Portré
  /  2021.09.16.  /  

Védd a Földet, csináld magad!

MVM Alkotó Energia

A paksi atomerőmű a magyar háztartások egyharmadát látja el elektromossággal. Üzemeltetője, az MVM pedig egy egészen másféle energiával látja el mindazokat, akik látnak magukban lehetőséget arra, hogy környezetünk megóvása érdekében újszerű életmódba kóstoljanak.

A S/ALON BUDAPEST kiemelt támogatója, az MVM kreatív energiákat felszabadító programot indított, s ezzel az atomerőmű egy csapásra a környezeti tudatosság és a fenntarthatóság jelképévé vált a klímaváltozás és a tömeggyártás káros hatásai által terhelt világban. Ahogy Iványi Kriszta tartja, saját példánk a legerősebb fegyver a kezünkben, amellyel változást idézhetünk elő környezetünkben. Vele beszélgettünk most az Alkotó Energia Programról és annak hatásairól a magyar designkultúrára.

Az Alkotó Energia Program 2016-ban indult útjára azzal a céllal, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatosságot és a potenciális hulladék mennyiségének csökkentését. Mi volt az a tapasztalat vagy felismerés, ami a program elindítására sarkallta önöket?

Talán kevéssé közismert az a tény, hogy a Paksi Atomerőmű működése fontos szerepet tölt be a légkör védelmében: úgy termelünk óriási mennyiségű (a hazai fogyasztás kb. egyharmadát biztosító) villamos energiát, hogy közben nem szennyezzük a levegőt és a környezetünket sem. Szerettük volna tudatosítani a társadalomban, hogy a levegő tisztaságáért az egyének, a háztartások szintjén is lehet tenni, hiszen minden olyan bútor vagy maradék építési anyag, ami nem kerül a szemétbe, azt nem kell hulladékégetőbe vinni.

Fontosnak éreztük, hogy a hulladék csökkentéséről ne csak beszéljünk, hanem addig kevéssé ismert és elterjedt megoldási lehetőséget és követhető példákat is mutassunk, illetve megadjuk az ehhez szükséges tudást, inspirációt és motivációt is.

Ezért hívtuk életre az Alkotó Energia pályázatot, amely kezdetben egy a saját kezű bútorfelújítóknak szóló verseny volt. Az idehaza akkor még kevésbé népszerű bútorfestésre pedig azért esett a választásunk, mert úgy éreztük, hogy a potenciális hulladék csökkentésének ezen módozata sok más olyan előnnyel is jár a társadalom számára, amelyek egyben vállalatunk szellemiségét és értékrendjét is tükrözik.

Minek köszönhető, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. társadalmi szerepvállalásának fókuszába a fenntarthatóság, a kreativitás és a DIY népszerűsítése került?

A bútorfestésben rejlő lehetőségekre való figyelemfelhívással nem csupán a hulladék keletkezését próbáljuk megelőzni: fontosnak látjuk ezen tevékenység társadalom szempontjából gyakorolt további pozitív hatásait is. Az atomerőmű számára a tudásfejlesztés, különösen az öntanulás/öntanítás mindig is kiemelt fontosságú volt: e nélkül nem valósulhattak volna meg az elmúlt évtizedek fejlesztései. Ahhoz, hogy valaki bútort fessen, számos új dolgot kell megtanulnia: a faanyagok tisztításának, javításának technológiát, a festés, felületkezelés, dekorálás technikáit; mindehhez meg kell ismerkedjen különféle anyagtulajdonságokkal, el kell sajátítsa szerszámok és gépek használatát, hogy csak a legfontosabb dolgokat említsem. Ez a tudás az Alkotó Energia program elindulásakor még csak kisebb, online közösségekben létezett, amelyek tagjai egymást tanították és inspirálták, mégpedig a saját példájukon keresztül. Az Alkotó Energia programmal felhívtuk a figyelmet ezen közösségekre, létrehoztunk olyan szakmai anyagokat, amelyeket ingyen elérhetővé tettünk az érdeklődők számára, az Alkotó Energia pályázatokkal pedig motivációt is adtunk a bútorfestőknek, értékmentőknek. Mindezzel nagymértékben hozzájárultunk a hazai Csináld magad! mozgalom elterjedéséhez, az öntanító közösségek számának és létszámának növekedéséhez: mert a közösségben rejlő erő az a másik nagy érték, amelyet működésünk elmúlt 3 évtizede során megtanultunk becsülni és tisztelni.

