Portré
  /  2023.03.28.  /  

Újrafelfedezett északi szépség

Ismerd meg az Artek 2nd Cycle kezdeményezést!

Az Artek név a művészet és a technológia egységére utal.

A modernizmus e két szféra gyümölcsöző egyesítésére törekedett. Ugyanez a törekvés vezérelte az Artek alapítóit is a bútorgyártó cég elnevezésében. Később a márka a bolhapiacokról, régi gyárakból, iskolákból és hajógyárakból származó régi Aalto székek és zsámolyok összegyűjtésével indította el azt a kezdeményezést, amely 2006-ban a 2nd Cycle projektben bontakozott ki. Ma az Artek 2nd Cycle nem csupán egy üzlet, hanem a vintage finn design platformja, ahol újrafelfedezett bútorok, világítótestek és egyéb használati tárgyak kereskedelme zajlik. Tevékenységével az Artek – a design termékek gyártása, értékesítése és megőrzése mellett – az edukációt és a pozitív változások előidézését helyezi fókuszba.

Tapasztaltan mozogsz a fenntartható megoldások világában, vagy még csak most ismerkedsz a tudatos fogyasztói magatartás fogalmával? Akárhogy is legyen, olvasd el interjúnkat Antti Tevajärvivel és Timo Penttilävel az Artektől! Ismerd meg az inspiráló kezdeményezést – és a mögötte álló márkát!

Hogyan kapcsolódik a modernizmus északi értelmezése az Artek történetéhez és tevékenységéhez?

Az Arteket 1935-ben alapította Helsinkiben négy fiatal idealista: Alvar és Aino Aalto, Maire Gullichsen és Nils-Gustav Hahl. Céljuk az volt, hogy bútorokat értékesítsenek, és kiállítások és más oktatási eszközök segítségével népszerűsítsék a modern kultúrát. Az alapítók progresszív formatervezéssel igyekeztek jobbá tenni a mindennapokat, praktikus és esztétikai tartósság elérése mellett. Ez innovatív technikákon, természetes anyagokon, szabványosított, javítható alkatrészeken, valamint a múlandó “divatosság” helyett a tartós szépségre való törekvésen keresztül nyilvánult meg.

A cég archívuma az Alvar Aalto Múzeum része. Hogyan él tovább az alapító Alvar Aalto öröksége napjainkban?

Alvar Aalto és a többi Artek-alapító radikális szellemiségéhez híven az Artek ma is innovatív szereplője a modern design világának, új termékeket fejleszt a design, az építészet és a művészet metszéspontján. Ez az örökség áthatja az Artek mindennapjait, és az Aalto Múzeum Központ keretein belül is fennmarad. Az archívum bútorokat, lámpákat, textíliákat és kiegészítőket, valamint az Artek alapítási éveiből származó rajzok, belsőépítészeti és építési tervek, fényképek és üzleti dokumentumok hatalmas gyűjteményét tartalmazza.

Alvar Aalto és Aino Aalto

Az Aalto2 Múzeum Központ két Alvar Aalto által tervezett épületből - az Alvar Aalto Múzeumból és a Közép-Finnországi Múzeumból -, valamint egy új, ezeket összekötő bővítményből áll, amely 2023-ban nyitja meg kapuit. Ahogy Alvar Aalto 1921-ben mondta:

Semmi, ami régi, nem születhet újjá. De nem is fog teljesen eltűnni. És ami egyszer volt, az mindig visszatér valamilyen új formában.

Az új Aalto2 Múzeum Központ Alvar Aalto építészetéből és formatervezéséből, valamint Közép-Finnország kulturális örökségéből alkot egy új egészet. Az Aalto2 kiállítások, rendezvények és szolgáltatások széles skálája teljesíti majd Alvar Aalto vízióját, hogy olyan fórumot hozzon létre, amely a legkülönbözőbb művészeti formákat egyesíti.

Melyek az Artek - és különösen a 2nd Cycle - alapértékei? Hogyan foglalható össze az Artek 2nd Cycle étosza?

A 2nd Cycle az Artek platformja a már használt északi design számára: újrafelfedezett bútorokat, világítótesteket és más használati tárgyakat vásárol és értékesít, ezáltal második életet ad nekik. Az Artek 2nd Cycle ezzel azt a karaktert és szépséget ünnepli, amelyet ezek az időtlen tárgyak a mindennapi használat során nyernek, és a gondos, átgondolt felújítási folyamat révén megőrzi lényegüket.

A 2nd Cycle az Artek és más skandináv designerek bútorainak hosszú élettartamát és tartós vonzerejét bemutatva a tudatos fogyasztást népszerűsíti - azt a gondolatot, hogy amit megveszünk, azt gondosan válasszuk ki és becsüljük meg ahelyett, hogy kidobnánk. Olyan darabokra irányít figyelmet, melyek méltóságteljesen öregednek, a mindennapi használat során karaktert és szépséget nyernek, idővel egyedivé válnak, és ezáltal fenntartható, körkörös gazdaságot teremtenek. Ez az elv mindig is fontos volt az Artek számára:

Az a gondolat, hogy amit megveszünk, azt gondosan válasszuk ki, és egész életünk alatt ápoljuk.
Nils-Gustav Hahl x Artek, About art and art industry, 1935

A 2nd Cycle egy másik célt is szolgál: összeköti az Artek múltját a jelenével. Különböző témákat kutat, mint például a gyártási módszerek és az egyes formatervezési minták fejlődése; vagy a főbb építészeti és formatervezési projektek, amelyekben az Artek az évek során részt vett, ezáltal értékes forrássá vált a vállalat jövőbeli irányait tekintve. Lehetővé teszi a történelmi minták ismételt gyártását, vagy a korábbi kiadások jellegzetes színeinek vagy anyagainak újbóli bevezetését. Emellett új termékekhez is ad inspirációt: az Artek tervezői és kreatív partnerei betekintést nyerhetnek a vállalat örökségébe, amire kortárs reakciók születnek. 

