Trend
  /  2023.03.28.  /  

Kültéri bútor design

Trendek, anyagok, stílusok

Segítünk felkészülni a kerti szezonra prémium design megoldásokkal és ötletekkel.

Összeállításunkban népszerű kültéri anyagok és irányzatok szerint rendezve mutatunk be inspiráló terveket élvonalbeli márkáktól. A természetes rattan és fa, a modern megjelenésű cement, beton és kerámia, a karakteres és játékos fém bútorok mellett eklektikus és bohém szövetek is helyet kaptak a szelekcióban. Szakértőnk, Hortobágyi Kata, a 0614 Design stylistja olyan újdonságokat gyűjtött össze az elmúlt egy évből, melyekből a modern, a japandy, a nomád stílus és az eklektika kedvelői is meríthetnek ihletet saját oázisuk berendezéséhez.

Rattan és természetes hatású polirattan

A rattan a rattanpálma – más néven rotángpálma – feldolgozásából születik. Az Ázsiában és Afrikában termő, tüskés, liánszerű növény megmunkálása kissé körülményes, viszont végeredményként egy természetes megjelenésű, strapabíró anyagot kapunk, ami könnyű, rugalmas és a fához hasonlóan fogja a festéket, így alkalmazásával változatos megjelenést érhetünk el.

Cane-line Arch

Bár az enteriőrökben is találkozhatunk rattan bútorokkal és kiegészítőkkel, a trópusokat idéző megjelenésük miatt elsősorban a teraszokon dominálnak. Remekül bírják a nedvességet és könnyen tisztíthatók, a polirattan pedig tulajdonképpen időjárásálló, így a kert bármely pontján elhelyezhető.

Cane-line Arch, Hive

A dán Cane-line évtizedek óta mesterien használja a rattant, sőt, a több mint 600 faj közül a legjobb és legerősebb fajtát, a Manaut. A szintén dán Foersom & Hiort-Lorenzen MDD designer duó közreműködésével megalkotott moduláris Arch kollekciójukat a történelmi építészet ívei ihlették. A kanapé hajlított, kézzel szövött háttámlái az eltérő magasságú oldalakkal kombinálva dinamizmust kölcsönöznek a rugalmasan alakítható, kényelmes kanapéknak. A teakfa és a természetes színű szövés melegséget áraszt, a természet közelségének érzetét kelti.

Cane-line Arch

A Cane-line Hive kaptárszék szoborszerű sziluettje önmagában és többedmagával is pazar látványt nyújt. A méhkas forma ihlette szerkezet ölelésében zavartalanul gondolkodhatunk és relaxálhatunk. A kaptár időjárásálló Cane-line Weave anyagból készült, művészi, fonott mintával. Ahogy a moduláris Arch kanapét is igényeinkre szabhatjuk, úgy a Hive-ot is ízlésünk szerint telepíthetjük és használhatjuk. Kérhetjük függesztve vagy stabil teak és alumínium alapra állítva. A kényelmes ülőpárnák és az állítható nyakpárnák QuickDry & Airflow rendszerrel rendelkeznek, aminek köszönhetően felhőszakadás után körülbelül 1 órával újból szárazak lehetnek.

Cane-line Hive

GUBI Bohemian 72

​​A Bohemian 72 kollekció az 1922-ben született Gabriella Crespi olasz művész és formatervező századik születésnapja alkalmából született. A kollekció a bohém jet-set életstílus csúcspontja, amely egyesíti Crespi természetes anyagok iránti érdeklődését, a szobrászati formák iránti rajongását, valamint a keleti kultúrák és filozófiák iránti kíváncsiságát, amelyet az éveken át tartó utazások során szívott magába.

GUBI Bohemian 72

A méltán híres tervező célja az volt, hogy egy olyan rugalmas rattan ülőbútor-kollekciót hozzon létre, amely a városban és vidéken, a tengerparton vagy a hegyoldalban egyaránt otthonosan hat, lebontva a külső és belső tér közötti határokat, bárhol is kerüljön elhelyezésre. Bár saját korában szokatlannak számított a függőlegesen feltekert rattan indák ismétlődő rétegeinek használata, visszatekintve igazán időtállónak bizonyult ez a bohém megoldás, ami a kollekció elemeinek (lounge fotel, 3 személyes kanapé, ottomán és állólámpa) szerves része.

