Kiállítás
  /  2022.09.15.  /  

Hello Újra, Magyar Design!

Hazai designer márkák és stúdiók a S/ALON BUDAPESTEN

A Hello Magyar Design program keretein belül a már visszatérő designerek, forma- és bútortervezők mellett idén sok fiatal hazai alkotó és gyártó is bemutatkozik az eseményen.

A magyar kiállítói szelekciót az idei évben Tóth Tímea belsőépítész, enteriőrtervező állította össze. Koncepcióját a Bauhaus stílusjegyei és főként Anni Albers mesés textiljei inspirálták.

„Albers az anyagok kísérleti megközelítésével, a hullámzó vonalak és geometrikus minták ötletes kezelésével nemcsak a textilművészetet, hanem az absztrakt művészetet is előmozdította a ’20-as években”

- meséli Timi, aki négy enteriőrt akár egy-egy kirakatot rendezett be a magyar design szcéna ismert és feltörekvő szereplőinek tárgyaiból. A színekre épülő koncepciót az árnyalatok változatossága tartja egybe, ez amellett, hogy egy könnyed ritmust kölcsönöz a térnek, egyfajta geometriai formát is ad, mely összehangolja a különböző szemléletű alkotásokat és stílusokat.

Minden egyes tárgynak mondanivalója van, így Timi igyekezett az alkotók bútorait és lakberendezési kiegészítő tárgyait egy rendszerbe foglalni. Az eseményen idén is 26 hazai tervező és márka kap megjelenési lehetőséget, a Hello Magyar Design térben pedig számos kiállító elsőként mutatkozik be. Cikkünkben ízelítőt kaphatsz a listából, a helyszínen viszont testközelből tapasztalhatod meg a kortárs terméktervezés formatív erejét. Tarts velünk!

KOMONKA

KOMONKA tervezője Kovács Móni. Kézzel szőtt textiljeit az egyedi felületi megmunkálás és a különleges anyaghasználat jellemzi. Fémtextil kollekciójával a naturát kívánja leképezni, melyet a fényes és a matt, a puha és a kemény felületek ütköztetésével ér el.

KOMONKA, MOMENT

ERROR N’ MORE

Szabó Ádám Csaba a csúcsgasztronómia, a művészet és design határterületein felmerülő új lehetőségek vizsgálja. A klasszikus problémamegoldó design szemlélettel ellentétben alulról építkezik: játszik, felfedez és összeköt. A gasztronómia legkiválóbb szakembereivel együttműködve új utakat keres, miközben kapcsolatban marad a tradícióval.

Séf Pillók Attila, fotó Fekete Antonio

Cserba Anna

Cserba Anna intuitív megközelítésének köszönhetően olyan tárgyakat hoz létre, melyeket az adott körülmények, funkcionális igények és személyes, emberi kötődések formálnak. Célja, hogy ezek időtállóságuk és érzelmi kötődésük miatt generációról generációra szálljanak. Tárgyai karakterének kulcsa az őszinte egyszerűségben és kifejező részletekben rejlik.

Olie gyerekbútorszett, Sugi előszobabútor

Adamlamp

Az ADAMLAMP termékei digitálisan tervezett geometriai szerkezeteken alapuló sík elemekből kézzel összeállított világítótestek. A Juhász Ádám nevével fémjelzett márka az egyszerűséget ötvözi a bonyolultabb geometriai szerkezetekkel és formai játékokkal, melynek eredményeképp a lámpák visszafogottak, mégis uralják a teret.

Adamlamp Bamboo beehive

Line and Round

A bútor-, tér- és formatervezéssel foglalkozó IO Studio 2022-ben mutatta be az első független kollekcióját, a Burnt Geometryt. Bella Gábor és Hevesi Annabella vezető tervező közös márkája az ellentétek egyensúlyára épül, a legújabb kollekció 4 termékcsaládja pedig a geometria, a funkció és a régi mesterek előtt tiszteleg.

