Kiállítás
  /  2018.09.05.  /  

Tervezd meg álmaid otthonát!

interjú Konnerth Zitával

Az otthon fogalma mindenkinek mást jelent, viszont vannak olyan fogások, trükkök és tippek, amiket mindenki a maga ízlése szerint alkalmazhat, hogy lakhelyét még otthonosabbá és stílusosabbá tegye. Gyakran elegendő kreativitásodra hagyatkoznod ahhoz, hogy észrevedd a környezetedben rejlő lehetőségeket. Konnerth Zitával, kiállításunk művészeti vezetőjével beszélgettünk arról, milyen egyszerű ötletekkel teremthetsz igazán különleges élettereket magad körül, és hogyan segíthet neked a S/ALON BUDAPEST kiállítás inspirációt gyűjteni ehhez.

Egy átlagos magyar otthon ajtaján belépve rendszerint milyen kihagyott lehetőségekkel szembesülsz?

A leggyakoribb hiányosság a világítótestekkel kapcsolatos. Általában egy helyiségben egyetlen, egyégős búrával ellátott mennyezeti fényforrást szerelnek fel, ami bármilyen jó minőségű is, egyszerűen nem adhat olyan fényt, ami minden napszakban jó látási viszonyokat biztosít. Praktikusabb és stílusosabb is egy erős fényű csillár mellé többféle kiegészítő világítótesttel készülni. Szép sejtelmes hangulatvilágítást érhetünk el egy padlón elvezetett karácsonyfaizzóval, vagy téli estéken az ablakba helyezett lámpákkal.
A kiállításon olyan profi márkák adhatnak világítástechnikai inspirációt, mint a Manooi, a SIL Design közvetítésével megjelenő Foscarini, a Modulamp, az Adamlamp, a Solinfo vagy éppen a Blum & Wolf.

Általános jelenség az is, hogy tapéták, különleges burkolatok, képek híján üresen hagyunk hatalmas falfelületeket, pedig egy szépen felöltöztetett fallal áthelyezhetjük a fókuszt a helyiségen belül. Nem kell mindig mindent szabályosan megoldani, tapéta helyett használhatunk festőhengert, egyszerűbb grafikákat pedig magunknak is készíthetünk, dolgozhatunk készen vett keretekbe, léckeretre feszített vászonra, de akár nagy alakú kartonra is alkothatunk.
Szintén sokszor tapasztalom, hogy a szobanövényekre nem tekintünk lakberendezési tárgyként, csak koncepció nélkül szétszórjuk őket a lakásban. Nem kell komoly tervezésre gondolni, bőven elég fellapozni néhány tematikus magazint, böngészni kicsit az online térben néhány ötletadó fotóért. Már az is sokat dob az összképen, ha egységes kaspókban tesszük a virágokat, vagy a padlóról felemelve oszlopos tartókba kis asztalkákra helyezzük őket, esetleg szimmetriát teremtünk velük a térben.
Ilyen egyszerű az egész? Nem hangzik sem bonyolultnak, sem különösebben költségesnek. 

Egy kis energiabefektetéssel, ötletgyűjtéssel és némi kreativitással a legtöbb lakást akár invesztíció nélkül is otthonosabbá, szebbé lehet varázsolni. Körbe kell nézni a bútoraink, dekortárgyaink között, hiszen mindenkinek kallódik az otthonában legalább egy plusz lámpa, egy kisasztal, kaspó vagy díszpárna. Ám, amíg a skandináv országokban, Dániában vagy Svédországban a gyerekek az anyatejjel szívják magukba a formatervezés és a design szellemiségét, addig itthon ez nem jön zsigerből, az enteriőrtervezés nem számít alapvető készségnek, tanulni kell.Művészeti vezetőként edukáló szerepet is szánsz a S/ALON BUDAPEST-nek? 

Valóban fontos küldetésünk a közízlés formálása. Szeretnénk, ha az emberek észrevennék az otthonaikban rejlő lehetőségeket, és saját jólétük érdekében bátrabban, tudatosabban szerveznék az életterüket. Ez a különleges kiállítás remek lehetőség lesz arra, hogy teljes életnagyságban megszemléljünk dúsan díszített, kifinomult formavilágú, időnként meghökkentő enteriőröket. Jelen lehetünk a térben, és tesztelhetjük, hogy melyik helyszínben érezzük igazán otthonosan magunkat.

Arról pedig, hogy mindezt hogyan valósítjuk meg, meggyőződhet mindenki, aki ellátogat szeptember 21-22-23-án a Budapest Sportarénába. Természetesen minden designrajongót várunk szeretettel.

 

 

 

 

 

 

S/ALON Budapest
2018.09.05.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Vissza a blog főoldalra
Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?
/ Portré

Hogyan lehet ikonikus alkotásokat és stílusokat kortárs formába önteni?

Interjú Kiss Attilával, a The Up Design alapítójával
Karakteres trendek színes egyéniségeknek
/ Trend

Karakteres trendek színes egyéniségeknek

S/ALON BUDAPEST stílusterek
mutass meg mindent!