GUBI Bohemian 72

ID Design NOHR

Az ID Design kínálatában megtalálható NOHR natúr polirattan fotel homokszínű párnával egyszerre áraszt stabilitást és légiességet. Íves formája és semleges színei remekül passzolnak minimál, skandináv és bohém stílusú teraszokra is.

ID Design NOHR

Modern cement, beton és kerámia

Ezekkel a kültéri használatra alkalmas, tartós anyagokkal igen sokféle hatást érhetünk el. Beton és cement felhasználásával létrehozhatunk például klasszicista vagy éppen brutalista kompozíciókat, vagy letisztult, modern kiegészítőket – a kreativitásunknak csak a képzeletünk szab határt. Igaz ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kerámiára is, ami gazdag textúrájával a kézművesség évezredes hagyományait idézi.

B&B Italia Allure O’

Az Allure O’ Outdoor asztal megőrzi a beltéri változatának kecses erejét, ami érezhető a formáján, valamint az egyenes vonalak és a kanyargós ívek közötti egyensúlyban. Négyszögletes és téglalap alakú felsőrészekkel, két magasságban társítható a Flair O’ Outdoor székekhez, vagy a B&B Italia Outdoor kollekció többi családjához tartozó kanapékhoz és székekhez is.

B&B Italia Allure O’

Az alapkeret öntött cementből készül, amely rendkívüli szilárdságot ad az asztalnak. Az asztallap betonból és ragyogóan fényes, mázas kőből áll. Kézműves technikával készül, a 250 °C-os hőmérsékleten végzett lassú, egyszeri égetést követően a kőcserepeket kézzel, légfúvókával mázolják, amely technika egyedülálló színmélységet tesz lehetővé.

B&B Italia Allure O’

Baxter Keramiké

A Baxter Keramiké elnevezés három méretben kapható alacsony asztalokat takar: a legkisebb kompakt termetével tökéletesen kiegészíti a tête-à-tête sarkot, a köztes méret helyet kínál a tárgyak pihentetésére a terasz ülőalkalmatosságai között, a nagyméretű változat jelenlétének szilárdságával berendezi a kertet. Az Avio, Prune és Sucre árnyalatú, zománcozott kivitelek tükrös felületei tovább növelik a lehetőségek tárházát, amelyekkel ezek az asztalok együtt tudnak élni környezetükkel.

Baxter Keramiké

Ferm Living Flod

A Flod asztal áramvonalas, porszórt acélkerete kellemes kontrasztot alkot a kerámialapok meleg tónusával és organikus mintájával. Utóbbiak hagyományos, kézi megmunkálással készülnek a Pó folyóból származó, minőségi anyagból. A kerámialapok tömítés nélkül kerülnek a perforált keretbe, ami lehetővé teszi a víz elvezetését.

Ferm Living Flod

Pedrali Caementum

A Caementum egyrészes beton asztal központi talppal, melyet finom geometria jellemez. A gondosan kiválasztott adalékok hozzáadásával a Pedrali egy rendkívül ellenálló anyagot hozott létre, ami könnyű tisztítást, mechanikai igénybevételekkel és időjárási hatásokkal szembeni nagyobb ellenállást, valamint a folyadékok alacsony áteresztőképességét garantálja.

Pedrali Caementum

Az alaphoz egy nejlon talp is tartozik, hogy ne sértse meg a járófelületeket, amelyekkel érintkezik, a belseje pedig üreges, így könnyebben mozgatható. A Caementum különösen a szabadban tud érvényesülni, közületi és privát környezetben egyaránt.

Pedrali Caementum

Játékos és karakteres fém

A fém szintén tartóssága miatt remek választás a kert berendezésére. Bár elsőre hidegnek és ridegnek gondolhatnánk, megfelelő tervezéssel és a technológiai vívmányok alkalmazásával kifejezetten könnyed és játékos struktúrákat kelthetünk életre fémből.

