Portré
  /  2021.10.18.  /  

Új dimenziók a bőrdesignban

Alphenberg a S/ALON BUDAPESTEN

Elegáns és nemes megjelenésével a bőr mindig is a luxus hírnöke volt a divat- és bútortervezésben, a holland Alphenberg pedig úgy döntött, hogy ezt a koncepciót belső tereinkre is – szó szerint – kiterjeszti.

Bár elsőre furcsának tűnhetnek, a bőr padló- és falburkolati termékek már jó ideje köztünk vannak, hogy könnyű fenntarthatóságukkal és átütő vizuális erejükkel megváltoztassák az otthoni luxusról alkotott képünket. Az idei S/ALON BUDAPEST látogatói közelebbről is megismerhették az Alphenberg prémium bőr megoldásait, mi pedig egy interjú keretein belül kérdezhettük őket a vállalat múltjáról, valamint a bőrgyártásban és -tervezésben szerzett legfontosabb tapasztalataikról.

Mikor jött létre az Alphenberg?

Az Alphenberget 2009-ben alapítottuk Waalwijkben. A Dél-Hollandiában található kisváros a 19. század óta a bőrcserzés és a cipészet egyik ismert központja volt. Itt körülvesznek minket a bőrkészítés hagyományai. Szerettünk volna úttörői lenni az iparágnak, és úgy döntöttünk, padlóburkolatként kezdjük el alkalmazni az anyagot. Így kezdődött az Alphenberg története.

Honnan származik a bőr az Alphenberg termékeihez?

Az Alphenberg a világ számos területéről szerzi be alapanyagát, többek között Indiából, Pakisztánból és Európa egyes országaiból. Legújabb ZERO kollekciónk teljes mértékben holland eredetű. A beszerzési folyamatból elejétől végéig kivesszük a részünk. A ZERO kollekció egy tökéletes példája a könnyen visszakövethető, krómmentes bőreinknek.

Ebben a kollekcióban minden termék kapcsán pontosan kideríthető, hogy melyik hollandiai farmon éltek az állatok, amelyek a bőrt szolgáltatták.

A bőr nagyon kényes anyag, ami sok törődést igényel az installáció után, vagy egyszerűbb a kezelése, mint azt a többség gondolná?

Természetes anyagként a bőr nagyon tartós és viszonylag egyszerű a fenntartása. Az egyes kollekciókhoz speciálisan készített felületkezelő anyagokat ajánlunk ügyfeleinknek, hiszen mindegyik termék egy kicsit mást igényel. Hogy ügyfeleink számára releváns tanácsot adhassunk, szeretjük közvetlen közelről felügyelni a projekt minden állomását. Egy ilyen bőr burkolat évtizedekig megmarad, fenntartása pedig mindig valamilyen hozzáadással történik, eltávolítással soha.

Az Alphenberg a legkülönfélébb felületekre alkalmazza bőr termékeit, a padlótól kezdve a falakon és lépcsősorokon át az ajtókig. Mi teszi a bőrt ilyen rugalmas és multifunkciós anyaggá?

Az évek során folyamatosan bővítettük az alkalmazási lehetőségeket. 2009-ben még viszonylag kis portfólióval rendelkeztünk, mely egyedül a padlóburkolati megoldásokat tartalmazta, de az évek során jelentősen kiterjesztettük ezt. Építészek és tervezők nagyban hozzájárultak a fejlesztésekhez.

Mindezek mellett a mai napig gondolkodunk új felhasználási lehetőségeken, színeken, textúrákon, és így tovább.

Amikor padlóburkolati megoldás után kutatunk, robusztus, kis igényű anyagokat keresünk. Hogyan teljesítenek ehhez képest a bőr padlók? Lenyűgöző látványt nyújtanak, de tudják hozni a hagyományos padlóburkolatok sztenderdjeit?

