Portré
  /  2021.09.16.  /  

Wendy Morrison a S/ALON BUDAPESTEN

Keleti ihletésű, kézzel készült szőnyegek

Egy nap az akkoriban még divattervezőként tevékenykedő Wendy Morrison egy helyi skót szőnyeggyárba látogatott.

A találkozás jelentősnek bizonyult: azonnal szerelembe esett a szőnyegek és fonalak csodálatos világával, mert úgy látta, semmihez sem hasonlítható módon emelik ki saját színes művészetét és egyéniségét.

Az évek során Wendy a szőnyegkészítés egyik legkülönlegesebb hangjává vált. Skócia gyönyörű, ám kissé borongós színeiből kitekintve Wendy a ragyogó Kelet történelmi kultúráiban talált rá valódi inspirációjára - egyik lenyűgöző alkotását, a Pink Moont pedig a S/ALON BUDAPEST idei tervezői pályázatának győztes munkájához ajánlotta fel. Olvass tovább és ismerd meg egy Wendyt, mielőtt személyesen is találkozol vele a 2021-es S/ALON BUDAPESTEN!

A divatban szabadúszóként eltöltött évek után úgy döntöttél, leteszed kézjegyedet az enteriőr design területén is. Mi vezetett el a szőnyegek világába?

Szerintem a divatból átállni az enteriőrökre egy természetes folyamat volt. Úgy döntöttünk, londoni életünket magunk mögött hagyva visszaköltözünk Skóciába, vettünk is egy sok törődést igénylő vidéki házat. Miközben próbáltam megtalálni a helyem ebben az új közösségben, összekötöttek egy helyi szőnyeggyárral. Kisvállalkozás volt, de annál nagyobb szüksége volt friss design ötletekre. Egyből beleszerettem a kézzel készített szőnyegekbe, és abba, ahogyan a fonalak és a színek életre keltették a művészetemet.

Tapasztalataid alapján mik a különbségek és hasonlóságok a ruházati és a belső építészeti textíliák tervezésében?

Ha a divatban dolgozol, nagyon rá vagy utalva a ruhákhoz illő helyes textíliák megtalálására. Mint minden tervezői munkánál, az anyagok itt is megkötik a kezedet, és bár a textíliák fontos ihletforrások, ezt a részét mindig nehezen viseltem a munkának. Annyi és annyi különböző textília elérhető, és rengeteg eljárás létezik már, hogy folyamatosan azon gondolkodom, vajon miből maradok éppen ki.

Most épp nagyon élvezem, hogy a saját terveimet kelthetem életre, és azt, hogy számos kézművessel és mesterrel dolgozhatok együtt mind szöveteken, mind digitális nyomataimon a világ minden tájáról.

Hogy őszinte legyek, nem merem biztosra mondani, mik a különbségek, de azt tudom, hogy sok szempontból hasonlóak. A vágyott megjelenést ugyanúgy a különböző darabok, szövetek és mintázatok összességével éred el, mint ahogy a belső terekben ez a bútorok összességéből tevődik ki. Igazából az enteriőrökben még több minden is a rendelkezésre áll, például bútorok, művészeti alkotások, textíliák. Az biztos, hogy utóbbinál nagyobb a variáció, de lehet, hogy más divattervezők rácáfolnának erre, hiszen ott meg rendelkezésre áll a test összes tulajdonsága és szépsége.

Skóciából származol, szőnyegeidet mégis a távoli és egzotikus tájak ihlették. Mely kultúrák állnak hozzád igazán közel?

Igen, ez valóban érdekes. Skót vagyok, és ettől, azt hiszem, nem lehet és nem is kell elszabadulni, bizonyos részeit ennek az örökségnek nagyon szeretem, a természetet, a folklórt, de sajnos még ennél is több van, amihez kevésbé tudok kapcsolódni. Skócia színei, bár objektíve nézve gyönyörűek, számomra túl tompák jelenleg, persze ez az érzésem megváltozhat a jövőben. Valamilyen oknál fogva viszont mindig is vonzott a Kelet, az ottani népszokások, a vallások, a történetek és a történelmek. Valahogy ott sokkal közelebb áll egymáshoz természet és ember, azt hiszem.

Az úgynevezett mood boardok fontos szerepet töltenek be a tervezői munkádban. Hogyan tud egy mood board segíteni elmesélni egy ötletet vagy design storyt?