HAY Balcony

HAY Balcony

A francia testvérek, Ronan és Erwan Bouroullec a HAY-jel közösen alkották meg az elegáns Balcony kollekciót. A székek, asztalok és padok széles választékát magába foglaló Balcony megjelenését szimmetrikus lyukak dominálják. A lézervágott furatok jelenléte lágyítja az esztétikát, valamint extra stabilitást biztosít, sokoldalú kollekciót hozva létre, amely erőt, kényelmet és egyedi megjelenést kínál. Porszórt acélból készült, időjárásálló bevonattal, változatos méretekben és színekben elérhető.

HAY Balcony

GUBI Satellite

Mathieu Matégot 1953-ban két méretben tervezte meg a tojásdad alakú, perforált rozsdamentes acéllemezből készült lámpát. A Satellite elnevezéssel a második világháború utáni francia tudományos fejlődés előtt tisztelgett, és ma, 70 évvel születése után is megállja a helyét az enteriőrökben és a fedett teraszokon egyaránt. A Satellite függőlámpa a Rigitulle megkülönböztető jegyét hordozza, egy olyan technikát és anyagot, amelyet maga a tervező talált fel, és amely lehetővé teszi a szövetszerű fémlemez eredeti, hosszúkás alakú függőlámpává hajlítását.

GUBI Satellite

Varaschin Summer Set

Az avantgárd design által ihletett Summer Set kollekcióban fotel, dohányzóasztal, puff és székek kaptak helyet. A bútorok magja a több színben elérhető, összefonódó fémhuzalokból képzett hálós szerkezet. A „bergère relax” fotel a kollekció autentikus ikonja, amely ötvözi a kortárs eleganciát és az abszolút kényelmet.

Varaschin Summer Set

EMU Ficus

A Ficus kollekciót a kaktusz alakja és tulajdonságai inspirálták. A kaktusz egy igen erõs és strapabíró növény, amely képes ellenállni az extrém környezeti hatásoknak, például a hőingadozásnak és vízhiánynak. Az Emu Ficus kollekció alapmodulja acélból és fémből készült, így kiváló dísz a kertekben is.

EMU Ficus

Az alaphoz kiegészítő modulokat válogathatunk: levelet kétféle színben, piros színben pompázó gyümölcsöt, a padlólevélhez pedig lámpát is adhatunk, így este is különleges látványt nyújt.

EMU Ficus

Very Simple Kitchen Bellezza

Az olasz Very Simple Kitchen márka a moduláris konyha koncepcióját 2022-ben a szabadba helyezte. A Bellezza a Very Simple Kitchen fiatalos és dinamikus személyiségét meghatározó minimalista, sallangmentes nyelvezet mutatja be, ami az olasz hagyományokat és a Made in Italy kulturális értékét hangsúlyozza. Rendszerét könnyű acél modulokra alapozza, amihez a kültéri kollekcióban extra funkciókat ad – grillezők, zárható mosogatók és időjárásálló, rozsdamentes acélból vagy kőből készült asztallapok készítik fel a konyhát a zökkenőmentes kültéri használatra.

Very Simple Kitchen Bellezza

Fornasetti Capitellum, Ara Solis

A Fornasetti 2022-es kültéri kollekciója a szimbólumok és a kézművesség keveréke. Lényegretörő vonalak és finom jegyek jellemzik az új Capitellum széket és az Ara Solis asztalt. Ezek a rozsdamentes acélból készült darabok teljesen új módon fogadják a Fornasetti díszítéseit: a grafikai jel formává válik, és háromdimenziós anyagként a bútor szerkezetébe épül. A Capitellum kültéri szék a klasszikus romokra utal, amelyeket az atelier kortárs formában értelmez újra.

Fornasetti Capitellum, Ara Solis

Organikus fa és kárpit

A természetes, időtlen szépségű fa önmagában is páratlan esztétikai élményt nyújt, prémium szövetekkel kombinálva viszont új távlatokat nyit a kültéri designban. A kültéri textilek manapság már valóban kiállják az idő próbáját, gyorsan száradnak és az UV sugaraknak is ellenállnak, így hosszabb ideig megőrzik színüket. A márkák gyakran gyártják le a beltéren bevált kárpitok kültéri verzióit, így egyre többféle minta és szövés típus bukkan fel a teraszokon.

