyek nemcsak a környezetet terhelik, de egészségedre is veszélyt jelenthetnek. A takarító- és egyéb háztartási szerek, valamint kozmetikumok ma már elérhetőek “öko” változatokban, ahol biztosítják, hogy az előállítás a lehető legkímélőbb módon történik környezetbarát anyagok felhasználásával. Ha lakásfelújításra kerül a sor, járj utána azon márkáknak, ahol a fentiekhez hasonló fenntarthatósági törekvések alapvető elemei a gyártási folyamatnak. Korábban mi is írtunk a Farrow & Ballról, akik már a 2000-es évek elején vízbázisú festékek gyártásába kezdtek, hogy 0%-ra csökkentsék a festékekben található illékony szerves vegyületek mennyiségét, de említhetjük a természetes alapú festékeket forgalmazó Naturillót, Benjamin Moore-t vagy Annie Sloan különleges festékeit, melyeket 100%-ban úrjahasznosítható csomagolóanyagban juttatnak vásárlóikhoz.

Artichair / Spyros Kizis, SEAmpathy / Daniel Elkayam

Tervezett jövő

A szükséges változáshoz az egyes gyártók és előállítási folyamatok megújulása mellett elengedhetetlen az építészek és tervezők nézőpontváltása is. A legújabb design megoldásokban és tervezői koncepciókban kiemelt szerepet kap az egyszerűség és a mértékletesség, a természetes anyagok hangsúlya, valamint az új anyagokkal való kísérletezés. Ez az ipari hulladék újrafelhasználása mellett az organikus anyagok újraértelmezését is magába foglalja. A S/ALON BUDAPEST közönségének nem ismeretlenek például a Paper Up! kézműves, papír alapú termékei, de ez még csak a kezdet: számos példát láthatunk növényi rostokból vagy akár algákból készített szövetekre, bútorokra.

Lámpák és vázák / Paper Up!

Így tényleg nem maradt más, mint az, hogy a hétköznapjainkba is becsempésszünk egy-két apró, de annál jelentősebb változtatást, kezdeményezést. Fedezzük fel a környék csomagolásmentes boltjait, ezzel is egy lépéssel közelebb kerülve a zero waste életmód ideáljához. Ha pedig egy otthoni helyzet valamilyen termékigényt teremt bennünk, próbáljunk meg kreatív ötletekkel megoldást nyújtani a felmerülő problémára: hiszen a legkörnyezettudatosabb tárgy az, amit le sem kell, hogy gyártsanak.

L25 lámpa / Kovac Family

Az idei S/ALON BUDAPEST is a fenntarthatóság mellett teszi le voksát. Ha érdekel, hogy a legnagyobb hazai és nemzetközi design márkák hogyan látják a piac jövőjét, és milyen megoldásokkal és törekvésekkel küzdenek a fenntartható jövőért, semmiképp se hagyd ki Magyarország kiállításunkat 2021. szeptember 24. és 26. között. Addig is látogass el Facebook és Instagram oldalunkra, és töltődj fel a modern design legfrissebb ötleteivel!

A cikk elkészítésében szakmai segítségünk Hortobágyi Kata volt. Borítókép: Edgars Creek House / Never Stop Group.

2021.05.14.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!