Válogatás
  /  2023.09.21.  /  

“Túlságosan rövid az emberi élet az unalmas designhoz."

Statement darabok Pécsi Balázs ajánlásával

Írta: Pécsi Balázs luxusszakértő, a The Gentleman’s Review luxusmagazin szerzője

Több, mint másfél évtizede foglalkozom már lakberendezéssel és dizájnnal, és közel ennyit töltöttem el a luxusszektorban is. Ez idő alatt sok nem mindennapi, de még több, csupán különlegesnek gondolt enteriőrben volt már alkalmam járni. Ezen példák és a beszélgetések alapján talán sikerült kialakítanom arról egy holisztikus képet, hogy itthon miként is gondolkodunk a luxusról, mit tartunk annak, mik az emberek vágyai és elvárásai ezzel kapcsolatban. Hogy mik a must-have-ek és mik a tabuk. Sokan a dögunalmas, tizenkettő egy tucat enteriőröket is luxusnak látják – már amennyiben az ember belevakul a fémfelületek vagy netán a tükörbársony “glamúros” csillogásába. Ez volt az ügyfél szíve vágya, netán eddig tartott a lakberendező képzelőereje? Sokszor nehéz elválasztani a kettőt egymástól.

A praxisom során idehaza arányaiban kevés meglepő, pozitív értelemben megdöbbentő, a nemzetközi sztenderdekhez igazodó beltérrel találkoztam. Ez nem azt jelenti, hogy ne próbálnánk meglovagolni a külföld divatját: ami a középszerűt és a felejthetőt illeti, abban már nagyon jól állunk. Éppen ezért van szükség egy olyan, évről évre megrendezett, a kérdésben megalkuvásmentes dizájnkiállításra, mint a S/ALON, na és persze bátor kereskedőkre, akik merik berendelni a különleges darabokat, megmutatva, hogy lehet másképp is. Hogy egy lakás kiugorjon a többi közül, ehhez nagyon jó eszközök az úgynevezett statement darabok. Azok a megoldások, bútorok vagy kiegészítők, amelyek rögtön magukra vonják az ember figyelmét, amint belép a helyiségbe. Amelyekre sokáig, de lehet, hogy akár egész életünkben fogunk emlékezni – én például határozottan fel tudom idézni sok év távlatából is, milyen hatást tett rám, amikor először nyitottam be egy barátom mosdójába, és ott trónolt a falon egy vagyont érő antik Ming-váza kollekció.

Az alábbiakban összeszedtem 10 szuper statement darabot a szeptember 22-24. közt a Papp László Budapest Sportarénában ismét megrendezésre kerülő S/ALON Budapest Lakástrend Kiállítás standjainak kínálatából, amelyekkel tuti, hogy nem lesz unalmas egy otthon sem. Ugyanis túlságosan rövid az emberi élet az unalmas dizájnhoz.

Bambuszmánia / Élitis: Un beau dimanche tapéta

Az Élitis többféle mintával kínál nagyméretű panorámatapétát, e murális dekorációkat 360 gyűjtőnévvel jelölik – nyilván mert egy kisméretű szobát akár körbe is lehet velük ragasztani. Én most a “Egy szép vasárnap” elnevezésű jelenetet választottam azt illusztrálandó, hogy egy karakteres minta, egy egyedi művészeti stílus és némi szín mekkora csodát is képes tenni a legunalmasabban berendezett helyiséggel is. A színes, festett hatású jelenet megnyugtató hangulatot áraszt, a teljes kép 19 embert, felnőttet és gyereket ábrázol, akik a századfordulón, talán egy közép- vagy dél-amerikai szigeten élvezik a kikapcsolódást: játszanak, táncolnak vagy beszélgetnek.

Sil Design / Fürstenberg: Ca’ d’Oro porcelánszett

Szeretem az 1747-ben, Alsó-Szászországban alapított porcelánmanufaktúra monokróm, geometrikus kollekciójában azt, hogy egyszerre érezzük díszesnek és minimalistának. A fő motívuma egy stilizált virágforma, amelyet a gótikus építészet is nagyon kedvelt – azaz nem a Louis Vuitton találta ezt ki, bár a francia divatház monogrammintájában is megjelenik. A kollekció neve magyarul az, hogy Aranyház, amely Velence talán leghíresebb palotájára utál a Canal Grandén. A Ca’ d’Orót ugyanis a középkorban igazi arannyal is burkolták – ebből manapság már ugye nem látunk semmit, ugyanakkor nagyon tetszik, hogy nem csak az épület faragott motívuma, hanem az arany is visszaköszön a termékeken finom jelzésként. Egy ilyen szett a terített asztalt is uralja, de akár még a falat is dekorálhatjuk vele, látványos lesz!

Christian Fischbacher: Harimau szőnyeg

A Christian Fischbacher márka sztorija alapvetően a st. galleni pamutkereskedelem felfutásával indult - bár a dinasztia első Christian Fischbacherének ezt szó szerint is kellett vennie, ugyanis 30 km-t bandukolt oda-vissza, hogy el tudja adni az akkoriban "fehér aranynak" is nevezett portékáját a vásáron. A cég kinőtte magát a hat generáció alatt, a kárpitanyagok mellett tapétát és más terméket is gyártanak, például szőnyeget is. A La Dolce Tiger kollekciónak is van ilyenje, maláj nyelven a harimau tigrist jelent, ami itt bambuszlevelek és virágok közül leselkedik. A finom új-zélandi gyapjút kézzel csomózták, és összesen 17 színt használtak hozzá.

