Trend
  /  2021.03.02.  /  

Ultimate Gray és Illuminating

Az év Pantone színei

Az 2020-as év embert próbáló nehézségei döntően befolyásolták a Pantone Color Institute látásmódját, és ezzel együtt idei színválasztását is. A tavalyi év színének kikiáltott Classic Blue, a Pantone akkori megfogalmazása szerint, egyensúlyt és nyugalmat áraszt magából - akkor még sejteni sem lehetett, hogy 2020 történéseire az ezzel ellentétes bizonytalanság és ambivalencia lesz jellemző. Nem véletlen, hogy a Pantone ezek után - fennállása során másodjára - nem egy, hanem egyből két árnyalatot választott meg a 2021-es év színének.

The Bond Street Shaker Showroom, deVOL

A bemutatott színpáros a már említett ambivalencia jegyében született. Az ismerős Ultimate Gray szürkéje és a vibrálóan sárga Illuminating a nyugalom és a remény kettősét testesíti meg: szilárd hitet az újjászülető életben, emberi kapcsolatainkban, valamint a világ újranyitásában. Ezen törekvésünket az erőt és pozitivitást közvetítő színek segítik a leginkább. Az ehhez csatlakozó szürke a szilárd alapokat és a stabilitást hozza vissza hétköznapjainkba: egy megbízható, nyugalmat adó természetes szín, mely kiállta az idő próbáját.

1. Analysezentrum I, fotó: Adrian Schulz. 2. Loafer fotel, Amore tükrök / &tradition

Egy optimista és sokoldalú páros ez, mely a belsőépítészetben is nagyszerű tettekre inspirál. Az Ultimate Gray és az Illuminating különleges harmóniája bizonyára egyre gyakrabban üti majd fel fejét az enteriőr designban - olyannyira, hogy már most is számos márkával és tervezővel találkozhatsz, akik fontosnak tartották, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák a Pantone reményteli filozófiáját. A továbbiakban ezekről a tervezőkről, valamint izgalmas új bútoraikról és fejlesztéseikről olvashatsz!

Neyran Turan - Architecture as Measure / NEMESTUDIO

Hogyan élünk majd együtt? - teszi fel az időszerű kérdést 2021-es mottójában a 17. Velencei Építészeti Biennálé, melyben a modern társadalmakat érintő legégetőbb problémák újszerű megközelítésére invitálja a szakma legfontosabb képviselőit. A török tervező Neyran Turan az általa kurált Architecture as Measure installációban az introspekciót tartja a változás kiindulópontjának: saját művészetének, az építészetnek a szerepét értelmezi újra egy megváltozott világban.

A török pavilon idei bemutatója a klímaváltozás elleni küzdelemre összpontosítva demonstrálja az építészet alkotó szerepét. A megoldásközpontú design felfogás helyett az építészetet teszik a környezeti és társadalmi átalakítások mértékévé, az építészet perspektíváját pedig globális szintre emeli. Neyran Turan és csapata ezt nevezi planetáris képzelőerőnek: az építészet lokális és mindennapi működését elválaszthatatlannak tekintik a klímaváltozás széleskörű földrajzi és időbeli hatásaitól, ezzel megújítva szerepét jelen és jövő újjáépítésében.

Angel Martí, Enrique Delamo - Aura / Treku

A spanyol Treku történetében mindig is központi szerepet játszott a fa. A több mint 70 éve alapított családi vállalkozás a famegmunkálásban elöljáró Zarautz idilli, tengerparti városából indult a bútordesignt meghódító útjára, legújabb kollekciójához pedig egy valóban messzi tájon lelt inspirációra. Angel Martí és Enrique Delamo a skandináv bútorgyártásra jellemző hagyománytiszteletet és modern formákat vette alapul, amikor megalkotta az Aura TV-szekrényt. Tölgy keretével és sárga-szürke frontjaival az Aura egyszerre kortárs és tradicionális, stimulál és megnyugtat, megidézve az év színeinek dinamikus párosát.

Patricia Urquiola - Tufty-Time / B&B Italia

Az ekletika jeles képviselőként Patricia Urquiola neve egybeforrt a szokatlan mintákkal és izgalmas anyaghasználattal, valamint az érzékekre ható és feminin vonásokat felmutató, sokszor kísérleti jellegű bútoraival. Patricia régi álma volt, hogy ötvözze a capitonné és Chesterfield kanapék klasszikus megjelenését a hétköznapi kényelem modern igényeivel, így jött létre a B&B Italia számára tervezett Tufty-Time kanapé. Ennek a moduláris rendszernek az ottomán áll középpontjában, melyet jól átgondoltan egészítenek ki kényelmes sarok- és szigetelemek. A Pantone év színeiben pompázó ülőbútor stílusosan ötvözi a múlt és a jelen esztétikáját.

