Portré
  /  2022.03.11.  /  

Műfajteremtő bemutatótér nyílik Budapest szívében: ez az Estorio

Interjú Radnóczy Eszterrel

A Dalszínház utca 10. szám alatt, az Operaház szomszédságában hamarosan egy olyan belsőépítészeti központ nyitja meg kapuit, melynek köszönhetően kézzelfogható közelségbe kerül az oly gyakran emlegetett határtalan tervezői kreativitás és a kiterjedt gyártói hálózat üdvözítő szinergiája.

Az este’r partners tervezőiroda és belsőépítészeti stúdió által megálmodott projekt túlmutat a megszokott kifejezésformákon: a berendezett lakásban egy markáns, a legapróbb részletekig kidolgozott tervezői víziót fedezhetünk fel, melynek alternatív valósága az online térben is manifesztálódik. Sőt, a közeljövőben ezek az elképzelt életterek akár testet is ölthetnek majd Európa különböző pontjain. Az új márka születése kapcsán Radnóczy Eszterrel, az este’r partners alapító-tulajdonosával beszélgettünk. Ismerd meg Budapest legizgalmasabb új lokációját, a mögötte álló tervezőt és csapatát interjúnkból!

Hogyan foglalnád össze az este’r partners munkásságát és portfólióját?

Nemzetközi portfóliónkat széleskörű építészeti és belsőépítészeti munkák alkotják, amelyeket megrendelőink igénye szerint saját magunk kivitelezünk. A mindennapjainkban magán és a vállalati megbízások egyaránt helyet kapnak: a szállodák, éttermek és bárok, üzletek, irodák, múzeumok és galériák mellett lakások, loftok és házak, műemlék épületek és kastélyok rekonstrukciós munkáival is foglalkozunk.

A tervezői munkát az egyes projektekre kiválasztott szakképzett és tapasztalt projektvezető építészeink irányítják, felügyelik és ellenőrzik. A tervezési folyamat mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a megvalósulási fázisban tanácsadással és tervezői felügyelettel támogassunk minden projektet. Mindez elősegíti a minőségi kivitelezést és a tervhű megvalósulást, valamint a projektek időbeli ütemezésének és költségeinek kontrollált keretek között tartását is.

16 évvel ezelőtt alapítottad meg az este’r partnerst, ami azóta a hazai - és nemzetközi - enteriőrdesign szcéna meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Hogyan indult, alakult és változott a márka ez idő alatt?

Olaszországban végeztem belsőépítészként, az első diplomámat azonban közgazdászként szereztem. Ez talán szokatlanul hathat, viszont ez a kettős háttér igen hasznosnak bizonyult - elsősorban a struktúraépítésben, projektmenedzsmentben és a büdzsékontrollban segít. Az elengedhetetlen kreativitás pedig hozott tulajdonság, mindig is a belsőépítészetben szerettem volna kiteljesedni. A kezdetekkor még kisebb stúdiót álmodtam meg, de hamar bebizonyosodott, hogy nagyobb csapattal tudjuk sikerre vinni a látókörünkbe kerülő projekteket. Az indulás óta bővült a csapat, számtalan izgalmas referenciával dúsult a portfóliónk, és az elmúlt 2-3 évben már egy milánói társirodát is a magunkénak tudhatunk, ami különösen közel áll a szívemhez, hiszen a megalapításakor megfogalmazott legfontosabb célunk teljesült: közös gondolkodásban és alkotásban dolgozhatunk ottani partnerünkkel, Stefano Napolitanival és a Waves Project Ltd.-vel. Idén tavasszal pedig egy minden eddiginél izgalmasabb módon mutatjuk be az általunk képviselt értékeket és tervezői szemléletet az Estorio megnyitásával.

Véleményed szerint mi az, amiben igazán különlegeset tudtok nyújtani az ügyfeleknek?

Full-service vállalkozásként működünk, azaz nem engedjük el az ügyfeleink kezét, hanem igény szerint az ötlet magjától a tervezésen át egészen a kivitelezés végéig képesek vagyunk pályán tartani a projekteket. Irodánk az elmúlt években széles nemzetközi kapcsolatrendszerre tett szert, a gyártókkal személyes, sokszor baráti viszonyt ápolunk.

Ennek köszönhetően nem korlátoz minket egy meghatározott termékpaletta: az ügyféllel közösen kigondolt részleteket rendre életre tudjuk kelteni, kifogástalan minőségben.

