Portré
  /  2024.08.27.  /  

A design és a wellness találkozása: Patricia Urquiola x Technogym

Interjú Patricia Urquiolával

Patricia Urquiola, aki innovatív megközelítéséről ismert, kreatív látásmódját a wellness világába is kiterjesztette a Technogymmel való folyamatos együttműködés révén.

Ez a partnerség, amely természetesen alakult ki különféle vendéglátóipari projektek során, dinamikus tereket eredményezett, amelyek a funkcionalitást és a wellnesst ötvözik. Ebben az interjúban Urquiola mesél a Technogymmel végzett munkájának fejlődéséről, jövőbemutató meglátásairól az otthoni wellness és a fenntartható design jövőjével kapcsolatban, valamint a "Design to Move" kiállításon bemutatott egyedi Technogym pad tervezési folyamatáról.

Cassina x Patricia Urquiola, Dudet

A 40 évnyi innováció ünneplése jegyében a Technogym 40 vízionárius alkotót – köztük Patricia Urquiolát, Antonio Citteriót és Piero Lissonit – hívta meg, hogy újragondolják az ikonikus Technogym Bench-et – egy elegáns, sokoldalú padot, amely a lehető legkisebb alapterületen kínál teljes edzésélményt. Az eredmény egy exkluzív kollekció lett, amelyet a 2024-es Milánói Design Hét alkalmával mutattak be, ahol a Design to Move kiállítás a design és a wellness, a stílus és a funkcionalitás, az érzelem és a gyakorlat mély kapcsolatát vizsgálta. A Technogym Bench kollekció a funkcionális használatán túl művészi kifejezésként és a társadalmi felelősségvállalás szimbólumaként is szolgált. A Sotheby’s-szel együttműködve aukcióra bocsátott és a technogym.com oldalon eladott padok bevételeit az UNICEF-nek adományozzák, ezzel is példázva a design, a wellness és a filantrópia értelmes összefonódását.

Technogym x Patricia Urquiola, Rocky Bench

A Technogym termékeit idén a S/ALON BUDAPEST-en is megcsodálhatod. Addig is olvasd el exkluzív interjúnkat Patricia Urquiolával! Gondolatai mély elkötelezettséget tükröznek a design, a technológia és a környezettudatosság integrálása iránt, amelyek mindennapi életünket és általános jólétünket is magasabb szintre emelik.

Hogyan kezdődött az együttműködés a Technogymmel, és mi vonzott a márkához?

Az együttműködésünk a Technogymmel teljesen organikusan indult különböző vendéglátóipari projektek révén, amelyekben a stúdiómmal dolgoztunk, mivel a Technogym végezte az edzőtermi telepítéseket. Ez a természetes átfedés a munkánkban olyan szinergiát hozott létre, amely izgalmas és produktív volt. Tetszik, hogy a Technogym holisztikusan közelíti meg a wellness fogalmát, amely nem csak esztétikai célokra összpontosít, hanem a teljes jóllét elérésére is.

Six Senses Rome

Milyen projekteken dolgoztatok együtt a Technogymmel azóta?

Egyre többen helyeznek prioritást az egészségre és a fitneszre még utazás közben is, és ez jól tükröződik néhány olyan szállodai projektben, amelyeken együtt dolgoztunk, mint például a Six Senses Rome, az Edition Rome és az Il Sereno Como. Ezek a projektek azt mutatják, hogy a jól megtervezett terek hogyan integrálhatók zökkenőmentesen átfogó wellness-szolgáltatásokkal, kiváló élményt nyújtva a vendégeknek.

Tavaly a Technogym standját terveztük meg az ARCO Madrid nemzetközi kortárs művészeti vásáron. Itt a wellness és a környezeti fenntarthatóság, amely a Technogym étoszának szerves része, állt a középpontban. A projekt célja az volt, hogy hangsúlyozza a mozgás és az interakció jelentését a Technogym ikonikus fitneszberendezéseinek bemutatása révén. Ennek elérése érdekében újragondoltuk a teret, sárga áttetsző, újrahasznosított műanyagból készült felületeket használva. Ez ritmust és fokozott mozgásérzetet adott a standnak.

ARCO Madrid

Hogyan zajlott a Technogym Bench tervezési folyamata a Design to Move kiállításra?

