Trend
  /  2019.06.17.  /  

2019 növénytrendjei

városi dzsungelek

Az elmúlt években tombol a szobanövény őrület, egyre többen választanak zöldellő lakótársakat maguknak. Amellett, hogy a növényeknek bizonyítottan jó hatásuk van az életminőségre, esztétikai minőségükben is kiemelkedők. Az alábbi blogposztból megtudhatod, milyen okai vannak a városi dzsungelek kialakulásának, milyen pozitívumokkal járhat, ha te is csatlakozol ehhez a „wellness” mozgalomhoz, és hogyan díszítheted a lakásodat profi enteriőrtervező módjára dísznövényekkel.

A trend mögött

A dísz- és szobanövények termesztése egészen az ókori Kínáig és a híres babiloni függőkertekig nyúlik vissza, azonban az 1800-as években vált világszerte könnyen végezhető tevékenységgé tartásuk az otthoni fűtésrendszerek fejlődése nyomán. A szobanövény iparág első ugrásszerű növekedése az 1970-es évekre datálható, és a hippi mozgalom tagjaihoz köthető. A minimalista trendek némiképp visszavetették az értékesítés volumenét, ami igazán ebben az évtizedben kapott új erőre, elsősorban a milleniáloknak köszönhetően. Az Y generáció tagjai általánosságban véve fogékonyabbak a jóléti törekvések iránt, elődeikhez képest gyakrabban utaznak, így érthető, hogy olyan élőlényekkel viszik körül magukat, melyek jótékonyan hatnak rájuk, meghálálják a törődést, mégsem igényelnek állandó figyelmet és jelenlétet.

Növények a testnek és a léleknek

A 21. században számtalan olyan kutatás látott napvilágot, ami a növények jólétünkre gyakorolt hatását vizsgálja. Nemrég felkapott téma volt az online közösségi média felületeken a NASA Clean Air Study eredménye, amiből megtudhattad, mely szobanövények milyen káros anyagokat szűrnek a levegőből, azonban a növények nem csupán a testre, de a pszichére is jótékony hatással vannak. Segítik például a koncentrációt, javítják a tanulási készségeket, növelik az energiaszintet, sőt, hosszú távon csökkentik a stressz okozta depresszió kialakulásának valószínűségét is. A lista szinte végtelen, de szerencsére egy kis kutakodással rengeteg hasznos információt és tippet találhatsz az interneten, melyek alapján összeállíthatod az igényeidnek megfelelő növény sereget, ami nem csak a közérzetedet, de az otthonodat is feldobja.

Egzotikus hangulat a város közepén

A monstera deliciosa, más néven könnyezőpálma az egyik legnépszerűbb levéldísznövény. Nagy, szabdalt levelei hangsúlyos elemei a térnek, és bár elsőre trópusi fantáziákhoz illik leginkább, jóformán bármilyen enteriőrben megállja a helyét. A világos, nem tűző napos hely a legmegfelelőbb a számára, de félárnyékos helyen is boldogul. Ha a körülmények kedvezők, gyorsan növekszik, így érdemes megfelelő teret hagyni számára és gondoskodni alátámasztásáról.

Az areca lutescens, azaz az aranypálma egy csapásra könnyed, egzotikus ízt kölcsönöz a térnek. Dús, buja levélrendszere felfelé tör és lágyan hajlik alá, így kisebb alapterületet foglal el, mint például a könnyezőpálma. Világos, de nem tűző napos, meleg helyen pompázik leginkább, ideális körülmények között viszont évente akár 20 cm-t is nőhet, amit érdemes figyelembe venni az elhelyezésénél. Ülőbútorok mellett vagy olvasósarokban igazán mutatós.

A ficus lyrata vagy lantlevelű fikusz sötétzöld, fényes levelű, erősen erezett növény, ami megfelelő gondozás mellett cserépbe ültetve is fává nő a lakásban. Üres sarokba helyezve szépen lekerekíti a teret, de ajtó vagy ablak mellé állítva is pompás keretet képez, méretének köszönhetően pedig önmagában markáns térszervező erőt sugároz. Tartása nem különösebben problémás, ha a szélsőséges körülményektől óvod, szépen gyarapodik. Ha mellette teszed le a voksod, tájékozódj, mielőtt hazaviszed!

Gondtalanul, szabadon

Szerencsére azok is csempészhetnek természetes hangulatot az otthonukba, akik nem zöld ujjal születtek. Bár a szukkulensek idén nem tartoznak a fő trendelemek közé, első növényként ideálisak lehetnek, hiszen viszonylag könnyű életben tartani őket, geometrikus formájú, üveg minikertbe ültetve pedig egyedi díszei lehetnek az otthonodnak.

Akad megoldás akkor is, ha a pozsgások nem passzolnak hozzád, az egzotikus növényekkel pedig nem boldogulsz, és a locsolás okozta stresszt is szívesen kiiktatnád az életedből. Egy száraznövény dekoráció nem csupán hosszan tartó, igénytelen, de egyedi színe és textúrája szinte szoborszerű hatást kelt. Egy-egy méretesebb szálat beilleszthetsz minimál stílusú otthonodba, de a dinamikus kompozícióba is rendezheted őket a drámaibb hatás érdekében.

Az idei év trendjeinek köszönhetően szebbnél szebb virág- és levélmintákból válogathatsz. Reneszánszát éli például az ikonikus pálmalevél minta, de az apró, visszafogott virágoktól az egészen szaturált, bohém kompozíciókig tengernyi izgalmas megoldás közül válogathatsz, melyekkel karakteresebbé teheted a falaidat és lakástextileidet.

Gyere el 2019. szeptember 20-22. között a Budapest Arénába, ahol dúsan díszített, varázslatos enteriőrök várnak, és less el néhány mesteri fogást a profiktól! Maradj velünk itt a blogon, Facebookon és Instagramon, hogy addig se maradj inspiráció nélkül!

2019.06.17.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!