Indagroup / Bretz: Matilda kanapé

Bevallom, én nagyon szeretem a Bretz márkát, pláne a cég történetét jól ismerve. A vállalat kétszer is majdnem tönkrement, először, amikor a gyárat a II. világháborúban porig bombázták, másodszor meg majdnem belebuktak az 1986-os gazdasági világválságba, amelyet az olajkrízis okozott. De mindig felálltak, és a családi vállalkozás a második újrakezdés után ráállt a bársonykanapé gyártásra, immár vállaltan luxusmárkaként pozícionálva a brandet. A színes, kissé talán szokatlan formájú, sokszor hatalmas Bretz kanapék nemcsak státuszszimbólumok, de nagyon látványos darabok is, amelyek sajátságos atmoszférát kölcsönöznek a nappalinak.

Basic Collection / Moooi: Hortensia fotel

A Marcel Wanders művészeti igazgatása alatt álló Moooi nem a konvencionális termékeiről híres. Az egyik legőrültebb darabjuk ez a karosszék, amely olyan, mintha hortenziabokorról letépegetett szirmokból lenne összerakva. Hatféle színállásban kapható egyébként, nyilván a hatás akkor a “legélethűbb”, ha olyan árnyalatban veszi az ember, amilyenben valóban létezik is ez a virág. Szép, ahogy a modern, egyszerű forma kontrasztot képez a cizellált applikációkkal, egy tágas nappali sarkában tökéletes helye van akár, mint egy olvasósarok központi eleme.

Tectona Grandis / Talenti: Cliff Déco kerti szett

A Cliff kollekció továbbfejlesztése ez a kültéri bútorcsalád, amelyet részben kézzel készítenek. A fonott kötelek adják a különlegességét ezeknek a daraboknak, amelyek egyedül is nagyon klassz tárgyak, de statementnek azért nem nevezném őket külön-külön. Sőt, még együtt sem, ha nem erről a piros-szilvalila színállásról lenne szó - merthogy a szett elérhető egyébként bézs és szürke árnyalatokban is. A szintén a márkától beszerezhető kültéri lámpákkal kiegészülve olyan pihenősarok alakítható ki a kertben vagy a teraszon, amelyet a vendégeink sem fognak szó nélkül hagyni.

TH Design / Cattelan Italia: Rapa Nui konzolasztal

Rapa Nui a helyi nyelven a Húsvét-szigeteket jelenti, nem véletlen, hogy az olasz gyártó monolittömb-szerű lábakat gondolt ide ki. Ennek az előszobában és a nappaliban is tökéletes asztalnak nagyon egyszerű a formája, a kőtömbökhöz hasonló lábai viszont olyan extra külsőt kölcsönöznek neki, amelynek jóvoltából nyugodtan hívható már statement darabnak is, hiszen különleges, szokatlan darab, amelyre rácsodálkozhatnak a vendégek.

Indagroup / Slamp: Mida konzolos lámpa

Ez a falilámpa mennyezeti világítótestként is kapható, de a falon tűnik leginkább olyannak, mintha csak egy Chanel-bross lenne. Az a plusz díszítés – a fürdőszobában akár -, amely megmenti az unalomtól a helyiséget. A több színállásban is kapható lámpát valóban úgy tervezték, mintha ékszer lenne nemesfémekkel és drágakőberakásokkal, letisztult vonalvezetésének köszönhetően mégsem hat öregesnek.

Basic Collection / Moroso: Shadowy kültéri szék

Ez a darab a M’Afrique kollekció része, egy játékos, könnyen tisztán tartható, praktikus és ergonomikus bútor, amely mindent tud, mint látjuk, amit egy kültéri berendezési tárgytól elvárunk – ugyanakkor baromira látványos is. Az afrikai hatás letagadhatatlan, pláne hangulatos tud lenni az összkép, ha többféle színben és fazonban is vásárolunk a szettből.

Sil Design / Vista Alegre: Cupola asztali lámpa

Ez a két méretben kapható asztali lámpa a reneszánsz dómok kupoláját idézi meg szintén úgy, mintha az íróasztal éke lenne. Hihetetlen, hogy egy ilyen kicsi tárgy is milyen erős hatást képes kiváltani, hogy felhúz egy egyszerűbben berendezett teret is. Ez a lámpa úgyszintén lavírozik a régi és a modern között, sőt talán némi keleti-nyugati stíluskeveredést is beleérezhetünk.

A szelekcióban szereplő mesés designtárgyak mindegyike olyan márkánál keresendő, akik rendszeres partnerei a S/ALON BUDAPEST-nek. A borítóképen szereplő Moroso Gogan sofát a Basic Collection nagyszabású enteriőrjében megtekintheted szeptember 22-24. között a Budapest Arénában.

2023.09.21.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Elemi erejű hazai design&shymegoldások
/ Kiállítás

Elemi erejű hazai design­megoldások

Hello Magyar Design 2023
mutass meg mindent!