IO Burnt Geometry

Sárkány Bence

Sárkány Bence egyedi tömörfa bútorokat alkot. A kényelem és funkcionalitás kombinációjával, letisztult formákkal generációkon átívelő értéket hoz létre.

Fotó: Erdős Dénes

Szenteczki Boldizsár

Szenteczki Boldizsár munkáját a tradicionális technikák újragondolása és progresszív elemek vegyítése határozza meg. Egyedi kollekciójában letisztult geometriai formák és patinázott, oxidált felületek is megjelennek. Egyszerre brutalista és romantikus.

Szenteczki Boldizsár

What the Rug

A What The Rug szőnyeg márka tervezője Lovrity Anna Katalin illusztrátor és animációs filmrendező. A figuralitás és absztrakció határán egyensúlyozó, bátor mintájú szőnyegek faliképként vagy a padlóra terítve is izgalmassá tesznek bármilyen enteriőrt. A síkszövött strapabíró szőnyegek új-zélandi gyapjúból készülnek egy indiai manufaktúrában, a ragyogó színeket növényi alapú festékek adják. Minden darab kézzel készül, ezért minden szőnyeg egyedi karakterrel bír.

What The Rug, fotó: Fegyverneky Sándor

Koós Daniella

Formavilága minimalista, jellemzően a funkciók és a tárgyon belüli méretarányok esztétikus megjelenítésére épít, de nem nélkülözi a praktikumot erősítő játékos megoldásokat sem. Az Üveg Nemzetközi Éve együttműködésnek keretein belül két új kollekcióját is láthatod az eseményen.

Koós Daniella

Kele Sára

A sarakele stúdió izgalmas, időtlen szépségű, minimalista tárgyakat és belső tereket alkot, szem előtt tartva a fenntarthatóságot. Kísérletező, előremutató szemlélettel törekszik a kézműves mesterek tradicionális tudásának ötvözésére kortárs és innovatív megoldásokkal.

Sara Kele

Blum & Wolf 

A Blum & Wolf világítótestek különleges, szoborszerű alkotások. A tervezőket inspirálják a hajtogatásban és az anyagban rejlő lehetőségek. Tárgyaik minimális anyagfelhasználással, frappáns hajtással és csomópontokkal állnak össze feszes, formatartó design-objektekké, szem előtt tartva a funkcionalitást és a skandináv egyszerűséget.

Blum & Wolf – Bird lámpa

VYF

A selyemsálakat gyártó VYF márkát 2014-ben alapította Szécsi Tamás és Balázs Viola tervezők. Kollekcióikban régi és új, hagyomány és modernitás párosai találkoznak a felületeken, melyeketet gyermekkori emlékek, történetek inspiráltak. 2022-ben új termékkel bővült a portfólió, amelyet a svájci Studio Banlieue-vel közösen fejlesztettek.

VYF x Studio Banlieue, fotó: Albert Alianna

Kata Font Home

A Kata Font Home márka hétköznapi tárgyak, kisbútorok művészi újragondolásából született. Az előszobai termékek, fali fogasok, polcok, üzenőtáblák formavilágát a minimalista esztétika és a tiszta kör forma inspirálta. A funkcionális részletek rejtve maradnak, ezáltal lebegő hatást keltve.

Kata Font Home

Dreaming Threads

Révész Eszter textiljei magukon viselik a népművészet értékes elemeit, a tervezésben rejlő játékosságot és a színek nyújtotta felszabadultságot. A tradicionális magyar népi motívumokat ötvözik kortárs designnal.

Dreaming Threads

Laufer Ferenc

Laufer Ferencnek, a Flying objects társalapítójának legutóbbi munkája a Relief kályhacsempe kollekció, amely a cserépkályha és az élő tűz jövőjét, modern élettereinkben betöltött szerepét igyekszik népszerűsíteni. A kollekciót tűzrakóhely helyett ülőbútorként fogja bemutatni az eseményen.