Azt hiszem, itt arról van szó, hogy a mood boardokon keresztül korlátlanul állnak rendelkezésre az inspirációk. Az internet egyik legnagyobb csodája, hogy rengeteg inspiráló tartalmat lehet felfedezni egy kattintással. A Pinterest egy különösen jó eszköz arra, hogy világszerte gyönyörű termékekkel találkozzon az ember.

A mood boardok segítenek láttatni és megvalósítani mindazt, amit elképzelek, ráadásul ezeken keresztül, úgy érzem, másokat is inspirálni tudok.

A S/ALON BUDAPEST tervezői pályázatának központi témáját a maximalista szőnyegek szolgáltatták, és örömmel láttuk, hogy számos formabontó pályázati munka érkezett felhívásunkra. Hogyan választottad ki a győztes pályamunkát, és miben tűnt ki a Zestilo alkotása a többi közül?

Őszinte leszek, elképesztően nehéz volt meghozni ezt a döntést. Nagyon meghatott, hogy mennyi pályázati anyag érkezett be, és hogy mennyi energiát fektettek bele a tervezők és stúdiók minden egyes koncepcióba. A Zestilo anyagában különösképp tetszett, ahogy a Pink Moon szőnyeg történetét megragadta, és úgy érzem, ezt a látogatók is átélhetik majd.

Az enteriőr központi eleme az említett kézzel csomózott nepáli gyapjú és selyem szőnyeg lesz. Milyen ötletek és szimbólumok ihlették a Pink Moont?

Egy olyan szőnyeget szerettem volna tervezni, amit nem képek, hanem a geometria inspirált. Kelet-Ázsiában kutakodtam, és megszerettem a buddhista swastika szimbólum történetét. Ez a Föld egyik legősibb jelképe és a békét, jó szerencsét, pozitivitást és a végtelent szimbolizálja. Sajnos, mint ismeretes, a náci Németországban ezt a jelképet a diszkrimináció ikonjává tették. A Pink Moon viszont az óramutató járásával megegyező variációt használja, ami a pozitivitás meséje. Mint mindig, a design itt is gyarapodott a rózsaszín hold által, amely az újjászületést és megújulást jelképezi. A rózsaszín már önmagában egy revitalizáló, a szeretet hangulatát, a szépséget és örömöt közvetítő szín, amely arra emlékeztet minket, hogy

az élet hullámvölgyek és hegyek sorozata, a hibernáció és az ébredés szekvenciája.

A repülő darvak pedig a hosszú élet és a boldogság jelképei.

Tervezel ellátogatni szeptember végén a S/ALON BUDAPESTRE?

Igen, tervezünk, és nagyon várjuk már. Nagyon izgalmas lesz végre élőben ellátogatni egy ilyen eseményre, valódi, gyönyörű termékekkel és ötletekkel, valamint hasonló gondolkodású emberekkel találkozni. Ráadásul most látogatok először Budapestre, ami egy gyönyörű városnak tűnik.

Mik a terveid az elkövetkező 1-3 évre?

A következő pár hónapban jelenik meg első tapéta és fali szövet kollekciónk, ami miatt már tűkön ülünk. Ezeket az újszerű koncepciókat a létező szőnyegeink inspirálták. Ezen kívül egy jelentős kollaboráción is dolgozunk egy nagy, francia üzletlánccal, ami nemsokára gyümölcsözni fog. Ez utóbbi lehetőséget adott arra, hogy más területeken is kipróbáljam magam, és ahogyan a jövőbe nézek, úgy érzem, egyre több terem lesz arra, hogy más tehetséges emberekkel dolgozzak a világ minden tájáról. Nagyon örülünk, hogy mesterekkel hozhatunk létre új termékeket, ezzel is életben tartva szakmájukat.

Számunkra egy termék élettartama egyet jelent azzal, amikor az általa közvetített szépségek és készségek generációkon át fennmaradnak.

Találkozz Wendyvel személyesen a S/ALON BUDAPEST 2021 első napján, és látogasd meg a tervezői pályázat győztes enteriőrjét, benne Wendy lenyűgöző Pink Moon szőnyegével! Kövess minket Facebookon és Instagramon, hogy ne maradj le kihagyhatatlan programokról, VIP vendégekről és a design világának újdonságairól! Váltsd meg belépődet itt, és találkozzunk a Budapest Arénában szeptember 24-26. között egy inspiráló hétvégén!

2021.09.16.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!