Portré
  /  2022.09.20.  /  

A kortárs szőnyegtervezés központja

Interjú Lőrincz V. Gabival

Válassz magas minőségű, egyedi szőnyeget, lakástextilt professzionális, magyar textilművészektől!

A Szőnyegtervezők Társasága, azaz a SZETT missziója a kortárs magyar szőnyegtervezés unikális világának erősítése. Tagjai a szőnyegtervezés sokszínűségét, szépségét, innovatív eredményeit hivatottak képviselni, de egyéb lakástextil kiegészítők - szőnyegek, printelt és szövött ágyneműk -, valamint akusztikai megoldások is szerepelnek repertoárjukban. Stúdiójukban rendszeresen szerveznek szakmai bemutatókat, workshopokat, előadásokat, sokoldalú tevékenységük egyik fénypontja pedig a RUG ART FEST.

Az 5. alkalommal megrendezésre kerülő RUG ART FEST Kortárs Szőnyegtervezők Találkozója termékbemutatón rendhagyó módon a SZETT tervezőinek kreativ textiljei kerülnek a fókuszba, amelyből most ízelítőt kaphatnak a S/ALON BUDAPEST látogatói is. Megismerkedhetnek a designerekkel és a textil sokoldalúságával a kiállításra kerülő szövött, csomózott, handtufting, nemezelt, szálfestett, moduláris, strukturális és a fenntarthatóság jegyében készült termékeken keresztül.

A hiánypótló kezdeményezésről, a magyar textildesign-örökségről és a kiemelkedő szőnyegtervezők munkásságáról beszélgettünk a SZETT elnökével, a RUG ART FEST kurátorátorával és főszervezőjével, Lőrincz V. Gabival.

Milyen előzmények vezettek odáig, hogy megalapítottátok a SZETT-et, és útjának indítottátok a Rug Art Festet?

A rendszerváltás előtt nagyszerűen működött a szőnyeggyártás, elképesztő piaca volt a magyar szőnyegnek - nemzetközi szinten is. Gondoljunk csak Németh Évára, aki a modern textilművészet és ipari formatervezés kiemelkedő alakjaként az egyik legsikeresebb magyar tervező volt a ‘70-es, ‘80-as években! Sajnos a rendszerváltást követő 20 év alatt nem csupán az üzemek és az eszközök, de maga a szakma is amortizálódott: a gyártóegységek bezártak, nem volt utánpótlás, sem egyetemi oktatás, mely ezzel a speciális területtel foglalkozott volna. Néhány tervező maradt a piacon, nekünk azonban fontos volt, hogy életben tartsuk a szakmánkat, így elhatároztuk, hogy közös erővel megmentjük. Bár a háttérben folyt a szakmai munka, ennek nemigen volt tágabb értelemben vett láthatósága, ezért 2017-ben létrehoztuk a SZETT-et, hogy a működésnek keretet, a kezdeményezésnek pedig vizibilitást adjunk.

A szőnyeg egy gyönyörű, kimeríthetetlen területe a textiltervezésnek.

Egy olyan szakma, amit ha jól csinálsz, egzisztenciát alakíthatsz ki belőle. Ennek ellenére nem volt ismert és felkapott a textilművészetnek ez az ága. A SZETT-tel - és kiváltképp a Rug Art Fest-tel - sikerült a divatbemutatókhoz hasonló, kurált és látványos frontot képeznünk a szőnyegtervezésnek, ezáltal szélesebb körhöz tudtunk elérni. Egyre több fiatal tervező jelentkezett hozzánk, szakmai továbbképzési programokat alakítottunk ki, felvettük és erősítettük a kapcsolatot szőnyegkészítő üzemekkel.

