Trend
  /  2022.06.19.  /  

Elegancia és életvágy

Az art deco stílusról dióhéjban

Az art deco töretlen népszerűségének kulcsa, hogy a hamisítatlan luxust fesztelen élvezet-kereséssel vegyítve teremti meg.

A nagyjából százéves stílus manapság is igen kedvelt azok körében, akik a mindennapjaikat ünnepi pompával szeretnék megtölteni. A huszadik század első felében a felső-középosztály és polgárság köreiből induló irányzat szórakoztatni hivatott, akár grandiózus, monumentális megjelenésével, akár fülledt erotikájával, vagy éppen finom részletezettségével.

New Palace, Gujarat, Fotó: Salva López

A magánlakások és közösségi terek mai napig meghatározó stílusa az elegáns vonalvezetésű bútorok, az izgalmas dekorációs elemek és a hatásos, kontrasztos kombinációk mellett azonban a funkcionalitásra is fókuszt helyez, aminek érzetét a szabályos geometria rendezettsége is erősíti. Így vonzó alternatívát kínál azok számára is, akik nem csupán gyönyörködni kívánnak a berendezésben, hanem pezsgő élettel töltenék azt. Cikkünkkel igyekszünk átfogó képet adni az art deco magával ragadó világáról, tarts velünk!

Háttér és kontextus

Bár eredetét tekintve a francia szecesszióhoz, az art nouveau-hoz vezethető vissza, elődjének hullámzó, organikus motívumai helyett a konstruktivizmusra jellemző geometrikus vonalvezetés jellemzi. Megjelenése és felvirágzása a kézműves szakemberek művészi státuszba kerüléséhez köthető, mely változás - a legtöbb meghatározó mozgalomhoz hasonlóan - Franciaországból és Olaszországból indult ki, valamint a tömegtermelés elterjedésével, az ehhez kapcsolható technológiai vívmányokkal, például az akkoriban innovatívnak számító új ötvözetek és megmunkálási módok megjelenésével is összefügg.

Az 1920-as és 30-as években, a megelőző évtizedek borzalmait követően a közhangulatot a helyenként dekadenciába hajló élvezetkeresés jellemezte, ami a háború utáni gazdasági konszolidációval együtt elhozta az art deco káprázatos, tengernyi inspirációs forrást egyesítő stílusát.

A hatásvadász szecessziós stilizálás, az avantgárd képzőművészet, az újrafelfedezett népművészeti hagyományok és az egzotikus kultúrák felé fordulás egyszerre volt jelen a korszakban.

Elegancia, erotika, nagyvárosi nyüzsgés, lendület és mozgékonyság járja át az art deco lenyomatait, amely az ipar-, képző- és filmművészet mellett az építészeti alkotásokon is megfigyelhető.

Alkalmazott grafika

Az art deco a plakátművészet aranykorának is tekinthető, számtalan emblematikus alkotás született ebben az időszakban: gondoljunk például Fritz Lang Metropolisz című filmjének promóciós plakátjára, az Orion logóra és reklámanyagaira, a nemzetközi elismerést hozó Modiani sorozatra, vagy a kor szupersztárjának, Josephine Bakernek hírhedt fellépése alkalmából készített poszterre. A kor alkotói közt olyan nagyformátumú karaktereket találunk, mint Bottlik József, Berény Róbert, Faragó Géza, Irsai István, Kozma Lajos, Lukáts Kató, Mallász Gitta, Konecsni György, Réz Diamant Tibor - hogy csak néhányat említsünk.

Orosz István grafikusművész szavai velősen összefoglalják ezen alkotások korokon átívelő jelentőségét. “A plakát már nem annyira fontos művészeti ág, mint az art deco idején volt. A plakátokat nézhetjük úgy is, hogy mi az, amit reklámoznak, de ma, közel 100 évvel később nem így tekintünk rájuk.

Az igazán jó plakátok átkerülnek az iparművészet - illetve a közvetlen reklám - kategóriájából a kultúra, a grand art, az autonóm művészet világába.

