Portré
  /  2023.06.11.  /  

275 év elegancia és kézművesség

Ismerd meg a Villeroy & Boch történetét!

Aligha van olyan világszerte ismert prémium márka, amely 275 éves múltra és tartós sikerre tekinthet vissza.

A kiváló kézművesség és a kifinomult esztétika világában kevesen büszkélkedhet olyan gazdag és illusztris örökséggel, mint a Villeroy & Boch. Az ikonikus márka 275. születésnapja kiváló alkalom arra, hogy megünnepeljük a luxus kerámiák és asztali edények neves német gyártójának elvitathatatlan érdemeit. Ez idő alatt a szerény körülmények közül induló Villeroy & Boch az elegancia egyetemes szimbólumává vált, és generációkat ejtett rabul kivételes formatervezésével és a minőség iránti rendíthetetlen elkötelezettségével. Utazz velünk az időben, fedezzük fel közösen a Villeroy & Boch figyelemre méltó történetét és a design világára gyakorolt maradandó hatását!

275 év – örökség és egyben küldetés is a jövőnkre nézve.
Frank Göring, vezérigazgató

A legenda születése

A Villeroy & Boch története a franciaországi Audun-le-Tiche kisvárosban kezdődött 1748-ban, ahol François Boch, egy királyi ágyúgolyó-készítő gyermekeivel együtt fazekas műhelyt nyitott. Kerámiákat, csempéket, valamint világosabb és fényesebb agyagedényeket készítettek, amelyek a drága porcelánra hasonlítottak. 1767-ben a Boch család manufaktúrát nyitott a luxemburgi Septfontaines-ben, ahol lefektették termékeik korai ipari tömeggyártásának alapjait. Néhány évvel később, 1770-ben itt született meg az ikonikus Brindille, az apró, kék, virágos, ágas motívum.

A Boch családot az innováció és a művészi kiválóság iránti elhivatottság hamar megkülönböztette a versenytársaktól, és felkeltette Nicolas Villeroy, a közeli Luxemburgból származó üzletember figyelmét. Felismerve az együttműködésben rejlő lehetőségeket, Nicolas és Jean-François Boch között barátság, majd partnerség szövődött – így született meg a ma ismert márka.

Az iparág forradalmasítása

A Villeroy & Boch a kezdeti években a kerámiagyártás határait feszegető, úttörő technikáival szerzett elismerést. Az innovatív anyagok és gyártási eljárások bevezetése lehetővé tette a vállalat számára, hogy kiváló és tartós termékeket hozzon létre, amelyek rendkívül keresettek voltak. A Villeroy & Boch finom porcelánjai a kifinomultság új szintjét hozták el, amely Európa-szerte elbűvölte az arisztokráciát.

Az idő próbáját kiálló termékek

A Villeroy & Boch hosszú élettartamának egyik kulcstényezője az, hogy képes trendeken és korszakokon felül álló termékeket létrehozni. A korai díszes, barokk ihletésű daraboktól kezdve a mai elegáns, minimalista formatervezésig a márka folyamatosan alkalmazkodott a változó ízléshez, miközben magjában megőrizte az elegancia és a kézművesség alapvető értékeit. A Villeroy & Boch neves művészekkel és tervezőkkel való együttműködései ikonikus kollekciókat eredményeztek, amelyek egyesítették a művészetet a funkcionalitással, és új mércét állítottak fel az esztétikai kiválóság terén.

A 19. század közepén Eugen Boch útjára indította a márka új termékvonalát: a római padlómozaikok mintájára ipari körülmények között gyártott, gyönyörű és kiváló ár-érték arányú padlóburkolatokat. A kezdetben ötször öt centiméteres rombuszok idővel különböző méretű csempék sorozatává fejlődtek. Az úgynevezett Mettlach csempék a tekintélyes méretű mettlach-i gyárban készültek, és a legelőkelőbb belső terekben pompáztak, például II. Miklós orosz cár királyi vonatának kabinjában, sőt, még a Titanic padlóján is helyet kaptak. Az eredeti csempék egy része még ma is megtalálható történelmi helyszíneken, például a kölni dóm padlóján és a Manhattan-szigetet New Jerseyvel összekötő Holland-alagút falain.

Villeroy & Boch, V&B Fliesen GmbH, VICTORIAN by Mary Katrantzou

Művészeti örökség

A Villeroy & Boch az étkészleteken és kerámia alkotásokon túl kitörölhetetlen nyomot hagyott az építészet és a belsőépítészet világában is. A márka csempéi és fürdőszobai szerelvényei a nagy palotáktól kezdve a luxusszállodákig és éttermekig világszerte előkelő helyiségeket díszítenek. A minőség és az időtlen design iránti elkötelezettsége a Villeroy & Boch-ot az építészek és tervezők megbízható partnerévé tette.

Híres személyiségek, köztük olyan művészek, mint Helmut Newton és Keith Haring, valamint olyan design legendák, mint Luigi Colani bukkannak fel a cég történetében. A Villeroy & Boch az évforduló alkalmából a "275 történet" című sorozatban betekintést nyújt a vállalat és történeténetének kulisszái mögé.