A rendszerváltozás és 2016 között alig készült hazai tervezésű szőnyeg Magyarországon, pláne nem sorozatgyártásban. A handtafting technológiával készült szőnyegek jellemzően egyedi termékek és megrendelések voltak. Nemrég a  békésszentandrási üzem is megszűnt, jelenleg Örkényben, Dévaványán, Kőszegen vannak szorosabb gyártói együttműködések. A RUG ART LAB programunk keretében a tervezők választhatnak, hogy melyik üzemmel szeretnének az adott évben együttműködni, legyen az szövőüzem vagy nemezgyár. A kapcsolatok erősítése nyomán észrevettük, hogy egyre többen kezdtek újból szőnyegtervezéssel foglalkozni.

Milyen technológiákkal dolgoztok?

A nemezgyárban 2017 óta fejlesztjünk az egyedi mintázatú filc szőnyeg típust, ami nem csupán Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló. A mintát gyapjúszőrpaplanra helyezzük, és nem kézzel, hanem ipari körülmények között nemezeljük, aminek előnye, hogy a munkamennyiség csökkentése mellett tartósabb terméket tudunk előállítani.

Szálfestéses printelés Magyarországon egyelőre nincs, de külföldön le tudjuk gyártani ezeket is. Európában Belgiumban és Németországban érhető el ez a technológia, mi egy belga céggel vagyunk kapcsolatban, velük készítjük ezeket. Ez a szőnyegtípus főleg középületekbe alkalmas, nagy teherbírású területekre kiváló, mivel a fonalat tövig festi a gép, így tartós, nem kopik, emellett gyapjú és műszálas flór felület egyaránt rendelkezésre áll. Magam is terveztem lakossági célra is ezzel a technológiával.

A struktúra design egy friss, huszonegyedik századi technológia, melynek során különféle elemekből építjük fel a szőnyeget vagy falitextilt. Az eredmény akusztikailag lenyűgöző, de a fenntarthatóság és szigetelés terén is elsőrangú.

Kiemelt témánk továbbá az újrahasznosítás és fenntartható design. Új fejlesztésem a filc végszélekből szőtt szőnyeg. Ezek a gyártás során jellemzően kidobásra kerülnek, mégis gyönyörűen lehet szőni velük csodaszép struktúrákat.

Pont idén terveztem egy nagy kollekciót ennek alkalmazásával, melynek prototípusát be is fogjuk mutatni a S/ALON BUDAPESTEN újdonságként.

Mely sikereket emelnél ki az elmúlt évekből?

Megalakulásunk óta a közös munkánk gyümölcsöző, számtalan szép pillanatot éltünk meg és új ötlet látott már napvilágot. 2019-ben a Formatervezési Tanácstól designmenedzsment dicséretet kaptunk, ami egy pozitív visszacsatolása az eddigi tevékenységünknek.

Sok olyan tervező erősíti a csapatunkat, aki nálunk kezdte pályafutását. Büszke vagyok rá, hogy több olyan tervezőnk van, akire egyre többen felfigyelnek, ösztöndíjakat kapnak, sikeresen és szabadon végezhetik alkotói tevékenységüket. Mindenkinek megvan a maga stílusa, így nagyon színes, változó a paletta. Ornamentális, hagyományos, strukturális irányok megférnek egymás mellett, ahogy a színes, monokróm, nyers, pasztell és egyéb vonalak is.

Mely tervezőket és márkákat láthatják a S/ALON BUDAPEST látogatói?

Bokányi Nóri MMA ösztöndíjas például kidobásra kerülő textíliákat dolgoz fel fantasztikus módon, rétegzi őket, majd különleges technológiával összevarrja - rétegez, szteppel, majd belevág, így igazán egyedi bordázott struktúra alakul ki. Magával ragadó, ahogy egymás alatt felsejlenek a rétegek.

Kovács Móni, a KOMONKA alapítója különleges formavilágot alakított ki. Fém szálakkal sző, de mellette jacquard szövetet is tervez, a S/ALON BUDAPEST látogatói mindkettőt megcsodálhatják az eseményen.

Veres Veszprémi Lili (Nature Lab) a gyönyörű szőnyegeit hozza el az eseményre, harmadszor kap ösztöndíjat. Természetes alapanyagokra épít (gyapjú, pamut, len), kísérletező és nyitott.

