Trend
  /  2021.07.12.  /  

Személyesség és szintézis

napjaink kültéri trendjei

Javában tombol a nyár, s az emberek soha nem látott lelkesedéssel keresik fel a természet adta lehetőségeket a hosszú bezártság után. Nem kell azonban világgá menned, hogy zöld menedékre találj: az elmúlt évek kerti design forradalma lehetővé teszi, hogy valódi városi paradicsomot hozz létre saját otthonodban. A természet és az épített környezet szimbiózisát előtérbe helyező designszemléletek a főszereplői mai írásunknak, amelyben három izgalmas és megkerülhetetlen kerti trendet veszünk górcső alá, hogy inspirációt nyújthassunk neked a természetes otthoni kényelem megteremtésében.

Hamali Block asztal, Byron Bay kerti székek /  Kun Design Jumbo lounge karosszék

Mediterrán letisztultság

Az enteriőr designban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan, látszólag egymástól távol álló stílusok fúziójával, amelyek együtt egy új, egyedi irányzatot eredményeznek. Az így létrejött belső terekben a karakterek nem elnyomják, hanem legjobb tulajdonságaikat kidoborítva kiegészítik egymást. A különbözőségek ezen szerencsés együttállása természetesen nemcsak a négy fal között jöhet létre, hanem azokon kívül is: például a mediterrán-jellegű vagy rusztikus, organikus bútorformák és anyagok használata nem zárja ki a letisztult, minimalista külső tér létrejöttét.

Kettal Mesh nyugágy / Tribú Senja kanapé

Az organikus minimalizmus fogalmával korábban már foglalkoztunk az enteriőrök tekintetében. Itt az ideje, hogy ezt a kompromisszumkész, mégis progresszív elgondolást a kertedre is alkalmazd: a megnyugtató föld színeket, a terrakottát, bézst és fehéret párosítsd természetes felületekkel és szövetekkel, mint a fa, kő és a len! Az idő ráadásul ebben az esetben neked dolgozik. A degradáció jeleit mutató, patinás anyagok szinte elengedhetetlen elemei egy organikus térnek, amely kiválóan ellensúlyozza egy letisztult kert légies elrendezését. A Kettal Mesh és a Senja moduláris kollekciói szinte önmagukban megtestesítik a kültéri organikus minimál eszményét gyönyörű fa anyagokkal, természetes mintázatokkal és lekerekített, puha formákkal. Egy ilyen bútorzat nemcsak a minimalizmus és a természetesség, hanem a kül- és beltér határait is elmossa, harmonikus mediterrán menedéket teremtve.

Ames Caribe karosszékek / Anthropologie Clear Skies függőágy, Madam Stoltz bambusz ülések

Bohém kerti élet

Egy minimalista kert visszafogottságával igyekszik megteremteni a természetes környezetre jellemző nyugtató, pihentető atmoszférát. Azonban egyre többen kívánják önmagukat is viszontlátni otthonukban. Ha te is szeretnéd, hogy környezeted tükrözze egyedi, színes személyiségedet, érdemes a bohém kerti trendek felé fordulnod. A természetes anyagok szinte minden modern kerben meghatározók, hiszen a megkapó esztétikai minőségen túl fenntartható alternatívát nyújtanak, mely napjainkban megkerülhetetlen szempont lett a tervezésben. Éppen ezért a legnagyobb bútorgyártók és márkák kínálatában is elérhetők a rattan-, kender-, len-, szizál- vagy akár kókusz-alapú termékek, melyekkel megalapozható a relaxáló kerti hangulat. Azonban a bohém hatást leginkább a színek és formák játékos, merész kombinációja kelti.

