Portré
  /  2023.08.24.  /  

100 éves a Herman Miller

Ismerd meg az ikonikus márka történetét!

A bútortervezés világában kevés név cseng olyan jól, mint a Herman Miller.

Az ikonikus brand 100. évfordulóját ünnepelve megvizsgáljuk a márka eredetét, a mögötte rejlő design direktívát és a brand máig kitartó hatását az irodai és otthoni designra. Olvass tovább, és tudj meg többet a nyugati design egyik zászlóshajójáról!

Bútorok a jövőből

A Herman Miller különleges szellemiségének nyomait számtalan ikonikus darab viseli magán, melyek a forma, a funkció és az innováció tökéletes ötvözeteként mutattak utat a design jövőjébe. A brandnek olyan modernista ikonokat köszönhetünk, mint az Eames lounge szék — melyet 1956-ban mutattak be a legendás tervezőpáros, Charles és Ray Eames közreműködésével —, vagy az Isamu Noguchi által tervezett (és az ő nevét is viselő) dohányzóasztal. A ‘midcentury modern’ stílus meghatározó darabjai tökéletesen rávilágítanak a Herman Miller design filozófiájára. Megjelenésük és felépítésük ötvözi a kor legfrissebb technológiáit az ergonomikus designnal, sziluettjük pedig évtizedekkel később is azonnal felismerhető.

Design, amely túllép az időn

1994-ben újabb fordulóponthoz ért a márka az Aeron irodai szék piacra dobásával. A Bill Stumpf és John Chadwick páros által tervezett darab azonnal újradefiniálta az irodai székek kategóriáját ergonomikus felépítésével és különleges megjelenésével. Az Aeron szék hálós háttámlája biztosítja a megfelelő levegőáramlást minden hőmérsékleten, felépítése pedig hosszú évek kutatómunkájának eredményeként alkalmazkodik az emberi testhez. Az Aeron szék máig a márka egyik legfontosabb terméke, mely mára újrahasznosított műanyag elemeket is használó konstrukcióval szolgálja a fenntartható fejlődést.

A székek mellett az irodák további részeiről sem feledkeztek meg a Herman Millernél. Moduláris irodai bútorkollekcióikkal évtizedek óta kínálnak adaptálható, fejleszthető és strapabíró megoldásokat irodai felhasználásra. Ennek egyik első példája az Action irodai rendszer, mely 1968-as debütálása óta nagyban hozzájárult az open-plan irodák elterjedéséhez.

Mérföldkövek

A márka filozófiája egy mondatban összefoglalható: a designnak javítani kell az emberek életminőségét. Az elmúlt 100 év során számtalan bútordarab követte ezt, melyekből néhányat alább összegyűjtöttünk a teljesség igénye nélkül.

1950 — A Herman Miller bemutatja az Eames nevével fémjelzett műanyag karosszéket, mely a világon elsőként készül fröccsöntéses technológiával. A szék azonnali sikert hoz, és pár éven belül háztartások ezreiben megtalálható.

1976 — Bill Stumpf tervezésében debütál az Ergon szék, mely az irodai dolgozók komfortját és egészségét helyezi az előtérbe.

1984 — Az Ethospace irodai rendszerrel bemutatkozik az adaptálható, moduláris tervezés az irodabútorok területén.

1994 — A márka bemutatja az Aeron széket, amely egyedi megjelenésével, széles méretválasztékával és ergonomikus ülőpozíciójával instant klasszikussá válik.

2020 — A Herman Miller fáradhatatlan mérnökei és tervezői bemutatják a Cosm széket, mely azonnal képes reagálni a használójának pozíciójára, így beállítást sem igényel.

Ahogy ezeken a mérföldköveken is látszik, a Herman Miller egy évszázada elkötelezetten tesz a minket körülvevő designkultúra fejlesztéséért. Hatásuk nem csupán a körülöttünk lévő tereken érződik, de azon is, ahogyan élünk, ahogy dolgozunk, és ahogy a designról gondolkodunk.

Egy évszázad kiválóság

A centenárium kapujában a Herman Miller nem csupán egy újabb évfordulót ünnepel.

Egy évszázadnyi nyugati designnak, innovációnak és felelősségtudatnak állít emléket, amely átformálta a tereinket és az életmódunkat. A jó design melletti elköteleződésük generációk óta inspirálja a tervezőket és a felhasználókat egyaránt, így ültetve át az alapítók meggyőződéseit a gyakorlatba.

A Herman Miller egyik hazai forgalmazója az Europa Design, akikkel a korábbi S/ALON BUDAPEST-en is találkozhattál. A Herman Miller és a Knoll összeolvadásával létrejött MillerKnoll Associate Dealere pedig az Office Art & Design, ahol a Herman Miller mellett az ikonikus Knoll termékeket is beszerezheted. Szeptember 22-24. között designklasszikusokkal és újdonságokkal várunk az év legizgalmasabb lakberendezési eseményén a Budapest Arénában. Addig is csatlakozz a Facebook eseményhez, kövess minket Instagramon, és szerezd be kedvezményes árú belépődet online!

2023.08.24.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Professzionális világítás&shytechnika dekoratív köntösben
/ Portré

Professzionális világítás­technika dekoratív köntösben

Ismerd meg a Luminist!
mutass meg mindent!