Kiállítás
  /  2022.11.25.  /  

Színre színt: S/ALON BUDAPEST Colorscope

Trendek, tippek, tárgyak minden színvilághoz

Sétálj végig velünk a 2022-es S/ALON BUDAPEST színterein!

Az idei S/ALON BUDAPEST kurátori terei izgalmas színek kombinációin keresztül képezték le az aktuális trendeket. Hortobágyi Kata enteriőrstylist a kiállítói tér két oldalát elfoglaló, hosszúkás elrendezésű Colorscope enteriőröket mint kirakatokat rendezte be bútorokkal, lámpákkal és kiegészítőkkel. Az inspiráló installációk megelevenedő moodboardként mutatták meg, hogyan lehet egy uralkodó színvilágot vagy színpárosítást formabontó, mégis harmonikus módon életre kelteni az otthonokban: a kompozíciók részletei egy előtérben, hálószobában vagy nappaliban is megállják a helyüket.

A sárga árnyalatait játékosan kombináló Vanilla to mustard, a nyugtató hatású Blue, a geometrikus formákat ötvöző Black & white, a márvány organikus mintáit idéző Marble green, a visszafogott Beige, a csillogó Golden dreams, a szivárványos Holographic és a maszkulin Black installációkban a nemzetközi és hazai forgalmazók és tervezők tárgyai mellett képzőművészeti alkotások is helyet kaptak.

Van olyan színvilág, ami közel áll a szívedhez? Kíváncsi vagy, milyen prémium márkák válogatásából születtek a progresszív terek? Megtetszett valamelyik design vagy művészeti alkotás az eseményen, de nem tudod, hol keresd? Olvass tovább, hiszen cikkünkből minden kiderül!

VANILLA TO MUSTARD

A ragyogó és fényes sárga vidámságot és lendületet hoz a térbe. A Vanilla to mustard ezt a pezsgő atmoszférát natúr és barna tónusokkal finomította. Az 1970-es évekre emlékeztető összeállításban a múltidézés modern köntösben jelent meg, ismerős formák és anyagok ellensúlyozták az alapvetően stimuláló színpalettát, de a tárgycsoportok szintjén is megfigyelhető a klasszikus és a friss, a régi és az új egyensúlya, az időtlen design.

Lukácsi László Ferenczy Noémi- és Fujita-díjas üvegszobrász legújabb munkáját, a Legyezőt (2022) ebben a térben láthattad Magyarországon először és utoljára: az esemény alkalmából készített mű a rendezvényt követően az Egyesült Államokba költözött. Massimo Colonna Terrace Ravello festménye (Lumas Galéria) viszont nosztalgikus utazásra invitált az idealizált olasz partvidékre, a bonsai (Marczika Kertészet) pedig a természet szelídítésével cselezi ki az idő múlását.

A Kare Design szőrös Fluffy fotele, a Maxalto bármilyen környezetbe könnyen beilleszthető Caratos szék-lábtartó együttese (CODE) és az Artcore francia art deco fotele az egyszemélyes vintage ülőbútorok sokoldalúságát mutatták be. A karakteres, tömör vagy karcsú lábakon álló kiegészítők - a B&B Italia Cesar lerakója (CODE), a Möbelkunst sárgaréz állólámpája és márvány dohányzóasztala, a Hephaistos madaras fedeles kerámiája, világoskék és celadon zöld fedeles porcelánjai, az Artcore francia sideboardja és muránói üveg asztali lámpája, a Ligne Roset sárga Tortuga asztala a Sancaltól, valamint a HK living kagyló, barack és terrakotta vázái, a Housedoktor antikolt display doboz, a Menu Échasse váza és a Linie Design Anong szőnyeg a Roomba Home Culture-től - kellemes ritmust adtak a térnek.

BLUE

A Blue a halvány kéktől az egészen szaturált, intenzív királykékig használt tónusokat a palettáról. A kék szín nyugtató hatása vitathatatlan, mérsékli a pulzust, sőt, akár a metabolizmusunkat is lassíthatja. Békés és autentikus hangulatot teremt, teret engedve az őszinte elmélyülésnek és a kreatív ötleteknek.

A hazai Line and Round márka legújabb Burnt Geometry kollekciójának magastámlás Dedas fotele ezt az intim atmoszférát segít megteremteni. A Koinor Jetlag bőr hintafotele (Sezlon Galéria) felhő-szerű kialakításának köszönhetően a reflexió kényelmes központjává válik, a légies, mégis szoborszerű Sancal Remnant fotel (Ligne Roset) pedig emelkedettséget visz a térbe. A rendezői bal oldalon elhelyezett Arne Jacobsen által a Fritz Hansennek tervezett Model 3101 szék (Möbelkunst) egészen az 1950-es évekig repít vissza - a dán designklasszikus azóta is Hangya székként él a köztudatban.

