Portré
  /  2022.09.14.  /  

Az idompréselt rétegelt lemez Szilícium-völgye

Interjú Babits Tamással, a Plydesign alapítójával

Bár a Plydesign 2014-ben született, valójában 30 éves komoly gyártói tapasztalat áll mögötte.

Babits Tamás Amerikában folytatott MBA tanulmányait és munkával eltöltött éveket követően visszatért Magyarországra, és a közel 30 éves családi vállalkozás értékesítés vezetőjeként dolgozott. A faipari üzem megalakulása óta bútoralkatrészeket gyárt rétegelt lemezből a Somló-hegy lábánál, Kertán, prominens nyugat- és észak-európai designmárkák beszállítójaként. A gyártóüzem sikerének mozgatórugója az őszinteség és megbízhatóság – működése során nyitott szemmel és értő figyelemmel menedzseli a gyártás, üzletfejlesztés, vállalati kultúra és partneri kapcsolatok bonyolult rendszerét. Babits Tamás, látva a magyar faipari szakemberekben rejlő kiaknázatlan potenciált, 2014-ben eldöntötte, hogy olyan saját termékkollekciót fejleszt ki, mely hozzáadott értéket teremt, és a nemzetközi piacon is megállja a helyét. A kezdetektől együtt dolgozik Kerékgyártó Andrással, aki az első bútorkollekciót tervezte - elköteleződésük a bútortervezés, és tágabb kontextusban a magyar bútor ügye iránt kiegészült a profi üzleti tapasztalattal, mellyel Babits Tamás rendelkezett, és a skandináv designkultúrából és gyakorlati tudásból első kézből merítkező kompetenciával, melyet Kerékgyártó András képviselt.

A Plydesignnal ismét találkozhatsz a S/ALON BUDAPEST kiállításon - idén egy elképzelt design atelier-be invitálnak szeptember 23-25. között a Budapest Arénába. Innovatív termékeikről, design felfogásukról és terveikről Babits Tamással, a márka alapítójával beszélgettünk. Tarts velünk!

Hogyan foglalnátok össze a Plydesign manifesztóját, designfelfogását?

A Plydesign munkáját legjobban a serendipity kifejezés jellemzi.

Az a tulajdonság, amikor valaki képes értékes dolgok találni ott, ahol kevéssé valószínű, illetve képes minden új találkozásból, beszélgetésből profitálni, további termékeny és innovatív ötleteknek adva teret. Munkamódszerünk egyszerre alapszik egy energikus, kapcsolódást kereső, kísérletező attitűdre, melyet kiegészít az elmélyülés, hosszú távú gondolkodás és szakmaiság. Ennek az alkotói szárnyalásnak és kreatív szinergiának igyekszünk platformot biztosítani a tudásátadás legkülönfélébb eszközeivel, legutóbb a PLY DESIGN HOUSE inkubációs program elindításával.

Mi jellemzi a Plydesign termékeket? Mitől új, egyedi vagy eredeti? Kinek szól?

A Plydesign termékek őszinte designt képviselnek – ezért talán azokat tudják megszólítani leginkább, akik saját életükben is tudatosak, törekszenek a produktivitásra, valamint kiemelt szerepet kap a kreativitás és kíváncsiság. A Plydesign termékek a kiegyensúlyozott élet attribútumai - a gondos figyelemmel kidolgozott részletek az ergonómia jó gyakorlatait foglalják magukban. A légies formavilágára erősen hat a rétegelt lemez sokoldalú természete, mely lehetővé teszi a test kontúrját lekövető lágy vonalak kialakítását, és ezzel együtt ellenáll az idő vasfogának nagy igénybevétel esetén is.

A Plydesign életében kiemelt fontosságú az innováció. Milyen módokon ölt testet ez a progresszív mentalitás?

Az elmúlt majdnem 8 év alatt a Plydesign versenyképes tudott maradni, hatékonyan tudtunk alkalmazkodni a piaci trendek változásaihoz. A márka kétfős startupból egy designszemléletet képviselő csapattá duzzadt, agilis projektmenedzsmentet követő működést alakítottunk ki. A belső működést, a vállalatirányítást támogató digitális technológiák használatának bővítése mellett értékesítésösztönző megoldások bevezetését készítettük elő 2021-ben, melynek eredményeit 2022-ben tettük elérhetővé.

A pCon 3D belsőépítészeti tervezőszoftver tökéletes kommunikációs eszköz, mellyel a már kialakult partneri hálózatunkat, illetve potenciális forgalmazókat, építészeket és belsőépítészeket is meg tudunk szólítani. A pCon szoftvercsalád lehetővé teszi, hogy fotórealisztikus, kiváló minőségű 3D rendereken, kiterjesztett valóságon, animációkon és különböző perspektívájú interaktív képeken keresztül tudják lefordítani a tervezők elképzeléseiket, projektjeiket. Minden szükséges információ egy helyen; még az egyes termékek árai is csak egy kattintással elérhetőek, így lerövidíti az ajánlatkérési folyamatot.

Pionírként, első magyar gyártóként csatlakoztunk a pCon közösségéhez, eddig főleg hazai viszonteladók, belsőépítészek használják aktívan ezt a tervező szoftvert. Egyedülálló szolgáltatás abban az értelemben, hogy nyitott rendszerként működik, bármilyen formátumot hozzá lehet rendelni vagy formátumban letölteni a terveket. Azzal, hogy az árak elérhetőek minden konfigurált kombináció esetén – ez a funkció jelentősen leegyszerűsíti a munkamenetet, hiszen azelőtt tervezőknek több forrásból kellett összeszedni a szükséges információkat terjedelmes idő alatt. Egy igazán 21. századi megoldás, amely a lehető legszélesebben elégíti ki a komplex igényeket mind gyártói, mind belsőépítész oldalról. A konfigurátor jelenleg is már mindenki számára elérhető a honlapon.

