Portré
  /  2023.07.06.  /  

Kézműves lámpák vagy egyedi ékszerek?

Interjú Károlyi Csabával, a Patinás Lámpa ügyvezetőjével

A Patinás exkluzív, kézzel készített lámpákat gyárt 1981 óta.

Prémium minőségű termékei a kifogástalan anyaghasználatnak és az aprólékos kidolgozottságnak köszönhetően nem egyszerű világítótestek, sokkal inkább a tér pompás ékszerei. A kortalan eleganciát árasztó lámpák a magyarországi manufaktúrában készülnek, és a világ különböző tájain találnak otthonra: az Egyesült Államoktól Hong Kongig, Írországtól az Egyesült Arab Emirátusokig megannyi ország magánlakásaiban és közületi enteriőrjeiben.

Magyar Állami Operaház

A közel 700 Patinás lámpa mindegyike sárgarézből készül, az elemek összeforrasztásához pedig ipari ezüstöt használnak, ami örökké tart, így akár 100 évre is tervezhetünk velük. Ez azonban csupán egyetlen szelete azoknak az értékeknek, melyek a márkát különlegessé teszik. Az idei S/ALON BUDAPESTEN első alkalommal köszönthetjük a Patinás Lámpát kiállítóink között, ennek örömére cikkünkkel igyekszünk részletesebben bemutatni népszerűségének kulcsát és sikerének titkát. Olvasd el Károlyi Csabával, a Patinás Lámpa ügyvezetőjével készített interjúnkat, amiből többet is megtudhatsz a lámpák születésének folyamatáról, az inpsiráló kollekciókról és arról, hogy mivel készülnek az idei eseményre! Például egy olyan újdonsággal, melyet a belsőépítészek álmának neveznek.

Milyen út vezetett el máig, mikor lámpáitok már világszerte ékesítenek impozáns tereket? 

Két szóval: hosszú és rögös! A történet 1981-ben kezdődött, amikor én még gyerek voltam. Édesapám különleges vonzalommal talált rá régi, patinás csillárokra és lámpákra aukciókon, vásárokon. Eleinte csak felújítottuk ezeket, de hamar szenvedélyünkké váltak, így 5 éven belül saját gyártásba kezdtünk. A Patinás Lámpa jelenlegi formájában 2000 óta van jelen a hazai, 2008 óta pedig a nemzetközi piacon, ezalatt számos kiállításon vettünk részt. Lámpáinkat kiállítottuk Párizsban, Londonban, Abu Dhabiban, Dubaiban, New Yorkban, Las Vegasban és a két legnevesebb európai designközpontban: Milánóban és Frankfurtban is. Sok munka és kitartás vezetett ahhoz, hogy ma büszkén mondhatjuk, sokan hallottak rólunk.

Lámpáitok hotelekben, éttermekben, magánlakásokban, sőt, templomokban is megtalálhatók. Az elmúlt évek referenciái közül melyekre vagytok igazán büszkék?

Magyar referenciák közül a Magyar Állami Operaház az egyik legnagyobb büszkeségünk, ahol összesen 73 darab lámpát gyártottunk újra vagy újítottunk fel, ékszer minőségben.

Ez azt jelenti, hogy a minták egészen közelről nézve is ékszerhez illőn aprólékosak, nem elnagyoltak.

Magyar Állami Operaház

A másik pedig a Magyar Pénzmúzeum monetáris tanácsterme, melynek egyedi kialakítású lámpái igazán impozáns darabok a maguk 4,4 méter szélességével. A lámpákat Székely Orsolya, Ferenczy Noémi-díjas iparművész tervei és makettjei alapján készítettük el, milliméter pontosan. A lámpa különlegessége – az egyedisége és tökéletes megmunkálása mellett – a világító felülete, mely alabástromból készült, hosszában futó kristály prizmákkal kiegészítve.

Magyar Pénzmúzeum

Az egyedi Patinás lámpák – akárcsak az ékszerek – kézzel készülnek. Van valamilyen megkötés, amihez a megrendelőnek igazodnia kell, például méretben vagy részletezettségben?