Nem ismerünk lehetetlent: nincs olyan különleges anyag, amelyet ne találnánk meg – de ha mégsem elérhető a megálmodott termék, mi azt megtervezzük és partnereinkkel egyedileg le is gyártatjuk az adott projekthez.

A gyártói kapcsolatrendszerünk azonban önmagában nem elegendő, a kivételes csapatunk az, aminek köszönhetően rendkívül komplex projekteket is végig tudunk vinni. Sikerünk a tehetséges tervezőink, speciális tudással bíró projektmenedzsereink, gazdasági és támogató szerepben dolgozó kollégáink közös munkájának gyümölcse.

Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, akik itt helytállnak, példaértékűen erős határozottsággal és tapasztalattal rendelkeznek.

Ebben a kiterjedt és aktív hálózatban közel 40 prémium - jellemzően olasz, német és skandináv - márkával ápoltok szoros kapcsolatot. Melyeket emelnéd ki ezek közül (a teljesség igénye nélkül)?

Textíliák és szövetek terén a Rubellit, a Black Tie-t, a Missoni Home-ot és a Fluksót említeném, pompás textilek, elképesztő szín- és termékpaletta elérhető náluk, így nem csupán magánlakásokban, de közületi projektekben is igen jó választásnak bizonyulnak. Az olasz márkákon kívül például a Dutch Walltextile Company is izgalmas, ami egyedi színeivel és textúráival a holland aranykor előtt tiszteleg.

Világításban a megkerülhetetlen Flost, a Catellani&Smith-t és a ZAVAlucét sorolnám előre, mely igazán fiatalos, modern, és nem mellesleg igazi rezet és alumíniumot használ. A Valcucine technológiai és fenntarthatósági szempontból kiemelkedő konyháival, műszaki gondossággal megalkotott, dematerializált, high-tech termékeivel viszi a prímet kategóriájában, a márványfeldolgozásáról híres Kreoo termékei - asztalok, csapok, kádak stb. - pedig egytől egyig szoborszerű iparművészeti remekművek.

A burkolatok frontján a Foglie d’Oro elegáns, megszokottól eltérő geometrikus vagy akár intarzia- vagy kőbetétes dióparkettái hoznak üdítő, karakteres színt az egyébként szintén szép, de jóval gyakrabban látott tölgy padlók tengerébe; az Emil Ceramica, a Lea Ceramiche a nagy léptékű burkolatok világát uralja igen széles termékplaettájával. A Cosy International egyedi üveg és alumínium gardróbrendszereiben sem csalódtunk még korábban.

Melyik a kedvenc referenciád az elmúlt évekből?

A vidéki projektek közül a martonvásári Agrosverzumot, az MTA Agrártudományi Központját emelném ki, ami a kibővített Brunszvik kiskastélyban található, a fővárosban viszont több olyan projektünk is volt, amire igazán büszkék vagyunk. A tavalyi évünk egyik ékköve a Szervita téren, az egykori Távbeszélő Központ helyén ragyogó Emerald Residence.

Az épület alap szerkezete már épült, mikor belsőépítészként bekerültünk a projektbe, ami az átadásig a gondjainkra lett bízva, azaz a belsőépítészeti kivitelezés az este’r partners tervezői támogatásával zajlott. Izgalmas, kihívásokkal teli utat jártunk be a megrendelővel, mire megtaláltuk a közös stílust és az ahhoz passzoló megoldásokat. Az építmény sok funkciót lát el (hotel, étterem és lakások is találhatók a komplexumban); egy modern, mégis klasszikusabb ízlést tükröző téregyüttes kialakítása volt a feladatunk.

A magán megbízások szerelem projektjei között volt egy dalszínház utcai ügyvédi iroda, ahol szinte teljesen szabad kezet kaptunk, valamint egy gyönyörű luxusvilla a Gellért-hegyen, melyet az alapokra kellett visszabontani, majd újból felépíteni.

Két ikonikus budapesti bérpalota újjászületésén is volt szerencsénk dolgozni az Archikonnal közösen. A Saxlehner és Haggenmacher családok egykori palotái az Andrássy út 3 és 52. szám alatt találhatók, műemlék környezetben. Ezek természetesen éveken átívelő munkálatok, de például a háromcsillagos A52 éppen most nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Pont a pandémia kezdetekor lett kész az Andrássy úton a Minute Bar, ami Sfinx Bar néven nyitott újra nemrégiben, ugyanazzal a belsőépítészeti koncepcióval, amelyet eredetileg megálmodtunk. Külön öröm számunkra, hogy a hazai gyártású Opera Gin flagship bárjaként működő Sfinxben kifejezetten “ügyesen” használják a teret (például a fényeket), és a szolgáltatás színvonala is kiemelkedő.