A falon Nagy Gábor Csillagköd R1 (Youngart) nevet viselő, kör alakú, absztrakt alkotása az univerzum szépségének megragadására tett kísérletet. Balogh Gallus - Constant X. (Lavor Collective) festménye a kollektív káoszt rendszerezi művészi eszközökkel és geometrikus vonalakkal. Göncz Dalma plasztikus képábrázolással vegyíti a rideg betonfelületeket és a nőies pigmenteket a Fictional Universe - New Galaxy II (Youngart) festményen, amit az enteriőr egyetlen szürke falrészlete hangsúlyoz ki. A műalkotások gyűjteményének éke Borkovics Péter Amorf (2019) üvegszobra volt, a Bohus-Lugossy Alapítvány / Az Üveg Nemzetközi Éve jóvoltából.

A hívogató bútorokat a kiegészítők kapcsolják össze: az Artcore kék karcagi üvegvázák, a Kartell GEEN-A állólámpa a Desideától, a kék-fehér porcelánok a Hephaistostól, Edőcs Márta kék üvegtálja és a Geoffrey állótükör a Ligne Roset-tól. A Roomba Home Culture több kiemelkedő márkával is emelte az enteriőr színvonalát: fém lerakóasztallal és kék tükrös posztamenssel a HK Livingtől, ZigZag kisasztallal a Pols Pottertől, színátmenetes puffokkal, Sena párnahuzattal és Magny vázával a Broste Copenhagentől.

BLACK & WHITE 

A Black & white térben a fekete-fehér klasszikus duóján túl az optikai illúzióké volt a főszerep. Hlakti Dorottya egyedi Kamara tapétája a trompe-l’œil szemet megtévesztő hagyományaira épít, a Cities and Signs rugalmasan párosítható elemei az érzékek megvezetésén keresztül befolyásolják a térérzetet. A szürke árnyalataival játszó, szabályos alapot szőtt és sárga-bézs tónusú berendezési tárgyak tették emberközelibbé, mint például a moduláris Hannabi Box No34. kanapé, a HK Living Retro oval szekrény és kézzel szőtt csíkos szőnyeg (Roomba Home Culture) vagy a NORR11 nomád rattan lounge szék (Spirit Home). 101 Copenhagen Drop csillár (Roomba Home Culture) enyhén ívelt, állítható karjainak mérsékelt dinamizmusa szintén életet vitt az installációba.

A letisztult formavilágú asztalok és kiegészítők nem színekkel, hanem prémium alapanyagaikkal és kellemes vonalaikkal hívták fel magukra a figyelmet. A cloud üvegváza a HK Livingtől, a Phant lerakóasztalka és ülőke, az Opal asztali lámpa és a díszpárna a Housedoctortól, a márvány hatású kerek asztal a Pols Pottentől, a Medúza és Sumo vázák a 101 Copenhagentől, az Androgyne márvány dohányzóasztal pedig a Menütől érkezett, mind a Roomba Home Culture jóvoltából. A Spirit Home Juna bouclé kárpitos lounge székkel és Ethnicraft Chopped fatál szettel, a Mobili Mania Kubus tállal és vázával, a TH Design  SAS 008 fekete kis lerakóval és Calligaris Oleandro székkel, a Vákum Design pedig CustomForm Tensio 30-as lerakóasztallal jelent meg a térben.

MARBLE GREEN

A Marble Green fő ihletforrása a természet volt, ami az organikus anyagok mellett a formákban és színekben is megjelent. A név a domináns Wall Concept Marble Dreams (300447) tapétára rímel, kiemelve a természet elsődleges színét, a zöldet, melynek gazdagsága nemcsak a falon, hanem a bútorokon és kiegészítőkön is megmutatkozott.

A mentazöld Pols Potten lerakóasztal (CODE) és Kohut-Görömbei Luca Hope of Spring tányérjai (2021) a spektrum frissebb árnyalatait képviselték, míg a Menu Eave Modular szófája (Basic Collection) egy földesebb, barnába hajló verzióval kötöttek át a tér fa tárgyaira. A Jomain Baumann paraván a 40-es évekből (Artcore), az Asbeak polc (ID Design), a Tree asztali lámpa (Lightcore Studio), a Deneb szögletes fa asztal üveglappal, a Rigel kerek kisasztal, a fa faliképek és vázák (The Matthiew Kiss) a fában rejlő végtelen lehetőségek stílusos szeleteit villantották fel, a bonsaiok (Marczika Kertészet) pedig az élő növények páratlan hatását bizonyították.

