Portré
  /  2022.09.12.  /  

Fényformáló design

Louis Poulsen interjú

A Louis Poulsennél a tervezés a fényből indul, és a fénybe tart.

Termékeik funkciói és kialakítása a természetes fény ritmusát tükrözi és támogatja. A Louis Poulsen lámpák megtestesítik a dán világítási filozófiát, amely a világítótesteket különböző magasságokba helyezi, több lámpát használva egy helyiségben, így a fény és a sötétség magával ragadó játékát hozza létre, változatos megvilágítással és árnyékokkal.

1874-es megalakulása óta az építészeti és dekoratív világítás megkerülhetetlen szereplőjévé vált a szoros interdiszciplináris együttműködéseknek köszönhetően, olyan tervezőkkel, építészekkel és más tehetségekkel karöltve, mint Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton, Øivind Slaatto, Alfred Homann, Oki Sato és Louise Campbell.

A Louis Poulsennél a design minden részletének közös célja van: vonzó hangulatot teremteni, amely hatással van az emberekre és a terekre.

Partnerünk, a CODE Group jóvoltából hamarosan lehetőséged lesz megcsodálni a világhírű skandináv márka kiválóságait az S/ALON BUDAPESTEN. Addig is ismerd meg mélyebben Louis Poulsen jelentőségét interjúnkon keresztül, amiben praktikus tanácsokat is találsz saját otthonod megvilágításához!

A márka a skandináv design hagyományból született, ahol a forma követi a funkciót. Mi határozza meg a klasszikus dán világítási filozófiát?

A design és a fény formálásának eredete Poul Henningsen 1926-os három árnyékolós rendszerére, valamint a design és a fény kettősségéről alkotott nézeteire vezethető vissza. Sötétség és fény. Forma és funkció. Modern és klasszikus. A legragyogóbb megoldások az egyensúlyról szólnak, amelyet a kézműves munkára és az innovációra való folyamatos összpontosítással érünk el.

Ki volt ő, és hogyan él tovább az öröksége?

Poul Henningsen 1894-ben született Koppenhágában Agnes Henningsen és Carl Ewald dán írók fiaként. Hagyományos funkcionalista építészettel kezdett foglalkozni, azonban az évek során szakmai érdeklődése megváltozott, a világítás felé fordult.

A dán tervező, építész, író és kulturkritikus, Poul Henningsen (1894-1967) nagy hatással volt a dán gondolkodásra és formatervezésre. Hagyatéka szerves részét képezi Louis Poulsen fényformálási törekvésének.

A Louis Poulsen szoros partnerségben dolgozik együtt különböző területek szakembereivel és tehetségeivel. Hogyan járul hozzá például az építészeti látásmód a terméktervezéshez?

Igen, a világításra interdiszciplináris területként tekintünk. Christian Flindt jó példa erre. Friss és merész tervei a hagyományos konstrukciókban bizonyítják, hogy ő egy olyan tervező, aki bátran mer kísérletezni. Innovatív bútorokat fejleszt, és például a LED-tervezéssel kapcsolatos munkája révén sikeresen ötvöz olyan eltérő területeket, mint a világítás és a bútortervezés.

Christian Flindt 2006-ban kezdett el együtt dolgozni a Louis Poulsennel, azóta fejlesztette ki a díjnyertes Flindt sorozatot (Pollard, Garden és Wall), az LP Xperi közvilágítást és az LP Grand függőlámpát.

A Moonsetter, amely a Wallpaper* Design Awards 2022 Best Celestial Glow díját nyerte el, nemrég a Dezeen Awards 2022 Lighting design kategória longlistjére is felkerült. Mi ennek a terméknek a története?

Anne Boysen dán építész és tervező a dán televízióban 2020-ban sugárzott tervpályázaton megalkotta a szemet gyönyörködtető állólámpa prototípusát. Ezt követően a Louis Poulsennel együttműködve folytatta a végső tervezési iterációkat, hogy megkezdhesse a lámpa gyártását.