Megváltozik a funkciójuk: a korról beszélnek, az életérzésről, és a személyiségekről tudunk meg valamit, akik a plakátokat tervezték.

Építészet

„Míg a szecesszió az elveszett és idealizált Aranykort – leásva akár az alacsony kultúra rétegeihez –, addig az art deco az elveszett szecessziót kereste, de megelégedett egy elkápráztató mázzal, keverve ezt az akkori ember technikai fejlődésbe és így önmagába vetett hitével.” Gerle János építész, történész és szakíró szavai nem csengenek túlzottan elismerően, azonban valóságalapjuk megkérdőjelezhetetlen.

Hazánk építészeti remekei közt a szecessziós kincsek számával összevetésben eltörpül az art deco örökség. A Nyugaton jellemző keleties, egzotikus vonások és olykor excesszív díszítettség helyett inkább a népműveszeti inspirációkban és a homlokzatok sávozásában mutatkozik meg stílus. Az ismertebb budapesti példák között említhető a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda, a Wälder Gyula és társai által jegyzett Madách téri épületegyüttes, valamint a Borbíró / Bierbauer Virgil által megálmodott kelenföldi hőerőmű art déco stílusú vezérlőterme.

Bolla Zoltán 2016-ban megjelent a magyar art deco építészet című könyve azonban átfogó és sokkal árnyaltabb képet a stílusirányzatról, ha szívesen elmerülnél a témában.

Fotó: Ricardo Labougle

Belsőépítészet, lakberendezés

Az art deco lakberendezés jellemzői a merész, kontrasztos kombinációk, szín- és anyagválasztásban egyaránt. A csillogó, fémes, reflektív felületek gyakran mély, sötét tónusokkal - éjkékkel, méregzölddel, burgundival stb. - párosulnak, az alapanyagok között pedig a selyem, a bársony, az arany, a króm, az üveg és a kristály dominálnak. A bútorok kárpitozásában általában drága vagy drágának tűnő szövetek és élénk színű minták közvetítik a fényűzést.

A stílus kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a geometriai - körökre vagy háromszögekre bontott sugaras, cikkcakk, fésű - minták, melyek önmagukban vagy egymással kombinálva is megjelenhetnek. Az organikus, természeti által inspirált levél és toll minták is jellemzően szabályos rajzokban tűnnek fel a falakon, paravánokon, padlóburkolatokon. A fényes lakk vagy a nemes anyagokból, például aranyból vagy márványból vagy elefántcsontból készült elegáns és modern hatású, magas fokú kézművességet képviselő intarziák is gyakoriak.

Tattersalls Hotel, fotó: Tom Ferguson

Az art deco hangsúlyt helyez a kiegészítőkre: tölcsér formájú gyertyatartók, ókori mitológiákból származó figurákat vagy erősen mitologizált karaktereket ábrázoló szobrok és használati tárgyak, festmények, díszlécek, tálak és dekoratív dobozok is helyet kaphatnak az enteriőrben.

Ugorj fejest az art deco ragyogásba!

A Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek kiállítása (1925–1938) átfogó képet ad a két világháború közötti időszak vizuális kultúrájáról egy páratlanul gazdag, gondosan összeválogatott szelekción keresztül, melyben plakátok, bútorok, kiegészítők és ruhadarabok is helyet kaptak. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható, sőt, ha megfelelő időben érkezel, igazán érdekes tárlatvezetéseken is részt vehetsz, melyek a korszak uralkodó stílusirányzatának különböző aspektusait vizsgálják, például a női szerepek, az életmód és a közízlés átalakulását.

Ha pedig szeretnéd átadni magad az art deco életérzésnek, esetleg az otthonodba is becsempésznéd, gyere el 2022. szeptember 23-25. között a S/ALON BUDAPEST kiállításra a Budapest Arénába, ahol partnereink - például az art deco szakértője, a Milla Design / Zebrano - praktikus fogásokkal és konkrét termékekkel segítenek. Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon inspiráló tartalmakért!

2022.06.19.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!