Ames Maraca és Ames Caribe karosszékek

A töretlen népszerűségnek örvendő maximalista stílusirányzat is bebizonyította, hogy a különböző karakterjegyek együttes használata nem vezet feltétlenül vizuális káoszhoz, csupán kellő teret enged a személyiség kibontakozásához és a kísérletezéshez. Eklektikus kerteket különleges és figyelemfelkeltő színhasználattal, egyedi gyártású tárgyakkal és akár régi, történettel rendelkező kiegészítőkkel teremthetsz, melyek mind magukban hordoznak valami esszenciálisan emberit. Érdemes egy pillantást vetni Sebastian Herkner idei nyári kollekciójára: a Caribe és Maraca karosszékeket Dél-Amerika kultúrája és az ott élők több évszázados hagyományai ihlették. Az organikus és újrahasznosított anyagokat egyaránt felhasználó tervező célja egy végtelenül személyes és hiteles design létrehozása volt. A tradicionális, kézzel szőtt szövetekkel tarkított székek bármelyik otthont felvillanyozzák, a bennük rejlő történelem pedig valódi, emberi történeteket elevenít meg.

Antik mexikói bútorok, Los Enamorados hotel, Ibiza

Ősi romantika a kertben

A fogyasztói társadalom olykor hajszoló természetéből és a környezetkárosító konzumerizmusból kiábránduló társadalmakban egyre inkább megfigyelhető az univerzális értékekhez és az elfeledett hagyományokhoz való visszatérés. A természeti és kulturális gyökereinket újra felfedező irányzatban az autenticitás és a fenntarthatóság kerül a középpontba, azonban nem feledkezik meg a modern világ esztétikai és kényelmi elvárásairól sem, így - az organikus minimálhoz hasonlóan - itt is egy fúzió valósul meg, ahol hagyományos anyaghasználat keveredik kortárs designelemekkel, mindez egy buja és élettel teli természeti közegben.

Dimora delle Balze hotel, Szicília. Enteriőr: Draga Obradovic, Stefano Guidotti / Lemdeena függeszték

Vályogházak, meszelt falak és kézzel faragott részletek találkoznak friss, moduláris bútorokkal, könnyen mozdítható, multifunkciós berendezésekkel és régies kiegészítőkkel. A régmúlt funkcionális épületei, mint a pajták és présházak átalakulnak a vidéki romantika jegyében újraálmodott közegben, hogy a modern ember igényeit a hagyományokból táplálkozó esztétikai élmény kísérje. A falakat leváltják az óriási üvegfelületek, ami nem csupán elegendő természetes fényt, hanem a zöld oázis látványát is biztosítja.

Az épített környezethez hasonlóan ráadásul a növényzet is az “ősiség” érzetét hivatott megteremteni: a munkaigényes, milliméterekre vágott, egyenzöld gyep és sövény helyét önfenntartó erdőkertek veszik. Bár ezeket is gondos tervezés mentén kell kialakítani, az idők során a folyamatos növekedés révén egyre inkább önszabályozóvá válnak. Az erdőkertekben javarészt évelő vagy maghullató növényekkel, fákkal és talajtakaró növényekkel találkozhatunk. Ez egy összetett ökoszisztémát eredményez, ami elősegíti, hogy a kert képes legyen önállóan ellátni magát hosszú távon. Ezek a megoldások ráadásul remek élő- és rejtekhelyet nyújtanak a rovarok, a hüllők, madarak és apró emlősök számára is, hozzájárulva a biodiverzitás megőrzéséhez.

Tectona Grandis Clipper asztal / Garden House Furniture Duo székek

Legyen szó minimalizmusról, eklektikáról vagy a hagyományos és a modern fúziójáról, az izgalmas megoldások széles tárháza áll rendelkezésre, ha kerted tervezéséről van szó. Ha pedig még nem találtad meg a hozzád leginkább illő design szemléletet, gyere el az idei S/ALON BUDAPESTRE, és kérd ki a legnagyobb design márkák képviselőinek tanácsát! Várunk a Budapest Arénában 2021. szeptember 24-26. között!

A cikk elkészítésében szakmai segítségünk Hortobágyi Kata volt. Borítókép: Manutti Minus asztal, Garden House Furniture Duo székek

2021.07.12.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!