A fürdőszoba demokratizálása

A Villeroy & Boch anno császároknak és királyoknak is gyártott mosdókagylókat. Ahogy a fürdőszobák egyre több háztartás számára váltak megfizethetővé, a márka a tömeggyártásban felhalmozott technológiai előnyét kihasználva nagy mennyiségben és egyre színesebb választékban készített fürdőszobai kerámiákat és készülékeket, hogy kielégítse szélesebb társadalmi rétegek sokrétű igényeit. 1975-ben a Villeroy & Boch Luigi Colani tervezővel forradalmi együttműködésbe kezdett, mely a fürdőszobát funkcionális helyiségből wellness-központtá alakította át.

A futurisztikus és organikus tervezői megközelítéséről ismert Luigi Colani a Villeroy & Boch termékeit a művészet és praktikum sajátos keverékével ruházta fel. Az együttműködés fordulópontot jelentett a márka számára – egy merész, új esztétikát vezetett be, ami világszerte érdeklődést és elismerést váltott ki a design szerelmesei körében. Colani design nyelvezete, amelyet fluid ívek, ergonomikus formák és természetes inspirációk jellemeztek, zökkenőmentesen egyesült a Villeroy & Boch kecsesség iránti szenvedélyével. Az eredmény a forma és a funkció harmonikus egyensúlyát testesítette meg, miközben megkérdőjelezte a hagyományos formatervezési normákat.

Design ikonok

Az 1971-ben bevezetett La Boule forradalmasította az asztaldísz fogalmát. Kiváló minőségű porcelánból készült, jellegzetes gömb alakja azonnal magával ragadja a tekintetet. A minimalista, túlzott díszítésektől mentes kialakítás lehetővé teszi, hogy a forma tisztasága kerüljön a középpontba. A Helen von Boch által tervezett kivételes darab az esztétika és a funkcionalitás fúziójának ékes példája. A La Boule valójában egy komplett étkészlet: a tányérok és tálak egymásra halmozásával kapjuk meg a tökéletes gömb formát.

Gyönyörű mementók

A limitált kiadású évfordulós termékek a tradíciót kortárs megjelenéssel ötvözik. Ebben a különleges kínálatban megtalálható például a La Boule Paradiso és a Birthday cake Paradiso, bögrék és limitált asztaldíszek, amelyek csak a 2023-ban kaphatók.

A Homage to Hommage a Hommage fürdőszoba friss, monokróm értelmezése egy új kerámia színben, a Pure Blackben. A Château Septfontaines porcelán étkészlet-kollekció a luxemburgi Septfontaines kastélyt ábrázolja, a Villeroy & Boch 275 éves történetének kezdeti szakaszának állít emléket. A Brindille Kitchen Sink az ismert kék ágacskákat geometrikus mosdókagylón vonultatja fel.

Mindegyik darab ikonikus design-csemege.

Fenntarthatóság és innováció

A Villeroy & Boch továbbra is élen jár a fenntartható fejlesztések terén. A természet iránti mélységes tisztelet és a terhelő környezeti hatások csökkentése nyomán a vállalat a környezetbarát gyakorlatait a gyártás minden szakaszába integrálja. A megújuló energiaforrások felhasználásától a víz- és hulladékgazdálkodási rendszerek működtetéséig a Villeroy & Boch példát mutat az iparág és a jövő generációi számára.

A kiválóságra való rendíthetetlen törekvésnek köszönhetően a márka jövője ugyanolyan inspirálónak ígérkezik, mint amilyen a múltja. A Villeroy & Boch időtlen szépsége kétségtelenül továbbra is kifinomult otthonok asztalait és tereit fogja díszíteni.

A Villeroy & Boch 275. “születésnapja” jelentős esemény. A Villeroy & Boch a szerény kezdetektől a nemzetközileg elismert márkává válásig következetesen képviselte az elegancia, a minőség és az innováció formatív erejét. Közel három évszázados történelmével a vállalat kitörölhetetlen nyomot hagyott az enteriőrdesign világában. A Villeroy & Boch eredményeire koccintva nemcsak egy márkát, hanem a kreativitás és a kézművesség tartósságának bizonyítékát is ünnepeljük. Igyunk az időtlen szépség 275 évére és a ragyogással teli jövőre! Constantin von Boch szavaival búcsúzunk:

A Boch család kilencedik generációjának tagjaként leírhatatlan élmény volt számomra, hogy a Villeroy & Boch 275. évfordulóját egy olyan helyen ünnepelhettük, ahol márkánk több mint 100 éve jelen van.

Constantin von Boch a budapesti Párisi Udvarban

Szeptemberben ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a S/ALON BUDAPEST. Addig se maradj le a design szcéna érdekes híreiről és újdonságairól: iratkozz fel hírlevelünkre, csatlakozz hozzánk Facebookon és kövess minket Instagramon!

2023.06.11.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!