Kiknek szól az Alkotó Energia Program?

Szinte mindenkinek. A tapasztalataink azt mutatják, hogy akár már 12-13 éves gyermekek is képesek – nyilván szülői segítséggel, egyszerűbb megoldásokkal – önálló bútoralkotást vagy újrahasznosított használati tárgyat létrehozni, felfelé pedig abszolút nincs életkori limit. Mivel a korszerű bútorfestő anyagok – festékek, vegyszerek – legnagyobb része teljes mértékben környezetbarát, bátran használhatják őket a gyermekek, vagy olyan szülők, akik a gyermekek számára készítenek egy tárgyat.

Mi az Alkotó Energiával mindenkit arra próbálunk ösztönözni, hogy az új tárgyak megvásárlása helyett alakítson át saját igényei szerint egy régit, használtat.

Nem kell csak azért kidobni valamit, mert nem tetszik a színe – ráadásul a nagyitól örökölt bútorok újrahasznosításával az albérlet is olcsóbban, és teljesen egyedi módon rendezhető be, hogy csak egy hétköznapi példát mondjak a tipikus sztorikból. Én személy szerint nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a régi tárgyak megmentésével, újrahasznosításával megőrizzük mindazt a történelmet, sorsokat és történeteket, amelyek egy adott darabhoz kapcsolódnak. Ehhez az egyébként is nagyon erős érzelmi hozományhoz adjuk hozzá a saját munkánk, a saját alkotásunk értékét és örömét, így valami olyat hozunk létre, ami teljes mértékben egyedi és nem megismételhető.

Melyek azok a közös értékek, amelyek összekötik az Alkotó Energia Programot egy olyan nagyszabású design eseménnyel, mint a S/ALON BUDAPEST?

Én az ízlés- és a szemléletformálást, illetve a minőség iránti elkötelezettséget látom nagyon erős kapcsolatnak a S/ALON BUDAPEST és az Alkotó Energia között. Úgy gondolom, hogy mostanra a saját kezű bútoralkotás – ami más országokban már régóta természetes dolognak számít – végre nálunk is beépült a hétköznapokba, ezért nem hagyható figyelmen kívül, amikor tárgykultúráról beszélünk. Fontos azonban, hogy a Csináld magad! használati tárgyak – és nyilván maguk az alkotók is – folyamatosan képesek legyenek fejlődni, úgy stílusban, mint a kivitelezés minőségében, mert csak így fogjuk tudni elismertetni a közvéleménnyel, hogy amit saját magunk készítünk, az ma már bizony nem „sufnituning”. Az Alkotó Energia pályázatok ékesen bizonyítják, hogy a saját kezű bútoralkotások is elérhetik a mestermű kategóriát: ma már számos olyan alkotó van, akinek minden egyes munkája valódi dizájn-darab.

A S/ALON BUDAPEST azért is fontos a számunkra, mert rendkívül erős ízlésformáló hatással bír: én magam „lakásművészeti” kiállításként tekintek rá, amely évekre képes feltölteni inspirációval.

Milyen pilléreken nyugszik a kezdeményezés? Milyen felületek és akciók támogatják a célkitűzést?