Más naturális vagy természetes ihletésű anyagok is helyet kaptak a térben, például a Broste Copenhagen Andrea bőr díszpárna (Roomba Home Culture), Sinkovits Zsuzsanna Alföld vázája a Geoform kerámia kollekcióból, a Milliken Coastline moduláris padlószőnyege (Darabos Andrea) és az &Tradition Fly fotel (Basic Collection). A Pols Potten Nougat dohányzóasztal (Roomba Home Culture) a terrazzót, az Architres Studio REBLE Table R asztala a márványt, a Miniforms Soda kisasztal (Basic Collection) pedig az üveget képviselte. Az installációt a Loomiosa légies Model 8 lámpái ölelték át, melyeket hasonló módon a természet inspirált.

BEIGE

Bár a Beige uralkodó színei a relatíve semleges bézs és szürke voltak, a tér mégsem volt ingerszegény Kucsora Márta igéző cím nélküli festményeinek (2021), az Oleant Olala Combo lámpáknak és az izgalmas formavilágú bútoroknak, kiegészítőknek köszönhetően. Kucsora Márta a kortárs festészet nemzetközi szinten is ismert és elismert alkotója, expresszív képei a monumentális absztrakció magával ragadó világába invitálnak. A Beige szemléletesen demonstrálta azt az enteriőrdesign megközelítést, ami a műalkotásra nem bútorokhoz illesztendő kiegészítőként, hanem elemi térszervező erejű sarokpontként tekint.

A Baxter Adel puffok, a Menu Plinth kőasztalok, a 101 Copenhagen Tribal váza, a Linie Design Simplicity szőnyeg, a HK Living alacsony tükrös asztalka és a Mitrani Gravity Cube tál a Roomba Home Culture-től érkezett a térbe, az &Tradition Little Petra fotel, Fly dohányzóasztal és Lato kisasztal a Basic Collectiontől, a szürke tál, kaspó és a Dream szőnyeg az ID Designtól, a Pression vázák és a magasra nyúló Babele henger polc a Ligne Roset-től, a CODE Showroomból pedig a Minotti Angie fotel és az Ellis arany lerakó.

GOLDEN DREAMS

A Golden Dreams az arany és az aranybarna elegáns, csábítóan meleg tónusait ötvözte fehér és bézs színekkel, így a nagypolgári és az art deco stílus egy letisztultabb, visszafogottabb verzióban öltött testet. A Wall Concept Tropical Treasure (300397) és Renee Pearl (30589) tapéták adták meg a tér alaphangulatát, alternatívát mutatva az organikus textúrák és a figuratív falburkolatok kedvelőinek egyaránt.

A Roomba Home Culture ebben az installációban is számtalan élvonalbeli márkával jelent meg. A Valence szőnyeg a Linie Design, az Interconnect gyertyatartó a Menu, a puff lounge fotel és a Coral váza a Pols Potten, az antikolt bronz asztalka a Housedoctor, a tradicionális papír lámpások, a csíkos ülőpárna és a fehér porcelán vázák a HK Living, a Gravity Cube tál pedig a Mitrani kollekciójából került kiválasztásra.

Az Artcore francia fotelt hozott az 50-es évekből és az Art Deco aranykorából, illetve Art Deco stílusú erezett vázát adott a térbe, egy szoborszerű ammonite fossziliával egyetemben. A CODE Showroom BB Italia Fat-fat dohányzóasztal, az ID Design Alisma kerek márvány és sárgaréz dohányzóasztal, valamint a TH Design Terminal Keramik Premium konzolasztal változatos tömegű és magasságú együttese a praktikus és dinamikus lerakó-rendszer kialakításához adott inspirációt. Az Arioso arany kaspó és műnövény, a Hephaistos arany porcelán lerakó és a Mobili Mania Kubus arany tálka az elengedhetetlen fémes csillogású, dekoratív részletekkel díszítették a teret, Szirmai Nóra Beauty of Destruction No. 5. (Youngart) konceptuális absztrakt szobra pedig kortárs ízzel fűszerezte azt.

HOLOGRAPHIC

A Holographic installációban szabadjára engedtük az energiákat és a fantáziánkat - egy uralkodó szín vagy színpár helyett a szivárvány minden színében pompáztak az irizáló felületek, bútorok és világítótestek.

Ami a nevet illeti: tudtad, hogy Gábor Dénes magyar származású fizikus a holografikus módszer feltalálásáért és fejlesztéséért kapta meg 1971-ben a fizikai Nobel-díjat? A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló képrögzítő eljárás, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, háromdimenziós kép hozható létre. A fogalomhoz kapcsolódó tudományos felfedezések, felhasználási módok és teóriák részletezése nélkül is érezhető a koncepció perspektívát tágító esszenciája.

