Portré
  /  2022.09.08.  /  

"A prémium életstílus high-end konyhával kezdődik"

ISCA Design interjú

Az ISCA Design Kardos Judit és Iszak Judit tervezőpáros közös márkája, ahol a komplex belsőépítészeti tervezésen túl a prémium konyháké a főszerep.

Tevékenységük az abszolút csúcskategóriás Cesar konyhákra specializálódott, melyek a funkció és forma páratlan harmóniáját teremtik meg az otthonokban.

A S/ALON BUDAPEST kiállításra egy sötét tónusú szigettel, és akár nappaliba is passzoló, üvegkonzolos szekrényekkel készülnek. Mindezt egy gondosan megtervezett, finoman elegáns térrészletben bemutatva, ami látványos példája lesz a holisztikus tervezésnek. A tervezőpárossal a konyhák átalakuló szerepéről, az olasz márka sikerének titkáról és tervezői megközelítésükről beszélgettünk. Tarts velünk!

Tervezőcsapatotok 2004 óta foglalkozik belsőépítészettel, lakberendezéssel. Mi jellemzi a közös munkátokat?

A tervezés nálunk a funkcionalitás és a stílus összhangja. A munkánkra jellemző a nemzetközi szemlélet, a kreativitás és a megbízhatóság. A tervezés mellett nyomon követjük a megvalósulás különböző folyamatait, és aktívan részt is veszünk bennük, magán és vállalati megbízások esetén egyaránt.

Mely referenciákra vagytok a legbüszkébbek az elmúlt évekből?

2021-ben sikeresen megvalósult a város egyik legmodernebb teniszcentrumának teljes tervezése és kivitelezése. A GS Teniszcentrum jelenleg Budapesten a legtöbb hardcourt, azaz kemény pályával rendelkező teniszközpont, melyen a napokban nemzetközi versenyt is rendeztek. Többek között Fucsovics Márton világranglistás teniszező is itt készült fel az idei US Open versenyre.

A telek a harmadik kerület legvégén található, egy bicikliút mellett, csodaszép környezetben, a szomszédban egy tizenharmadik századi, műemlékvédelem alatt álló templommal, így a teljes tervezés során különösen körültekintően kellett eljárnunk. A telken egy régen üdülőként működő, harmincas években épült, modern típusú épület állt, elhanyagolt állapotban.

A ház formájától és identitásától nem szerettünk volna eltérni, csupán modernizálni, új életet lehelni bele, szem előtt tartva a sportközpont kiemelt funkcióit. A házat teljesen felújítottuk, új tetőt és tetőteraszt, öltözőket kapott, egy szép klubház került kialakításra. 

A komplex belsőépítészeti és lakberendezési munkák mellett tevékenységetek fókuszában a csúcskategóriás Cesar konyhák állnak. Mit érdemes tudni erről a high-end márkáról?

A Cesar egy vezető olasz konyhai tervező és gyártó cég, mely több mint 50 éve foglalkozik konyhagyártással. Művészeti vezetője és tervezője, a Garcia Cumini páros, holisztikus szempontból közelíti a designt. Nyomon követik a fejlesztéseket, maximálisan kihasználva a technikai lehetőségeket.

A Vicente Garcia Jimenez és Cinzia Cumini által vezetett cég az olasz és a spanyol kultúra találkozása által született, ahol a kreativitás, a szépség és az életszeretet alapértékek. Az egymást tökéletesen kiegészítő pár érzékeny felekből áll, a konyhatervezést is érzékenyen közelítik meg.

A gyár által felhasznált fa 100%-ban kontrollált erdőgazdaságból származik, a bútorok gyártási folyamata Olaszorszagban valósul meg, amely magas minőségű nemzetközi garanciát biztosít.

Meggyőződésetek szerint “egy konyha minden más helyiségnél jobban megmutatja, hogyan élünk.” Mit jelent ez a gyakorlatban?

A konyha egyre inkább az otthon lüktető szívévé válik.

A Cesar konyhabútorokat gyártó cég is egyre inkább egységként kezeli a konyha és a nappali tereit.

Honnan ered a konyha iránti szeretetetek és szenvedélyetek?

A konyha iránti szeretetünk tulajdonképpen a tervezés iránti tiszteletből ered. A konyha szerepe változóban van, a nyitott, összekapcsolt terek közösségi hellyé változtatták. Ennek nyomán a funkcionalitás mellett miért ne lehetne designban is versenyképes ez a tér, végtelen testreszabási lehetőséggel?

Igazság szerint elhivatottságunk nem általában a konyháknak, hanem a Cesarnak szól. Design megközelítésű konyháik tervezésénél nem csupán konyhában, hanem komplex konyha-nappali egységben gondolkodnak, a kollekciókat pedig úgy alakítják ki, hogy végtelenségig lehet tervezni az elemekkel.

Azonnal látszik, mennyire különbözik az összes többi konyhától. Amikor pedig jobban elmélyülsz benne, érzed, hogy az aprólékos, minden részletben hibátlan kialakítás egy roppant kifinomult világ része. Ez a kompromisszummentes, maximalista hozzáállás az, amit a munkánkban is szorgalmazunk.

Persze vannak high-end konyhák, amelyek esztétikailag és technikailag is kifogástalanok, de designban, úgy gondoljuk, a Cesar mind fölött áll. Ez az, ami megfogott minket.

Minden egyes kivitelezett CESAR konyha mestermű, azonban az elemeket testre is lehet szabni. Milyen módokon alakíthatjuk saját igényeinkhez ezeket a konyhákat?

A Cesar kollekciója és anyaghasználata lehetőséget biztosít végtelen kombinációra, mind a felületet, az anyaghasználatot és formát illetően. 

A alap váz-, illetve belső szerkezetek mindegyik Cesar konyhánál ugyanaz, azaz a legolcsóbb konyhákba is ugyanaz a minőségű vázszerkezet, vasalat, világítás kerül, mint a legdrágábba. Ez önmagában sok mindent elmond a márka filozófiájáról. A frontok és kiegészítők befolyásolják erőteljesebben az árat, ezen felül pedig vannak könnyűszerkezetes modellek is, így általánosságban elmondható, hogy bármilyen konfigurációt is választunk, a hibátlan minőség garantált.

Milyen trendeket érzékeltek meghatározónak itthon vagy akár globálisan?

A 2022-es újdonságoknál megjelentek az íves formák, 3D-s felületek, színes frontok, melyek megtörik a letisztult, minimalista világot.

Mit tanácsolnátok azok számára, akik éppen építkezés vagy konyhafelújítás előtt állnak? Mire figyeljenek, hogyan fogjanak neki?

Ne féljenek konyhastúdióhoz fordulni!

Minket elsősorban belsőépítészek és lakberendezők keresnek fel, akiknél általában nincs erős konyhai fókusz, azaz nincs meg - és nem is kell, hogy meglegyen - az a speciális know-how, ami a konyhadesign területére szakosodott szereplők és stúdiók magukénak tudnak, hiszen nap mint nap ezzel foglalkoznak. Sokan nem gondolnak rá, hogy a konyhájuk megtervezését teljes egészében konyhastúdióra bízhatnák. Emellett persze nem szabad megijedni a feladattól: bátran jöjjenek el, és nézzenek körül nálunk!

Látogass el 2022. szeptember 23-25. között a S/ALON BUDAPES kiállításra, és éld meg a tapintható különbséget! Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol inspiráló tartalmakkal és praktikus információkkal várunk!

2022.09.08.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!