A padlókhoz csak a legtartósabb nyeregbőrt használjuk. Ez az anyag eredeti állapotában 3,4 mm vastag, de felhasználásukhoz az 1,8 mm vastag felső rétegre van szükségünk. Így jóval egyszerűbben, de minőségvesztés nélkül installálhatjuk a bőrt. Padlóburkolatainkat az egyszerűbb tisztítás és a foltellenállás érdekében külön borítással kezeljük.

A Braid, azaz „fonat” kollekció a luxus bőrfalak fenntartható alternatívája. Említitek, hogy ez egy teljes mértékben maradékanyagból készült termék – elsőre úgy hangzik, mintha ez alacsonyabb minőséget eredményezne, de bizonyára ez nincs így. Pontosan mit takar a maradékanyag ebben az esetben?

A Tundra és Pampas kollekciókhoz használt nyeregbőr, ahogy említettem, eredetileg kb. 3,2-3,4 mm vastag. Miután ezeknek csak a felső, 1,8 mm-es rétegét használjuk fel, marad egy kb. másfél milliméteres anyag, amit hátramarad – a bőr alja. Ez az alapja a Boxer kollekciónak, melynek termékei a Tundra kollekció öt legnépszerűbb színében elérhetőek.

Igaz, hogy ez az eredeti bőr hasított része, mégis láthatóak még rajta az anyag karakteres színjegyei és természetes vonásai. A Boxer kollekció alapja tulajdonképpen hulladékanyag, amit egy-két változtatással egy gyönyörű termékké változtattunk – méghozzá alacsonyabb áron. A Braid egy olyan termék, ahol ez a bőr és a holland tervező Marcel Wolterinck víziója találkozik egymással. A Braid fonott, 320x320 mm bőrpanelekből áll, szélein elegáns varrással. A középső, sarok- és oldalelemeket tartalmazó termék felhelyezése rettentően praktikus. Szimplán egymásba csúsztatjuk a paneleket, és kész is!

Ügyfeleinek személyre szabott megoldásokat is nyújt az Alphenberg. Mik voltak az elmúlt évek legnagyobb kihívást jelentő projektjei?

Minden projektre büszkék lehetünk. Mind a lakossági, mind a vállalati szférában számos izgalmas munkában vettünk már részt. Egy lakossági megbízás részeként egy 200 négyzetméteres folyosót borítottunk be személyre szabott Suède panelekkel. Vállalati területen pedig nem egyszer olyan kéréssel fordulnak felénk, amellyel előtte még nem találkoztunk.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk az antwerpeni Province House kialakításában, ahol egyedi akusztikus panelekkel járultunk hozzá a projekt sikeréhez. Itt például a paneleket egyesével, külön-külön kellett megtervezni és legyártani.

Az amszterdami Városi Bíróság új épületében 3000 négyzetmétert fedtünk be a BROOM névre hallgató akusztikus panelekkel. Itt egyfelől a projekt léptéke is óriási volt, és különösen élvezetes volt megfelelni annak a kihívásnak, hogy egy esztétikai és funkciós szerepet is betöltő, akusztikus terméket hozzunk létre.

Ha végigtekintünk az Alphenberg portfólióján, egyértelművé válik a folyamatos kísérletezési és újítási szándék. Milyen új lehetőségeket jár körül jelenleg a vállalat?

Folyamatosan szélesítjük a látókörünket. A fenntarthatóság az egyik központi témája legújabb kutatási és fejlesztési terveinknek. A nemrég bemutatott ZERO kollekciónk a tökéletes példája ennek. Ezen felül új mintázatokkal és termékrendszerekkel szeretnénk bővíteni akusztikus portfóliónkat.

Az Alphenberg páratlan bőr kollekcióival a S/ALON BUDAPEST 2021 designkedvelő közönsége személyesen is megismerkedhetett, beleértve Suède burkolati rendszerét, bőr padlózatait, valamint a különleges, dombornyomásos Kaiman termékcsaládot. 

2021.10.18.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!