Trend
  /  2021.03.04.  /  

Az organikustól az absztraktig

lakberendezési trendek 2021-ben

Egy adott kor lenyomata minden alkotói folyamatban felfedezhető, s ez különösen igaz az enteriőr designra, ahol emberi tevékenységek és életek köré szerveződnek tervezői koncepciók. A legkisebb társadalmi változások is óriási hatással lehetnek az uralkodó felfogásra - az olyan gyökeres átalakulások pedig, mint amit a 2020-as év hozott, a nézőpontok újraértelmezéséhez vezethetnek. Ilyenkor érdemes figyelni, hogy milyen, a kényszerhelyzetek megoldását szolgáló intuíciók formálják környezetünket, s ezáltal hogyan képződnek le a hétköznapjainkat érintő korlátozások és változások a trendekben. Ha tovább olvasol, hat olyan stílusirányzatot ismerhetsz meg, amelyek meghatározóak az idei évben!

A képeken látható termékek: GUBI Epic Coffee Table, Pacha szék, Gravity állólámpa, Stemlite asztali lámpa. Tervezők: Louise Hjorth Design, Arthur Casas.

Organikus minimál

A minimalizmus, melynek gyökerei a Bauhausig nyúlnak vissza, a 2000-es években kezdett teret hódítani az enteriőr designban puritán és sallangoktól mentes esztétikájával. Az organikus minimál most alternatívát kínál a stílus kritikusainak, akik azt személytelennek és sivárnak titulálják: rusztikus és natúr jegyek teszik emberközelibbé az évezred elején népszerű, kimért minimalizmust. A formák lágyulnak, a szögletes bútorok kerekednek, a tér íveltebbé válik, a tervezők pedig a természetes, minőségi anyagok használatát helyezik előtérbe.

A képeken látható termékek: Sibast bútorzat, Alhambra szövetek, Epoca kerámia, Vertigo függeszték. Tervezők: Lorna de Santos, Pella Hedeby.

A tér színei visszafogottak maradnak. A fehérek, bézsek és szürkék mellett leginkább a föld színek, a barnás tónusok jelennek meg a natúr fa- és kőfelületeken, vagy az olyan textileken, mint például a kender, len, juta, gyapjú, vagy akár a szizál és a kókusz. Környezettudatos megoldások találkoznak a Minimal Art esztétikájával, melynek eredményeként légies terek jönnek létre bőséges természetes fénnyel, kevés, gondosan megválasztott dekorációval és a természethez húzó, valódi anyagokkal.

Tervezők: Studio Gathe, Emmanuelle Sawko, Rupert Landendinger

Szofisztikált eklektika

Az eklektika különböző stílusok és korok keveredését jelenti. Kreatív egyéniségek és bohém lelkek irányzata ez, mely remek lehetőséget biztosít a személyiség kifejezésére. Egy ízléses eklektikus enteriőr megtervezése különös kihívás, hiszen a különféle vizuális koncepciók ötvözése bátorságot és stílusérzéket igényel. Mi a harmonikus eklektika titka?

A képeken látható termékek: Camaleonda kanapé, B&B Italia asztal, Beau marché dekoráció, Ingo Maurer Zettel’z függeszték, Cappelen Dimyr szőnyeg. Tervezők: Emmannuelle Sawko, Gisbert Pöppler

A tervezés egyik fontos szabálya, hogy merd használni a tér építészeti sajátosságait! Az eklektika előszeretettel épít a kontrasztokra - játssz az enteriőr és a berendezés között keltett ellentétekkel! Helyezd klasszikus térbe a legmodernebb formatervezésű bútorokat, vagy éppen ellenkezőleg, a letisztult, minimalista közeget töltsd fel karakteres darabokkal! Szervezd egy meghatározó szín köré a koncepciót, hidakat képezve a tér és a berendezés számos pontja között!

Tervezők: Simon James Design, ninkipen!

A fa szépsége

Egy természetesen hívogató közeg tervezésekor megkerülhetetlen a sokoldalú és változatos fa. Az emberiség történetének legősibb építőanyaga reneszánszát éli a belsőépítészetben, ahol a 2020-as évek egyik legfontosabb törekvése lett a fenntartható, természetközeli otthon létrehozása. Ennek eredményeképp a fákat utánzó műanyag megoldások helyett idén ismét a natúr fa hódít az enteriőr designban, legyen szó bútorokról, padlókról, vagy fali és mennyezeti burkolatokról. 

A képeken látható termékek: Charlotte Perriand asztal, Directeur székek, Stilnovo csillár. Tervezők: Bryce Ehreke.

Az anyag természetes erezete és lágy rajzolata utánozhatatlan hangulatot kölcsönöz minden térnek, mely nem igényel semmilyen felesleges díszítést. Az otthonok belső terein kívül pedig egyre több kerti épületet, mobil házat és erdei szálláshelyet építenek kizárólag fából. Nem véletlen, hiszen lelki egyensúlyunkra is kiemelten pozitív hatással van a természet egyik legfontosabb ajándéka.