Baxter Himba

Baxter Himba

Játékosság és kreativitás járja át a Himba kollekciót, melyet Roberto Lazzeroni tervezett a Baxter számára. A kültérre is alkalmas kiegészítők a homokfúvott természetes iroko fának és az ellenálló képességet növelő olajos bevonatnak köszönhetően tökéletesek a kert, terasz vagy medence profiljának újraírására, még a hideg évszakokban is. A szcenográfia és a zen művészet nyomai keverednek az afrikanizmus kötelékeivel.

Baxter Himba

Tribú Ukiyo

Amikor Japánban járt, Monica Armani tervezőt lenyűgözték a japán építészet jelei és formái, a templomok, a mindennapi tárgyak és a makulátlan részletek. Az ívelt vonalak a japán írásrendszer ecsetvonásaihoz hasonlóan precízek és éteriek. Ez a légies harmónia és nyugodt bölcsesség ölt testet a Tribú Ukiyo kollekcióban.

Tribú Ukiyo

GUBI Pacha Lounge

A legendás francia tervező, Pierre Paulin eredetileg 1975-ben tervezte a Pacha Lounge széket a korszak változó stílusával összhangban, ami a háború utáni szigorú designt egy új, lendületes megközelítéssel váltotta fel.

GUBI Pacha Lounge Chair

Ez úttörő szerepet játszott a kényelem fogalmának átalakulásában, a földhöz közeli vagy földön elnyúló pozíciók elterjedésében, amit a széklábak elhagyása is mutat. A Pacha Lounge Chair ma is ugyanolyan kortársnak tűnik, mint tervezésekor. Őszinte, funkcionális darab, amely életet és karaktert visz bármilyen térbe. Kis helyigényével a Pacha Collection különböző kombinációkba csoportosítható, hogy illeszkedjen a tér méretéhez, valamint a környezet stílusához és hangulatához.

GUBI Pacha Lounge Chair

HK Living Outdoor Sofa Botanical

A HK Living Outdoor kültéri padokat és heverőket úgy tervezték, hogy könnyedén illeszkedjenek a természetes tájba vagy akár a városi környezetbe. Hosszabb ideig tartó használatra szánták őket, az évek múlásával egyre szebbé válnak. A tiszta teakfa keret átöleli a kényelmes kanapé párnákat, így kellemes pontot alkot a pihenéshez és a közös pillanatokhoz.

HK Living Outdoor Sofa Botanical

Kreatív eklektika

A különböző anyagok keveredése és a merész színhasználat továbbra is hódít a designkedvelők körében. A vibráló színek, különböző kézműves technikák és az eklektikus anyaghasználat egyik legkiemelkedőbb képviselője, a Paola Lenti márka számos exkluzív és jellegzetes kültéri bútorral visz színt a teraszra.

Paola Lenti

Paola Lenti Filo, Pois

A Francesco Rota által a Paola Lenti számára tervezett Filo egy fényesre festett, rozsdamentes acélból álló fotel. A szerkezet kárpitja egy vagy többszínű Twiggy fonalak sűrű, hosszanti elrendezésével készül. A különböző színekben és szövettípusokban kapható üléskárpit levehető, az Stockinette öltéssel ellátott poliészter szálas ülő- és hátpárnák kivehetők.

Paola Lenti Filo

A különböző méretekben elérhető, Marella Ferrera által tervezett Pois lerakóasztalok díszes üveglapjai kézzel készülnek, ami minden egyes darabot egyedivé tesz. Nincs két ugyanolyan asztal, hiszen az anyag és technika mindegyik tetején más-más mintát eredményez.

Paola Lenti Pois

Potocco Keel

A geometriai szigor és az organikus vonalak harmóniájára törekedtek a Keel székek, fotelek és bárszékek tervezése során. A Keel (gerinc, illetve tőkesúly) a hajózás világát idéző név, a fémrúdból álló lineáris szerkezet és a tömör kőrisfából készült háttámla elemek kanyargós és lágy vonalai közötti egyensúly megtalálására tett kísérlet. Kültéri változata tömör Iroko fából készül.

