Kiállítás
  /  2019.10.31.  /  

Kortárs maximalizmus

S/ALON BUDAPEST tervezői pályázat 1. rész

Egyik legfontosabb célunk, hogy a S/ALON BUDAPEST eseménysorozattal széleskörű párbeszédet és kollaborációt indítsunk a kiállításon résztvevő partnereink között, és bemutatkozási lehetőséget kínáljunk tehetséges fiatal tervezőknek. Ezért 2019-ben tervezői pályázatot hirdettünk, melynek 12 nyertese a támogatásunknak köszönhetően önálló enteriőrben valósíthatta meg saját tervezői koncepcióját. A pályázat témája a maximalista stílusirányzat volt, melynek minden egyes megvalósult tér más-más arcát mutatta be. Az egyedi építményeket átjáró inspirációkról, a tereket alakító fő koncepciókról és az azokat formáló design megoldásokról többet is megtudhatsz kétrészes blogposztunkból. Tarts velünk, és meríts ihletet az Architres Studio, Békefi Lilla, a Blushflow, a CasaLinda Studio, a Home Ideas és Zsuzsics Renáta alkotásaiból!

Architres Studio / Kis Dániel & Csizinszky László

Inverz téralakítás mesterfokon

Az Architres Studio kifordította a teret a sarkából: egy olyan vertikális rendszert alakítottak ki, amely a klasszikus konvencióktól elszakadva, a horizontális térszervezés helyett felfelé törekszik, így hozva ki a maximumot egy korlátos alapterületből. Az enteriőrt meghatározó elemeket nem falra szerelve, hanem középre halmozva képeztek egy kompakt egységet, melynek különböző oldalai más-más funkciókat látnak el az inverz téralakításnak köszönhetően. “Ez az egység modulárisan alakítható és a személyes igényekhez igazítható, ezáltal különböző elrendezésben lehet átültetni egy másik térbe, érintetlenül hagyva annak határolóelemeit.”

Az installációban helyet kapó márkák és termékek: Annie Sloan Hungary falfesték / bútorfesték, Ceramica Vogue burkolat, Glass-Tech tükör, Hannabi egyedi méretre gyártott kanapé / kiegészítők, Iosif kivitelezés, Lumoconcept lámpatestek, Rich-Art asztalos, Rokfort Home burkolatok / szaniterek / csaptelepek, Simas szaniterek, Tres csaptelepek, Whirlpool háztartási gépek.

Békefi Lilla

Színek, fények és szimmetria tánca

Békefi Lilla igéző fényjátékot és játékos szimmetriát alkalmazó enteriőjének inspirációs forrása a Wes Andreson által rendezett The Grand Budapest Hotel film képi világa volt, melyet Adam Stockhausen production designer tervezett.

“Bármely Wes Anderson film egyik legfontosabb jellemzője a különleges figyelem a szimmetriára – mely a The Grand Budapest Hotelben tökéletesen tetten érhető. A színek és a szimmetria közös tánca a szemlélődőt egyfajta bizonytalan valóságban tartja, mely elidegenítően, ironikusan önreflektív, ami csak komikusabbá teszi az egész megjelenést. Ezt a mozgalmasan furcsa valóságot ötvöztem a mai modern és meghökkentő megoldásokkal, komplementer színekkel, mintázattal. A szimmetria-játék nem a tökéletes összhangra hajaz, hanem a tárgyak rendezett elhelyezésére egy eklektikusnak tűnő, mozgalmas térben.”

Az installációban helyet kapó márkák és termékek: Adamlamp Lattice Light Ball csillár, Decor Floor Marazzi Tappeto burkolat, finecut növény installáció / kaspó, Indagroup Bretz kanapé, InnoConcept Design Vitro üveg dohányzóasztal, Life&Wall Stream tapéta, MaxCity - KARE lakásdekoráció, Rafi dekor dekorációs falpanel, Remodel Stúdió fotelek, Torter Design rezesbanda kollekció.

Blushflow Design / Fügedi Hanna & Szatlóczki Dóra Lilla

Légies, interaktív határokba csomagolt élmény

A Blushflow installációját határoló puha, citrus árnyalatú rojtok játékos felfedezésre sarkalltak, az érintés hatására mozgásba lendülő interaktív fal mögött modernista vonalvezetésű bútoregyüttes és üdítően fiatalos elrendezés rejtőzött.

“A függöny installáció olyan friss és légies architekturális fal, ami kijelöli a tér határait, de nem zárja le azokat, hanem izgalmasan sejteti a belső tér esszenciáját. Az érintéssel, mozgással pedig interaktivitást és egy plusz élményt nyújt a látogatónak.”

Az installációban helyet kapó márkák és termékek: Annie Sloan Hungary falfesték / bútorfesték, Decor Floor körasztal / szőnyeg / dekoráció, Dombóvári Judit The border, finecut növény installáció, Hannabi egyedi méretre gyártott kanapé / kiegészítők, Horváth Lóczi Judit Connected, Horváth Lóczi Judit, Sketch for the SHIFT projekt I., MaxCity - BoConcept székek / dekoráció, MaxCity - ID Design konzolasztal / szőnyeg / dekoráció, Mobili Mania fotel / polcok / dekoráció, Slamp függeszték, Studio Nomad 3 LEGS asztal / 28° könyvtartó / Archetype könyvtámasz, Tubądzin Kerko Cielo e Terra Bianco Mat hidegburkolat.