Boysen sokat dolgozott és kísérletezett a világítással bemutatótermek és magánlakások berendezése során, így mindent tudott arról, hogyan lehet fénnyel hangulatot teremteni. A tervpályázat feladata egy olyan állólámpa megalkotása volt, amely tereket formál egy téren belül.

"Egyik este az íróasztalomnál ültem, amikor hirtelen megláttam. Egy holdfénysugár sütött be a függöny résén. Különböző felületeket tettem elé, és lenyűgözött a fehér fény szórt visszaverődése és a tükör reflexiója. Így azt kérdeztem magamtól, hogyan lehet ezt közérthetően leképezni, egyszerűvé és intuitívvá tenni a bonyolultat" - mondja Anne Boysen.

Louis Poulsen küldetése, hogy olyan légkört teremtsen, amelyben az emberek jól érzik magukat - kint és bent egyaránt. Ha az otthonokat és a magántereket nézzük, melyek a fő különbségek a beltéri és kültéri világítás között?

Akár beltéren, akár kültéren vagyunk, akkor érzünk nyugalmat és kényelmet, ha hangulatos környezetben vagyunk. A fény nagyon fontos szerepet játszik a közérzetünkben, és gondosan kiválasztott és szépen elhelyezett világítással olyan atmoszférát lehet teremteni, amely megnyugtató, barátságos és érdekes.

A kültéri világítás akkor néz ki és működik a legjobban, ha a házak építészeti kialakítását erősíti, és az utakat világítja meg anélkül, hogy vakítana. Ez könnyen elkerülhető a kiváló minőségű, lefelé irányuló, kifejezetten 100%-os tükröződésmentesre tervezett világítással.

Melyek azok a tipikus hibák, amelyeket az emberek hajlamosak elkövetni a saját otthonuk világításának kiválasztásakor?

Az elégtelen világítás igen szokványos jelenség. Gyakran nincs elég fényforrás, és hajlamosak vagyunk túl magasra helyezni a lámpákat, ami kevésbé hívogató teret eredményez. Ha azonban a világítást különböző magasságban helyezzük el, és több lámpát használunk ugyanabban a helyiségben, a megvilágítás automatikusan változatosabbá válik, több árnyékkal, ami érdekes játékot teremt a fény és az árnyékok között, és így jobb és kellemesebb hangulatot teremt. Ezt "fényszigetek" kialakításának is nevezik.

A Louis Poulsennél szilárdan hiszünk abban, hogy ha a fényt tudatosan használjuk, az drasztikusan javíthatja a szoba hangulatát.

A megfelelő megvilágítás és enteriőrdesign egy egyszerű szobát érdekessé, vagy egy régimódi nappalit modernné varázsolhat.

Mi vár a Louis Poulsenre 2022-ben termékkibocsátások, együttműködések vagy egyéb projektek tekintetében?

A Louis Poulsennél mindig új lehetőségeket keresünk mind az örökölt formatervezési portfóliónkban, mind pedig a kortárs tervezőkkel való új együttműködések terén.

A Louis Poulsenre vonatkozó átfogó elképzelésünk az, hogy továbbra is nemzetközileg elismert, csúcskategóriás világítástechnikai márkaként növekedjen. Erős örökségünkre építve arra törekszünk, hogy mindig túlszárnyaljuk az elvárásokat, és olyan hosszú élettartamú designt nyújtsunk, amely az emberek és a terek számára formálja a fényt. Egy olyan világot képzelünk el, ahol csak jó fény van, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az embereknek kivételes világítással jobb életminőséget biztosítsunk.

Nyiss utat a fénynek a S/ALON BUDAPESTEN szeptember 23-25. között a Budapest Arénában! Szerezd be jegyedet itt, és csatlakozz hozzánk a Facebookon és az Instagramon, ahol többet is megtudhatsz kiállítóinkról!

2022.09.12.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!