A Holographic “sztárvendége” Hollandiából érkezett a S/ALON BUDAPESTRE. Elise Luttik átlátszó Prismania széke egyszerre műtárgy és ülőalkalmatosság: adott pontról nézve alig észrevehető, de ha még egy lépést teszünk, kialakításának köszönhetően a spektrum minden színét megmutatja. A teret két szintén formabontó szék keretezte: rendezői bal oldalon a Glas Italia ragasztott színes üvegből készült Merci Bob széke (CODE) lila kivitelben tündökölt, a Ligne Roset Ottoman sárga bőrfotel pedig jobbról zárta a kompozíciót. Középen a magyar NORNA márka posztmodern science fictionből táplálkozó Námi heverője foglalt helyet, mellette pedig a Pols Potten pszichedelikus Oily Spike ülőke (Roomba Home Culture), mely valóságos statement darab. A Roomba Home Culture futurisztikus Pols Potten válogatásában helyet kaptak továbbá az Oily Folds vázák, a Yourtube arany váza, az Oval Optical szőnyeg, a Pixel Oszlop és a Twister lámpatest is. A felvillanyozó megoldásokat a Louis Poulsen AJ állólámpa (Desidea), a Glasblase függőlámpa (Innoconcept), a Schneider Electric színes dugalj és a Hay színes neoncsövek biztosították (Solinfo Group).

A falon Yeliza First Love festménye (Lumas Galéria) sugárzó női arcot ábrázolt, az absztrakt képek pedig az Egyesült Államokból Magyarországra települt multidiszciplináris művész, Anthony Vasquez alkotásai (First Light of the Morning, You ’re still my Sunshine, DJ Play my song).

Bonta Gáspár Plexiglass dohányzóasztalán (CODE) Koós Daniella legfrissebb, a Varga Kristály szponzorációjával megvalósult vázakollekciója került bemutatásra. A tervező másik újdonsága, a HILO vitrin is gyümölcsöző kollaboráció nyomán született, a Rákosy Glass támogatásával. A kiemelkedő üvegdesign tárgyak mellett üvegművészeti alkotásokkal is találkozhattál a térben: Lukácsi László Szirmok (2022) szobrával és Borbás Dorka Vasarely titkával (2022).

BLACK 

Az erőt sugárzó feketét a hatalom, a formális elegancia és a titokzatosság szimbólumaként is értelmezhetjük, egy biztos: alkalmazásával a markáns, drámai hatás garantált. A sötét enteriőrökben a szem kutatja a referenciapontokat, így még karakteresebbé válhatnak a különböző textúrák. A fekete emellett remekül kombinálható kiemelő színekkel, egyszerű geometriai vonalakkal vagy látványos világítótestekkel, például a Manooi Hanabi Star kristálycsillárral, de az &Tradition Flowerpot asztali lámpa VP3 (Mobili Mania) és a Flos Captain Flint Floor állólámpa (TH Design) is kiváló választásnak bizonyult ebben a maszkulin összeállításban. A falon látható színes vonalak PAF (Youngart) absztrakt festményeivel (9090_41, 3030_44, 3030_42, 3030_66) harmonizáltak.

Az ikonikus, Vico Magistretti által tervezett háromszemélyes Maralunga bőr kanapé (Möbelkunst) az 1970-es években született a Cassina műhelyében a maximális komfort szellemében, ahogy a tér rendezői jobbján helyet foglaló Ligne Roset PaiPai fotel is szinte selyemgubóként öleli körbe használóját. Ha nem a kényelmes süppedés, hanem az ideális ülőpozíció a cél, a Bla Station Lucky B17 székre (Mobili Mania) mindig lehet számítani.

A kiegészítők hol mélyítették, hol megtörték a feketeséget. Az Artcore ásványok mellett sárga karcagi vázát és fekete-fehér kerámia vázákat hozott a 70-es évekből, az ID Design Glazed dohányzóasztalt és Rina szőnyeget, a Mobili Mania by Lassen Kubus tálat és vázát, a TH DESIGN Cattelan Italia Nautilus könyvespolcot, a Roomba Home Culture pedig HK Living fekete tükrös asztalt, 101 Copenhagen offset vázát és Duck tálcát, valamint Yourtube vázát és Twister kisasztalt a Pols Pottentől.

Kíváncsian várjuk 2023 mértékadó trendjeit, amit szeptember 22-24. között elhozhatunk a Budapest Arénába. Addig is maradj velünk itt a blogon, hiszen további kulisszatitkokkal, érdekes és hasznos részletekkel készülünk! Facebookon és Instagramon pedig nem csak a kurátori tereink partner- és tárgylistájából szemezgethetsz, hanem az idei esemény többi enteriőrjét is fokozatosan feldolgozzuk.

2022.11.25.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!