Portré
  /  2023.03.31.  /  

Hazai virág­kompozíciók nemzetközi porondon

Interjú Németh Attila virágkötő mesterrel

Idén Németh Attila képviseli Magyarországot az Interflora Világkupán.

Az Interflora Világkupa szeptember 7. és 9. között kerül megrendezése. Az 1972-ben alapított versenyt négy-hat évente tartják a világ különböző nagyvárosaiban: a 2015-ös berlini és a 2019-es philadelphiai eseményeket követően 2023-ban Manchesterben kerül megrendezésre. A nyilvános verseny és a lenyűgöző virágkiállítás mellett lesznek gyakorlati műhelyek, bemutatók, kézműves standok, alkotói zónák, élőzene és szórakoztató programok, gálavacsorák is.

Fotó: Interflora

A megmérettetésen 25 ország 25 virágkötő mestere vesz részt, akik korábban már mind nyertek nemzeti virágkötészeti versenyt, de most egyedülálló és izgalmas lehetőségük nyílik arra, hogy reprezentálják országukat a világ legnagyobb virágkötészeti eseményén. Magyarországot Németh Attila virágkötő mester képviseli, ennek örömére a nagyszabású rendezvényről, karrierjéről és jellegzetes, lélegzetelállító alkotásairól beszélgettünk.

Mi lesz a téma és a menetrend az Interflora Világkupán?

A többfordulós verseny fő tematikája a természetvédelem, az újrahasznosítás, az erdők és az óceánok. Először a megadott témában három kötelező feladatot kell teljesíteni, ezekre tehát előre fel lehet készülni. Itthon megtervezzük és előkészítjük a szerkezeteket, virágokat, díszeket, majd a verseny kezdete előtt az alapokat kiszállítjuk Manchesterbe, és a helyszínen állítjuk össze a kész installációt.

Fotó: Interflora

Ezt követi három meglepetés feladat, amit a helyszínen tudunk meg. Ezek közül egyet kell teljesíteni, majd megfelezik a csapatot, aztán még egy meglepetés feladat vár ránk. A meglepetés feladatok során a versenyzők azonos alapanyagokból dolgoznak. Ezek elvégzésére általában mindösszesen 30-40 perc áll rendelkezésre. A finisben 5 versenyző marad, a végén pedig egy versenyző győzedelmeskedik.

Technikailag elég szigorú pontozás jellemző, a hattagú, nemzetközi zsűri a designt és az ötletet is értékeli, a négy- vagy öttagú technikai zsűri pedig alaposan megvizsgálja, hogy eltért-e a versenyző a kiírástól, hogy mennyire “organikus” a mű, ugyanis a kész kompozíció maximum egyharmada lehet élettelen rész.

Van személyes kedvenc növényed, amit bele fogsz tervezni a kötelező feladat megvalósításába?

Jelenlegi fázisban még a kreatív tervezés zajlik, így ezt nem tudom megmondani. Arra is kell gondolni, hogy mi az, ami ősszel elérhető lesz. Fontos a szezonalitás, főleg az esküvői szezonban. Hollandiából már rengeteg hajtatott virág érkezik, de a friss, éppen virágzó növények mindig kedvesebbek a szemnek. 

Mindig is kedveltem a trópusi, extrább formájú virágokat.

Az üzletemben is törekszem a különlegesebb virágkínálatot megmutatni vevőink számára. Rengeteg virágot szeretek, de ha egyet kellene kiemelnem, az a King Protea, amit volt szerencsém saját környezetében, egy dél-afrikai protea farmon is látni.

Honnan merítesz ihletet?

Nagyon sok dolog hat inspirálóan rám, imádom például a kortárs képzőművészetet. Az utazásaim alatt szerzett élmények, színek, illatok is megjelennek a munkáimban. Érzékeny embernek tartom magam, így a körülöttünk lévő világ legapróbb rezdülése is hat rám. A legfontosabb forrás talán a természet, még mindig órákig el tudok nézni egy fenyőtobozt vagy bármilyen gyümölcsöt. Olykor tökéletessége, máskor tökéletlensége, bujasága az, ami megfog.

Jellemzően pillanatnyi dolgokból merítek ihletet, bármi, ami körülvesz minket, beindíthatja a kreativitásunkat.

Milyen aktuális trendeket látsz, tapasztalsz a virágkötészetben?