CasaLinda Stúdió / Papp Linda

Tágas belső udvar

“A CasaLinda Studio pavilonja a fenntartható, érték- és időtálló design esszenciális fontosságára helyezte fókuszt. A természetes, szépen öregedő anyagokkal és magyar tervezők lámpáival, bútoraival berendezett patioban (belső udvar) volt köveken csobogó víz, óriás mohafal, moduláris kanapé, antik bútorok, sőt, egy élő sáska is. A látogatók mindezt duplikálva élhették át, mivel a pavilon egyik fala egy teljes felületű halszálka mintázatú, antikolt tükör volt, amely kitágította az enteriőr észlelt terét.”

Az installációban helyet kapó márkák és termékek: Annie Sloan Hungary falfesték, Artcore, Antik & Desgin székek / asztal, CasaLinda Studio csobogó / fa posztamensek, finecut növény installáció, Friedl Kiss Viktor festmény, Hannabi egyedi méretre gyártott kanapé / kiegészítők, LumoConcept függeszték / fali lámpa, Luxtükör halszálka tükörfal, RugArt kézi szövésű gyapjúszőnyeg, Stone Concept természetes kőburkolatok, Zsdrál Design & Art porcelán tál.

Home Ideas / Kónya Hajnalka

Dzsungel hangulat

Kónya Hajnalka otthonos és vidám enteriőrjében a maximalista esszencia naturális karaktere dominált: a dekorációban megjelenő növény- és állatmintás elemek a vadregényes erdők buja természetességét képezték le. A térben helyet kapó élő növények és állatfigurák - mint az arany papagáj, a pávián és az elefántok - nem csupán kiegészítőként funkcionáltak, de szerves részét képezték a megálmodott helyiségnek.

“A maximalista nappalim főbb színei a mustársárga, a kék és a lila, amelyekhez sokféle anyagot kombináltam: aranyat, márványt, bambuszt, bársonyt, báránybőrt, dió furnért, üveget, fémet, dekorglettet.”

Az installációban helyet kapó márkák és termékek: Adamlamp mennyezeti lámpák, Europarkett Ferrum Swisskrono laminált parketta, finecut növény installáció, H&M Home dekoráció, Képáruház dzsungel falikép, kika szőnyeg, Life&Wall Eternity tapéta, Ligetikarman.design Miotto Design fotel, MaxCity - BoConcept bútorok / lámpák / dekoráció, MaxCity - KARE bútorok / dekoráció, Remodel Stúdió fotel, TK Walldesign - Casati Color dekorglett falfesték, Zara Home dekoráció.

Zsuzsics Renáta

A stratéga személyes tere

Zsuzsics Renáta enteriőrjében komplex interkulturális allúzióval átitatott történelmiség várta a közönséget. A tér minden egyes elemében egy-egy új szimbolikus utalás bilincselte le a befogadót, és kalauzolta egy dicsőséges kor modern értelmezésének rejtett zugaiba.

“A Sol Invictus MMXIX névre keresztelt koncepció egy ókori római hadvezér és egy mai modern stratéga közt von párhuzamot: a vízió átmenet az installáció és a konkrét enteriőr között, lényegében egy hajdani katonai sátor leképezése a döntéshozatal színterére fókuszálva, értelemszerűen maszkulin hangvételben. Az ókori Róma dicsőségét és erejét olasz bútorkülönlegességek, örök érvényű matériák (fém) vagy éppen tradicionális ihletésű, de csúcstechnológiával előállított anyagok (szupermárvány), közvetlen utalások (a katonai táborra leszálló éj színeibe burkolózó Colosseum, az abban felvonultatott egzotikus vadállatok) és szimbolikus elemek (a fegyverzetre emlékeztető fémes felületek és formák, a komplementer pompeji vörös - örökzöld színpár, a diadalt jelképező növényinstallációk, a legyőzhetetlenség fekete angyalszárnya, a testedzés egyszerű, nyers kellékei) idézik meg.”

Az installációban helyet kapó márkák és termékek: finecut növény installáció / kaspók, Finn Wellness Technogym medicinlabdák, Indagroup Slamp Avia függeszték, Life&Wall Colosseum tapéta, MaxCity - KARE dekorfigurák, MaxCity - TH Design bútorok / szigetszőnyeg, Resident Art Verebics Ágnes - Riadt ragadozó.

A S/ALON BUDAPEST 2020. szeptember 25-27. között harmadik alkalommal varázsolja grandiózus design oázissá a Budapest Arénát. Csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol nem csupán az elmúlt esemény legszebb pillanataival, de végtelen inspirációval és hasznos információkkal is várunk addig is!

2019.10.31.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!