Megkötés igazából nincs, ellenben vannak ésszerű megoldások. A jelenleg általunk tervezett és gyártott termékekből mindig lehet nagyobbat, szélesebbet, egyedibbet varázsolni, tekintve, hogy mind a 700 termékünk 5 színben rendelhető. Szinte sosincs két egyforma, adott stíluson belül is számtalan variáció lehetséges. Ha valaki így sem találja meg azt, amit szeretne, természetesen lehet egyedi modellt is gyártani, ez azonban roppant időigényes és igencsak költséges feladat.

Versailles csillár

Milyen lépései vannak a lámpák születésének?

Alapvetően minden lámpa 16 munkafolyamat során készül el, ha nem számítjuk a mintakészítést, valamint a gyártáshoz szükséges egyéb szerszámok készítését. Amennyiben például a fémnyomó vagy öntő szerszámok már adottak, a következő lépésekből épül fel a gyártás: rézöntés, köszörülés, marás, reszelés, esztergálás, többszöri csiszolás, lemezrészek fémnyomása, darabok ezüsttel történő forrasztása, hajlítás, üvegtechnikai részek, polírozás, antikolás vagy nikkelezés, felületkezelés és elektromos bekötés, végül minőség-ellenőrzés és csomagolás.

Egyszóval: gyerekjáték!

Mit jelent a prémium anyaghasználat a gyakorlatban?

Az alapanyag kulcsfontosságú, hiszen például rézöntvények között is óriási a különbség. Amit hagyományos öntészeti technológiával készítenek, az egy nagyon finom alapanyag. A nagy volumenű gyártásoknál viszont mélynyomásos technikát alkalmaznak, ami sokkal gyorsabb és olcsóbbá teszi a végterméket, azonban törékeny, rideg, mert rézporból készül préseléssel. Ha sérül, javítani nem lehet, így a borsos áron megvásárolt termék előbb-utóbb a kukában végzi. Volt olyan eset, amikor egy mennyezetről takarítás közben leesett, 30 évvel korábban nálunk vásárolt lámpát hoztak hozzánk javításra. Természetesen újjá varázsoltuk, az ügyfél legnagyobb örömére.

Az üvegbúrákat Olaszországban, muránói technológiával készítettjük tiszta, átlátszó üvegből, aminek minősége összehasonlíthatatlan a keletről érkező üvegével. Az art-deco lámpáink pedig nem üveglapokból készülnek, ahogy azt sokan gondolják: egyesével készített, forrasztott, áttetsző üvegcsövek vagy tömör üvegrudak alkotják. A példák sora folytatható egészen a műanyagig, amit a vezetékek kivételével teljesen kihagyunk a gyártási folyamatból.

Vannak kollekciók, melyek városok neveit viselik, a termékeket azonban stílusok szerint katalógusba rendezve is megismerhetik az érdeklődők. Mit érdemes tudni ezekről a koncepciókról?

Az elnevezések utalhatnak arra, hogy az adott stílus honnan eredeztethető – a Wiener család például egy hagyományosan bécsi stílust képvisel az 1910-es és 20-as évekből –, vagy akár arra, hogy az adott modellből melyik városba készítettük az első darabot. A formavilágra utaló nevek megidézhetnek híres tervezőket, a Hoffmann családunk például Josef Hoffmann osztrák építész és tervező előtt tiszteleg. Természetesen vannak fantázianeveink is, mint a 2019-es Primavera, amivel a megújulást kívántuk érzékeltetni.

Primavera

Melyik a legnépszerűbb, legkeresettebb termékkategóriátok?

Erre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen nagyon széles a palettánk. Minden érdeklődő, aki egyrészt különlegesre és szépre vágyik, másrészt van lehetősége és hajlandósága is többet áldozni a minőségre, mint amennyit a távol-keletről érkező darabokért kérnek, az megtalálja nálunk, amit keres. Ha egy stílust kellene kiemelni, az talán art-deco, ami valamivel nagyobb népszerűségnek örvend a vásárlók körében.