Tervezők: Ingvild Flesland, Olaf Rademacher

Vidéki romantika

A nagyvárosi ember számára a vidék sokszor csak átmeneti kikapcsolódást jelent, pedig ez az idilli környezet lehet a fenntarthatóság egyik fontos helyszíne. Nem véletlen, hogy egyre többen hagyják maguk mögött a nyüzsgő betondzsungelt, és döntenek úgy, hogy a természet közelségében hoznak létre egy inspiráló, személyes közeget, ahol a konzumerizmussal szemben az önellátás, a pillanatnyi sikerek kergetése helyett pedig hagyományos értékek kerülnek újra a középpontba.

Tervező: Henrick Eriksson

A bukolikus hangulatról népies stílusjegyekkel tarkított rusztikus bútorok, ismerős motívumok és kopottas kiegészítők gondoskodnak. A maximalizmus egy arca ez is, ahol nem okoz gondot a zsúfoltság, s ahol minden tárgynak és bútordarabnak története van. Az érintetlen természetet megidéző buja kertek és a belső terekben domináló organikus anyagok újraépítik a kapcsolatot ember és környezete között. A vidéki romantika így egyesíti a múlt értékeinek tiszteletét a jövő fenntartásával.

Tervezők: Glen Proebstel, Gisbert Pöppler, Kennedy Nolan

Színes trendek

Az idei év meghatározó színeire leginkább a nyugodtság és a bizalomgerjesztő melegség lesz jellemző, ez azonban nem jelenti azt, hogy a karakteres és erőteljes árnyalatok szerelmeseinek kompromisszumot kell kötnie. A semleges bézsek, a vanília ugyanis remek hátteret biztosítanak az olyan energikus színeknek, mint az olívazöld, narancssárga, rozsda, burgundi, pasztell lila, teal vagy az égkék, érdemes tehát a két világ, a visszafogottság és a bátorság harmóniájában gondolkodni otthonodban.

Tervezők: Angela Chrusciaki Blehm, Michael Dansk, Marc Costa

Az élénk tónusokat óvatosan használd egy kisebb térben, ahol jobb döntésnek bizonyulhat, ha a nyílászárók kerülnek csak kiemelésre az adott árnyalattal, vagy semleges színű falakhoz választasz színes bútorokat és kiegészítőket. Nagypolgári lakások és loftok esetében azonban bátran festhetsz nagyobb felületeket – akár a mennyezetet is - kedvenc színeiddel, hisz a nagy belmagasság a legmerészebb megoldásokat is elbírja. Ha pedig bizonytalan vagy a legjobb megoldást illetően, bátran kérd ki stylistok tanácsát!

A képeken látható termékek: Vintage Djinn Chaise by Olivier Mourgue for Airborne székek, Angela Chrusciaki Blehm for Chairish párna, függöny, és dekoráció

Személyes tér

Szinte sosem volt ilyen nagy érdeklődés az extrém formavilággal rendelkező, műalkotásokra emlékeztető bútorok és berendezési tárgyak iránt, mint napjainkban. Egy-egy egyedi tervezésű, izgalmas bútordarab nemcsak funkciót lát el, hanem egy szoborhoz, festményhez hasonlóan esztétikai értéket is hordoz magában, és a teljes enteriőrt meghatározó karakterrel rendelkezik.

A képeken látható termékek: Matthew Morgan komód, Terra Cognita installáció, Roly-Poly szék

A kortárs művészetek kedvelőinek örömére idén előszeretettel játszanak a tervezők absztrakt formákkal, szokatlan textúrákkal és feltűnő színekkel, posztmodern terek hangulatát megidézve. A maximalizmus elveit követve az ízlésesen megválogatott műtárgyak – festmények, fotók és kerámiák -, valamint a változatos bútorok egészséges egyensúlya diktálja a térrendezést, közelebb hozva egymáshoz designt és művészetet.

Terv: Rozbrat by Colombe

Hat meghatározó irányzat 2021-ben, ez azonban csak töredéke mindazon tervezői meglátásoknak, ötleteknek és innovációknak, melyekkel az idei évben találkozhatunk. Ha téged is érdekel az otthon és bútordesign jelene és jövője, mindenképp kövesd blogunkat, valamint hivatalos Facebook és Instagram felületeinket, és gyere el szeptember 24-26. között a S/ALON BUDAPESTRE! Találkozzunk ősszel a Budapest Arénában!

A borítóképen látható termékek: Vertigo függeszték, Oskar Zieta fém műtárgy, Pierre Frey függöny, Santa Cole lámpa. Tervező: Colombe Design.

A cikk elkészítésében szakértő segítségünk Hortobágyi Kata volt.

2021.03.04.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
Csillagok és terek
/ Trend

Csillagok és terek

Az asztrológia szerepe a lakberendezésben
mutass meg mindent!