Egy ilyen vendéglátóipari egység esetében az üzemeltetés kritikus kérdés: fontos, hogy a belsőépítészeti adottsággal tudjanak élni, illetve megfelelően ki tudják aknázni azt a mindennapok során.

Miből táplálkozik legújabb kezdeményezés, az Estorio? Hogyan kapcsolódik vagy éppen válik el az este’r partnerstől?

A belsőépítészet egy empatikus műfaj. A tervezőnek igazodnia kell az ügyfélhez, meg kell hallgatnia, és segítenie kell a megrendelőt világának, víziójának kibontakoztatásában, egyengetésében úgy, hogy a végeredmény harmonikus legyen a korszellemmel, a természettel és velünk is. Képesnek kell lennünk különféle irányzatok között mozogni, végső soron minden projektnek saját, egyedi stílusa van, mely ezek ötvözetéből származik.

Bár ennek megfelelően végezzük a munkánkat, és nagyon szeretünk ügyfelekkel, ügyfeleknek dolgozni, arra vágytunk, hogy a saját ízlésünket és kompromisszumoktól mentes koncepciónkat egy valós, általunk megálmodott, megtervezett és kivitelezett térben is megmutassuk. A kb. 140 négyzetméteres bemutatólakásban fantasztikus partnereink megoldásaiból építünk egy otthonos, stílusos és hívogató életteret, ahol az átgondolt tervezés, a kifogástalan anyaghasználat és a minőségi kivitelezés nem csupán hangzatos frázisok, hanem tapintható és tapasztalható értékekké válnak.

Ennek megfelelően az Estorio nem egy showroom, annak ellenére sem, hogy az általunk preferált - népszerű vagy éppen kiváló, de kevésbé ismert - márkák sokszínű és izgalmas termékeit fedezhetik fel az ide látogatók.

A tervezői függetlenségünk megtartása kulcsfontosságú számunkra, így az Estoriót szuverén márkaként kezeljük.

Az este’r partners a bemutatótér kurátoraként egy konkrét, határozott stílusnak megfelelően válogatja össze a termékeket - bútorokat, burkolatokat, kiegészítőket stb. -, és ebből épít egy lakható és praktikus polgári rezidenciát, ahol megihatunk egy kávét, proseccót vagy éppen vacsorázhatunk is, átadva magunkat a szóban forgó koncepció tényleges hatásának. 

Kinek szól az Estorio, és mit tartogat a jövő a márka számára?

A mostani megnyitó csupán a kezdet: az Estorio egy dinamikusan változó online és offline tér, a kultúrával és partnerekkel együtt fejlődő koncepció. 3D renderek segítségével ugyanannak a térnek alternatív változatatit is bejárhatóvá tesszük a weboldalon. Azt szeretnénk megmutatni, hogy különböző - például natúr, maszkulin vagy art deco stílusú - szelekciókkal, termékcsoportok összehangolásával, vagy eltérő alapanyagok testreszabásával milyen hangulatot lehet elérni, hogyan változhat az összhatás a kombinációk nyomán.

Ez a szakmabeliek, ingatlanosok, de akár végfelhasználók számára is izgalmas, mégis kényelmes módja lehet a tökéletes kombináció felkutatásának.

Egy élettel teli, szalonszerű helyszín lebeg a szemünk előtt, ahol ismerősökkel, tervezőkkel, építészekkel találkozhatunk. Telefonos bejelentkezés nyomán bárkit szeretettel fogadunk, emellett pedig továbbképzéseket és tematikus szakmai napokat is tartunk majd rendszeresen, melyek során gyártói partnereinkkel vállvetve mutatjuk meg az elérhető megoldások és termékcsaládok jellegzetességeit és előnyeit.

Érdemes figyelemmel kísérned márciusban és áprilisban az este’r partners körüli híreket, hiszen hamarosan megnyitja kapuit az Estorio. Légy részese a hazai enteriőrdesign szüntelen megújulásra képest világának: iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz hozzánk Instagramon és Facebookon! Szeptember 23-25. között pedig találkozunk a Budapest Arénában.

2022.03.11.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!