Antoine Fritsch & Vivien Durisotti - Corail / Eric Gizard - Structure / Roche Bobois

A természet tökéletlensége ihlette a Roche Bobois korszakalkotó darabját, a Corailt. A korallokat, kagylókat és mohalepte fákat idéző ebédlőasztal beton váza ugyanis egy 3D nyomtatás során kel életre, végleges formáját pedig a vásárló kérései alapján nyeri el egy könnyű testreszabhatóságot ígérő felhasználói felület segítségével. A technológiát a Roche Bobois a környezetvédelem szolgálatába állítja, hiszen a bútor alapját kódoló terv digitálisan kerülhet a helyi gyártók műhelyébe, s így nem igényel fizikai szállítást, ezzel csökkentve a brand ökológiai lábnyomát.

A méretes Corail szürke beton alapja sztoikus nyugalmat sugározva alvó óriásként dominálja a teret. Aszimmetrikus, szinte véletlenszerű vonalvezetéséhez tökéletes partner lehet a Roche Bobois ragyogó Structure szőnyege, melynek természetes szálai, valamint Eric Gizard változatos mintái kölcsönöznek a Corailhez hasonló, a pillanat impressziójaként is felfogható, energiával teli megjelenést.

Jean-Marie Massaud - Santa Monica / Poliform

Kényelmes, igazi „kuckózós” pihenő fotel, melynek stílusa egyszerre hétköznapi és elegáns. Maradéktalan kényelmével és vonzó, funkcionális designjával összetéveszthetetlenül Poliform. Szövet-skálájában mindkét idei Pantone árnyalat, az Ultimate Gray és az Illuminating is megtalálható, ami számos kombinációs lehetőséget rejt, igazi felhívásként akár az egymással, akár a falszínnel, korpusz bútorral vagy szőnyeggel való játékra.

Gabriele Centazzo - Artematica / Valcucine

Kortárs intuíció a legkisebb ökológiai lábnyommal. A Valcucine Artematica konyhák alumínium szerkezetén az ajtók ragasztás nélküli, színes üvegtáblákból készülnek. Minden részletét úgy alakították, hogy a maximális látványélmény mellett a leggördülékenyebbé és legbiztonságosabbá tegye a konyhai munkafolyamatokat. Az élénk színű üveg szekrényajtók és fiók előlapok lekerekített sarkokkal és élekkel készülnek, lágyabban záródnak és törésbiztosak, miközben a legmagasabb biztonsági előírásoknak is megfelelnek.

Gordon Guillaumier - Lennox Sofa / Lema

Vitathatatlan retro hatás jellemzi a Lema manufakturális, kétszemélyes Lennox kanapéját, mely a névadó nyugágy kényelmes hangulatát tükrözi. Az elegáns kanapé tökéletes választás a társasági élethez, de akár egy kifinomult enteriőr berendezéséhez. A Lennox egy privát, puha és csábító fészek olvasáshoz és zenehallgatásához.

Daniele Lago - Sand / Lago

A Lago Sand tiszta geometriájának nyugalmát felerősíti 2021 Pantone színének szürke árnyalata. Az óriás kanapé lágyan lekerekített formája és extrém ülőmélysége minden szempontból a kényelem és a nyugalom maximalizmusa. A különböző méretű alapok különféle modulokkal kombinálhatók, így minden esetben olyan személyre szabott kompozíciók és terek hozhatók létre, amelyek tökéletes összhangban vannak felhasználóikkal. A szövet finom szürke árnyalata fokozza a tervezés egyensúlyának és kifinomultságának érzését; magabiztosságot, függetlenséget és eleganciát közvetít.

1. Enteriőr: Mari Strenghielm / Enteriőr: Julia Sherman 2. Maison Moismont sálak / Milk Decoration. 

A Pantone útmutatása az idei évre ez: a jelenleg uralkodó bizonytalanság leküzdéséhez vissza kell állítani a mentális világosságot, s el kell hinni, hogy az élet újra ragyogni fog. Ha kíváncsi vagy, hogy a legizgalmasabb nemzetközi márkák és tervezők hogyan alkalmazzák ezt a látásmódot bútoraikban és design megoldásaikban, kövesd blogunkat, valamint hivatalos Facebook és Instagram felületeinket, szeptember 24-26. között pedig várunk Magyarország legnagyobb enteriőr design kiállításán, a S/ALON Budapesten!

A cikk elkészítésében szakmai segítségünk Hortobágyi Kata és az Inout Design volt. Borítókép: Chester Moon kanapé, Bauhaus karosszékek / Baxter

2021.03.02.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!