Róbert Vanda nemezművész a nemez projektben segíti a csapatot a szakmai tudásával. Főleg kézzel nemezel, de az ipari nemezelésben is jártas.

Révész Eszter (Dreaming Threads) is egy nagyon különleges világot képvisel, büszkék vagyunk rá, hogy csapatunkat erősíti. Szőnyegein és lakástextiljein a tradicionális magyar népi motívumokat ötvözi kortárs designnal.

A FANNER&Co márkát Tóth Fanni személyes motivációból hozta létre. A textiltervezésben a fenntarthatóságot tartja szem előtt, a használt családi textilekből egyedi módon hímzéssel alkotja újra a már nem használt, de féltve őrzött textileket, amelyekből párnákat készít. Gyönyörűen alkalmazza a csipkeszövés, azsúrozás népi technikáját. Ez eredendően vékony szálakkal készül, Fanni viszont vastag, színes fonalakat alkalmaz. Újdonsága az ágynemű tervezés, amivel alternatívát kínál  az esztétikában és egyedi méretekben nem bővelkedő ágyneműhuzat kínálatra.

Kalácska Zsana márkája, a VIVOID termékei akusztikai falburkolatok, faliszőnyegek, falpanelek és egyéb design elemek - moduláris technikával képzett textil struktúrák felhasználásával. Elsődleges alapanyaga az élő, természetes gyapjúfilc.

Vándor Krisztina (Vandor Studio) hagyományos kéziszövéssel és manufakturális gépi szövéssel valamint  jacqurd szövéssel készült lakástextileket tervez, fejleszt és állít elő a mai kor igényei szerint, magas minőségi kritériumok mentén. Legújabb ágynemű kollekciója is bemutatásra kerül.

Módra Bettina a fenntarthatóság elkötelezettje, a természetből merít inspirációt. Legújabb handtuft és vezetőszálas szőnyegén is egy ág sziluettje, a víz fodrozódása a motívum. Élő biotextil projektekben is aktívan szerepel, és különleges érzékenységgel készít makramé hurkolással gyapjúszőnyeget.

Lőrincz Lili Hanna a SZETT - RUG ART LAB projekt keretében ismerkedett meg az egyedi mintázású filc szőnyegtípussal. Beleszeretett ebbe a technikába, évről évre készíti el rendhagyó terveit a nemezgyárban. Gyermeki rajzolatú, vidám, élénken színes szőnyegei igazán eredeti és egyedi hangulatot képviselnek. A lakáskultúra monokróm trendjeivel szembe megy, és arra ösztönöz, hogy használják bátrabban a színeket a felhasználók, lakberendezők. A színek ugyanis megvidámítják a leket.

Szabó Anikó kéziszövéssel készíti konyhai textiljeit, de szőnyegei professzionális üzemekben is készülnek. A túrázás, a természetjárás alatt átélt élményei adtak. inspirációt legújabb szőnyegkollekciójának.

Komár Sabrina a Németh Éva textilművész tiszteletére kiírt pályázatunk egyik nyertes tervezője a pipacsmező csodás látványát, ugyanakkor bódító hangulatát öntötte a HYPNOPOMPIA nyertes szőnyegkollekciójába. Felvételt nyert hozzánk, lassan egy éve a SZETT csapatát is erősíti. Az eseményen díjazott szőnyege kerül bemutatásra.

Saját márkámmal, az LVG Textile Art and Designnal egyedi tervezésű szőnyegeket, függönyöket, párnákat, faliképeket készítek. Különleges alkalmakra is tervezek szőnyeget, például esküvőkre, születésre, jelentős évfordulókra, események megörökítésére.

Honnan ered a szőnyegtervezés iránti elköteleződésed, szenvedélyed és tapasztalatod?