Potocco Keel

S•CAB DRESS_CODE GLAM OUTDOOR

Az új DRESS_CODE fotelt az haute couture ihlette, a szerkezet és az ülés színkombinációival, a beltéri és kültéri szövetmintákkal, valamint azok kárpitozásával való játék jellemzi. A sima szövet mellett egy négyzetes formában tűzött és párnázott, hullám alakú változat is feltűnik.‎ A foltvarrás és párnázás egyszerre kínál magasabb komfortszintet és izgalmas esztétikát.

S•CAB DRESS_CODE GLAM OUTDOOR

Fornasetti Insoliti Salotti Outdoor, Rigato

A Fornasetti kültéri fotelek eredeti darabok, amelyeket a 2022-es Milánói Design Hétre terveztek. A fotel szerkezete rozsdamentes acélból készült, különböző színekben kapható, Fornasetti képekkel nyomott kültéri szövetekkel borítják. A kárpitozott elemek sokféle szövetmintával állnak rendelkezésre, így több szettet és nem szokványos kültéri sarkokat hozhatunk létre elhelyezésükkel.

Fornasetti Insoliti Salotti Outdoor, Rigato

Nomád textilek és ülőpozíciók

Számos területen – a gasztronómiában, divatban és az enteriőrdesignban egyaránt – megfigyelhető, hogy a luxus és prémium szegmensben a fesztelenebb, közvetlenebb megnyilvánulási módok nyernek teret a szigorú szabálykövetéssel szemben. A nomád stílus ezt a fenntarthatóbb és emberközeli attitűdöt képviseli.

Jwana Hamdan The Wandering Majlis

GUBI MR01 Lounge

Mathias Rasmussen az MR01-et meditáció közben is használható nyugágynak képzelte el. Ez egy kényelmes, enyhén dőlő, alacsony fotel, amelyben az ember ellazulhat, élvezheti a lebegés nyugtató érzését, miközben a talpa a földhöz simul. A könnyű MR01 sokoldalú és nomád – használója kívánsága szerint könnyedén utazik az otthonon belül, vagy akár a kertben.

GUBI MR01 Lounge

Gervasoni Guna 01

Chiara Andreatti tervezte a GUNA kültéri bútorkollekciót, amely szőnyegekből, szőnyegkárpitokból, párnákból és dohányzóasztalokból áll, erős multietnikus inspirációval. A Guna egy szanszkrit kifejezés, amely mindent körülölelő energiát jelent. Egy hagyományos indiai ágy, amely alacsony és kényelmes, használható nappali ágyként, heverőként a teraszon vagy a medence mellett.

Gervasoni Guna 01

A Guna 01 Chiara Andreatti újraértelmezése natúr, piros és kék hajókötelek használatával, amelyeket kézzel szőttek az iroko fából készült szerkezethez.

Gervasoni Guna 01

Jwana Hamdan The Wandering Majlis

A Majlis a befogadás és a vendégszeretet szimbóluma, egy minden generáció számára nyitott tér, ahol összegyűlhetünk, ünnepelhetünk és megoszthatjuk élményeinket.

Jwana Hamdan The Wandering Majlis

A Wandering Majlis egy nomád életmódot hirdető kültéri kollekció, melynek minden eleme kiváló alapanyagokból készül, kifejezetten kültéri használatra. Az ülésbetétek megújuló forrásból származnak, növényi eredetű összetevőket tartalmaznak. A külső burkolatok polipropilénből készültek, moshatók és 100%-ban újrahasznosíthatók.

Jwana Hamdan The Wandering Majlis

My Your Wave Garden Bed

A My Your Wave heverői megtörik a szigort, a higgadtságot és a formalitást. A Wave egy különleges kültéri ágy, amely közvetlenül a talajon nyugszik. Formája a japán futonra emlékeztet, míg a szövet mediterrán stílust idéz. Kétféle borításban kapható. A hullámos szövés nyárias megjelenést kölcsönöz ennek a terméknek, amely alkalmas a medence melletti területek és a kertek díszítésére.

My Your Wave Garden Bed

Kíváncsian várjuk, mit tartogat 2023 tavasza, mivel rukkolnak majd elő a prémium márkák az idei évben. Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon! 2023. szeptember 22-24. között pedig ismét vár a S/ALON BUDAPEST!

2023.03.28.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!