Melyik a legújabb terméketek, milyen újdonságokat terveztek bemutatni a közeljövőben?

Igyekszünk a modern kor igényei szerint újabb és újabb modelleket alkotni, ezért folyamatosan friss kompozíciókat fogunk készíteni a következő években, természetesen megtartva a jelenlegi anyaghasználatot, különlegességet és minőséget, mindezt úgy, hogy a fenntarthatóságot vesszük alapul. Nem hiszünk az eldobható termékekben, nem hiszünk abban, hogy ha egy lámpatestben a fényforrás tönkrement, akkor a lámpa használhatatlanná vált, ami sajnos az olcsó termékekre általában igaz.

A legújabb modellünket úgy hívjuk: a „belsőépítészek álma”, ezt be is fogjuk mutatni a kiállításon.

A S/ALON BUDAPESTRE két – egy art deco és egy mid-century – enteriőrrel készültök. Mire számíthatnak a látogatók ezekben a terekben?

Az art-deco térben a francia art-deco lámpák szelekciójával készülünk, szinte csak ízelítőként, hiszen a 700 termékünk közül közel 300 ebből a közkedvelt és igen elegáns, a Nagy Gatsby korát idéző stílusba tartozik. Bár a kiállításon nem tudjuk megmutatni mind a 300-at, a bemutatótermünkben ezeknek legalább a felét meg lehet tekinteni élőben.

A mid-century enteriőrben bemutatandó kompozíció, illetve termékcsalád teljesen új a repertoárban. Ezt hívjuk úgy: a belsőépítészek álma. Alapból három színben – arany, ezüst és fekete – fogjuk készíteni a fém részeket, de ezeken teljesen egyedi színkompozíció is megvalósítható, a rózsaszíntől a zöldig. Nem is ez az igazán egyedi benne, sőt, nem is a kristálytiszta, átlátszó üveg, bár az sem mindennapi! Olaszországban készül, egy számunkra kifejlesztett formába egyedi mintával kézzel lapítják, ezért az üveg vastagsága és kiképzése változik – van, ahol 15 mm vastag, van, ahol 18 mm. Tökéletesen kézműves, a formája és az enyhén rusztikus minta az üvegen viszont állandó.

A belsőépítészek álmait az üveg formája és a tartószerkezet nagyszerűsége váltja valóra, melynek köszönhetően könnyedén készíthetünk bármekkora lámpát, akár 7 vagy 10 méter széleset is, sőt, bármilyen alakút: lehet szív vagy alma a végső forma, esetleg egy nagy fa, netán szavak, nevek, gondolatok, egyedi alakzatok.

A lehetőségeknek csak a tér és a képzelet szab határt.

További előnye, hogy minden lámpa, ami falikarnak készül, lehet függeszték vagy akár teljesen mennyezeti kapcsolódású lámpa is. Nem kell újratervezni, újragyártani, elegendő elhelyezni oda, ahova szeretnénk.

Idén Milánó helyett a S/ALON BUDAPESTRE koncentráltok. Miért döntöttetek a hazai esemény mellett?

A pandémia előtt tíz éven keresztül rendre megjelentünk kiállítóként nagy, neves eseményeken: Milánóban, Frankfurtban, sőt, még New Yorkban is. A pandémia, és az azt követő háborús helyzet miatt úgy gondoltuk, hogy nem lesz elég jelentős a milánói kiállítás látogatottsága, ezért nem mentünk külföldre. A S/ALON BUDAPEST helyben van, és igen jókat hallottunk róla. Szeretnénk a hazai közönséggel is megismertetni az újdonságainkat, és a korábbi modellek mellett bemutatni, hogy a modern formavilágú lámpák terén is megálljuk a helyünket.

Ismerd meg a Patinás Lámpák elragadó világát a S/ALON BUDAPESTEN szeptemberben a Budapest Arénában! Ha addig sem szeretnél inspiráció nélkül maradni, csatlakozz hozzánk Facebookon, kövess minket Instagramon!

2023.07.06.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!