A kezdeti, a bútorfestésre fókuszáló pályázatot meglehetősen gyorsan kibővítettük az újrahasznosítás különféle lehetőségeivel, hogy minél szélesebb célközönség találhassa meg magát a pályázati kategóriákban. A DIY véleményvezérekből összeállított szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokból exkluzív albumokat készítettünk, amelyek a pályamunkák készítésének leírását is tartalmazzák. ezeket ingyen bocsátjuk az érdeklődők és a pályázatok valamennyi résztvevőjének rendelkezésére. Szerveztünk nyári oktató táborokat is, ahol elismert DIY alkotók adták át tudásuk legjavát azon szerencséseknek, akiket motivációjuk és szociális körülményeik - illetve azon szándékuk, hogy továbbadják a nálunk megszerzett tudást – alapján választottunk ki. A táborokban oktatóvideókat,  tananyagot készítettünk, amelyeket ingyenesen elérhetővé tettünk a nagyközönség számára. Életre hívtuk az Alkotó Energia Magazint, amely korábban országos lapok ingyenes mellékleteként volt elérhető: ez a lap ma már Alkotó Energia ÚJRA! néven elérhető – a papírmegtakarítás okán pedig – immáron a virtuális térben. Volt DIY alkotásokból jótékonysági árverésünk, de támogattunk olyan nagyszabású jótékonysági festéseket is, amelyek gyermek szociális intézmények megújítását célozták. Közösségi média profiljainkon – Facebook és Instagram – sokezer követőnek próbálunk napi szinten inspirációt és információt adni, www.alkotoenergia.hu weboldalunkon pedig elérhető az összes kiadványunk: többek között itt található a videó és képgaléria tartalmakkal „felturbózott” ÚJRA! magazin is, aminek épp mostanság jelent meg a legújabb száma.

Egy állandó szakértői csapat gondoskodik a program fejlesztéséről, avagy inkább az aktív közösséget bevonva újulnak meg évről évre?

Az Alkotó Energiát egy pici, de állandó csapattal csináljuk a kezdetek óta, a munkánkat pedig az atomerőmű kommunikációs ügynöksége is segíti. A lehetőségekhez képest mindig igyekeztünk figyelembe venni a pályázók és a körülöttünk kialakult közösségek tagjainak véleményét, javaslatait: nyitottan fogadjuk a hozzánk beérkező megkereséseket.

Hogyan tud hozzájárulni egy ilyen társadalmi célú program a fogyasztói tudatosság fejlesztéséhez?

Bizonyos vagyok benne, hogy az Alkotó Energia hatására (is) mostanra sokat változott a társadalom a fogyasztás ezen dimenziójában is. Egyrészt létrejött egy új „szektor” a gazdaságban, amely a bútor- és használati tárgy újrahasznosításhoz kapcsolódik. Az alapanyagul szolgáló (használt) tárgyak begyűjtése, felkutatása és kereskedelme, a felújításhoz szükséges festékek, anyagok kellékek forgalmazása, a szükséges tudást biztosító tanfolyamok biztosítása mellett mára sokan élnek a saját kezű tárgyak készítéséből és eladásából, kielégítve ezzel egy korábban nem is igazán létező keresletet. Másrészt kialakult – és szerencsére egyre növekszik – az a réteg, amely akár érzelmi okokból (mert ragaszkodik a régi tárgyhoz, de szeretné azt beilleszteni a saját életterébe), akár a szűkös anyagi korlátok miatt dönt a saját kezű felújítás és újrahasznosítás mellett. De egyre szaporodik azok száma is, akik azért választják a DIY-bútorokat, tárgyakat, mert azok egyedi, teljes mértékben személyre szabott, lényegében manufakturális alkotások. A slow living szemlélet térnyerése szintén hozza magával a bútorok, lakberendezési tárgyak kapcsán is megnyilvánuló tudatost fogyasztást.

Mi a titka a program töretlen népszerűségének?

Fogalmam sincs: szerintem nincs ebben semmi titok. 5 évvel ezelőtt valami olyat kezdtünk el csinálni, szerintem, amire már nagyon nagy igénye volt az embereknek, de ritka kevesektől eltekintve nem is tudták, hogy amúgy van rá lehetőségük. Voltak már pionírok DIY-témában, persze, de tömegessé, azt hiszem, igazából mi tettük ezt az egész dolgot. Onnantól pedig, hogy belefogtunk, egyszerűen csak csináljuk, amit lehet: nyilván nekünk is vannak korlátaink. A szándékaink, a törekvésünk abszolút töretlen, és véleményem szerint megkérdőjelezhetetlen is. Biztosan elfogult vagyok, de annak, amit csinálunk, szerintem csak előnyei vannak, úgy az egyének, mint a társadalom egésze számára.