A Rocky padot a Cimento, a névadó cég signature anyagával fújták be, amely innovatív összetételéről ismert: 90%-ban ásványi aggregátumokból áll, cementkötőanyaggal keverve. Ez a jellegzetes bevonat különösen taktilissé teszi a padot, anyagiságérzetet adva neki.

Cimento, Salone del Mobile 2024

Az inspiráció közvetlenül a Cimento gyárból származott, ahol azokon az asztalokon, amelyeken a Cimento designtermékekre vagy felületekre kerül, a különböző színek rétegződése, egyfajta maradék felhalmozódás alakult ki, az azokon a napokon használt összes árnyalatból. Ebből az esztétikából kiindulva a padot egy nagyon tapintható és durva Cimento réteggel fújták be, sárga és finom zöld árnyalatokkal. A súlyokat ezzel szemben egy vékony réteg sárga Cimentoval fújták be, amelyet aztán a felületen kisimítottak. Ez a megközelítés merész megszakításként szolgál, és kihívást intéz a befogadók felé, hogy újragondolják az ilyen típusú tárgyakról alkotott elképzeléseiket.

Technogym x Patricia Urquiola, Rocky Bench

Hogyan látod a jövőt az otthoni wellness terén, különösen a design és a technológia integrációját tekintve?

Úgy gondolom, hogy az otthoni wellness jövőjét a rugalmas és multifunkcionális terek fogják meghatározni, amely minden pillanathoz és igényhez képesek alkalmazkodni.

Könnyedén edzőteremmé alakítható nappalik, minimalista, de élhető terek, melyek egyszerre hatékonyak és kényelmesek, és így tovább. A zökkenőmentesen integrálódó technológia kulcsszerepet játszik ezek kialakításában, támogatva és fokozva a jóllétet. A környezeti érzékelők, állítható világítási rendszerek és egészségmegfigyelő megoldások egyre gyakoribbá válnak, segítve olyan környezetek kialakítását, amelyek elősegítik az egészséges és kiegyensúlyozott életmódot. A kulcs az, hogy olyan tárgyakat válasszunk, amelyek szépen illeszthetők a mindennapi életünkbe.

Bal: ETEL x Patricia Urquiola, Naturalia, jobb: cc-tapis x Patricia Urquiola, MAMA NON M’AMA

A wellness nem csak a megfelelő eszközök birtoklásáról szól; hanem egy olyan tér létrehozásáról, amely tükrözi és támogatja személyes jóllétünket.

Megosztanál néhány közelgő projektet vagy innovációt, amelyek különösen izgatottá tesz?

Ami a gyártást illeti, tudjuk, hogy a designnak egyre nagyobb figyelmet kell fordítania a természetre az új anyagok beszerzése során. Nem annyira az esztétika szempontjából, hanem az öntermelés, a lebomlás, a replikáció és a növekedés mechanizmusai szempontjából.

Így a gépekről élő szervezetekre váltunk: a biotechnológiával kapcsolatos kutatás most már a termékgyártás szerves része.

Már most is vannak algákból és baktériumokból készült bioplasztikok, de egyre kifinomultabb anyagokra is számíthatunk, amelyeket úgy fognak megtervezni, hogy életciklusuk során önpusztítóak és regenerálódóak legyenek, és amelyeket pontosan a mi igényeinkhez igazítanak. Az anyagok specializációjának mértéke és felhasználásuk változatossága exponenciálisan növekedni fog, és szerintem ez nagyon izgalmas.

Mater x Patricia Urquiola, Alder

Találkozzunk szeptember 20-22. között a Budapest Arénában, ahol személyesen is találkozhatsz a minőségi designnal, teljesen berendezett enteriőrökben. Szerezd be jegyed itt, és csatlakozz hozzánk a Facebookon és az Instagramon!

2024.08.27.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
“A kortárs képzőművészet nem működik edukáció nélkül”
/ Portré

“A kortárs képzőművészet nem működik edukáció nélkül”

Interjú Schneller Jánossal, Resident Art alapító-tulajdonosával
Stílusgourmand x MÜÜSKA
/ Portré

Stílusgourmand x MÜÜSKA

Interjú Pécsi Balázzsal és Vandlik Júliával
mutass meg mindent!