10 éves korom óta foglalkozom ezzel. A családban kötöttek és horgoltak, szőni egy dán kisfilm - A kéz öt ujja - alapján kezdtem el, amiben megmutatták, hogyan lehet könyvön szőni. 13 évesen készítettem el az első szövőládámat apukám könyvespolcából. Felvételt nyertem Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, ahol Fürtös Ilona volt a mesterem. Itt a szövésnek mindenféle változatát megtanultuk, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola Szőnyeg- és Falikárpit Tervezői szakán folytattam a tanulmányaimat, majd kiköltöztem Helsinkinbe. Nevemhez leginkább talán a csomózott szőnyeg megújítása fűződik, középiskola óta ez érdekelt igazán, kihagyásos csomózásnak neveztem el. A főiskolán kísérleteztem azzal hogy a csomószálakat egészen hosszúra hagytam. Finnországban döbbentem rá, hogy ez egy meglévő technika: ryijy-nek hívták. Másfél évig voltam kint szakmai gyakorlaton. Helsinkiben kikísérleteztem egy másik technikát is, amit kontúrhurkolásnak neveztem el. Visszagondolva újdonságnak hatott a finn embereknek, mert 25 évesen, harmadéves főiskolásként ezzel a technikával kaptam életem első falikép megbízásait, egy magán és egy piaci szereplőtől. Így két nagy falikép megrendelés volt mögöttem, mikor visszatértem Magyarországra.

A Graboplast szőnyeggyárban dolgoztam egy ideig, majd elindítottam a saját vállalkozásomat, amiben faliképekre és szőnyegre összpontosítottam. 2008-ban visszatértem az egyetemre, hogy a jacquard szövést is megtanuljam, azóta tervezek jacquard szöveteket is. 10 évig tanítottam művészeti oktatásban, folyamatosan mentorálok, a textiltervezés teljesen átszövi az életemet.

Hol lehet megtalálni titeket?

Legfőbb célunk, hogy segítsük a fiatalokat a szőnyegtervezés és a textil-fókuszú enteriőrtervezés terén, ezért szakmai projekteket és kiállítási lehetőséget biztosítunk a tervezőinknek. Bemutatótermünk és stúdiónk a MaxCityben található, itt bármikor megtekinthetők a tervezők alkotásai, sőt, egy nyitott műhely is kialakításra került.

Itt tartjuk továbbá az ötödik Rug Art Festet, amire október 1-től egy hónapon át várunk szeretettel minden érdeklődőt! Az eseményre a SZETT tagjai mellett általában meghívunk külsős tervezőket is, idén azonban jubileumi évet ünneplünk, az elmúlt 5 év sikereit fogjuk bemutatni, így ezúttal kizárólag SZETT tervezők jelennek meg a Rug Art Festen. Izgalmas programokkal, beszámolókkal, katalógusokkal és filmekkel készülünk az eseményre. Az eddigi eredmények és sikerek bemutatása mellett szeretnénk a társtervezői együttműködéseket is erősíteni.

A belsőépítészeket, enteriőrtervezőket is arra buzdítjuk, használják bátran tudásunkat!

A jubileumi esemény alkalmára egy kiadványt is összeállítottunk a tervezőkről és munkáikról. Ez a kiadás kvázi korlenyomata a kortárs magyar szőnyegtervezésnek. Szeretnénk, hogy az egyre bővülő csapatunk is lássa egyben, mi mindent ért el az évek alatt. Ez egy remek lehetőség, hogy a társtervezőknek és a végfelhasználóknak megmutassuk: érdemes magyar tervezőket és hazai szőnyeget választani akár otthonra, akár projektek során.

Hálásak vagyunk, hogy a S/ALON BUDAPEST már az első perctől mellénk állt. Megindító látni, hogy a magyar designt sokan a szívükön viselik.

Ismerd meg a hazai textil- és szőnyegtervezés élvonalát a S/ALON BUDAPESTEN szeptember 23-25. között a Budapest Arénában! Szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

Borítókép: KOMONKA MOMENT

2022.09.20.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!