A PLY DESIGN HOUSE inkubációs program keretében fiatal tehetségeknek adtok lehetőséget koncepciójuk kidolgozására, az ötlettől a megvalósításig. Hogyan néz ki pontosan egy ilyen együttműködés?

Célunk a hazai tehetségek támogatása, ezért döntöttük el  2021-ben, hogy kiterjesztjük a közös munkát új, kreatív tehetségekkel. Inkubációs programot indítottunk el PLY DESIGN HOUSE néven a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati-, kiegészítő- és berendezési tárgy tervezése témakörben. A pályázat célja a fiatal tehetségek felkarolása, a Plydesign-nál felhalmozott tapasztalat megosztása és az új ötletek, koncepciók hasznosítása, potenciálisan gyártásba vétele. A pályázók megmérettethetik magukat, lehetőséget kapnak munkájuk bemutatására, és akár ötletük gyártásba- és piacra vitelére. A  résztvevők a Plydesign-nál felhalmozott értékes gyártótechnológiai, marketing és kereskedelmi, valamint formatervezési tudást és know-how-t kaphatnak a többkörös konzultációk során, elismert szakemberektől. A konzultációk során a következő hármas szempontrendszer határozta meg a termékfejlesztés irányait: gyártástechnológiai megvalósíthatóság, formatervezés és design, valamint piaci, gazdasági, kereskedelmi és marketingkritériumok.

Mi alapján választjátok ki a tehetségeket? Milyen megvalósult projektet emelnétek ki a közönségnek?

Nem véletlenül alakítottuk ki úgy a pályázat struktúráját, hogy ne pusztán  tervek alapján válasszuk a tehetségeket, hanem a többlépcsős konzultációs időszak keretében felmérhessük, milyen együtt gondolkodni velük, mennyire rugalmas a gondolkodásuk, mennyire tudnak alkalmazkodni ahhoz, ha külső igényeket kell megvalósítaniuk, mennyire komplexen tudnak megközelíteni egy problémát.

Ezeket a képességeket keressük egy-egy szakmai találkozás alkalmával - a formatervezési programmal hosszú távú célunk további termékcsaládokkal gazdagítani a palettát, annak érdekében, hogy akár egy teljes közületi projekt tárgyigényét is ki tudjuk szolgálni, a magyar bútoripar fellendülését ösztönözzük, és nemzetközi szinten is erősítsük annak pozícióját. Így született meg legutóbb Kovács Anna papíradagoló-családja, a WAVE collection, mely hiánypótlónak bizonyult mind a hazai, mind a nemzetközi designpiacon.

Véleményetek szerint milyen szerepe van egy induló hazai designvállalkozás életében az olyan programoknak, mint pl. a Design Management Díj vagy az EDIDA?

A Magyar Formatervezési Tanács díjait fontos és megkerülhetetlen szakmai visszajelzésnek tartjuk – ezért is gondoltuk komoly mérföldkőnek, amikor 2019-ben Magyar Formatervezési Díjat nyert a FRIGATE székcsalád, illetve 2020-ban a Design Management Díjat.
Idén pedig abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy az ELLE Decoration főszerkesztősége jelölte a Plydesignt „Az Év Márkája” kategóriában. Ezeknek az elismeréseknek ösztönző szerepe az induló hazai designvállalkozás életében.

Egy útjelző tábla, ami jelzi, hogy jó irányban haladunk.

Mit tartogat a jövő a Plydesign számára?

Több olyan belsőépítészeti projekt előkészítő fázisában vagyunk, melyeknek csak a jövő év második felében lesz látható eredménye – izgatottan várjuk, hogy beszámolhassunk ezekről a szívünkhöz közel álló, értékes projektekről. 2021 az első rangos nemzetközi díjunkról és a PLY DESIGN HOUSE keretében a tehetségkutatásról és az ezt követő termékfejlesztésről szólt, 2022-ben a digitális megújulásról, a jövőben ezeket az invesztíciókat szeretnék minél szélesebb spektrumon kiaknázni és gyümölcsöztetni. Ebben a bizonytalan világgazdasági- és politikai helyzetben nem lehet kiszámítható hosszú távú terveket szőni, annyi biztos, hogy szenvedéllyel és kitartóan folytatjuk eddigi munkánkat.

Mivel készültök az idei S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításra?

Az idei S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon bemutatjuk a teljes WAVE papíradagoló-családot, a magasított és a dönthető asztallappal rendelkező bárasztalt. Olyan termékfejlesztést is bemutatunk, mely különböző anyagokkal kísérletezik a rétegeltlemez mellett, érdemes lesz kilátogatni! Az enteriőrt tekintve egy elképzelt design atelier-t szeretnénk megvalósítani, ahol a formatervek, inspirációk, és tárgyak megszületnek.

Mit tanácsolnátok a fiatal hazai designereknek, akik a terméktervezés terén szeretnének sikereket elérni?

Igazából csupa olyan dolgot, amelyet általánosan minden, karrierjük elején álló fiatalnak tanácsolnánk – legyenek kitartóak, ha van lehetőségük, lássanak világot, szerezzenek nemzetközi tapasztalatot, legyenek nyitottak, illetve a formatervezéshez kapcsolódó szakmákban (marketing, kommunikáció, gyártás, kereskedelem) is mártózzanak meg egy kicsit ahhoz, hogy komplexebben tudjanak tervezni egy-egy munkájuk kapcsán!

Találkozzunk a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon, ahol a prémium nemzetközi márkák mellett a hazai designszcéna kiemelkedő szereplőit is megismerheted közelebbről. Szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

2022.09.14.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!