Mert azok, akik egy adott dologban – legyen az akár étkezés, öltözködés, víz- vagy áramhasználat – elkezdenek tudatosabban létezni, tudatosabban fogyasztani, azok nagyon gyorsan felismerik a tudatosság további lehetőségeit, átalakul a szemléletük és az életvitelük, ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy maradjon valami a Földből az utánunk jövő generációknak is.

Mi az, amire leginkább büszkék ez elmúlt 5 évből?

Büszkék vagyunk rá, hogy a munkánknak (is) köszönhetően a bútorfestés, a saját kezű bútorfelújítás és újrahasznosítás mára lényegében hétköznapi, „bevett” dologgá vált Magyarországon is. Büszkék vagyunk rá, hogy mára óriásit fejlődött a Csináld magad! mozgalom, és ebben nem kis szerepet játszottunk. De legbüszkébb talán arra vagyok, hogy mi, nők, egyenjogúvá váltunk a korábban férfi-privilégiumnak tartott barkácsolásban. Tudjuk, hogy mi a különbség a rezgőcsiszoló és a gérvágó között, sőt! Használni is tudjuk őket: ez az új tudás pedig sikerélményeket és önbizalmat is ad a számunkra.

Van olyan projekt ötlet vagy esemény a közelmúltból, amely személyes szinten közel áll önhöz?

Az Alkotó Energia – a név is, a koncepció is - a saját gyermekem, már csak ezért is nagyon erős a kötődésem hozzá. Ha azonban visszatekintek az elmúlt 5 évre, azt látom, így utólag, hogy ez a „gyerek” valamiféle misszió megvalósulása is, és ettől őszintén szólva most még én is elámulok. Amikor elkezdtük csinálni – és nem tudom eléggé megköszönni a főnökömnek, az atomerőmű kommunikációs igazgatójának (aki nem más amúgy, mint Dr. Kovács Antal cselgáncs olimpiai és világbajnok), hogy pusztán az alapötletet és a lelkesedésemet látva mindezt jóváhagyta -, tudtuk, hogy jót akarunk, jót fogunk csinálni. De hogy ennyire jó lesz, hogy majd ennyi jót tesz, azt nem terveztük el előre, az egyszerűen csak így alakult. És ez elmondhatatlanul jó érzés, hogy többet tettünk, többet értünk el, mint amit valaha is reméltünk.

Mit tartogat a következő 1-2 év az Alkotó Energia Program számára?

Remélem, hogy a megújulást.

Az alapcélt – hogy minél többen mentsenek bútort és lakberendezési használati tárgyakat, csökkentve ezzel a hulladékot – szerintem elértük. Mostantól az ízlésformálásra szeretnénk hangsúlyt fektetni, de van egy ennél is fontosabb célkitűzésünk: szeretnénk az ún. körforgásos gazdaság és a slow life szószólói lenni, és arra biztatni mindenkit, hogy a tárgyak és erőforrások mellett önmagunkkal is bánjunk fenntarthatóan. Az ÚJRA! magazint már ebben a szellemben készítjük, remélem idővel sikerül megvalósítani a többi tervünket is.

Az MVM a bútortervezés és a fogyasztói magatartás új dimenzióját hozza el a S/ALON BUDAPESTRE is. Találkozzunk a Budapest Arénában szeptember 24-26. között, hogy a magyar és nemzetközi gyártók bevonásával beszélgetést kezdeményezhessünk arról, mit is jelent a felelősség a modern és fenntartható enteriőrdesign világában. Vedd meg jegyedet még ma Magyarország legnagyobb belsőépítészeti kiállítására, és ne felejts el követni minket hivatalos Facebook és Instagram oldalainkon!

2021.09.16.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!