A vásárlóink szeretik a letisztult dolgokat, a nem túlkomponált összeállításokat, legalábbis a mindennapok során otthonra ilyen virágokat választanak. Nem csak a virágok, hanem egy-egy látványos zöld, például a papagájvirág, azaz a strelitzia és a monstera levelek padlóvázában elhelyezve nagyon mutatósak. Tavasszal a tulipán nagyon népszerű szálanként vagy kötegben, akár egy-két ággal kiegészítve. Emellett a méretesebb, laza, kerek csokrok továbbra is közkedveltek.

A csokrok mellett a színes tökdíszek is jellegzetesen Németh Attila Florist alkotások. Mik ezek és mit érdemes tudnunk róluk?

Sokan ezeket a színes tökdíszeket a nevemhez kötik, ami számomra igazi elismerés. Persze biztosan nem én voltam az első, aki tökbe helyezte a virágokat, de rengeteg üzenetet kapok virágkötőktől szerte a világból, hogy inspirálónak tartják őket. Talán amiben egyedülálló voltam, hogy igazán extravagáns színekkel és különleges virágokkal mertem díszíteni ezeket a tököket.

Technikailag hasonló módon készülnek, mint egy virág box. Az első szempont, hogy olyan tököt használjunk, amelynek vastag a héja, és amely hosszú ideig kitart. Vágás után az egész belsejét kikaparjuk és kibéleljük, beletesszük a nedves tűzőhabot, majd a virágokat. A tök festése természetesen harmonizál a bele helyezett virágok színével. Fontos, hogy ezek természetes anyagok, tehát nem tartanak örökké, de akárcsak a boxok, ezek is tartósabb alternatívái a csokroknak.

Az üzleten kívül hol találkozhattunk még a munkáiddal? Milyen csúcspontjai voltak a több mint 25 éves pályafutásodnak?

A legbüszkébb talán a magyar Operabál díszítésére vagyok, óriási tervezés, előkészület és összehangolt csapatmunka volt, a végeredmény pedig elképesztő.

Két egymás utáni évben is volt szerencsénk részt venni a projektben. Az Operabál arculatának megfelelően csak fehér virágot használhattunk, ezen felül azonban szabad kezet kaptunk. Sok film- és klipforgatás van Magyarországon, így már volt szerencsém több hírességnek is csokrot kötni. A teljesség igénye nélkül például Melissa McCarthynak, Cate Blanchettnek, vagy például a Depeche Modenak.

Milyen kihívásokkal néz szembe az, aki egy ilyen versenyre készül?

A világkupára való felkészülés egy hosszú és költséges feladat, melyet a versenyre való jelentkezés előtt szintén alaposan át kellett gondolni. A versenyt megelőző egy évben megkezdődik a tervezési feladat, az anyagok egyeztetése, kivitelezők megkeresése. Ezzel egyidőben elindul a technikai felkészülés is, melynek legfontosabb része és célja a verseny kiírása szerinti megfelelő tervezés, a nagyon szigorú időlimitek és technikai kiírások teljesítésének gyakorlása. A versenyt megelőzően a teljes versenyfeladatot többször le kell próbálni, mire az eléri végleges formáját és kivitelezését. Az installációk elkészíttetése és kiszállítása, valamint a gyakorláshoz és a versenyhez szükséges növényanyag mennyisége is jelentős és költséges tételek.

Fotó: Interflora

A verseny teljes költsége a nevezési díjjal együtt nagyságrendileg 20 millió forint, melyhez együttműködő partnert keresünk.

Olyan partnert, aki lát potenciált és kapcsolódási pontot marketing és reklámanyagok gyártása, valamint termékmegjelenítés szempontjából. Természetesen egyéb opcionálisan felmerülő ötletekre is nyitottak vagyunk.

Attila több rendezvényünk fényét is emelte már csokraival. Ha szeretnéd feldobni az otthonodat, egy pirosbetűs napot tennél még különlegesebbé, vagy szívesen részt vennél a nemzetközi sikerre való felkészülésben, keresd a Németh Attila Florist üzletet az első kerületben, a Pauler utca 12. szám alatt vagy a weboldalon található elérhetőségek egyikén!

Borítókép: REKAVAGO retro glam esküvői fotózás

2023.03.31.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!