Portré
  /  2021.05.11.  /  

A jövőt tervezik

6 érdekesség a Slampról

Folyamatosan átalakuló világunkban Hérakleitosz ősi mondása még relevánsabb, mint valaha: a változás az egyetlen állandó. A legkülönfélébb kihívásokkal kell tervezőknek és gyártóknak szembenézni, hogy felvegyék a tempót a megújuló perspektívákkal. Egy vízió azonban töretlenül velünk maradt az évek során: a fenntartható jövő képe. A Slamp, a kortárs lámpadesign úttörői, a tudatosságra törekvő piac egyik legígéretesebb márkája. Íme 6 érdekesség az olasz gyártó fenntartható világáról!

Accordeon / Marc Sadler

1. A Slamp gyártási folyamatainak környezeti hatása: nulla.

A Slamp termékek gyártása során specifikusan erre a célra létrehozott technopolimer lapokat állítanak elő, melyeket a hidegvágást követően kézzel formálnak végleges alakjukra. A márka saját számításai szerint ez az eljárás pontosan nulla szén-dioxid kibocsátással jár. A vállalat által felhasznált energia legnagyobb százaléka ráadásul megújuló forrásokból származik.

2. A márka saját gyártású, újrahasznosítható alapanyagokból dolgozik.

A legmodernebb technológiai innovációk legalább annyira esszenciális részét képezik a Slamp arculatának, mint jól ismert termékeik. A gyártáshoz a márka saját bejegyzett technopolimerjeit használja fel, mint a Lentiflex, Cristalflex, Opalflex és Goldflex. Ezek adják meg a Slamp lámpák egyedi, könnyen felismerhető formáját. Ezek az anyagok amellett, hogy ellenállnak a hőnek, felületi sérüléseknek és a pornak, de visszaforgathatóak a gyártási ciklusba. És ha már szóba került, hogy az újrahasznosítás során hol köthetnek ki ezek az anyagok...

3. A Slamp vásárlói körének legújabb tagjai a méhek.

Bár a Slamp felhasználók közül mindenképp a legapróbbak, ökológiai jelentőségük szinte felmérhetetlen. Az Apidae családba tartozó méhfajok beporzó tevékenysége a mezőgazdaságban nyújt természetes alternatívát káros vegyi anyagokra. Hogy védelmükhöz hozzájáruljon, az olasz gyártó a gyártás során megmaradt felesleges anyagokat összegyűjti és méhkasként hasznosítja újra - a technopolimerek formálhatósága lehetővé teszi, hogy az egykoron lámpának készülő lapokat méhkassá alakítva könnyen hordozható otthon készüljön a méhrajok számára.

Cordoba / Daniel Libeskind

4. A Slamp az építészet és formatervezés legnevesebb képviselőivel dolgozott.

Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Marc Sadler, valamint Doriana és Massimiliano Fuksas csak pár név az alkotóművészek széles köréből, akiknek saját Slamp kollekciója jelent meg. A művészek és művészetek támogatása a márka 1994-es alapítása óta központi értéke az olasz gyártónak, és az évek során a vállalat a szakmabeliek és alkotók valóban interkulturális, sokszínű találkozóhelyévé vált.

5. A Slamp a S/ALON BUDAPEST indulása óta visszatérő kiállító eseményünkön

A Slamp sosem mondott le a lehetőségről, hogy egyedi és kézzel készített lámpáit új közönség elé tárja, így jutottak el 2018-ban a S/ALON BUDAPESTRE is. A márka azóta is évről évre részt vesz kiállításunkon, hogy legújabb kollekcióit - mint például a Mida termékcsaládot - és technológiai újításait a hazai látogatókkal is megismertesse, és a márka exkluzív hazai forgalmazójának, az Indagroupnak köszönhetően 2021-ben is visszatérnek Magyarországra.

LaFleur / Marc Sadler, Avia és Aria Gold / Zaha Hadid, Mida / Adriano Rachele

6. A fejlődés a márka lelke.

A Slamp szellemiségét lassan harminc éve határozza meg a folyamatos technológiai növekedés és a fenntartható gyártási folyamatok, de ez nem tántorítja el őket attól, hogy a jövőben is új anyagokkal és a lámpák előállítását optimalizáló eljárásokkal kísérletezzenek. Ahogy a márka mondja, “értékeink, mint a meghatározott vízió, innováció, törekvés és kísérletezés, velünk együtt fejlődtek.” Ezzel együtt a Slamp anyagok és a gyártás rendkívüli flexibilitása nagyban hozzájárult tervezőik és alkotóik korlátok nélküli önkifejezéséhez.

A Slamp lámpái minden bizonnyal 2021-ben is elkápráztatják a S/ALON BUDAPEST közönségét: egy olyan évben, ahol a legjelentősebb hazai és nemzetközi design brandek és tervezők mellett korunk legégetőbb kérdéseit és az azokra nyújtott úttörő megoldásokat és ötleteket is górcső alá vesszük. Találkozz velünk szeptember 24-26-án és fedezd fel a modern design kincseit!

Borítókép: Avia és Aria Gold / Zaha Hadid

2021.05.11.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!