Ines Sederholm kiállítás a 2nd Cycle üzletben

Hogyan kapnak második életet a bútorok?

Mivel hetente bukkanunk rá a legjobban karbantartott és a legrosszabbul használt Artek bútorokra, elég sok információt gyűjtöttünk össze a bútorok restaurálásáról. Van egy képzett restaurátor és kárpitos hálózatunk, akikkel együttműködünk. Bár nagyra értékeljük a patinát és eredeti állapotú darabokat, néha mégis szükségessé válik az újrakárpitozás vagy a fafelületeken valamilyen konzerválás elvégzése. Szerencsére a fabútorok viszonylag könnyen karbantarthatók. 

Az Artek 2011-ben nyitotta meg a 2nd Cycle üzletet Helsinkiben. Mit tartogat a helyszín?

Az Artek 2nd Cycle üzlet Helsinki szívében várja a design rajongóit, kíváncsi látogatókat, építészeket, tervezőket és gyűjtőket a világ minden tájáról. Idővel a fókusza kibővült, és a 20. század elejétől napjainkig a használt északi design széles skáláját öleli fel, beleértve a világítást, szőnyegeket, kerámiákat, asztali edényeket és képzőművészeti nyomatokat. E tárgyak némelyike híres tervezők elismert klasszikusa, köztük olyan személyiségeké, mint Arne Jacobsen, Yrjö Kukkapuro, Paavo Tynell és természetesen maguk az Aaltók. Emellett megtalálható a gyűjteményben ismeretlen kézművesek által kézzel készített, hangulatos darabok is.

Ma az üzlet találkozási pontként és tudásbázisként működik a teljes skandináv designközösség számára.

Melyek a legnépszerűbb vagy legkeresettebb termékek?

Finnekként hozzászoktunk, hogy az Aalto bútorokat óvodákban, iskolákban, kórházakban és más közintézményekben használjuk. Alvar Aaltót sokan zseniális építésznek tartják, de bútorai a finneknél nem kerültek piedesztálra.

A legtöbb Aalto-bútort mindennapi használatra tervezték, nagy hangsúlyt fektetve a kézművességre és a minőségre.

Szintén nagyon fontos szempont a sorozatgyártás és az azonos alkatrészek használata (az L alakban hajlított faláb talán a legjobb példa) a székekhez, zsámolyokhoz és asztalokhoz. Az úgynevezett "design klasszikusok" megbecsülése nem mindig volt túl magas, és néhány ügyfelünk, aki nemzetközileg keresett darabot adott el nekünk, meglepődött örökölt áruinak értékén. Az egyik küldetésünk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az Artek formatervezésre, és elérjük ezen tárgyak megbecsülését szélesebb körben is. Úgy véljük, hogy sikeresen kivettük a részünket az Artek márkával való új és régi kapcsolatok kialakításában.

Melyek a kedvenc ritkaságok, amelyeket a 2nd Cycle keretében felfedeztetek?

Olykor szerencsénk van, és találunk néhány korai vagy ritka darabot, amelyeket felvehetünk az állandó gyűjteményünkbe. Ezek a tárgyak nem mindig kifejezetten kereskedelmi jellegűek, de mivel a cég történetét kutatjuk, rendkívül értékes számunkra, hogy ilyen felfedezéseket is teszünk. Néha egészen megdöbbenünk azon a rengeteg terven és tervezőn, amelyek így vagy úgy, de kapcsolatban álltak az Artekkel.

Finnországban sok modern designbútorgyártó cég működött, de az Artek szinte az egyetlen, amelyik hű maradt a modern elveihez.

Ebben az értelemben az Artek a finn design igazi motorja, amely a kezdetektől fogva helyi és nemzetközi kapcsolatokat támogatott és épített ki. Örömteli észrevenni, hogy a világ számos pontjáról keresnek minket, és gyakran az Artek alapértékeinek mélyebb ismeretével és felvilágosult megértésével.

Annyi mindent fel lehetne venni a ritka kincsek listájára. Korai rétegelt lemezbútorok az 1930-as évekből, ritka Aalto lámpatestek, bronz fogantyúk, az Aalto székek korai változatai, jól ismert Aalto modellek furcsa módosításai, korai alkatrészek eltérő tervezési részletekkel, szokatlan színkombinációk bútorokon vagy lámpákon, egyedi megrendelésre gyártott padok és egyéb bútorok, amelyeket kizárólag egy adott térre terveztek és így tovább.

Mindig csodálatos élmény felfedezni valamit Aalto építészeti projektjeiből, például találtunk néhány eredeti tárgyat a Paimio szanatóriumból, amely Aalto egyik mérföldkőnek számító projektje volt. A szanatórium 1929-32 között épült, és Alvar Aalto egyik legfontosabb művének tartják. Ugyanakkor maguk a tárgyak is sokat tanítanak nekünk az Artekről; néha vásárolunk valami névtelent, de alapos kutatás után kiderül, hogy eredeti Artek-tervek.

Az Artek bútorokat Budapesten is megtalálod: keresd a finn ikont visszatérő partnerünknél, a POINT BUDAPEST-nél! Reméljük, hamarosan találkozunk, szeptember 22-24. között a Budapest Arénában, valamint a Facebookon és az Instagramon!

2023.03.28.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!