Kiállítás
  /  2022.09.20.  /  

Világbajnok borok, pezsgő és finom falatok a S/ALON BUDAPESTEN

Champagne és Tapas bár, Specialty kávézó

A S/ALON BUDAPEST egy minden érzékszervedre ható élmény, ami kulinárisan is levesz a lábadról.

A korábbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektettük arra, hogy ne csupán az elmének, szemnek és kéznek kedves közeget teremtsünk, hanem az ízek és aromák terén is maradandót kínáljunk. Champagne és Tapas bárunkat, valamint Specialty kávézónkat a kiállítói téren belül találod, idén pedig minden eddiginél izgalmasabb felhozatallal készülünk partnereinkkel karöltve. A finom falatokról a Barrio gondoskodik, a specialty kávét a Kaffeine szolgáltatja, a Borguru jóvoltából pedig olyan champagne-nyal és fehérborral koronázhatod meg látogatásod, ami az abszolút élvonalat képviseli világszinten. Ennek örömére Hantos László, a Borguru mesélt az eseményen kóstolható különlegességekről: a DELAMOTTE, az Henri Giraud és a Sartarelli fantasztikus kínálatáról. Ismerd meg közelebbről a fenomenális és vegytiszta italokat cikkünkből!

A Champagne kategória legtetején ül egy SALON nevű ház. Koronaékszere, a SALON a chardonnay-ből készített champagne-ok teteje, ami kizárólag akkor készül, ha “olyan” az évjárat, azaz a környezeti adottságok megfelelnek egy igen specifikus követelményrendszernek. Ha mégsem, akkor a világ egyik legjobb szőlője a DELAMOTTE-ba kerül, amit ennélfogva bizonyos borművelt körök „kis SALON”-nak becéznek.

A chardonnay-t nőiesnek szokták nevezni a borászatban.

Így a SALON és a DELAMOTTE tulajdonképpen nővérek.

Egy családból származnak, mindketten Le Mesnil-sur-Oger-ben laknak, tulajdonképpen szomszédok, ugyanaz a tulajdonos, a borász és a technológia. Társadalmi párhuzammal élve: az egyik lány - a SALON - az arisztokrácia krémjének tagja, a másik - DELAMOTTE - pedig a legmagasabb műveltségű polgári körökben mozog. 

Bár a szó szoros értelmében minősíteni nem szokás a champagne-okat, hiszen ezek a házak jóval többet tettek le az asztalra, mint hogy mi minősítgessük őket, azonban értékelni lehet. Ebben az értékelésben pedig bizony csillag jár az ötös mellé a DELAMOTTE-nak.

Egy másik mennyei nedű a Henri Giraud háztól érkezik, ahol a pinot noir szőlőfajta uralkodik. Itt minden munkafolyamatot fában végeznek, méghozzá a saját ligetük példányaiból készített hordókban, melyhez az Argonne tölgyes fáit használják fel. Ezeknek a méltán híres fáknak különleges szövedéke tökéletes hordó-alapanyaggá teszi őket. A hordókhoz kiválasztott tölgyek 200 évesek, a rangidős matuzsálem azonban egy 5-600 éves, 36 méter magas tölgyfa. A hagyományok tiszteletére épülő gazdálkodásban csak annyit vágnak ki, amennyi az adott évjárathoz feltétlenül szükséges.

Henri Giroud, fotó: Borguru

A ház nem csupán a tradíciók ápolásában, de az innováció területén is az élen jár. A S/ALON BUDAPESTEN is kóstolható Henri Giraud Esprit a molekuláris biológia területére invitál. Amikor elkészült az ital, próbaszerűen tesztelik a palackokat, hogy található-e a “szőlőmolekulán” kívül bármilyen idegen anyag. Az Esprit Nature molekulárisan R000, 0 gyomirtó-, 0 rovarirtó- és 0 gombaölőszer-maradványt tartalmaz, azaz

Biokémiai szempontból tekintve a világ legtisztább champagne-a.

Hosszú évek óta egyre nagyobb körültekintéssel keressük a biológiailag tiszta italokat. Több biodinamikus borászat működik jelenleg is, azonban champagne kategóriában ez a szintű tisztaság csak az Espirtnél érhető tetten, sőt, magát a kezdeményezést is a Champagne Henri Giraud indította el 2017-ben. Hatásának nyomán Claude Girau javasolta a világ összes bortermelőjének a bizalom általánosan felismerhető jelének használatát: egy QR kóddal ellátott logót, amely hozzáférést biztosít a bor teljes molekuláris elemzéséhez. Ezzel egy új minőség született, ami új korszakot nyitott a borok világában. A Henri Giraud Champagne-t palackos kiszerelésben tudod megvenni az eseményen.

Henri Giroud

A harmadik különlegesség egy szintén chemical-free vineyard pecsétes családi borászattól, az olasz Marche régióban található Jesiből érkezik, méghozzá a Sartarellitől. A szárazföldet az Adriai-tengerrel összekötő tartományt relatíve kevesen ismerik, pedig szőlőfajtája világhírű. Olyannyira, hogy a Sartarelli Balciana Verdicchio dei Castelli di Jesit nem csak Itália, de a világ legjobb fehér borának választották 2021-ben.

Sartarelli

Mi 20 éve foglalkozunk ezzel a késői szüretelésű száraz fehérborral, nekem azóta személyes kedvencem.

Bizonyos boroknak rendkívül kedvező élettani hatása van, nem véletlen, hogy anno a tokaji aszút vényre lehetett kapni a patikákban. Az újkor emberének legnagyobb problémája hormontermelésben keresendő, illetve egyre több a stresszbeteg. A verdicchio túl azon, hogy elképesztően finom, pont ezekben segít.

Sartarelli

Tudniillik a verdicchio az egyetlen szőlőfajta, amiben megtalálható az ethyl caffeate, az aldoszteron szabályozásáért felelős molekula. A hormonrendszerünk fontos eleme, a stresszkezelésben lényeges vezérlő szerepe van: enélkül a molekula nélkül elszabadulhat az aldoszteron a szervezetünkben, aminek következtében nem tudunk paraszimpatikus állapotba kerülni, szimpatikus állapotban maradunk, azaz "pörgünk".

Ez a bor gyógyszer.

A S/ALON BUDAPEST látogatói a Balciana, Tralivio és Classico borok közül az utóbbit kóstolhatják meg az eseményen. Emellett lesz alkalmad Grimau Cavát kérni pohárban. Inkább a vöröseket kedveled? Ez esetben a Barone Ricasoli Brolio Chianti Classicót ajánljuk. A Barrio ibériai tapas tállal vár a nedűk mellé, amin iberico sonka, manchego sajt, olajbogyó válogatás és frissen sült kenyér mennyei kombinációját találod. Ha pedig egy kis felfrissülésre vágysz, a Specialty kávézóban kérhetsz espresso tonicot is a Kaffeine jóvoltából, méghozzá signature S/ALON verzióban és ízesítéssel.

Kényeztesd magad ezen a hétvégén a S/ALON BUDAPESTEN! Jegyeket kedvezményes áron itt érsz el csütörtök éjfélig. Csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol addig is apadatlan inspirációval várunk!

2022.09.20.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!