Laufer Ferenc, Relief

Paper Up!

Koralevics Rita a Paper Up! márkával 2013 óta a papír újrahasznosításának és újragondolásának szenteli magát, az anyagban rejlő lehetőségek és felhasználási formák után kutatva. Kézműves jegyeket magukon hordozó tárgyak mindig egy új arcát képesek megmutatni a papír sokszínűségének.

Paper Up! / U TURN

Juhos Lehel

Juhos Lehel szenvedélye a problémamegoldás innovatív design és hi-tech technológiák ötvözésével. Az anyagok és gyártási folyamatok ismeretében elsősorban az egyszerűségre összpontosít, ügyelve a részletekre.

Juhos Lehel, HORIZON, fotó: Rácmolnár Milán

Concrazy

Borsos Lilla és Bakos Gábor építő- és építészmérnök párként viszi a Concrazy márkát. Olyan design beton bútorokat és terrazzo felületeket terveznek és gyártanak, melyek merész színvilágukkal, karakteres, formabontó megjelenésükkel meghatározó részévé válnak a térnek.

Concrazy

Zala Zsófia

Zala Zsófia növényi hulladékok felhasználásával és újragondolásával emeli be a természet körforgását mindennapi tárgykultúránkba. Narancshéjból, kávézaccból és tűlevélből fejlesztett bionyagokkal készít egyedi tárgyakat a zero waste és a slow design szellemében.

Zala Zsófia

Hannabi

A HANNABI személyre szabott, ergonomikus kanapékat készít, könnyedén - akár otthonról - tervezhető rendszerben. Minden kanapéjuk sorszámozott egyedi darab, mely gondos kézi munkával készül, az elsőtől az utolsó fázisig. Mint az a jól szabott öltöny, amitől sosem akarunk megválni. 

HANNABI

VUUV works

A VUUV Works 2013-óta művészeket és kézműveseket egyesítve alkot limitált példányszámú és egyedi tervezésű bútorokat, otthoni kiegészítőket. Alkotói közösségük 13 alkotóból áll, akik egymás munkáját kiegészítve, vagy teljesen önállóan alkotják meg tárgyaikat, népszerűsítve a közép-európai kézművességet.

VUUV Works

Csanádi Judit

A konstruktív szemlélet, a kompozíció, a képi egyensúllyal való játék jellemzi Csanádi Judit textiltervező munkásságát, melyben két irány körvonalazódott az évek során: egy monokróm geometrikus vonal és egy tört színekből építkező, lágyabb vonalvezetésű irány. A textil plasztikussága, textúrája, rétegeinek egymáshoz való viszonya, térbe való elhelyezése folyamatos kísérletezésre ösztönzi.

Csanádi Judit

ANETT SAFRAN

Sáfrán Anett porcelánból és magas tüzű agyagból készít tárgyakat otthoni használatra, illetve vendéglátó egységek számára. Tervezői munkáját a természet csodálata és a városi felfedezések egyaránt formálják. A kerámiák esszenciája így a modern, geometrikus formák és az organikus felületek ötvözésében rejlik, melyek a felfedezés és tapintás örömét közvetítik.

Sáfrán Anett

Demeter Fogarasi

Fogarasi Demeter formatervező-mérnöki háttérrel rendelkező bútortervező, aki kísérletek által hoz létre koncepcionális bútorokat. Minden munkájában fontos szerepet játszanak az érzelmek, elmosva a művészet és a funkcionalitás közötti határvonalat, aminek eredményeképpen költészetet idéző bútorok születnek.

Fogarasi Demeter

Keresd a 24 hazai tervezőt a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon szeptember 23-25. között a Budapest Arénában! Kedvezményes árú belépődet szerezd be elővételben itt, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol az eseményig folyamatosan friss tartalmakkal jelentkezünk!

2022.09.15.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!